Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4.000.000 παιδιά «ποστάρουν» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο καθημερινά 1 στα 3 παιδιά έχουν έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία με άγνωστο 1 στα 5 παιδιά που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4.000.000 παιδιά «ποστάρουν» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο καθημερινά 1 στα 3 παιδιά έχουν έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία με άγνωστο 1 στα 5 παιδιά που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 4.000.000 παιδιά «ποστάρουν» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο καθημερινά 1 στα 3 παιδιά έχουν έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία με άγνωστο 1 στα 5 παιδιά που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ ως τρόπο Δικτύωσης τα έχουν πλησιάσει παιδόφιλοι

4 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε Ηλεκτρονικές Διαπροσωπικές και Εμπορικές Συναλλαγές» 5o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε Ηλεκτρονικές Διαπροσωπικές και Εμπορικές Συναλλαγές» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

5 Το θέμα: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Η αφορμή: Ο πρώτος επετειακός εορτασμός των 10 χρόνων από την καθιέρωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 5 Φεβρουαρίου 2013 Ο στόχος: Εντοπισμός Διαδικτυακών Κινδύνων και Καταγραφή Τρόπων Προστασίας Τα μέσα: Έρευνα στο Διαδίκτυο, στα μέσα ενημέρωσης, καταγραφή προσωπικών εμπειριών των μαθητών

6 Διασπάσαμε την έρευνα σε 4 επιμέρους κατηγορίες

7 Κίνδυνοι από χρήση Παγκόσμιου Ιστού και Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου Εθισμός Αποπλάνηση Εκφοβισμός(Cyberbullying) Επιβλαβείς συμπεριφορές Παραπληροφόρηση Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (Phishing) Ιοί Ακατάλληλο περιεχόμενο Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο Παραβίαση ιδιωτικής ζωής

8 Η αφίσα μας

9 Τρόποι Προστασίας των χρηστών Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με μέτρο Δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία Αξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο Δεν συναντούμε κάποιον ξένο, τον οποίο γνωρίσαμε στο Διαδίκτυο Αποθηκεύουμε τις ηλεκτρονικές μας συνομιλίες Εμπιστευόμαστε στους γονείς μας ή σε κάποιον ενήλικα τον εκφοβισμό Αξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο Χρησιμοποιούμε ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus και firewall, anti-spyware προγράμματα, ανανεώνουμε τους φυλλομετρητές μας με αναβαθμίσεις ασφαλείας (security updates)και διαγράφουμε τα cookies Αποφεύγουμε να δίνουμε προσωπικές πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου (ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς PIN, πλήρεις αριθμούς πιστωτικών καρτών)

10 Προστασία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Ρυθμίζουμε στον υψηλότερο βαθμό τα φίλτρα για ανεπιθύμητη αλληλογραφία Επισημαίνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία για να ειδοποιηθεί ο πάροχος Καταχωρούμε τους γνωστούς μας σε βιβλίο διευθύνσεων Δεν ανοίγουμε ποτέ συνημμένο αν δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του Ρυθμίζουμε την αυτόματη σάρωση συνημμένων για ιούς πριν τη λήψη Είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος, οι οποίες μοιάζουν με επίσημα ηλεκτρονικά μηνύματα από τράπεζες, παροχείς ή άλλες νόμιμες εταιρείες

11 Η αφίσα μας

12 Κίνδυνοι Ηλεκτρονικού Εμπορίου Παραποίηση ή κλοπή των προσωπικών στοιχείων του ατόμου. Πιθανότητα εξαπάτησης σε περίπτωση χαλασμένου ή μεταχειρισμένου προϊόντος. Ύπαρξη μη ασφαλών ιστοσελίδων με κίνδυνο απώλειας χρημάτων.

13 Προστασία σε ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές Κάνουμε αναζήτηση σε έγκυρες και δοκιμασμένες ιστοσελίδες Κάνουμε αναζήτηση σε έγκυρες και δοκιμασμένες ιστοσελίδες Προσέχουμε αν ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής και πολιτική απορρήτου που διευκρινίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Προσέχουμε αν ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής και πολιτική απορρήτου που διευκρινίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Προτιμάμε να αγοράζουμε από ιστοσελίδες όπου οι παραγγελίες επιβεβαιώνονται με email και οι οποίες παρέχουν σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας. Προτιμάμε να αγοράζουμε από ιστοσελίδες όπου οι παραγγελίες επιβεβαιώνονται με email και οι οποίες παρέχουν σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας. Αποφεύγουμε την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). Αποφεύγουμε την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών» (SSL). Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών» (SSL).

14 Η αφίσα μας

15 Κίνδυνοι από τη χρήση του facebook Κοινωνική απομόνωση Παραβίαση Λογαριασμών facebook Υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, φωτογραφιών, βίντεο και συνομιλιών Υποκλοπή προφίλ χρηστών ή/και δημιουργία ψεύτικου προφίλ Επικοινωνία με αγνώστους Το facebook διατηρεί ολόκληρο το προφίλ των χρηστών ακόμα και μετά τη διαγραφή Το facebook διατηρεί ολόκληρο το προφίλ των χρηστών ακόμα και μετά τη διαγραφή Το facebook χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που καταχωρούν οι χρήστες, λ.χ. για διαφήμιση το facebook διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας του, όποτε το επιθυμεί.

