Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ

2 ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ-ΗΓΕΤΗ
Συνοπτικά ένα άτομο μπορεί να αναδυθεί σε ηγετική θέση και να καταστεί ένας επιτυχημένος ηγέτης : λόγω κάποιων ατομικών χαρακτηριστικών του, λόγω του είδους των ηγετικών του συμπεριφορών και στρατηγικών, λόγω κάποιων περιστάσεων που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ανάγκες ή πεποιθήσεις της ομάδας σε ένα δεδομένο χωροχρόνο, λόγω της ευνοϊκής αλληλεπίδρασης των ατομικών του χαρακτηριστικών και των ηγετικών του συμπεριφορών με τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περίστασης, λόγω του είδους των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα σε αυτόν και στο κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά λόγω ασυνείδητων γνωστικών διαδικασιών που οδηγούν τα μέλη μιας ομάδας να τον θεωρούν ως αντιπροσωπευτικό πρότυπο της και ιδανικό αρχηγό, λόγω του ότι εμπνέει στα μέλη της ομάδας ένα όραμα κινητοποιώντας τα έτσι προς μια έντονη και βαθιά προσωπική εμπλοκή με τις ομαδικές διεργασίες.

3 ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΙΝΕΙΑΣ Ο Αινείας ήταν γιός του Αγχίση, απογόνου του Ίλου, του ιδρυτή της Τροίας. Σύμφωνα με τον μύθο ήταν καρπός του έρωτα του Αγχίση κ της θεάς Αφροδίτης. Ήταν Τρώας στρατηγός που υμνήθηκε από τον Όμηρο στο έργο του «Ιλιάδα» ως ο πρώτος από τους Τρώες, μετά τον Έκτωρα, στη σύνεση, την ανδρεία, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια και την θεοσέβεια.

4 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο Αλέξανδρος έφερε όλα τα χαρακτηριστικά του καλού στρατηγού όπως: Επιλογή του σκοπού και εμμονή στην επίτευξή του Οικονομία δυνάμεων και αποφυγή άσκοπης καταπόνησης Συλλογή πληροφοριών για να αποκτήσει Απλότητα σχεδίων για τη διευκόλυνση της εφαρμογής τους Ελιγμό και επίθεση στο αδύνατο σημείο του αντιπάλου και χρήση του στοιχείου του αιφνιδιασμού Τήρηση εφεδρειών για την αντιμετώπιση απροόπτων καταστάσεων Εξασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού Ηγεσία βάση προσωπικού παραδείγματος Αναγνώριση της αξίας των υφισταμένων και επιβράβευση Περιορισμό και αποτροπή των καταχρήσεων από υφισταμένους διοικητές με τη εφαρμογή ίδιων κανόνων δικαίου σε όλους ανεξαρτήτως θέσης Αντίληψη ότι ο πόλεμος είναι απλώς εργαλείο πολιτικής και όχι αυτοσκοπός αντίληψη περί του εχθρού

5 ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο Λεωνίδας ήταν ο θρυλικός βασιλιάς της Σπάρτης, η θυσία του οποίου στις Θερμοπύλες αποτελεί παράδειγμα υψίστης αυταπάρνησης, ηρωισμού και φιλοπατρίας. Ο Λεωνίδας παρέμεινε με μεγάλη γενναιότητα στη θέση του, διατυπώνοντας την ενδοξότερη στην ιστορία απάντηση ηγέτη κατά τον Πλούταρχο, «μολών λαβέ», υπακούοντας στους νόμους της Σπάρτης και δημιουργώντας έτσι μία αιώνια στάση θυσίας και φιλοπατρίας. Αυτή η πασίγνωστη φράση κρύβει τη νοοτροπία ενός λαού που πέρασε στην Ιστορία ως παράδειγμα της έντιμης, λιτής και γεμάτης αξιοπρέπεια και αυτοθυσία ζωής. Αυτά είναι τα ιδανικά που εξυμνεί και ο Λεωνίδας μ’ αυτήν την πράξη αυταπάρνησης. Για το Λεωνίδα, όπως και για όλους τους Σπαρτιάτες, η μεγαλύτερη αρετή ήταν η πρόθυμη θυσία στο καθήκον της άμυνας και της σωτηρίας της πατρίδας τους. Ο Λεωνίδας γαλουχήθηκε μέσα σε αυτό το σύστημα όπου ο ατομικισμός χάνεται μπροστά στην ομάδα και το μέρος είναι αναγκαίο και ικανό μόνο όταν υπάρχει για να βοηθήσει το όλο.

6 ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ Ο Ξενοφώντας στο έργο του αναφέρεται στον Αγησίλαο με ιδιαίτερα επαινετικό τόνο εξυμνώντας τις αρετές του. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ευσέβεια, την δικαιοσύνη, τις ηγετικές ικανότητες, την εντιμότητα στις οικονομικές συναλλαγές και την φιλοπατρία του. Ο Σπαρτιάτης Αγησίλαος αν και χωλός, λόγω των στρατιωτικών ικανοτήτων του, ήταν αποδεκτός απ' όλους τους Έλληνες. Απ' όλες τις αρετές του ως ηγέτη, θα πρέπει να τονίσουμε κυρίως το ότι έζησε υποδειγματικά, για να γίνει παράδειγμα προς τους συμπολίτες του.

