Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προφητείες του Αγίου Κοσμά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προφητείες του Αγίου Κοσμά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προφητείες του Αγίου Κοσμά

2 Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δεν ήταν μόνο ένας συναρπαστικός διδάσκαλος που εκλαΐκευε τις μεγάλες θεολογικές έννοιες και με απλά λόγια και ζωντανά παραδείγματα τις έκανε προσιτές στο απλοϊκό ακροατήριό του, ήταν συγχρόνως και προφήτης. Αρκετές προφητείες επιβεβαίωσαν τη διδασκαλία του, τον απέδειξαν άγιο άνθρωπο του Θεού και τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του λαού και στην ιστορία ως προφήτη.

3 Ακολουθούν μερικές προφητείες του

4 Στη Λάρισα προφήτεψε πως «τα χωριά του κάμπου θα πάθουν χαλάστρα, ενώ στις ποδιές του Κισσάβου θα κοιμηθούν σκλάβοι και θα ξυπνήσουν ελεύθεροι». Κίσσαβος

5 Θ’ ακούτε και δεν θα βλέπετε. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα βαστάξει».
Στη Σιάτιστα, κωμόπολη του νομού Κοζάνης, προφήτευσε: «Καλότυχοι σεις που βρεθήκατε εδώ επάνω στα ψηλά βουνά. Αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θ’ ακούτε και δεν θα βλέπετε. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα βαστάξει».

6 Φεύγοντας από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, αντίκρισε απέναντι τα βουνά του Αγίου Ηλία της Λευκάδος. Τα ευλόγησε και είπε: «Ευλογημένα νάστε. Πολλές ψυχές θα σώσετε». Η προφητεία του εκπληρώθηκε το Τα γυναικόπαιδα των Ακαρνάνων κατέφυγαν στα Ενετοκρατούμενα αυτά βουνά και σώθηκαν.

7 Στο χωριό Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου στο κήρυγμά του, προφήτεψε την εφεύρεση του αυτοκινήτου. Σταμάτησε σε μια στιγμή το κήρυγμα, είδε τον κάμπο και είπε: «Θα δείτε στον κάμπο αμάξι, χωρίς άλογα, να τρέχει γρηγορότερα από το λαγό».

8 Στην ίδια περιοχή (στη Δρόπολη) προφήτεψε για το αεροπλάνο: «Θα δείτε να γυρίζουν οι άνθρωποι στον ουρανό σαν μαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά».

9 Τα μαυροπούλια, που θα ρίξουν τη φωτιά στη γη, είναι τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας.

10 Οι προφητείες του λέχθηκαν και για την Επανάσταση του Εικοσιένα και την απελευθέρωση των Ελλήνων. Έπρεπε οι βασανισμένοι Ραγιάδες να μην αποκάμουν και χάσουν την πίστη τους. Με τις προφητείες του αυτές ο άγιος Κοσμάς τους αναπτέρωνε την ελπίδα και τους συγκρατούσε στη θρησκεία των πατέρων τους.

11 Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, στα νησιά και τη Θεσσαλία, παντού απ’ όπου περνούσε προφήτευε και την ανάσταση του Γένους. Τα λόγια του ήταν παραβολικά για λόγους συνέσεως. Τον παρακολουθούσαν και Τούρκοι και έπρεπε να ομιλεί με τέτοιο τρόπο που να μη τον καταλαβαίνουν. Οι Χριστιανοί όμως, καταλάβαιναν τι ήθελε να τους πει ο θεόπνευστος καλόγερος.

12 Στη Χειμάρρα Προφήτεψε, ακόμη, ότι «το ποθούμενο – με τη λέξη αυτή εννοούσε την απελευθέρωση – θα γίνει στην τρίτη γενεά. Θα το ιδούν τα εγγόνια σας».

13 Σε άλλη περίσταση είπε ότι «το ποθούμενο θα έλθει, όταν θα έλθουν δυο Πασχαλιές μαζί». Αλήθεια! Κατά την απελευθέρωση της Ηπείρου, Το 1912, συνέπεσαν Πάσχα και Ευαγγελισμός μαζί.

