Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

2 Η ιστορία της Βασιλόπιτας…
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή. Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό. Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκαναν τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του.

3 Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής : Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά. Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν.

4 Στοιχεία για την παραγωγή του
μισό ποτήρι γάλα Το παίρνουμε από την αγελάδα ένα ποτήρι βούτυρο Το παίρνουμε από την αγελάδα δυο ποτήρια ζάχαρη Το παίρνουμε από το ζαχαρότευτλο 4 αυγά Τα παίρνουμε από τις κότες ένα πακέτο φαρίνα Το παίρνουμε από το σιτάρι το ξύσμα από ένα λεμόνι Το παίρνουμε από τη λεμονιά

5 ΣΥΝΤΑΓΗ Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για πέντε λεπτά, το μεταφέρουμε σε ταψί βουτυρωμένο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Όταν κρυώσει της ρίχνουμε ζάχαρη άχνη. μισό ποτήρι γάλα ένα ποτήρι βούτυρο δυο ποτήρια ζάχαρη 4 αυγά ένα πακέτο φαρίνα το ξύσμα από ένα λεμόνι

6 Η Βασιλόπιτα Η Βασιλόπιτα είναι το φαγητό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, το δεύτερο του Αγίου Βασιλείου, το τρίτο του φτωχού , το τέταρτο του σπιτιού. Όπως σε όλα τα σπίτια, έτσι και στο δικό μας καταναλώνουμε την Πρωτοχρονιά την σπιτική βασιλόπιτα. Αρέσει πολύ σε όλους μας και σε μένα. Η μητέρα μου τη φτιάχνει πολλές φορές και μετά την Πρωτοχρονιά, γιατί μας αρέσει πολύ, φυσικά όμως χωρίς φλουρί…… Η Βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά .Ακόμα είναι και θρησκευτικό έθιμο επειδή δείχνει την χριστιανική πίστη.

7 Η Βασιλόπιτα http://greekcook.gr/syntages/i_istoria_tis_basilopitas


Κατέβασμα ppt "Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google