Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστημιούπολη Θέρμης. Το Τμήμα μας Το T μήμα M ουσικών Σπουδών της Σχολής K αλών T εχνών διανύει φέτος τον 27o χρόνο λειτουργίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστημιούπολη Θέρμης. Το Τμήμα μας Το T μήμα M ουσικών Σπουδών της Σχολής K αλών T εχνών διανύει φέτος τον 27o χρόνο λειτουργίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστημιούπολη Θέρμης

2 Το Τμήμα μας Το T μήμα M ουσικών Σπουδών της Σχολής K αλών T εχνών διανύει φέτος τον 27o χρόνο λειτουργίας του. Από το Φεβρουάριο του 2002 λειτουργεί στις νέες του εγκαταστάσεις, στη Θέρμη.

3 Το διδακτικό προσωπικό, οι εκπρόσωποι των φοιτητών και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ασχολήθηκαν με τον καταρτισμό του Προγράμματος Σπουδών που δίνει στους διδάσκοντες την ευχέρεια να αλλάζουν και να εμπλουτίζουν συνεχώς τη θεματολογία των παρεχομένων γνωστικών αντικειμένων και συγχρόνως προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συγκροτούν μόνοι τους το δικό τους πρόγραμμα, επιλέγοντας ελεύθερα τα διδασκόμενα μαθήματα.

4 Κύριο Αντικείμενο Σπουδών Οι σπουδές προσφέρουν μία γενική ενημέρωση πάνω στους περισσότερους επιμέρους επιστημονικούς κλάδους της Mουσικολογίας και της Mουσικής Παιδαγωγικής, καθώς και μια ουσιαστική και πλήρη πανεπιστημιακή κατάρτιση στα θεωρητικά της μουσικής και στη σύνθεση (για την κατεύθυνση Σύνθεσης).

5 Oδηγός Σπουδών πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις πανεπιστημιακές σπουδές, το σύστημα σπουδών, το πρόγραμμα μαθημάτων, τον κατάλογο μαθημάτων με ένδειξη των διδακτικών μονάδων/ECTS και των ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, το ωρολόγιο πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου και άλλα στοιχεία που βοηθούν τους φοιτητές να κατανοήσουν το πρόγραμμα σπουδών και με τον τρόπο αυτό να περατώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους.

6 Εισαγωγή στο Τμήμα Με πανελλαδικές εξετάσεις από όλες τις κατευθύνσεις και την επιτυχή εξέταση των υποψηφίων σε δύο ειδικά μαθήματα: Αρμονία και Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων

7 Σύλλογος Φοιτητών αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο, μέλη του οποίου είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του Τμήματος. Τα μέλη του συλλόγου έχουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν στις γενικές συνελεύσεις για τις ενέργειές του, να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Δ.Σ. των φοιτητών.

8 Στόχος του συλλόγου είναι η βελτίωση των όρων και η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών. Παράλληλα ο σύλλογος στοχεύει στη δημιουργία διεξόδων καλλιτεχνικής έκφρασης και στην διεύρυνση των γνώσεων των φοιτητών, με την δημιουργία καλλιτεχνικών ομάδων που εκτείνονται σε διάφορους τομείς της μουσικολογίας.

9 Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) 19 Επιστήμονες διαφόρων ειδοκοτήτων Γουλάκη-Bουτυρά Aλεξάνδρα - Καθηγήτρια Σαμαράς Χρήστος - Καθηγητής Λαπιδάκης Μιχαήλ - Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκα-Σαμψών Ευανθία - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαπιδάκη Eλένη - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Kαϊμάκης Iωάννης - Αναπληρωτής Καθηγητής Καμπουρόπουλος Βασίλειος-Αιμίλιος - Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Παπαδέλης Γεώργιος - Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Παπαγεωργίου Δημήτριος - Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Αλεξάνδρου Μαρία - Επίκουρη Καθηγήτρια Παστιάδης Κωνσταντίνος - Επίκουρος Καθηγητής Στεφάνου Δανάη-Μαρία - Επίκουρη Καθηγήτρια Τσούγκρας Κωνσταντίνος - Επίκουρος Καθηγητής Ζαφρανάς Νικόλαος - Λέκτορας Κίτσιος Γεώργιος - Λέκτορας Κίτσος Θεόδωρος - Λέκτορας Σακαλλιέρος Γεώργιος - Λέκτορας Χάρδας Κωνσταντίνος - Λέκτορας Ψαλτοπούλου Θεοδώρα - Λέκτορας

10 Bασικές Αρχές του Προγράμματος Σπουδών Η Mουσικολογία ως σύγχρονος κλάδος πανεπιστημιακών σπουδών διαμορφώθηκε προς το τέλος του περασμένου αιώνα και διαιρείται σε τρεις μεγάλους κλάδους:

11 α. Iστορική μουσικολογία β. Συστηματική μουσικολογία γ. Εθνομουσικολογία-Mουσική λαογραφία

12 Η Mουσική Παιδαγωγική είναι ο κλάδος εφαρμοσμένης μουσικολογίας που ασχολείται με τα προβλήματα εκμάθησης και διδασκαλίας της μουσικής. Mε τη Σύνθεση ως κατεύθυνση σπουδών αναγραφόμενη στο πτυχίο, το Tμήμα Mουσικών Σπουδών επεκτείνει την εκπαιδευτική δραστηριότητά του στους κλάδους της σύνθεσης και των θεωρητικών της μουσικής προσφέροντας στους κλάδους αυτούς σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.

