Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Άνθρωπε στρέψε συνειδητά τα βλέμματα σου στη φύση στην οποία γεννήθηκες και διαμορφώθηκες. Δώσε προσοχή στα ζωντανά όντα που λέγονται φυτά, που αυτά όπως και εσύ, γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν πάνω στον ίδιο τον πλανήτη. Σκέψου πως τα κατώτερα από εσένα δημιουργήματα αυτά της φύσεως, έχουν ωστόσο, κάποια με εσένα σχέση, από πολύ μακρινή εποχή. Κάνε αυτή τη βαθιά σκέψη και θα βεβαιωθείς πως όλα τα ζωντανά όντα πάνω στη γη έχουν κάποια φυσική σχέση αλληλοσυμπληρώσεως. Αν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής σου έδωσαν ορισμένα ευεργετήματα ωστόσο, σε πολλά σημεία σε απομάκρυναν από το δημιουργό σου φύση προς το χειρότερο. Είναι σήμερα απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία σου και η μακροζωία σου εξαρτώνται από το φυτικό κόσμο.

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η ιστορία της φυσικής ιατρικής ανάγεται στις απαρχές της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συλλέγουν φυτά για την τροφή τους και για τη θεραπεία ασθενειών ή την επούλωση πληγών. Αυτές οι πανάρχαιες εμπειρικές γνώσεις μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά. Η φυτοθεραπεία ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού.

3 Η ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η φυτοθεραπεία άκμασε στην αρχαία Ελλάδα την εποχή του Ιπποκράτη ( πχ) που στο περίφημο έργο στου <<Συλλογή του Ιπποκράτη>> περιγράφει μεταξύ άλλων και περιστέρων από 230 φαρμακευτικά φυτά. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης μυήθηκε στη χρήση και στις εφαρμογές φαρμακευτικών φυτών από τον πατέρα του, τον Ηρακλείδη. Αργότερα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία για να πλουτίσει τις ιατρικές του γνώσεις και εμπειρίες. Διάσημος πλέον και άξιος σεβασμού, επέστρεψε στην Κω, την πατρίδα του, ασκήσει την ιατρική και να διδάξει την ιατρική στην σχολή που ίδρυσε.

4 Για να δώσει το φυτό όλη του τη θεραπευτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί με τις παρακάτω προϋπόθεσης: Να είναι το κατάλληλο φυτό για την ορισμένη αρρώστια ή πάθηση. Να μαζευτεί το φυτό την κατάλληλη εποχή που θα έχει σχηματίσει όλες τις ουσίες που θα επιδράσουν θεραπευτικός, είτε μηχανικό, είτε χημικό, είτε φυσιολογικό. Να αποξηρανθεί το φυτό με τον κατάλληλο τρόπο (σκιά, ήλιος, θερμοθάλαμος) Να διατηρηθεί η ξερή φυτική ύλη, φύλλα, άνθη, ρίζα, καρπός, σπόρος. Να μη χρησιμοποιηθεί φυτό διατηρημένο πάρα πολύ χρόνο γιατί χάνει, λίγο ή πολύ τις ιδιότητες του. Να χρησιμοποιηθεί το φυτό στη μορφή παρασκευάσματος που δίνει τη σχετική οδηγία. Η χρήση του φυτού για την ορισμένη αρρώστια ή πάθηση μα συνεχίζεται για αρκετό χρόνο, ώσπου να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αν πρόκειται για φυτό δηλητηριώδες: να δίνεται ιδιαίτερα προσοχή στη χρήση του, που πρέπει να γίνεται μόνο με ιατροφαρμακευτική οδηγία.

5 Τρόποι παρασκευής ροφήματος.
ΑΦΕΨΗΜΑ: Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 έως και 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι. ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ: Για κάθε φλιτζάνι χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι. Προσθέστε βραστό νερό και αφήστε για 3 έως 5 λεπτά. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, μέλι ή λεμόνι και να απολαύσετε ένα γευστικό, υγιεινό και αρωματικό ρόφημα. ΦΙΛΤΡΟΥ: Τοποθετήστε το φίλτρο στην καφετιέρα, ρίξτε ένα γεμάτο κουταλάκι από το βότανο στο φίλτρο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος. Βάλτε όσα φλιτζάνια νερό όσα ροφήματα θα φτιάξετε και ανοίξτε την καφετιέρα. Αφού σερβίρετε, προσθέστε αν θέλετε ζάχαρη ή μέλι.

6 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Πάνω από 100 ουσίες έχουν καταταγεί σ'αυτή την κατηγορία. Τα αιθέρια έλαια έχουν κοινές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδη δράση στο ερεθισμένο δέρμα, διευκολύνουν την απόχρεμψη, είναι διουριτητικά και σπασμολυτικά, τονώνουν τη λειτουργία του στομαχιού, του εντέρου, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

7 Το ελαιόλαδο Οι έρευνες των ειδικών αλλά και οι μικροβιότητα των μεσογειακών λαών συναινούν στην ωφέλιμη επίδραση του ελαιόλαδου στον οργανισμό μας. Το ελαιόλαδο αποτελεί δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων με την κατανάλωση, επίσης βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και αργότερα της οστεοπόρωσης.