14 Βασιλικό το σχολείο Όταν τo 1776 επισκέφθηκε το Βασιλικό Ιωαννίνων - τα Τσαραπλανά, όπως ονομάζονταν τότε – του έκαναν ενθουσιώδη υποδοχή. Παρέμεινε εκεί 6 μέρες.

15 σχολείο - γήπεδο Δίδαξε στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου. Προσευχήθηκε στα σταυροδρόμια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και στο αλώνι του Τσάβαλου.

16 Τσαβάλου Αλώνι

17 αριστερά το δένδρο που προφήτεψε ο Άγιος την απελευθέρωση
Μετά το κήρυγμά του τον ρώτησαν: Πότε θα έρθει το ποθούμενο; Ο πάτερ Κοσμάς πήρε ένα ξύλο και το έβαλε στην τρύπα (σχισματιά) ενός δέντρου που ήταν δίπλα του και τους απάντησε:

18 «Τα βάσανα είναι ακόμη πολλά. Θυμηθείτε τα λόγια μου
«Τα βάσανα είναι ακόμη πολλά. Θυμηθείτε τα λόγια μου. Προσεύχεστε, ενεργείτε και υπομένετε στερεά. Τότε θα έρθει το ποθούμενο, άμα κλείσει το δέντρο και κλεισθεί μέσα το παλούκι».

19 το δένδρο που προφήτεψε ο Άγιος την απελευθέρωση

20 «Το παιδί αυτό θα προκόψει και θα κυβερνήσει την Ελλάδα».
Ιωάννης Κωλέττης «Το παιδί αυτό θα προκόψει και θα κυβερνήσει την Ελλάδα». Αυτά προφήτεψε για τον Ιωάννη Κωλέττη, τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας.

21 Στο Τεπελένι προφήτεψε με καταπληκτική ακρίβεια και για τον Αλή πασά.
«Θα γίνεις μεγάλος άνθρωπος, θα κυριεύσεις όλη την Αρβανιτιά, θα υποτάξεις την Πρέβεζα, την Πάργα, το Σούλι, το Δέλβινο, το Γαρδίκι και αυτό το τάχτι του Κουρτ πασά. Θα αφήσεις μεγάλο όνομα στην οικουμένη. Και στην Πόλη θα πας, μα με κόκκινα γένια. Ο Αλή Πασάς, στη λίμνη του Βουθρωτού, Απρίλιος 1819, λεπτομέρεια από λιθογραφία του Λουί Ντουπρέ,(Louis Dupré) 1825

22 Το φρούριο του Αλή Πασά στο Τεπελένι
Αυτή είναι η θέληση της θείας πρόνοιας. Θυμήσου όμως σε όλη τη διάρκεια της εξουσίας σου να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τους χριστιανούς, αν θέλεις να μείνει η εξουσία στους διαδόχους σου».

23 Ο άγιος Κοσμάς μπορούσε να δει μακριά στο μέλλον με το χάρισμά του, και έβλεπε τα διάφορα δεινά που θα έρχονταν. Τα προέλεγε στα κηρύγματά του στους Έλληνες, για να τα έχουν υπ’ όψιν τους, κι όταν θα εκπληρωθούν, να μείνουν πιστοί στη θρησκεία των πατέρων τους.

24 Κι άλλες προφητείες του Αγίου
«Θα δείτε τρεις φαμίλιες σ’ ένα σπίτι». Μόνο τρεις είδαμε στα χρόνια της Κατοχής και του Συμμοριτοπόλεμου; Προείπε επίσης και το σαράκι της διχόνοιας που θα κατέτρωγε τους Έλληνες: «Θα έρθει καιρός που οι Ρωμιοί θα τρώγονται αναμεταξύ τους. Εγώ συστήνω ομόνοια και αγάπη».

25 «Θα έρθει καιρός που θα διευθύνουν τον κόσμο τα άλαλα και τα μπάλαλα».
«Το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους». «Οι άνθρωποι θα μείνουν φτωχοί, γιατί δε θάχουν αγάπη στα δέντρα».

26 «Θα βγουν πράγματα από τα σχολεία που ο νους σας δεν φαντάζεται».
«Θα δείτε στον κάμπο αμάξι χωρίς άλογα να τρέχει γρηγορότερα από τον λαγό». Το αμάξι χωρίς άλογα είναι οι σιδηρόδρομοι και τ΄ αυτοκίνητα.