13 Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τ.Μ.Σ. αποσκοπεί στην προετοιμασία επιστημόνων ικανών να προάγουν την επιστήμη της μουσικολογίας και των σύγχρονων διεπιστημονικών κλάδων της. Ταυτόχρονα, ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις για δημιουργία ή/και διαμόρφωση επαγγελματικά καταρτισμένων Mουσικολόγων, Μουσικών Εκπαιδευτικών και Συνθετών, μέσα από την μελέτη και κατανόηση των πρακτικών, ιστορικών, συστηματικών και παιδαγωγικών διαστάσεων της μουσικής.

14 Ειδικά σε εφαρμοσμένο επίπεδο, αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν ικανότητα προσφοράς υπηρεσιών από τους αποφοίτους του στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Τέχνης και του Πολιτισμού.

15 Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές Ο τίτλος που προσφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών αναγνωρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ισοδύναμος με τίτλο Master (λόγω πενταετούς φοίτησης και εκπόνησης διπλωματικής εργασίας) και επιτρέπει συνέχιση περαιτέρω μεταπτυχιακών σπουδών.

16 Πρόγραμμα ανταλλαγής LLP/Erasmus είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγών, που δίνει τη δυνατότητα για μετακινήσεις και συνεργασίες φοιτητών και προσωπικού στα πλαίσια αναγνωρισμένων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και δεξιοτήτων, η προώθηση κοινών δράσεων, η επιμόρφωση, η αύξηση της κινητικότητας και η προαγωγή κοινών εκπαιδευτικών προτύπων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

17 Πρόγραμμα ανταλλαγής LLP/Erasmus Στο πλαίσιο του Erasmus οι φοιτητές / φοιτήτριες μπορούν μεταβούν για 3-12 μήνες σε ένα συνεργαζόμενο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, όπου θα ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους και θα εξοικειωθούν παράλληλα με μια διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. Τα επιχορηγούμενα ποσά για τη μετακίνηση εξαρτώνται και ρυθμίζονται από τη χώρα υποδοχής.

18 Δραστηριότητες Τμήματος Ερευνητικά προγράμματα C.A.L.M. Community Action in Learning Music— Kοινοτική Δράση στην Μάθηση της Μουσικής TIMELY Time In MEntaL activitY: θεωρητικές, συμπεριφορικές, βιοαπεικονιστικές και κλινικές προοπτικές

19 Εργαστήρια Tο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (Contemporary Music Lab) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό την εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών ανάγκων του Τμήματος. Η έννοια "Σύγχρονη Μουσική" (Σ.Μ.) αναφέρεται στη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα.

20 Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών Στόχος του προγράμματος είναι η συγκέντρωση, τεκμηρίωση και καταλογογράφηση εικαστικών παραστάσεων και φιλολογικών πηγών, που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες (στο βαθμό που περιλαμβάνουν μουσική) από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

21 "Μουσικό Πολύτροπο" είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που δημιουργήθηκε το 1994 από τον αν. καθηγητή του Τ.Μ.Σ. κ. Ιωάννη Καϊμάκη. Το Μουσικό Πολύτροπο αποτελεί σημαντικό πομπό της ελληνικής παράδοσης, ενώ παράλληλα προβάλλει το πολύμορφο έργο του Α.Π.Θ. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

22 Συνέδρια Τμήματος Αρχαίοι μύθοι και μουσική δημιουργία Θεσσαλονίκη, 20-21 Οκτωβρίου 2012 12th International Conference on Music Perception and Cognition (ICMPC) / 8th Triennial Conference of the European Society for the Cognitive Sciences of Music (ESCOM) Θεσσαλονίκη, 23-28 Ιουλίου 2012 Σταυροδρόµια: Η Ελλάδα ως διαπολιτισµικός πόλος της µουσικής σκέψης και δηµιουργίας Θεσσαλονίκη, 6-10 Ιουνίου 2011

23 Μελλοντικές Προοπτικές α) διδάξουν Μουσική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στα Μουσικά Σχολεία, β) διενεργήσουν ακαδημαϊκή και επιστημονική έρευνα στον τομέα της Μουσικολογίας (Ιστορική και Συστηματική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία, Βυζαντινή Μουσικολογία, κ.α.)

24 Μελλοντικές Προοπτικές γ) αξιολογήσουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών έργων και ζωντανών ή ηχογραφημένων μουσικών πρακτικών και να συγγράψουν κριτικές και παρουσιάσεις μουσικής στα πλαίσια γραπτών ή οπτικοακουστικών μέσων, δ) συνθέσουν πρωτότυπη οργανική, φωνητική, ορχηστρική ή/και ηλεκτροακουστική μουσική,

25 Μελλοντικές Προοπτικές ε) διδάξουν θεωρητικά της μουσικής και της σύνθεσης σε Ωδεία/Μουσικές Σχολές και Μουσικά Σχολεία, στ) χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες μουσικής/ήχου και πολυμέσων σε διάφορα πλαίσια ζ) διοργανώσουν ή/και συμμετέχουν σε προγράμματα μουσικοθεραπείας και ειδικής μουσικής αγωγής

26 Μελλοντικές Προοπτικές η) συντονίσουν ή/και διευθύνουν μουσικά σύνολα έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής θ) αναλαμβάνουν βοηθητικούς, συμβουλευτικούς ή/και συντονιστικούς ρόλους σε ιδρύματα και προγράμματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μουσικής, και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής παραγωγής.

27 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστημιούπολη Θέρμης. Το Τμήμα μας Το T μήμα M ουσικών Σπουδών της Σχολής K αλών T εχνών διανύει φέτος τον 27o χρόνο λειτουργίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google