Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΥΣΕΙΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ Να κάνετε μια μουσειοξερεύνηση για εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές εποχές π.χ. Βάπτιση Χριστού από 7ο-15ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΥΣΕΙΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ Να κάνετε μια μουσειοξερεύνηση για εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές εποχές π.χ. Βάπτιση Χριστού από 7ο-15ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΥΣΕΙΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ Να κάνετε μια μουσειοξερεύνηση για εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές εποχές π.χ. Βάπτιση Χριστού από 7ο-15ο αιώνα μ.Χ. Με βάση αυτές να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό άλμπουμ το οποίο μαζί με τις παρατηρήσεις σας να παρουσιάσετε στην τάξη.

2 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ
Η Βυζαντινή Εικονογραφία διαιρείται στις παρακάτω περιόδους:  Α. Στην πρωτοχριστιανική (μέχρι τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου).  Β. Στην παλαιοχριστιανική μ.Χ. (από τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου μέχρι την εικονομαχία). 2) Οι χρόνοι της Εικονομαχίας ( μ.Χ.). 3) Οι χρόνοι των Μακεδόνων και Κομνηνών ( μ.Χ.). 4) Η Παλαιολόγεια Αναγέννηση ( μ.Χ.) ή Υστεροβυζαντινή περίοδος. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

3 7ος-8ος αιώνας μ.Χ. Οι αγιογραφίες του 7ου και του 8ου αιώνα με θέμα τη σταύρωση του Χριστού απεικονίζουν το γεγονός πιο βίαια και σκουρόχρωμα επηρεασμένοι από τη βιαιότητα των άλλων λαών. Σε αυτήν την αγιογραφία ο αγιογράφος δίνει έμφαση στα κύρια πρόσωπα ζωγραφίζοντάς τα με πιο ανοιχτά χρώματα από το γύρω περιβάλλον.

4 10ος-11ος αιώνας Οι αγιογράφοι αρχίζουν να εντάσσουν μέσα στις αγιογραφίες τους πιο πολύ χρυσό με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φωτεινές. Αντίθετα, οι σκουρόχρωμες μορφές αναπαρίστανται με πιο έντονες εκφράσεις θλίψης στα πρόσωπά τους.

5 14ος-15ος αιώνας Τώρα πια το χρυσό είναι αναπόσπαστο χαρακτηριστικό των αγιογραφιών με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φωτεινές. Τα πρόσωπα παρουσιάζονται πιο θλιμμένα σε σχέση με άλλης εποχής αγιογραφίες. Ο Χριστός στέκεται πάνω στο σταυρό στοιχείο που φανερώνει την ανωτερότητά του σε σχέση με τους θνητούς. Αυτό δηλώνει πως ακόμα και σταυρωμένος έχει τη δύναμη να κρατηθεί όρθιος.

6 Στη συγκεκριμένη αγιογραφία ο Χριστός εικονίζεται με μισάνοιχτα μάτια ενώ η παρουσία Του είναι πιο έντονη λόγω των σκουρόχρωμων ρούχων των υπόλοιπων προσώπων.

7 ΠΗΓΕΣ http://www.byzantineiconography.gr/
ΠΗΓΕΣ

8 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

9 1η ομάδα εργασίας της μουσειοεξερεύνησης εικόνων του τμήματος Β1 του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου: Κυπριωτάκη Γεωργία Λεβέντη Ελένη Λήδα Πλαΐτη Χρυσοβαλάντη


Κατέβασμα ppt "ΜΟΥΣΕΙΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ Να κάνετε μια μουσειοξερεύνηση για εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές εποχές π.χ. Βάπτιση Χριστού από 7ο-15ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google