Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Κατερίνα είναι 14 ετών… Ξεκίνησε το κάπνισμα εδώ και δύο χρόνια δηλαδή… 12 ετών!!! Καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα… Δηλαδή 7.300 τσιγάρα το χρόνο… 73.000.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Κατερίνα είναι 14 ετών… Ξεκίνησε το κάπνισμα εδώ και δύο χρόνια δηλαδή… 12 ετών!!! Καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα… Δηλαδή 7.300 τσιγάρα το χρόνο… 73.000."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Κατερίνα είναι 14 ετών… Ξεκίνησε το κάπνισμα εδώ και δύο χρόνια δηλαδή… 12 ετών!!! Καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα… Δηλαδή 7.300 τσιγάρα το χρόνο… 73.000 τσιγάρα θα έχει καπνίσει σε 10 χρόνια… 219.000 τσιγάρα σε 30 χρόνια… Στα 40 της χρόνια οι γιατροί θα την κατατάξουν στους καπνιστές υψηλού κινδύνου. 1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής… 219.000 τσιγάρα Χ 5,5 λεπτά… 2,3 χρόνια θα έχει αφαιρέσει από την ζωή της… 5 εκατομμύρια θάνατοι από το κάπνισμα καταγράφηκαν το 2002 παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία… Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2020.

2 Χρόνια βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα. καρκίνο των πνευμόνων, της γλώσσας, του οισοφάγου, του λάρυγγα. καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του ήπατος, των νεφρών και άλλων οργάνων. αποτελεί και σημαντική αιτία σεξουαλικής ανικανότητας. Τι μπορεί να μας προκαλέσει το κάπνισμα;

3 Τί υπάρχει μέσα στον καπνό ενός τσιγάρου;; ΝΙΚΟΤΙΝΗ…ένα ισχυρό δηλητήριοΑΡΣΕΝΙΚΟ… …δηλητήριο που περιέχεται σε ποντικοφάρμακα… ΜΕΘΑΝΙΟ… … ένα καύσιμο που χρησιμοποιούμε στις ρουκέτες… ΑΜΜΩΝΙΑ… …που περιέχεται σε καθαριστικά για το πάτωμα… ΚΑΔΜΙΟ… χρησιμοποιείται στις μπαταρίες… ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ… …αέριο που βγαίνει από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων… ΒΟΥΤΑΝΙΟ… …το καύσιμο που χρησιμοποιούμε στους αναπτήρες… ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ… …ισχυρότατο δηλητήριο που χρησιμοποιείται και ως χημικό όπλο… …και άλλες 4.000 περίπου ουσίες!

4 Το πρίν … Τελικά ένα πακετάκι την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα…και φέρνει κοντά τον νεκροθάφτη!! Και το μετά…

5 …τι γίνεται στην χώρα μας με το κάπνισμα;; Την τρίτη θέση κατέχει η χώρα μας στην Ευρώπη, μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία, σε ποσοστά των καθημερινών καπνιστών από την ηλικία των 15 και άνω. Από την ηλικία των 13 ετών δοκιμάζουν να καπνίσουν τρεις στους δέκα μαθητές της χώρας μας. Από αυτούς οι δύο θα γίνουν τελικά συστηματικοί καπνιστές. Θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες… Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες κάτω των 44 ετών. Τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα καπνίζουν παθητικά. Μόνο το 25% των παιδιών στη χώρα μας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό τσιγάρων. 1,5 δις!!! πακέτα τον χρόνο καπνίζουν οι Έλληνες. Μία χώρα φουγάρο... Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 7.000 νοσήσεις και 5.000 θανάτους από το κάπνισμα…

6 Γνωρίζετε ότι… Το κάπνισμα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι νόσος και μάλιστα επιδημική αλλά και μεταδοτική, αφού μεταδίδεται από άτομο σε άτομο στη νεαρή ηλικία. Ότι χάνονται 3.000.000 άνθρωποι στον κόσμο ετησίως και 500.000 ετησίως στην Ευρωπαϊκή ένωση… Ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις αυτής της θανατηφόρου επιδημίας… Ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα έχουμε έναν θάνατο από τον καπνό… Τα τσιγάρα ‘light’ είναι και αυτά επικίνδυνα γιατί εισπνέουμε βαθύτερα για να πάρουμε περισσότερη νικοτίνη και αναπτύσσονται αδενοκαρκινώματα. …στατιστικά 8 στους 10 αυτοκινητιστές που καπνίζουν προκαλούν ατυχήματα στους επιβάτες του ίδιου του αυτοκινήτου τους. Μισή ώρα παθητικού καπνίσματος αρκεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου. Το κάπνισμα στους άντρες βλάπτει το σπέρμα και παιδιά με πατέρα καπνιστή έχουν 42% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο απ’ ότι τα παιδιά μη καπνιστή πατέρα.… …το κάπνισμα των μητέρων είναι η αιτία πολλών αποβολών ή πρόωρων γεννήσεων παιδιών με μικρό σωματικό βάρος και νοητική υστέρηση…

7 8 ώρες σ' ένα γραφείο με καπνιστές =5 τσιγάρα,1 ώρα σε αυτοκίνητο με οδηγό που καπνίζει =3 τσιγάρα,2 ώρες σε μια καφετέρια=4 τσιγάρα. Πόσα τσιγάρα «καπνίζει» το παιδί ενός γονιού καπνιστή; Περίπου 30-50 το χρόνο.

8 4.000 χημικές ουσίες απελευθερώνονται κατά την καύση του τσιγάρου. Σε διάστημα 10 λεπτών, η νικοτίνη βρίσκεται και κινείται ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αν κάνουμε μια ένεση με έξι σταγόνες νικοτίνης σ’ ένα σκύλο, ο σκύλος θα ψοφήσει αμέσως, 8 σταγόνες είναι αρκετές για να σκοτώσουν ένα άλογο.

9 Συμπέρασμα… Το μόνο αβλαβές τσιγάρο είναι αυτό που δεν το καπνίζει κανείς…


Κατέβασμα ppt "Η Κατερίνα είναι 14 ετών… Ξεκίνησε το κάπνισμα εδώ και δύο χρόνια δηλαδή… 12 ετών!!! Καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα… Δηλαδή 7.300 τσιγάρα το χρόνο… 73.000."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google