Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΓΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΓΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΓΗ

2 Στις πλέον αφιλόξενες ερημικές βουνοκορφές του πλανήτη μας δεσπόζουν γιγαντιαία υπερ-σύγχρονα οπτικά τηλεσκόπια, με τα οποία οι επιστήμονες εξερευνούν τα άδυτα του Σύμπαντος με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ άλλοτε. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε σε μία πραγματική επανάσταση στην κατασκευή μεγάλων τηλεσκοπίων. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα καλύτερα εν λειτουργία τηλεσκόπια, είχαν διάμετρο μέχρι πέντε μέτρα Τα τελευταία 15 ως 20 χρόνια, έχουν τεθεί σε λειτουργία τηλεσκόπια με διάμετρο μεταξύ 8 και 10 μέτρων, ενώ κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να λειτουργήσουν τρία τηλεσκόπια με διαμέτρους της τάξεως 30-40μέτρων!

3 Το Ευρωπαϊκό Συμβολομετρικό Τηλεσκόπιο VLT βρίσκεται στο όρος Παρανάλ στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε υψόμετρο μέτρα και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Νοτίου Ημισφαιρίου (ESO). Αποτελείται από 4 τηλεσκόπια διαμέτρου 8,2 μέτρων το καθένα και από 4 κινητά βοηθητικά τηλεσκόπια διαμέτρου 1,8 μέτρα το καθένα. Τα τηλεσκόπια μπορούν να λειτουργήσουν μαζί, σχηματίζοντας ένα γιγαντιαίο συμβολόμετρο, το οποίο ισοδυναμεί με ένα πολύ μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, που μπορεί να παρατηρήσει με ακρίβεια κατά 25 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το καθένα από τα 4 τηλεσκόπια χωριστά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι χρησιμοποιώντας ένα μόνο από τα τηλεσκόπια των 8,2 μέτρων, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εξαιρετικά αμυδρά αντικείμενα 30ου μεγέθους, μέσα σε μία μόνο ώρα. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε ουράνια σώματα που είναι 4 δις φορές αμυδρότερα από αυτά που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι!

4 Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο πάνω στο Φεγγάρι, με αναμμένους τους προβολείς του.
Με το VLT μπορεί κάποιος να διακρίνει τους 2 προβολείς, σαν ξεχωριστές πηγές φωτός!

5 Θα πρέπει να αναφέρουμε ακόμη μερικά από τα μεγαλύτερα εν λειτουργία οπτικά τηλεσκόπια στον κόσμο, όπως το Μέγα Τηλεσκόπιο των Καναρίων Νήσων (Grand Telescopio Canarias) συνολικής διαμέτρου 10,4 μέτρων στην Ισπανία, το τηλεσκόπιο SALT στη Νότια Αφρική διαμέτρου 11 μέτρων, τα δίδυμα τηλεσκόπια KECK στη Χαβάη διαμέτρου 10 μέτρων το καθένα, το τηλεσκόπιο Hobby-Eberly στο Τέξας των ΗΠΑ, διαμέτρου 9,2 μέτρων, το Μεγάλο Διπλό Τηλεσκόπιο Large Binocular Telescope στην Αριζόνα των ΗΠΑ, τα δύο τηλεσκόπια Gemini, το ένα στη Χαβάη και το άλλο στη Χιλή, διαμέτρου 8,1 μέτρων το καθένα.

6 Για να καταλάβουμε την ισχύ των σύγχρονων αυτών οργάνων, αρκεί να αναφέρουμε ότι αν “βλέπαμε τόσο καλά”, όσο το τηλεσκόπιο SALT (Southern African Large Telescope), για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τη φλόγα ενός κεριού στο φεγγάρι με γυμνό μάτι!

7 Τηλεσκόπια Keck

8 Ο κατάλογος σύγχρονων οπτικών τηλεσκοπίων θα ήταν ελλιπής χωρίς το περίφημο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Nasa το οποίο, αν και έχει πολύ μικρότερη διάμετρο (κάτοπτρο διαμέτρου 2,4 μέτρων), από τα μεγαλύτερα γήινα τηλεσκόπια, έχει συνεισφέρει μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική τα τελευταία 15 χρόνια, υποβοηθούμενο από την απουσία της ατμόσφαιρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των γήινων τηλεσκοπίων, παρά της γήινες επαναστατικές μεθόδους που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της .

9

10 Με τα σύγχρονα οπτικά τηλεσκόπια, οι επιστήμονες
βρίσκουν πλανήτες που περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα, μελετούν με μεγάλη λεπτομέρεια την γέννηση και των θάνατο τον άστρων, την εξέλιξη των γαλαξιών και της μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, ενώ έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν και ύλη που “καταβροχθίζεται” από γιγάντιες μαύρες τρύπες, όπως αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία. Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατανόηση της δομής του Σύμπαντος στο οποίο ζούμε, ποσοτικοποιώντας το περιεχόμενο του Σύμπαντος, σε “σκοτεινή” ύλη και προσεγγίζοντας, με αρκετή αξιοπιστία την κοσμολογική σταθερά.

11 Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη Γη το Gran Telescopiο Canarias
Έχει μήκος 10.8 μέτρα, έχει τοποθετηθεί σε υψόμετρο 2267 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, για να φτιαχτεί χρειάστηκαν 7 χρόνια και το κόστος του ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ. Το τηλεσκόπιο αυτό βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία και είναι ως γνωστόν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου.

12

13 Τα νέας γενιάς γήινα τηλεσκόπια (διαμέτρου μέτρων), που είναι υπό σχεδιασμό, το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο E-ELT, καθώς και το υπό κατασκευή νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της Nasa (James Webb Space Telescope, διαμέτρου 6,5 μέτρων), αναμένεται ότι θα ανοίξουν νέα παράθυρα στο Σύμπαν, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών και άστρων μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αλλά ακόμη και τη γέννηση πλανητικών συστημάτων! Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ο 21ος αιώνας, θα αποδειχθεί “ο χρυσός αιώνας” της Αστρονομίας.

14 E-ELT

15 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Οι μαθητές του τμήματος Γ2 Σπύρος Σιδέρης
Κώστας Τσανακλίδης Θοδωρής Σκούτας Ερρίκος Παλαιολόγος Μάρκος Πρίφτης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

16 Πηγές Από το βιβλίο “Η περιπέτεια του Σύμπαντος – Από τον Γαλιλαίο ως σήμερα” Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Wikipedia


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΓΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google