Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης

2 Εξαφανισμένα Ζώα Μαμούθ Τίγρης Ταζμανίας

3 Μαμούθ Εύρημα στη Σιβηρία αναπτερώνει τις ελπίδες για την κλωνοποίηση του μαμούθ. O πάγος λιώνει, τα μαμούθ της Σιβηρίας αναδύονται. Η ανακάλυψη ενός μηριαίου ιστού, μέσα στο οποίο έχει διατηρηθεί το μεδούλι, αναπτερώνει τις ελπίδες των γενετιστών να επαναφέρουν στη ζωή τα τριχωτά μαμούθ. Μέχρι σήμερα, οι γενετιστές έχουν καταφέρει να κλωνοποιήσουν απειλούμενα είδη για τα οποία είχαν φρέσκα δείγματα, ωστόσο οι προηγούμενες απόπειρες για την κλωνοποίηση του μαμούθ και του εξαφανισμένου τίγρη της Τασμανίας είχαν αποτύχει.

4

5 Τα κύτταρα του κατεψυγμένου ζώου σίγουρα περιέχουν γενετικό υλικό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ακόμα να γνωρίζει αν το DNA παραμένει άθικτο ή έχει κατακερματιστεί.

6 Τίγρης Ταζμανίας Εξαφανίστηκε το Επιστήμονες ξεκίνησαν πρόγραμμα κλωνοποίησης του θρυλικού ζώου χρησιμοποιώντας το DNA από δείγμα του Ο μαρσιποφόρος τίγρης της Τασμανίας ήταν ενδημικό είδος της Αυστραλίας και δεν σχετίζεται με την τίγρη που είναι αιλουροειδές. Άρα δεν είναι εύκολο να βρουν ένα θηλυκό συγγενικού είδους για να του αναθέσουν την κύησή του κλωνοποιημένου ζώου.

7

8 Super-αράχνη Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες
προσπαθούσαν να τροποποιήσουν γενετικά μια αράχνη ώστε να φτιάχνουν πολύ γερό ιστό. Φέτος κατάφεραν να φτιάξουν έναν πανίσχυρο ιστό με αποτέλεσμα να μπορεί να σταματήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος στον αέρα !!!

9 Τι είναι κλωνοποίηση; Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία παραγωγής μιας κατασκευής από κύτταρα ή από ολόκληρους οργανισμούς χρησιμοποιώντας το DNA από έναν μόνο "γονέα", παραλείποντας την διαδικασία της αναπαραγωγής δηλαδή να φτιάξεις έναν οργανισμό με τον ίδιο γενετικό κώδικα κάποιου άλλου

10 Πως γίνεται η κλωνοποίηση ?
Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή ονομάζεται πυρηνική μεταφορά και παίρνει το DNA (γενετικό οικοδόμημα) από ένα κύτταρο και το τοποθετεί μέσα σε ένα ωάριο του οποίου έχουμε αφαιρέσει τον πυρήνα (το κομμάτι που περιέχει το δικό του DNA). Χημικά στοιχεία ή ηλεκτρισμός χρησιμοποιείται έτσι ώστε να βοηθήσουν αυτή την οντότητα να ενωθεί και να διασπαστεί. Πως γίνεται η κλωνοποίηση ?

11 Η γέννηση της Dolly το 1996 σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της κλωνοποίησης καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η γέννηση θηλαστικού όταν ως δότης του πυρηνικού υλικού έχει χρησιμοποιηθεί διαφοροποιημένο κύτταρο ενηλίκου ζώου. Η αναπαραγωγική κλωνοποίηση παρουσιάζει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον και στον τομέα των κτηνοτροφικών και βιοτεχνολογικών εφαρμογών.

12 αναπαραγωγική κλωνοποίηση ζώων
Η κλωνοποίηση εκτός από τα ηθικά προβλήματα που δημιουργεί, περιέχει και σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία του νέου κλωνοποιημένου οργανισμού όσο και τη μητέρα που θα εγκυμονήσει. Το ποσοστό των κλωνοποιημένων ζώων που επιβιώνουν μετά από τη περιγεννητική περίοδο είναι πολύ μικρό και τα περισσότερα από όσα ζούν έχουν σωματικές ανωμαλίες και παρατηρήθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά και στη ψυχολογία των κλωνοποιημένων ζώων.

13 Εκτός από τους κινδύνους για το νέο οργανισμό, έχουν παρατηρηθεί και πολλοί θάνατοι στα ζώα τα οποία έχουν προσφέρει τη μήτρα τους, για την γέννηση του κλωνοποιημένου οργανισμού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γενεσιουργές ανωμαλίες, προκύπτουν κατά τη διαδικασία δραστηριοποίησης του DNA του δότη. Επειδή δεν γίνεται η φυσιολογική ωρίμανση που παρατηρείται στα σπερματοζωάρια και στα ωάρια (γαμετογένεση), ορισμένες αναγκαίες επεξεργασίες που γίνονται στο DNA δεν λαμβάνουν χώρα όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα τις πολλαπλές ανωμαλίες που παρατηρούνται.

14 Υπάρχει όμως τρόπος ανίχνευσης των ανωμαλιών στο κλωνοποιημένο έμβρυο, ούτως ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα της κλωνοποίησης; Η απάντηση είναι όχι . Με τις τεχνικές που διαθέτουμε σήμερα, αυτό είναι αδύνατο. Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι κίνδυνοι της κλωνοποίησης στον άνθρωπο είναι μεγάλοι.

15

16 Θετικά και αρνητικά της κλωνοποίησης
Θετικά και αρνητικά της κλωνοποίησης Στον άνθρωπο Η αναπαραγωγή όλων των τύπων των ανθρώπινων ιστών με σκοπό την δημιουργία οργάνων για μεταμόσχευση. ΟΜΩΣ Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την κλωνοποίηση ζώων έχει δείξει ότι κανένα από αυτά δεν έχει διατρέξει τον φυσιολογικό χρόνο ζωής, οπότε πιθανά το ίδιο θα συμβαίνει και με τους ανθρώπινους ιστούς

17 Στα ζώα Οι βελτιωμένες ράτσες ζώων και φυτών που θα είναι ανθεκτικά στις ασθένειες Εμπορική εκμετάλλευση των κλωνοποιημένων ζώων ΌΜΩΣ Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την κλωνοποίηση ζώων έχει δείξει ότι κανένα από αυτά δεν έχει τη φυσιολογική έκφραση γονιδίων αλλά και ότι κανένα κλωνοποιημένο ζώο δεν έχει διατρέξει τον φυσιολογικό χρόνο ζωής.

18


Κατέβασμα ppt "ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google