8 Αραβόσιτος Από το κοινό καλαμπόκι στην φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τα μαλλιά ή (γένια) του. Βρασμένα δίνουν ένα διουρητικό αφέψημα που πολεμά την χρόνια κυστίτιδα και τους νεφρικούς πόνους. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν υπακτικοί.

9 Δάφνη Είναι τονωτικό του στομαχιού, με τους καρπούς του γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα για εντριβές κατά των ρευματισμών. Ακόμη τα φύλλα του χρησιμεύουν και στον καλλωπισμό των μαλλιών.

10 Ευκάλυπτος Ο ευκάλυπτος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην βρογχίτιδα πνευμονικές παθήσεις, γρίπη, φλόγωση της κύστης και στους διαλείποντες πυρετούς. Ακόμα χρησιμοποιείται και σαν ορεκτικό και χωνευτικό σε περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας.

11 Λάχανο Όπως δηλώνει το όνομά του, ο παράγονταν κατά του έλκους προλαμβάνει το έλκος του στομάχου. Οι πικρές ουσίες, τα γλυκοσίδια του σιναπέλαιου και η βιταμίνη C έχουν ευεργετική επίδραση στους βλεννογόνους και το δέρμα.

12 Σέλινο Τα αιθέρια έλαια έχουν διουρητικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός των φλαβονοειδών, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και γενικά τονώνουν τον οργανισμό και βοηθούν στην ανάρρωση.

13 Λεβάντα Το τσάι της λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό για τη νευρικότητα, το άγχος και την αϋπνία. Μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους.

14 Χαμομήλι Τα αιθέρια έλαια του χαμομηλιού έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδανικά για φλεγμονές του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού , επίσης για παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, αποστήματα, χρόνιες πληγές ή φλεγμονές της βάσης των νυχιών.

15 Ρίγανη Οι πικρές ουσίες και οι τανίνες ανακουφίζουν από μετεωρισμό και διεγείρουν την έκκριση των πεπτικών υγρών, Τα αιθέρια έλαια ωφελούν στη στοματίτιδα και φαρυγγίτιδα, κατευνάζουν τον βήχα και τον πονόλαιμο.

16 Βασιλικός Τα αιθέρια έλαια και οι τανίνες καταπολεμούν το φούσκωμα και το στομαχόπονο. Ο βασιλικός λέγεται ότι έχει εφιδρωτικές ιδιότητες. Έχει αποδειχτεί φαρμακολογικά ότι ο βασιλικός διεγείρει και αυξάνει τη γαλακτόρροια σε θηλάζουσες μητέρες.

17 Βάλσαμο Τα αιθέρια έλαια του βάλσαμου έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και τα φαλαινοειδή αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη βοηθάει στην ανακούφισης από πόνους και στα προβλήματα αϋπνίας.

18 Μαϊντανός Η απιόλη έχει διουρητικές, σπασμολυτικές και χωνευτικές ιδιότητες.

19 Δεντρολίβανο Τα αιθέρια έλαια διεγείρουν το νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος. Το δεντρολίβανο έχει σπασμολυτικές, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

20 Φασκόμηλο Η σαλβίνη και η σιρσιμαριτίνη εξουδετερώνουν τα βακτήρια, Το ροσμαρινικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως ανθιδρωτικά, γιατί επιδρούν στο κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

21 Τσουκνίδα Η βιταμίνη C και η προβιταμίνη A ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το φολικό οξύ και ο σίδηρος είναι αιμοποιητικά στοιχεία. Το κάλιο έχει διουρητικές ιδιότητες. Το πυρίτιο δυναμώνει το συνδετικό ιστό (αίμα, οστά) , νύχια και μαλλιά. Η Β- σιτοστερόλη βοηθάει στη θεραπεία του καλοήθους όγκου του προστάτη.

22 Βότανα και αποτελέσματα!
Η αντιμετώπιση των ασθενειών με φυσικά μέσα (θεραπευτικά φυτά) έχει καταστεί τμήμα της σύγχρονης ιατρικής, καλά τεκμηριωμένο. Κάτι όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά και ενεργοποιεί την ικανότητα αυτοίασης σε θεραπείες με φαρμακευτικά φυτά με διαφορετικό τρόπο. Η φυσική ιατρική δεν μπορεί απαραίτητα να είναι αποτελεσματική για οποιαδήποτε πάθηση ουτε για οποιοδήποτε άνθρωπο.

23 Site: www.ladygreen/green/oi-therapeutikes- idictetew-ton-botanon.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αναζήτηση στο ιντερνέτ. Ιστοσελίδα: /label/ΒΟΤΑΝΑ%20ΚΑΙ%ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Site: idictetew-ton-botanon. Βιβλία ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΑΜΠΙΔΗΣ: Πυραμίδα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ: Ο γιατρός συμβουλεύει.

24 Βότανα της πατρίδας μας (φάρμακα, τρόφιμα, καλλυντικά)
Βότανα της πατρίδας μας (φάρμακα, τρόφιμα, καλλυντικά) Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βαβλιάρα Νίκη ΠΕ 18.16 Μαθητές της Α' Λυκείου που συμετείχαν: Σεραφείμ Κατερίνα Μαρία Ντίνα Χαρά Έλενα Πάνος Ανθή Χρύσα Κωνσταντίνα Τζέση Ρονάλντο Σωτήρης Αλέξανδρος


Κατέβασμα ppt "ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google