16 Προστασία από τις παγίδες του facebook Προστατεύουμε την ιδιωτική μας ζωή, δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα που αφορούν φίλους και οικογένεια. Ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings) στο λογαριασμό μας. Με την επιλογή «Προσαρμογή ρυθμίσεων» εμφανίζεται μια πλήρης λίστα, ώστε να ελέγχουμε το επίπεδο προσωπικού απορρήτου σε κάθε κατηγορία πληροφοριών. Σκεφτόμαστε προσεκτικά τα σχόλια που πρόκειται να κάνουμε και ελέγχουμε κάθε δημοσίευσή μας Αποφασίζουμε ποιο θέλουμε να είναι το ακροατήριό μας Ελέγχουμε τις ετικέτες (tags) με τις οποίες εμφανιζόμαστε Προστατεύουμε τον κατάλογο ηλεκτρονικών διευθύνσεων των φίλων μας Αποκλείουμε άτομα που δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση στο προφίλ μας Ρυθμίζουμε ποιες λειτουργίες μέσω Facebook (π.χ. δυνατότητα να σου στέλνουν μηνύματα, δυνατότητα να σε βρίσκουν μέσα από το Facebook, κ.ο.κ) μπορούν να είναι ενεργοποιημένες για το προφίλ μας και για ποιους (π.χ. όλους, μόνο τους φίλους μας, κ.ο.κ). Διαβάζουμε τους όρους χρήσης

17  προσπαθούμε να διασφαλίζουμε ότι το facebook λειτουργεί κανονικά, είναι ασφαλές και δεν περιέχει ιούς, ωστόσο η χρήση του αποτελεί αποκλειστικά προσωπική σας ευθύνη.  το facebook παρέχεται "ως έχει" και χωρίς οποιουδήποτε είδους ρητή ή σιωπηρή εγγύηση, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, οποιωνδήποτε τεκμαιρομένων εγγυήσεων εμπορευσιμότητας, καταλληλότητας για συγκεκριμένο σκοπό και μη παραβίασης δικαιωμάτων τρίτων.  δεν εγγυόμαστε ότι οι λειτουργίες του facebook θα είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλείς και χωρίς σφάλματα ή ότι θα παρέχονται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα.  το facebook δεν είναι υπεύθυνο για τις ενέργειες, το περιεχόμενο, τις πληροφορίες ή τα δεδομένα τρίτων και δια του παρόντος απαλλάσσετε εμάς, τους διευθυντές, τα στελέχη, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας από οποιεσδήποτε αξιώσεις και ζημιές, γνωστές ή άγνωστες, που προκύπτουν από ή με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αξιώσεις που εγείρετε έναντι τρίτων.  το facebook δεν είναι υπεύθυνο για τις ενέργειες, το περιεχόμενο, τις πληροφορίες ή τα δεδομένα τρίτων και δια του παρόντος απαλλάσσετε εμάς, τους διευθυντές, τα στελέχη, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας από οποιεσδήποτε αξιώσεις και ζημιές, γνωστές ή άγνωστες, που προκύπτουν από ή με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αξιώσεις που εγείρετε έναντι τρίτων. Το facebook στους όρους χρήσης του δηλώνει ρητά ότι:

18 Γραμμές Καταγγελιών ή Βοήθειας http://internet-safety.sch.grhttp://internet-safety.sch.grhttp://internet-safety.sch.gr http://www.Saferinternet.grhttp://www.Saferinternet.grhttp://www.Saferinternet.grhttp://www.Saferinternet.gr http://www.SafeLine.grhttp://www.SafeLine.grhttp://www.SafeLine.grhttp://www.SafeLine.gr www.hellenicpolice.grwww.hellenicpolice.grwww.hellenicpolice.gr http://www.synigoroskatanaloti.gr/http://www.synigoroskatanaloti.gr/http://www.synigoroskatanaloti.gr/http://www.synigoroskatanaloti.gr/ http://www.dpa.grhttp://www.dpa.grhttp://www.dpa.gr http://www.dart.gov.grhttp://www.dart.gov.grhttp://www.dart.gov.grhttp://www.dart.gov.gr Και στα τηλέφωνα: 11012, 80011 80015 Και στα τηλέφωνα: 11012, 80011 80015, 2106460814, 2106460284 και 2106460276

19 Στο σχολικό εργαστήριο Ανακαλύψαμε πόσο εύκολο είναι για κάποιον να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook συνδυάζοντας πραγματικά στοιχεία με πλαστά δεδομένα.

20 Περιηγηθήκαμε σε ασφαλείς ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου τις οποίες κατόπιν φέραμε σε αντιπαραβολή με άλλες, οι οποίες φαίνονταν ιδιαιτέρως αναξιόπιστες.

21 Αναζητήσαμε πληροφορίες στον Παγκόσμιο Ιστό για συγκεκριμένα θέματα διαπιστώνοντας ότι συγκεντρώσαμε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

22 Συγκρίναμε διάφορα spam mail από τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας εντοπίζοντας παρόμοιες περιπτώσεις.

23 Ανακαλύψαμε ότι ιστοσελίδες οι οποίες αρχικά φαίνονταν φιλικές τελικά τις απέκλειε το σχολικό δικτύου, συμπεραίνοντας έτσι ότι τελικά είχαν ακατάλληλο περιεχόμενο.

24 Συμπέρασμα Το Διαδίκτυο είναι κυρίως μια κοινωνία ανθρώπων και κρύβει τους ίδιους κινδύνους που κρύβει κάθε κοινωνία. Η πλοήγηση στις σελίδες του Διαδικτύου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον χρήστη, διότι εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την ασφάλεια του υπολογιστή του, όσο και για την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων, αλλά και του ιδίου. Να είστε ενήμεροι. Να συμμετέχετε. Να είστε ασφαλείς. Σύνδεση με σύνεση!

25


Κατέβασμα ppt "4.000.000 παιδιά «ποστάρουν» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο καθημερινά 1 στα 3 παιδιά έχουν έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία με άγνωστο 1 στα 5 παιδιά που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google