Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

2 Επιλέγοντας ΑΠΕ: Για να είναι χρήσιμη μια πηγή ενέργειας είναι αναγκαίες ορισμένες προϋποθέσεις: Η ενέργεια αυτή να είναι άφθονη και η πρόσβαση στην ενεργειακή πηγή εύκολη. Να μετατρέπεται χωρίς δυσκολία σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σύγχρονα μηχανήματα. Να μεταφέρεται εύκολα. Να αποθηκεύεται εύκολα.

3 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΕ
Δεν εξαντλούνται. Μακροπρόθεσμα η χρήση τους είναι οικονομική. Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον

4 ΑΠΕ Αιολική Ενέργεια Ηλιακή Ενέργεια Γεωθερμική Ενέργεια
Υδροηλεκτρική Ενέργεια Ενέργεια από Βιομάζα – Βιοκαύσιμα

5 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

6 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η κινητική ενέργεια του ανέμου κινεί τα πτερύγια τεράστιων ανεμοτουρπίνων, που είναι συνδεδεμένες με ανεμογεννήτριες και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

7 Πλεονεκτήματα από την Εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας:
Πιο κατανεμημένη και αποκεντρωμένη ενεργειακή παραγωγή. Μειώνονται οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων σε σχέση με συμβατικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού. Είναι από τις πιο οικονομικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος.

8 Δεν εμποδίζει τις γεωγραφικές τις γεωγραφικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες καθώς το 99% της γης που φιλοξενεί αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για χρήσεις. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ήσυχες. επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια (50-60 db(A)), είναι αντίστοιχο με την ένταση μιας συζήτησης.

9 Μειονεκτήματα Η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών. Ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται. Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός. Τα αιολικά πάρκα μπορεί να συναγωνιστούν άλλες χρήσεις της γης και αυτές οι εναλλακτικές χρήσεις ίσως χαίρουν μεγαλύτερης εκτιμήσεως απ ΄ ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού. Προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), την αισθητική επίπτωση και τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα έχουν ήδη λυθεί.

10 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

11 Αιολικά πάρκα στη θάλασσα!!
Το Alpha Ventus είναι το πρώτο παγκόσμια αιολικό πάρκο ανοιχτής θαλάσσης και το προετοιμάζουν οι Γερμανοί στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας (45 χιλιόμετρα βόρεια της νήσου Μπόρκουμ). Δεκάδες άλλα παρόμοια, γιγαντιαία πάρκα πρόκειται να ακολουθήσουν ενώ 24 έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς.

12 Στην Ελλάδα Παρέχονται οικονομικά κίνητρα υπό μορφή κυβερνητικής επιδότησης ή χορηγίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Για μεγάλα εμπορικά αιολικά συστήματα (δυναμικότητας πέραn των 30 KW) η επιδότηση γίνεται επί της παραγόμενης KWh. Για αιολικά συστήματα δυναμικότητας κάτω των 30 KW δίδεται κεφαλαιουχική χορηγία για αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμου.

13 Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά συστήματα εκδόθηκαν σε πρώτο στάδιο , άδειες συνολικής ισχύος MW Η αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους. Κάποιοι αντιδρούν από φόβο στο νέο και άγνωστο! Κάποιοι άλλοι από καθαρά ιδιοτελή ελατήρια : εκμετάλλευση και ανάπτυξη της περιοχής για τουριστικούς σκοπούς!

14 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

15 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. 16,17 ΜΑΙΟΥ- Ευρωπαϊκή ημέρα Ήλιου.

16 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μεγάλη ποσότητα. Χαμηλό κόστος
Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Μικρή πυκνότητα ενέργειας( ποσότητα ανά μονάδα επιφάνειας) Πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες.

17 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων για την μετατροπή της σε ηλεκτρική. Ηλιακά θερμικά συστήματα χρησιμοποιούνται για: Θέρμανση νερού χρήσης Θέρμανση-ψύξη χώρων Θέρμανση νερού πισίνας

18 Πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα;
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα: Δεν έχουν μηχανικά μέρη, είναι πιο ελαφριά από τα παραδοσιακά ηλιακά, τοποθετούνται στις οροφές των σπιτιών  ή οπουδήποτε θέλουμε να τα τοποθετήσουμε κάτω από τον ήλιο, μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

19 Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της φωτοβολταϊκής μετατροπής είναι:
Ανανεώσιμη και ελεύθερα διαθέσιμη πηγή. Μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλων βλαβερών ρύπων που απειλούν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αξιόπιστη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλη διάρκεια ζωής (μέχρι 30 χρόνια).

20 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών είναι αθόρυβη.
Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών είναι αθόρυβη. Απαιτεί ελάχιστη συντήρηση (περιοδικός έλεγχος καλωδίων και καθαρισμός των επιφανειών). Ανεξάρτητη λειτουργία από τα κεντρικά ηλεκτρικά δίκτυα.