7 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Ο Θουκυδίδης αναφέρει για το Θεμιστοκλή ότι ήταν άνθρωπος με πολλά φυσικά χαρίσματα και άξιος γι' αυτό του μεγαλύτερου θαυμασμού. Είχε έμφυτη οξυδέρκεια και ήταν σε θέση να κρίνει και να αποφασίζει ταχύτατα σε δύσκολες συνθήκες. Μπορούσε να εξηγεί πειστικά τα σχέδιά του και, ακόμα και για θέματα που δεν γνώριζε καλά ο ίδιος, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει τα μειονεκτικά και πλεονεκτικά σημεία τους. Τα χαρίσματά του τον οδηγούσαν σε ευέλικτους αυτοσχεδιασμούς, με τους οποίους μπορούσε σχεδόν πάντα να αντιπαρέρχεται τις δυσκολίες.  Αυτές οι φυσικές ικανότητές του έκαναν όμως το Θεμιστοκλή συχνά αλαζονικό και μεγαλομανή, πέρα από τη φιλοχρηματία που έδειχνε σε διάφορες περιπτώσεις.

8 ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ Ο Θηραμένης είναι μια σημαντική πολιτική μορφή της Αθήνας που πρωταγωνιστεί στην Αθήνα μετά την ήττα της στους Αιγός Ποταμούς. Πετυχαίνει με τις ρητορικές του ικανότητες να πείσει τον αθηναϊκό λαό να τον στείλουν στο Λύσανδρο για να ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις των Σπαρτιατών στο θέμα των τειχών. Προδίδει με τον πιο αναίσχυντο τρόπο την εμπιστοσύνη τους,  ροκανίζοντας σκόπιμα το χρόνο που οδηγεί μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά τους συμπολίτες του στο θάνατο. Άπονος και αδιάφορος στην αγωνία ανθρώπων που αργοπεθαίνουν, άνθρωποι με τους οποίους γεννήθηκε και ανατράφηκε, τους οδηγεί σε ένα αργό και βασανιστικό θάνατο – το χειρότερο ίσως- από λιμοκτονία. Δείχνει ικανός με αυτή του την πράξη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να πετύχει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος παρά μια θέση εξουσίας στην αναμενόμενη ολιγαρχική κυβερνώσα τάξη. Και, όπως φαίνεται, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κερδίσει ο Θηραμένης, ένα άτομο χωρίς πολιτικές αξίες.

9 ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ Ο Ιούλιος Καίσαρας δρούσε με το όραμα του σκοπού του πάντα μπρος στα μάτια του και με μεγάλη πίστη στην ύπαρξή του, δημιουργώντας συνεχώς καινούρια μέσα και καινούριους δρόμους. Κοντά σε αυτό το χάρισμα είχε μια δυναμικότητα που απαιτούσε το ύψιστο από τον ίδιο και από τους άλλους, και η οποία εμφανιζόταν κάθε φορά στην ταχύτητα της δράσης του και πιο πολύ στις στρατιωτικές του κινήσεις. Ήταν εγκρατής, πράγμα που τον βοηθούσε να μένει υγιής. Είχε μια έμφυτη τάση για τελειότητα. Η μεγαλοφυΐα της στρατηγικής του και ο δεσμός του με τους στρατιώτες του είχαν σαν αποτέλεσμα μια εξουσία που έφερνε στα χέρια του ακόμη και τον τελευταίο στρατιώτη. Μετά από μια ήττα ενθάρρυνε ψυχολογικά τους στρατιώτες του. Από την άλλη, τους επέπληττε, τους τιμωρούσε, τους ανέλυε τα πράγματα ανοιχτά και ξεκάθαρα, και στο τέλος τους έπειθε ότι μπορούσαν να αποφύγουν την ήττα κι ότι μπορούσαν να διορθώσουν τα πράγματα. Ποτέ δεν προσπάθησε να δώσει θάρρος στους στρατιώτες του κρύβοντάς τους την πραγματικότητα και λέγοντας ψέματα. Γενικά πίστευε ότι μόνο μέσω της ειλικρίνειας επιτυγχάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αυτόν και τους στρατιώτες του. Πάντα ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει γενναίες υπηρεσίες, δίνοντας πολύτιμα όπλα και παράσημα. Προσπαθούσε να συνεννοηθεί, δείχνοντας διάθεση συμβιβασμού και επιείκεια. Η ζωή του είναι γεμάτη από αποδείξεις της μεγαλοψυχίας του. Παρόλα αυτά, μπορούσε να παραμερίσει τη μεγαλοψυχία του και να προβάλλει σκληρότητα, όπου αυτό ήταν αναγκαίο και κυρίως σε θέματα πολιτικής. Είχε την ικανότητα να εκτιμά σωστά κάθε στιγμή, ανεξάρτητα από συμβατικότητες. Ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν μεγάλος στρατηγός, γοητευτικός και καλοσυνάτος με τους φίλους, διαλλακτικός με τους εχθρούς, ευγενικός με όλους, θαυμάσιος ρήτορας και εκτός των άλλων δημιουργός τρομερών σχεδίων που ωφέλησαν το κράτος.

10 ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ

11 ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας από τους μαχητές υπέρ της πατρίδας που αποτέλεσαν πρότυπα αυτοθυσίας για τη σωτηρία του έθνους. Η στρατηγική σκέψη, το θάρρος, η αγαθή καρδιά, ο έντιμος χαρακτήρας και η πίστη και η αφοσίωση στην πατρίδα ήταν μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν και οδήγησαν στο να θεωρηθεί ένας από τους πιο χαρισματικούς έλληνες στρατηγούς.

12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΝΟΥΣ ΡΙΠΙ ΒΑΛΕΡΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΣΚΕΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΟΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google