Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας
109ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Οδυσσέας Ελύτης» Ε2 ΚΛΕΑ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

2 Γενικά για τη χώρα μας Η Αλβανία (αλβανικά: γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας  είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο. Έκταση: km2 Πληθυσμός : Η πρωτεύουσα είναι τα Τίρανα και μεγάλες πόλεις είναι το Δυρράχιο, το Ελμπασάν η Σκόδρα η Κορυτσά το Κουκές και το Φιέρι . Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Θρησκεία: 70% μουσουλμάνοι, 20% χριστιανοί ορθόδοξοι και 10% ρωμαιοκαθολικοί.  Νόμισμα: Μιλέκ.

3 Πού βρίσκεται;

4 H σημαία της

5 Ο εθνικός ύμνος της Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë Atje duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ai largohet, Që është lindur tradhëtor, Kush është burrë nuk friksohet, Po vdes, po vdes si një dëshmor. Në dorë armët do t'i mbajmë, Të mbrojmë Atdheun në çdo vend, Të drejtat tona ne s'i ndajmë, Këtu armiqtë s'kanë vend. Se Zoti vet e tha me gojë, Që kombe shuhen përmbi dhe, Po Shqipëria do të rrojë, Për të, për të luftojmë ne. Γύρω από τη σημαία ενωμένοι με μια θέληση κι ένα σκοπό Έχοντας όλοι σ'αυτήν πίστη(πατρίδα) να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία Από τον πόλεμο μόνον εκείνος απομακρύνεται που έχει γεννηθεί προδότης όποιος είναι άντρας δεν φοβάται αλλά πεθαίνει, πεθαίνει ως μαρτύρας Στα χέρια τα όπλα θα κρατήσουμε να προστατέψουμε την πατρίδα σε κάθε μέρος τα δίκαιά μας εμείς δεν τ'αποχωριζόμαστε εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση. Γιατί ο ίδιος ο Ύψιστος το είπε με το στόμα του ότι έθνη ρίχνονται καταγής αλλά η Αλβανία θα ζήσει για εκείνη,για εκείνη εμείς μαχόμαστε.

6 Πρωτεύουσα Τίρανα

7 Μεγάλες πόλεις Κορυτσά, Φιέρη ,Σαράντα

8 Αξιοθέατα – Μνημεία

9 Όμορφα τοπία

10 Παραδοσιακή συνταγή-Μπουρέκ
1.Ζεστάνουμε 1 κουταλιά του λαδιού σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.  2. Προσθέτουμε το μοσχάρι, το αλάτι και το πιπέρι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. 3. Προσθέτουμε το αυγό και το μαϊντανό και τηγανίζουμε για 1 ακόμα λεπτό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. 4. Παίρνουμε ένα φύλλο ζύμης και το απλώνουμε με την πιο κοντή πλευρά προς τα εσάς. 5. Βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές του μίγματος με τον κιμά 5 εκατοστά από την πιο κοντή άκρη.  6. Διπλώνουμε τις δύο πιο μακριές πλευρές προς το κέντρο, και ξεκινώντας με την πιο κοντή πλευρά τυλίγουμε το φύλλο ώστε να μοιάζει με ένα πακέτο μήκους 10 εκατοστών και πλάτους 4 εκατοστών.  7. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ζύμης και τη γέμιση.  8. Τα αφήνουμε στην άκρη. 9. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι με μέτρια/χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα ρολά.  10. Τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές για περίπου 3 λεπτά. Η χαμηλή φωτιά εμποδίζει τα πολύ λεπτά φύλλα ζύμης να καούν.  11. Στραγγίζουμε τα ρολά σε χαρτί κουζίνας για ένα λεπτό. 12. Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο χυμό λεμονιού. 1/3 φλιτζανιού φυτικό λάδι 1 αυγό, χτυπημένο 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο (1/4 φλιτζάνι) 2 κουτ. σούπας πλατύφυλλος μαϊντανός, κομμένος 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ζύμη φύλλο ½ κουτ. του γλυκού αλάτι, ή ανάλογα με την προτίμησή σας κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

11 Αλβανικά κάλαντα Jan na erdhi viti ri Sa jam i gezuar Por si une cdo femi Pres per ta festuar. Bora zbardhi deg per deg Fusa ene male Viti ri do tana gej Me beng me valle. Ήρθαν τα Χριστούγεννα. Πόσο έχουμε χαρά. Εγώ και τα άλλα παιδιά, περιµένουμε τα Χριστούγεννα. Χιόνια στα κλαδιά και στα κλαδιά, στο γήπεδο και στα κλαδιά. Χριστούγεννα θα µας βρουν

12 Παραδοσιακοί χοροί-Πωγωνίσιος- Valle pogonishte
Ο χορός αυτός χορευόταν σε ανοιχτό κύκλο, διπλοκάγκελο, τριπλοκάγκελο ή τετραπλοκάγκελο, ανάλογα με την περιοχή, από χορευτές που έκαναν την ίδια κίνηση. Ήταν ο πιο διαδεδομένος χορός αφού οι περισσότεροι χοροί της Ηπείρου κατέληγαν σ’ αυτόν. Ονομάζεται και Πωγωνίσιος.   Η θέση των χορευτών στο διπλοκάγκελο ή τριπλοκάγκελο (δύο εσωτερικοί κύκλοι γυναικών και ένας εξωτερικός ανδρών) δεν εξαρτιόταν από την ηλικία ούτε την κοινωνική τους τάξη και είναι ένας τρόπος χορού που συναντιέται και στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή.

13 Παραδοσιακά παιχνίδια
Το αλβανικό κρυφτό παίζεται όπως το ελληνικό κάποιος τα φυλάει και οι άλλοι κρύβονται σε όποιο μέρος βρει και όταν τον βρει τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να νικήσει.

14 Ήθη και έθιμα της χώρας ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ: 4ημέρες πριν τον γάμο οι συγγενείς πάνε να ευχηθούν στον γαμπρό και την νύφη. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ :Τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά τρώμε μπακλαβά και βασιλόπιτα.


Κατέβασμα ppt "Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google