21 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Μεγάλη αναλογία παραγόμενης ισχύος προς το βάρος (100 W/ Kg) ,σημαντικό πλεονέκτημα για τις διαστημικές εφαρμογές. Έχουν μέγιστη παραγωγή την περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) έτσι αποφεύγονται οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

22 Και τα κυριότερα μειονεκτήματα:
Yψηλό κόστος κατασκευής των ηλιακών στοιχείων. Δαπανηρή αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτείται η χρήση μεγάλων επιφανειών .

23 Δυνατότητες για τη χρήση ΑΠΕ στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αξιόλογο δυναμικό όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η χώρα μας απολαμβάνει υψηλή ακτινοβολία καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου , με μέση ημερήσια ηλιοφάνεια 9,8 με 14,5 ώρες. Αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν ανέμους προς εκμετάλλευση με μέση ταχύτητα που πλησιάζει τα 7 m/s.

24 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γεωθερμικός κλιματισμός:
Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους βαθμούς Κελσίου. Αν εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι, με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας.

25

26 Πλεονεκτήματα Δεν απαιτείται καμία καύση ορυκτών καυσίμων.
Οι σταθμοί παραγωγής γεωθερμικής παράγουν φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και καταλαμ-βάνουν περιορισμένη επιφάνεια. Όταν χρησιμοποιείται αντλία θερμότητας για την παροχή θέρμανσης σε οικία, η εξοικονόμηση χρημάτων για ηλεκ-τρική ενέργεια μπορεί να υπερβεί το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος. Με χρήση γεωθερμικής ενέργειας στη γεωργία (π.χ. σε θερμοκήπια), το κόστος θέρμανσης μπορεί να περικοπεί μέχρι και κατά 80%.

27 Στην Ελλάδα... Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμίας (ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας), αυτή χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένο βαθμό, κυρίως για τη θέρμανση θερμοκηπίων.

28 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

29 Υδροηλεκτρική ενέργεια: ενέργεια που παράγεται από την πτώση του νερού των μικρών ή μεγάλων ποταμών, υδρορευμάτων ή πηγών σε υδροτροχούς, με αποτέλεσμα την περιστροφή τους και την παραγωγή μηχανικού ή ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ενα υδροηλεκτρικό σταθμό το νερό διοχετευέται σε καθοδικό αγωγό, αποκτάει κινητική ενέργεια και περιστρέφει ένα υδρόμυλο ή ένα υδροστρόβιλο. Χωρίζουμε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς με βάση: To ύψος πτώσης των υδάτων Τη διαθεσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγού μονάδας Το είδος κατασκευής της υδροηλεκτρικής μονάδας Τη ισχύ που μπορούν να παράγουν Ειδικά στην Ελλάδα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί χωρίζονται στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν η ισχύς είναι μεγαλύτερη των 10MW και στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν η ισχύς είναι μικρότερη των 10MW.

30 Πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμών:
Είναι καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας Μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις ζητηθεί επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια Μέσω των υδροταμιευτήρων μπορούν να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άδρευση, δημιουργία υγροτόπων κλπ. Μειονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμών: Μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εξοπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και μεγάλος χρόνος μέχρι την αποπεράτωση του έργου Εντονη περιβαλλοντική αλλοίωση στην περιοχή του ταμιευτήρα(μετακίνηση πληθυσμών, υποβάθμιση περιοχών, αλλαγή στην χλωρίδα και πανίδα καθώς και στο τοπικό κλίμα). Η διεθνής πρακτική σήμερα προσανατολίζεται στην κατασκευή μικρών φραγμάτων.

31 Το φράγμα Itaipu στα σύνορα Παραγουάης και Βραζιλίας.
Το φράγμα Three gorges στην Κίνα.

32 Τα τέσσερα σημαντικότερα μεγάλα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα στην Ελλάδα είναι:
Το συγκρότημα Αχελώου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Κρεμαστών-Καστρακίου-Στράτου(ισχύς 907MW) Το συγκρότημα Αλιάκμονα, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πολυφύτου-Σφηκιάς-Ασωμάτων( ισχύς 789MW) Το συγκρότημα Αράχθου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πουρναρίου Ι&ΙΙ(ισχύς 333,5MW) Το συγκρότημα Νέστου που περιλαμβάνει τους σταθμούς Θησαυρού-Πλατανοβρύσης( ισχύς 489MW) Σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, δεν έχει γίνει συστηματική αξιοποίηση των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.Σε λειτουργία υπάρχουν 14 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Το μέλλον όμως προβλέπεται ... Καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 110 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς

33 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ - ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ

34 ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟ: είναι το υγρό ή αέριο καύσιμο το οποίο προορίζεται για μετακίνηση και το οποίο παράγεται από βιομάζα. Βιοαιθανόλη Βιοντίζελ Βιοαέριο Βιομεθανόλη Βιομεθυλαιθέρας Βιο-ΕΤΒΕ Βιο-ΜΤΒΕ Συνθετικά βιοκαύσιμα Καθαρά φυτικά έλαια

35 Βιοκαύσιμα 1ης γενιάς: ανήκουν τα βιοκαύσιμα που παράγονται από σπαρτά (πχ. καλαμπόκι)
Βιοκαύσιμα 2ης γενιάς:ανήκουν τα βιοκαύσιμα που παράγονται από αγροτικά και δασικά υπολείμματα Πλεονεκτήματα των βιοκαυσίμων Χρησιμοποίηση βιοκαυσίμων αντί των κοινών καυσίμων τα οποία τείνουν να εξαντληθούν Είναι φιλικά προς το περιβάλλον Νέες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων αλλά και νέες θέσεις για τους αγρότες που καλλιεργούν τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα βιοκαύσιμα

36 Μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων
Αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες πχ καλαμπόκι αλλά και ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των προϊόντων που εξαρτώνται από αυτές Πιθανή επιδείνωση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω αύξησης του κόστους των τροφίμων.