27 «Θα έρθει καιρός που θα ζωστεί ο τόπος με μια κλωστή».
«Θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα ομιλούν από ένα μακρινό μέρος σε άλλο, σαν νάνε σε πλαγινά δωμάτια, π.χ. από την Πόλη στη Ρωσία».

28 «Όταν θα πέσει ο κλώνος (που είναι στημένος ο Σταυρός), θα γίνει μεγάλο κακό, που θα έλθει από το μέρος όπου θα δείξει ο κλώνος· και όταν θα πέσει το δέντρο, θα γίνει ένα μεγαλύτερο κακό».

29 «Ο Σταυρός του Αγίου Κοσμά, σημάδι θύμησης και αγιασμού όλων, σώζεται σχεδόν απείραχτος εδώ και 230 χρόνια μέχρι σήμερα και φυλάσσετε ιερό κειμήλιο στο χωριό, προσκύνημα στη γιορτή του Αγίου Κοσμά, στις 24 Αυγούστου».

30 «Αυτό μια μέρα θα γίνει Ρωμαίικο και καλότυχος όποιος ζήσει σε κείνο το βασίλειο».
«Εκείθε θα έρθει το Ρωμαίικο». «Θάρθουν οι κόκκινοι σκούφοι κι ύστερα οι Άγγλοι επί 54 χρόνια, και κατόπιν θα γίνει Ρωμαίϊκο».

31 Η κεντρική συνοικία της Πρασιάς, της παλιάς Ζελενίτσας το Κυπαρίσσι, οφείλει το όνομά του στο τεράστιο κυπαρίσσι του χωριού που δεσπόζει απ' όπου κι αν κοιτάξεις. Ο Πατροκοσμάς, περνώντας από τούτα τα χωριά, το χρησιμοποίησε για να απαντήσει στην ερώτηση των παθιασμένων κατοίκων για ελευθερία .

32 Ο άγιος Κοσμάς ήταν ακτήμων, δεν είχε καμιά περιουσία
Ο άγιος Κοσμάς ήταν ακτήμων, δεν είχε καμιά περιουσία. Είχε όμως και περιέφερε πάντοτε μαζί του ένα «σκαμνί», ένα μικρό θρόνο, που ήταν μάλιστα ντυμένο με «κατηφέ», ακριβό βελούδο. Γι’ αυτό το σκαμνί έλεγε: «Και το σκαμνί όπου έχω δικό σας είναι, το οποίο εικονίζει τον τάφο μου». Ο λόγος αυτός ασφαλώς ξένιζε τους ανθρώπους που τον άκουγαν, διότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι σχέση έχει το σκαμνί με τον τάφο.

33 Αλλά το σκαμνί το είχε χαρίσει στον άγιο ο Κουρτ πασάς του Μπερατίου, ο οποίος αργότερα δωροδοκημένος αδρά από τους Εβραίους, διέταξε τη θανάτωσή του. Τότε κατάλαβαν όλοι πως το σκαμνί συμβόλιζε τον τάφο του. Ο λόγος του εκείνος ήταν μια προφητεία για το θάνατό του, η οποία ερμηνεύτηκε με την εκπλήρωσή της.

34 Κάποιοι πιστεύουν ότι μετά Χριστόν δεν υπάρχουν προφήτες
Κάποιοι πιστεύουν ότι μετά Χριστόν δεν υπάρχουν προφήτες. Τους διαψεύδει όμως ο Κοσμάς ο Αιτωλός που έζησε 1750 χρόνια μετά Χριστόν. Είναι αναμφισβήτητο, ότι είχε λάβει από το Θεό το προφητικό χάρισμα και προείδε πολλά γεγονότα του μέλλοντος. Δεν είναι μια και δυο οι προφητείες του, αλλά πολλές. Οι περισσότερες μάλιστα εκπληρώθηκαν κατά γράμμα.

35 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Συνεργάστηκαν οι: Άντρεα Τρύφωνος Έλενα Νεοφύτου Μαρίνα Χριστοφίδη Με την βοήθεια των καθηγητών: Κ. Τασούλα Συμεού Κ. Αλέξανδρο Μπιτσιούνη


Κατέβασμα ppt "Προφητείες του Αγίου Κοσμά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google