Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΠΑΛΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΠΑΛΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΠΑΛΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗ

2 ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά Αρχαιολογικοί Χώροι Η Κνωσός
ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά Αρχαιολογικοί Χώροι Η Κνωσός Κρητική διάλεκτος Διασκέδαση Κυριότερες πόλεις Παραλίες

3 ΚΡΗΤΗ Γενικά ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΛΙΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

4 ΚΡΗΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η Κρήτη βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος. Ο πληθυσμός της είναι άνθρωποι (απογραφή Το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό και καθορίζεται από μια υψηλή σειρά βουνών που το διασχίζει την από τη δύση ως την ανατολή, διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές ομάδες βουνών. Αυτές είναι: τα Λευκά Όρη (2.452 μ). η οροσειρά Ίδη (Ψηλορείτης το όρος Δίκτη (2.148 μ). Αυτά τα βουνά χαρίζουν στην Κρήτη εύφορα οροπέδια όπως το οροπέδιο Λασιθίου, ο Ομαλός και η Νίδα, σπήλαια όπως το Δικταίο και το Ιδαίο άντρο και φαράγγια όπως το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι Ίμπρου, το Κουρταλιώτικο φαράγγι κ.τ.λ.

5 ΚΡΗΤΗ ΚΛΙΜΑ Η Κρήτη ανήκει στη Μεσογειακή κλιματολογική ζώνη που δίνει τον κύριο χαρακτήρα στο κλίμα της. Το κλίμα στην Κρήτη χαρακτηρίζεται εύκρατο. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αρκετά υγρή, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και υγρός με αρκετές βροχοπτώσεις - περισσότερες στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Η χιονόπτωση είναι σπάνια στις πεδινές εκτάσεις, αλλά αρκετά συχνή στις ορεινές περιοχές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέσες θερμοκρασίες είναι 25 με 30 βαθμοί (Κελσίου), οπωσδήποτε χαμηλότερες από αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στη νότια ακτή, συμπεριλαμβανομένης της πεδιάδας της Μεσσαράς και των Αστερούσιων ορέων, απολαμβάνουν σε σχέση με την υπόλοιπη μεγαλόνησο περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες και πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

6 ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία της Κρήτης, η οποία βασιζόταν στη γεωργία, άρχισε να αλλάζει το '70. Ενώ υπάρχει ακόμα μια έμφαση στην γεωργία και την κτηνοτροφία, λόγω του κλίματος και της έκτασης του νησιού, υπάρχει μια πτώση στις κατασκευές και μια μεγάλη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών (κυρίως σχετική με τον τουρισμό). Και οι τρεις τομείς της κρητικής οικονομίας (γεωργία, επεξεργασία-συσκευασία, υπηρεσίες), συνδέονται άμεσα και είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Η Κρήτη έχει ένα μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που είναι κοντά στο 100% του ελληνικού μέσου όρου και η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 4%. Το νησί έχει τρεις σημαντικούς αερολιμένες, τον αερολιμένα Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, τον αερολιμένα Δασκαλογιάννης στα Χανιά και ένα νέο αερολιμένα στη Σητεία.

7 ΚΡΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ιστορία του νησιού ξεκινά την Νεολιθική περίοδο. Η κοινωνική οργάνωση ήκμασε το Μινωϊκό πολιτισμό, το κέντρο του ήταν η Κνωσσός,. Τα παλάτια στον Ζάκρο, τα Μάλια, την Φαιστό ήταν τοπικά διοικητικά κέντρα που χτίσθηκαν για να ελέγχουν το εμπόριο της Κνωσσού με την Κύπρο.Ο Μινωϊκός πολιτισμός τελείωσε με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.Από τότε, το νησί δεν έχει διαδραματίσει σημαντικό πολιτιστικό ρόλο και έχει υποστεί επεμβάσεις από ξένους εισβολείς. Τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο έγιναν ορμητήρια των Ενετών, οι οποίοι έχτισαν οχυρωματικά έργα που διασώζονται μέχρι σήμερα.Η πρωτεύουσα του νησιού ήταν τότε το Ηράκλειο, που τότε λεγόταν Χάνδακας, από το χαντάκι που περιέβαλλε τα τείχη της πόλης.

8 ΚΡΗΤΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ηράκλειο Χανιά Ρέθυμνο Ιεράπετρα Άγιος Νικόλαος Σητεία

9 ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η σημερινή πόλη βρίσκεται στη θέση όπου κατά την αρχαιότητα ήταν ένα από τα λιμάνια της Κνωσού, με το όνομα Ηράκλεια. Με αυτή την ονομασία διατηρήθηκε κατά την διάρκεια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Η κυρίως όμως ιστορία της πόλης, ξεκινά το 824μ.Χ. με την κατάληψη της Κρήτης από τους Αραβες. Αυτοί την οχύρωσαν, φτιάχνοντας ισχυρά τείχη και ανοίγοντας γύρω από αυτά μεγάλη τάφρο. Λόγω αυτής της τάφρου που στα αραβικά ονομάζεται Χαιντάκ οφειλή το όνομα που της έδωσαν οι Αραβες και διατηρήθηκε μεχρι τον 19ο αιώνα: Χάνδακας!