37 Παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η παραγωγή και κατανάλωση βιοκαυσίμων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά προχωράει με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς. Ακολουθώντας και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/30/EC έχει αποφασίσει σύμφωνα με το νόμο 3423/2005 να φτάσει το ποσοστό των βιοκαυσίμων που θα υπάρχουν στην ελληνική αγορά στο 5,75% μέχρι το 2010. Πίνακας 1: Ετήσια απαιτούμενη ποσότητα βιοντιζελ ανά % διείσδυσης στην ελληνική αγορά

38 Παραγωγή βιοντίζελ Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν δύο εργοστάσια βιοντίζελ, στο Κιλκίς με ετήσια παραγωγή τόνων και στον Βόλο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2007 με ετήσια παραγωγή τόνων επίσης. Παραγωγή βιοαιθανόλης Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν παράγεται βιοαιθανόλη ως καύσιμο και οποιαδήποτε παραγωγή ή εισαγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιείται στην ποτοβιομηχανία.

39 Πόροι βιοκαυσίμων στην Ελλάδα
Α) Βιοντίζελ Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως δύο φυτά για την παραγωγή βιοντίζελ: ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη A1.) Ηλίανθος: είναι ένα από τα κυριότερα φυτά που καλλιεργείται στην Ελλάδα και βρίσκεται κυρίως στις βόρειες περιοχές όπως στην Μακεδονία και στην Θράκη.

40 A2.) Ελαιοκράμβη: μπορεί να καλλιεργηθεί σαν ένα χειμερινό φυτό και το γεγονός ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες το κάνει ένα πολύ σημαντικό φυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιοφόρα φυτα. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται πειραματικα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και της Κρήτης.

41 Β) Βιοαιθανόλη Η βιοαιθανόλη μπορεί να παραχθεί από υδρογονάθρακες, όπως ζάχαρη, άμυλο και κυτταρίνη μέσω ζύμωσης χρησιμοποιώντας μικροοργάνισμούς.Στην Ελλάδα για την παραγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιούνται δημητριακά (μαλακό και σκληρό σιτάρι, αραβόσιτος, βρώμη, κριθάρι) και ζαχαρότευτλο. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να παραχθεί βιοαιθανόλη από γλυκό σόργο.

42 Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση(19/10/2006)
επιτάχυνση της χρησιμοποίησης αποδοτικών, από πλευράς καυσίμων, οχημάτων για τις μεταφορές, με καλύτερη χρήση των δημόσιων μεταφορικών μέσων αυστηρότερα πρότυπα και καλύτερη επισήμανση των συσκευών· ταχεία βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφισταμένων κτιρίων της ΕΕ και ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε τα σπίτια με πολύ χαμηλή κατανάλωση να είναι κανόνας για τα νέα κτίρια· ομοιόμορφη χρήση της φορολογίας για την επίτευξη αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας βελτίωση της απόδοσης όσον αφορά την παραγωγή, μεταφορά και διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, μία νέα διεθνής συμφωνία για την ενεργειακή απόδοση με στόχο την προώθηση της κοινής προσπάθειας.

43 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα είναι γενικά πιο δαπανηρή από τη χρησιμοποίηση υδρογονανθράκων, αλλά η διαφορά μειώνεται – ειδικά αν ληφθεί υπόψη το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Οι οικονομίες κλίμακας μπορούν να μειώσουν το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σήμερα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ καθώς αυξάνει το ποσοστό της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας, διαφοροποιεί το μείγμα των καυσίμων και τις πηγές εισαγωγής ενέργειας και αυξάνει το ποσοστό της ενέργειας από περιοχές με πολιτική σταθερότητα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκπέμπουν ολίγα ή καθόλου αέρια θερμοκηπίου και οι περισσότερες απ’αυτές αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

44 Χάρτης Πορείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
αύξησης στο 20% μέχρι το 2020 του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ από λιγότερο από 7% που είναι σήμερα μαζική αύξηση και στους τρεις τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ηλεκτρισμός, βιοκαύσιμα ,θέρμανση και ψύξη.

45 Ας κάνουμε ο καθένας ότι μπορεί για να βοηθήσουμε στην επίτευξη του.
ΑΠΕ: Στόχος Ο ελληνικός στόχος για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι 15-20% μέχρι το 2020. Ας κάνουμε ο καθένας ότι μπορεί για να βοηθήσουμε στην επίτευξη του.


Κατέβασμα ppt "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google