Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυστακίδου Στυλιανή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυστακίδου Στυλιανή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυστακίδου Στυλιανή ΠΕ09 Ερευνητική Εργασία: Β’ Τάξης

2 Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
Το φαινόμενο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αν και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να επέμβει στον ψυχικό του κόσμο, τροποποιώντας τα συναισθήματα και τη διάθεσή του.

3 Εξάρτηση οτιδήποτε έξω από εμένα με κάνει άρτιο, ολοκληρωμένο, οτιδήποτε «εξωτερικό», που χωρίς αυτό, δεν μπορεί να σκεφτεί το μυαλό μου, να εκφραστεί το συναίσθημα μου, να λειτουργήσει το σώμα μου.

4 Είδη εξάρτησης Σωματική εξάρτηση: Ψυχική εξάρτηση:
Όταν ο οργανισμός / το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ουσία και όταν την σταματήσει αναπτύσσει συμπτώματα (στερητικό σύνδρομο) Ψυχική εξάρτηση: Όταν το μυαλό, το συναίσθημα και η ψυχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την ουσία. Το άτομο δεν μπορεί να διατηρήσει την ψυχική του συνοχή, γι’ αυτό και θεωρείται πιο δύσκολη και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί, σε αντίθεση με την σωματική εξάρτηση.

5 Η εξάρτηση υποδηλώνεται από την παρουσία τριών τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:
Έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας. Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας. Παρουσία στερητικού σύνδρομου με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης της ουσίας. Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά χρήσης.

6 Η εξάρτηση υποδηλώνεται από την παρουσία τριών τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:
Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών λόγω της χρήσης. Εμμονή στη χρήση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι προκαλεί στο χρήστη σοβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε κύριους τομείς της ζωής του.

7 ΕΙΔΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

8

9 Νικοτίνη Η νικοτίνη είναι μια πολύ δηλητηριώδης ουσία, που επιδρά στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο στομάχι, στα νεφρά και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

10

11 Χασίς (Κάνναβη) Το όνομα χασίς το πήρε η κάνναβη από τα αραβικά, όπου η λέξη σημαίνει χόρτο. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: τάση για πολυλογία, ευφορία, αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, καταστολή και υπνηλία.

12 Χασίς (Κάνναβη) Η κάνναβη επηρεάζει την άμεση μνήμη και την ικανότητα για μάθηση. Επίσης παρουσιάζονται ταχυκαρδίες, αύξηση της όρεξης και ξηρότητα στο στόμα. Η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει γενική απάθεια, δυσκολία στην κριτική ικανότητα, διαταραχή της προσοχής, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα και ψυχοπαθολογικές διαταραχές.

13

14 Αλκοόλ Το αλκοόλ προκαλεί σωματική και ψυχική εξάρτηση. Με τη διακοπή της χρήσης εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης, τρεμού-λιασμα, ταχυκαρδία, άγχος, πονοκέφαλος κ.α. Οι περισσότεροι θάνατοι από χρόνια κατάχρηση αλκοόλ οφείλονται στην κατα-στροφή του ήπατος (κίρρωση ήπατος).

15

16

17 Κοκαΐνη Χορηγείται ενδοφλέβια ή από τη μύτη.
Στην περίπτωση της λήψης από τη μύτη, απορροφάται από το βλεννογόνο και η επίδραση αρχίζει μετά από 3 λεπτά. Η αρχική ευφορία παραχωρεί τη θέση της σε μια κατάσταση δυσφορίας και ανησυχίας. Η γρήγορη εναλλαγή ευφορίας-δυσφορίας καθιστά αναγκαία την επανάληψη της χρήσης. Μπορεί να προκαλέσει τοξική ψύχωση, παράνοια, σύγχυση, ψευδαισθήσεις.

18

19

20 Ηρωίνη Υπάρχει σωματική και ψυχική εξάρτηση.
Ο χρήστης έχει ανάγκη επανάληψης της δόσης κάθε 4 έως 6 ώρες. Η χρόνια χρήση προκαλεί υπόταση ανορεξία, υποθερμία, δυσκοιλιότητα, αναπνευστικά προβλήματα και σεξουαλική ανικανότητα.

21

22

23 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Στην Ελλάδα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων είναι εξαρτημένοι από τον Η/Υ. Χρήση διαδικτύου περισσότερο από 10 ώρες/εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε ΥΠΕΡΒΟΛΗ.

24

25 Παιδιά και έφηβοι με «εθισμό» ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το διαδίκτυο και μπορεί:
Να γίνουν βίαιοι με τους γονείς ή τους φίλους τους Να μένουν χωρίς ύπνο, νερό ή φαγητό Να λείπουν για ημέρες από το σπίτι (internet cafe) Nα διακόψουν το σχολείο τους Να απομονώνονται και να μελαγχολούν Να μη φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους Να μη συνειδητοποιούν την κατάσταση, ώστε να αναζητήσουν ή να δεχθούν βοήθεια.

26 MYΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Μύθος: Οι ουσίες σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου Πραγματικότητα: Οι ουσίες δεν σε βοηθούν να λύσεις ούτε να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου, απλώς για λίγο τα ξεχνάς. Μύθος: Το αλκοόλ είναι ασφαλής και ακίνδυνη ουσία Πραγματικότητα: Επιστημονικά κατατάσσεται στην κατηγορία των πλέον τοξικών ουσιών μαζί με την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Είναι εθιστική ουσία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

27 Μύθος: Όλοι οι νέοι κάνουν χρήση ουσιών Πραγματικότητα: Δεν κάνουν όλοι οι νέοι χρήση ουσιών, απλά υπάρχουν μερικοί που πειραματίζονται. Μύθος: Η αποποινικοποίηση της χρήσης και της εμπορίας θα μειώσει τη ζήτηση Πραγματικότητα: Η ζήτηση των ουσιών δεν σχετίζεται με το αν οι ουσίες είναι νόμιμες ή παράνομες. Η χρήση και η εξάρτηση συνδέονται με κοινωνικά προβλήματα. Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από την πρόληψη.

28

29 Στο project συμμετείχαν..
Αραμπατζή Ειρήνη Γαλάνης Γεώργιος Γκαϊτατζή Μαρία Δημαρίδης Στέργιος Έγκερ Μυριάμ Κακαβελάκης Δημήτριος Κύρτση Μαρία Λειβαδιώτου Στυλιανή Λιάκου Μαρία Μάουστ Ροξάνα Μπουλάκη Λαζαρία Παλιούρα Ευμορφία Παπαδοπούλου Μαρίνα Παπαθεοδώρου Ελένη Παπανίδη Ελλάδα Παπαχριστοδούλου Δανάη Πολυχρονιάδου Αναστασία Σεφέρογλου Μαρία Σιμκάνιτς Μαρία Σμυρλόγλου Ηλέκτρα Τοκμακίδου Ελισάβετ Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυστακίδου Στυλιανή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google