10 ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ Τα Χανιά είναι χτισμένα στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας. Η παλιά πόλη περιβάλλεται από τα περίφημα ενετικά τείχη του 15ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής. Παλιά βενετσιάνικα χτίσματα, όμορφα ανακαινισμένα σε τυλίγουν με την μαγεία της εποχής και σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στενά δρομάκια σε οδηγούν ανάμεσα σε ενετικά κτίρια αλλά και τούρκικα, δηλώνοντας έτσι το πέρασμα των κατακτητών από εδώ. Το παλιό λιμάνι με τον μακρύ ενετικό μόλο και το φάρο του, θυμίζουν τα χρόνια που τα Χανιά ήταν μεγάλη εμπορική πόλη.

11 ΚΡΗΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟ Το ενετικό κάστρο Φορτέτσα δεσπόζει στην παλιά πόλη και τα τούρκικα τζαμιά και οι μιναρέδες εναλλάσσονται με τις χριστιανικές εκκλησίες.Την παλιά πόλη περικλείει η περιφερειακή οδός που αρχίζει από το παλιό λιμάνι, αγκαλιάζει την Φορτέτζα και φθάνει μέχρι την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου βρίσκεται η Νομαρχία. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ρίθυμνα. Στα στενά της παλιάς πόλης τα αξιοθέατα είναι πάρα πολλά μια και έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Η σημερινή παλιά πόλη διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα και έχει κριθεί διατηρητέα

12 ΚΡΗΤΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας. Ανήκει στο Νομό Λασιθίου, του οποίου είναι η μεγαλύτερη πόλη και, αν και δεν είναι η πρωτεύουσα, αποτελεί το κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του. Βρίσκεται στην νότια πλευρά της Κρήτης και έχει μια ιστορία αρκετών αιώνων. Σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων Σητεία

13 ΚΡΗΤΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μέχρι την δεκαετία του '60 η πόλη ζούσε σε ρυθμούς ρελαντί. Τότε, ξαφνικά, σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ανακάλυψαν τη φωτογένεια της και χάριν του Ζυλ Ντασέν και άλλων η φήμη του Αγίου Νικολάου απλώθηκε στα πέρατα της γης. Την ίδια εποχή κτίζεται το "Μίνως Μπητς", πρώτο ξενοδοχείο υπερπολυτελείας στην Κρήτη και από τα πρώτα της Ελλάδας. Ο Άγιος Νικόλαος αποκτά αίγλη και εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ-σετ πίνουν τον καφέ τους δίπλα στη λίμνη. Στην πορεία βέβαια τα ξενοδοχεία πολυτελείας προτίμησαν την κοντινή Ελούντα, όμως ο Άγιος Νικόλαος έχει διατηρήσει μιαν ατμόσφαιρα αποκλειστικότητας, σαν το σκηνικό να έχει φτιαχτεί μόνο για εσάς (ακόμη και αν έχετε έλθει με οργανωμένο τουρ). 

14 ΚΡΗΤΗ ΣΗΤΕΙΑ Η πόλη πιθανώς ταυτίζεται με την κλασική και ελληνιστική Ητεία ή Ήτιδα, ή Σηταία, πιθανολογούμενη πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κατά το Μεσαίωνα, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βυζαντίου. Κατά την Ενετοκρατία ενσωματώθηκε στο Βενετικό Regno di Candia, και είχε χαρακτηρισθεί "maximum statum et lumen ejiusdem insulae" (=μέγιστος σταθμός αλλά και φως του νησιού). Για να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους, οι Βενετοί έκτισαν σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας της επαρχίας πολλά φρούρια που σωζονται και σήμερα. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 1508 και από επιδρομή πειρατών το Το 1651, οι Βενετοί κατέστρεψαν την πόλη για να μην την παραδόσουν στους Οθωμανούς. Η Σητεία ξαναχτίστηκε το 1870, με την ονομασία Αβνιέ, η οποία όμως δεν επικράτησε.

15 ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Αρχαιολογικό Μουσείο στα Σητεία Λαογραφικό Μουσείο Μουσείο-Εκθετήριο τοπικών προϊόντων

16 ΚΡΗΤΗ Η ΚΝΩΣΟΣ Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.

17 ΚΡΗΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Οι Μαντινάδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή λαϊκού τραγουδιού.Κάθε μαντινάδα έχει αυτοτελές νόημα παρά την περιορισμένη έκταση της.Η μαντινάδα είναι ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο οι νέοι, οι γέροι και τα παιδιά της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη διαφορετικότητα των συναισθημάτων.Οι μαντινάδες λέγονται σε γλέντια με τη συνοδεία της λύρας.Πολλές λέγονται και ξεχνιούνται, αλλά οι καλύτερες αποστηθίζονται και περνούν από στόμα σε στόμα.

18 ΚΡΗΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Στην Επισκοπή Ρεθύμνου στο Rocka’s bar, το Summer of Love με τους Majestic στα decks απλώθηκε χρονικά σε όλα τα Σαββατοκύριακα του Αύγουστου, με διάφορους άλλους d-j’s ως guests.Τα οριεντάλ μαγαζιά είχαν την τιμητική τους.Η συνέχεια μπορεί να είναι στο NY in the city με Ελληνική μουσική και αργότερα βέβαια τα μπουζούκια είναι must: Vanilla ,«Μπουζούκια» στην παραλιακή και το Baccara.

19 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

20 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

21 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

22 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

23 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

24 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

25 ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΠΑΛΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google