Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ). Εργασία για το μάθημα της Οδοντιατρικής πληροφορικής των: Αλεξίου Δημοσθένη Δημόπουλου Φωτίου Επιβλέπουσα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ). Εργασία για το μάθημα της Οδοντιατρικής πληροφορικής των: Αλεξίου Δημοσθένη Δημόπουλου Φωτίου Επιβλέπουσα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

2 Εργασία για το μάθημα της Οδοντιατρικής πληροφορικής των: Αλεξίου Δημοσθένη Δημόπουλου Φωτίου Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αθανασοπούλου Χριστίνα

3

4  Χρησιμοποίηση οδοντιατρικού μηχανήματος που αποτελείται από: τη λυχνία παραγωγής ακτίνων-Χ (τύπου Coolidge) τα ηλεκτικά κυκλώματα με τους διακόπτες τα σχετικά όργανα ρύθμισης

5  Η εφαρμογή της ψηφιακής ακτινολογίας στην κλινική πράξη αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της τεχνολογίας.  Με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν λογισμικά και προγράμματα με σκοπό την βελτίωση των ακτινογραφιών.

6  Άμεση ψηφιακή απεικόνιση Διακρίνονται σε:  Συστήματα με ειδικούς αισθητήρες (CCD, CMOS)- τα πρώτα που εμφανίστηκαν  Συστήματα με φωτοϋποδοχείς φωσφόρου (PSP)  Παρόλο που εμφανίζουν μειονεκτήματα,η πληθώρα των πλεονεκτημάτων τους τα καθιστούν λειτουργικά

7  Έμμεση ψηφιακή απεικόνιση  Επιτυγχάνεται με τη μετατροπή μιας αναλογικής ακτινογραφίας σε ψηφιακή απεικόνιση με τη βοήθεια σαρωτή  Κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης μιας ακτινογραφίας η πληροφορία της εικόνας διαιρείται σε bits (δυαδικά στοιχεία) τοποθετημένα σε στήλες και σειρές σχηματίζοντας ένα πλέγμα που αποτελείται από εικονοστοιχεία (pixel) το μέγεθος των οποίων καθορίζει την διακριτική ικανότητα της εικόνας.  Τα περισσότερα συστήματα έμμεσης ψηφιακής απεικόνισης επιτρέπουν μέσω του λογισμικού την επέμβαση του χειριστή για τη βελτίωση της εικόνας.

8 Πλεονεκτήματα: Ο χρόνος ακτινοβολίας είναι πάρα πολύ μικρός. (80-90% μειωμένος χρόνος) Η εικόνα μπορεί να επεξεργαστεί (σμίκρυνση- μεγέθυνση, αλλαγή φωτεινότητας- αντίθεσης, προσθήκη φίλτρων και επικέντρωση στην περιοχή που ενδιαφέρει) Άμεση εμφάνιση και κατάργηση εμφανιστικών υγρών Αποθήκευση στον υπολογιστή και τύπωση όσες φορές χρειαστεί Συμβάλλει στην άμεση διάγνωση και ταχύτερη αντιμετώπιση κάποιας βλάβης Ο ασθενής καταλαβαίνει ευκολότερα το πρόβλημά του και συνεργάζεται καλύτερα Δεν χρειάζονται τα ειδικά διαφανοσκόπεια για μελέτη των ακτινογραφιών

9 Μειονεκτήματα  Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται άμεσα από τις δυνατότητες του υπολογιστή  Η ευκρίνεια και ποιότητα απεικόνισης είναι μικρότερη από αυτή της συμβατικής ακτινογραφίας.  Ευαισθησία συστήματος στη χρήση, ιδιαίτερα ο αισθητήρας (σένσορας)  Άκαμπτος, παχύς και δύσχρηστος αισθητήρας  Μικρές διαστάσεις αισθητήρα/ δυσχέρεια ορθής λήψης ακτινογραφήματος  Αρκετά μεγάλη δαπάνη εξοπλισμού (ανάγκη για διάφορα μεγέθη αισθητήρων)

10  Εικόνα μετά από επεξεργασία (Image post-processing): ονομάζουμε κάθε εικόνα που μπορεί να προκύψει σε ένα οδοντιατρείο με την χρήση ενός Η/Υ και προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.

11  To πρόγραμμα για τη λειτουργία του ακτινογράφου είναι πάντα μαζί με το πλακίδιο και είναι δωρεάν.  Χωρίζεται σε δύο μέρη:  Τη βάση δεδομένων η οποία είναι μια απλή βάση όπου μπαίνουν τα στοιχεία του ασθενή  Την επεξεργασία των ακτινογραφιών που λειτουργεί περίπου σαν το photoshop.

12

13  Revealer:

14  Colorize:

15  SkyWriter:

16  Measure:

17  Zoom in  QuickZoom  Swap  Full screen  Tile

18  http://www.dental-blog.gr/arthra/79- aktinografia.htm  http://invenio.lib.auth.gr/record/114099/fil es/final%20dental%20diploma.pdf?versio=1 http://invenio.lib.auth.gr/record/114099/fil es/final%20dental%20diploma.pdf?versio=1  http://www.dentist.gr/el/Documentation/Di gital-X-Ray-interconnection.html http://www.dentist.gr/el/Documentation/Di gital-X-Ray-interconnection.html

19 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ). Εργασία για το μάθημα της Οδοντιατρικής πληροφορικής των: Αλεξίου Δημοσθένη Δημόπουλου Φωτίου Επιβλέπουσα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google