Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Ρώτα το νερό … τι τρέχει Το νερό συστήνεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Ρώτα το νερό … τι τρέχει Το νερό συστήνεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Ρώτα το νερό … τι τρέχει Το νερό συστήνεται

2 Κατηγορούμενο είναι η λέξη που φανερώνει πως το υποκείμενο ενός ρήματος είναι κάτι, έχει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό ή βρίσκεται σε μια κατάσταση. Το νερό είναι πηγή ζωής. Το νερό είναι ωφέλιμο. Το νερό γίνεται χαλάζι. Το νερό γίνεται ατμός.

3 Τα ρήματα που συνδέουν το υποκείμενο με το κατηγορούμενο λέγονται συνδετικά. Τέτοια ρήματα είναι: γίνομαι, φαίνομαι, είμαι, μοιάζω, ονομάζομαι κτλ. Το κατηγορούμενο βρίσκεται στην ίδια πτώση με το υποκείμενο, δηλαδή στην ονομαστική.

4 Ο ωκεανός είναι απέραντος. Το νερό δροσίζει τους ανθρώπους. Οι σταγόνες έγιναν ένα κάτασπρο σύννεφο. Ο δρόμος ήταν βρεγμένος. Το ποτάμι δε φαίνεται ορμητικό. Ένα χιονάνθρωπο έφτιαξαν τα παιδιά. Υ Ρ Κ Υ Ρ A Υ Ρ A Υ Ρ Κ A Ρ Υ A Ρ Υ

5 ωφελώ : οφείλω : χρησιμεύω σε κάποιον ή σε κάτι χρωστώ κάτι σε κάποιον το κέρδος όφελος αυτός που δεν είναι χρήσιμος ανώφελος ό,τι χρωστάει κανείς Οφειλή η χρησιμότητα, το κέρδος ωφέλεια αυτός που χρωστάει κάτι οφειλέτης αυτός που είναι χρήσιμος ωφέλιμος οφείλωωφελώ


Κατέβασμα ppt "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Ρώτα το νερό … τι τρέχει Το νερό συστήνεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google