Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τροχιά Σελήνης Τροχιά Σελήνης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τροχιά Σελήνης Τροχιά Σελήνης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τροχιά Σελήνης Τροχιά Σελήνης

2 Η τροχιά της Σελήνης Η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη γη με την ίδια φορά που η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο. Η τροχιά είναι ελλειπτική (~0.15% απόκλιση από κυκλική, εκκεντρότητα) με τον Ήλιο στην μία εστία της. Περίγειο έχουμε όταν η σελήνη είναι στο κοντινότερο σημείο με τη Γη (363,104 km) ενώ απόγειο όταν είναι στο μακρύτερο (405,696 km). Σαν αποτέλεσμα η Σελήνη εμφανίζεται περίπου 11% μεγαλύτερη στο περίγειο από ότι στο απόγειο. Κίνηση σελήνης-Γης (και σε σχέση με τον Ήλιο) Περίγειο-Απόγειο

3 Φάσεις Σελήνης Φάσεις Σελήνης

4 Από οποιοδήποτε σημείο της Γης, η Σελήνη εμφανίζεται να είναι ένας κυκλικός δίσκος οποίος, σε καθορισμένο χρόνο, φωτίζεται έως κάποιο βαθμό κατευθείαν από το ηλιακό φως. Καθώς όμως η Σελήνη είναι δορυφόρος της Γης και βρίσκεται στην τροχιά της βλέπουμε περισσότερο ή λιγότερο από το φωτιζόμενο μισό της. Κατά την διάρκεια κάθε Σεληνιακής τροχιάς (ένας Σεληνιακός μήνας), βλέπουμε την εμφάνιση της Σελήνης να αλλάζει από μη φωτιζόμενη σε μερικώς φωτιζόμενη έως και πλήρως φωτιζόμενη, μετά πάλι μερικώς φωτιζόμενη έως μη φωτιζόμενη. Παρόλο που αυτός ο κύκλος είναι μία συνεχόμενη διαδικασία, υπάρχουν 8 στάδια, τα οποία αποκαλούνται  φάσεις. Οι φάσεις αυτές καθορίζονται  τόσο από τον βαθμό κατά τον οποίο φωτίζεται η Σελήνη όσο και από την γεωμετρική παράσταση του φωτιζόμενου τμήματος.    

5 Η Σελήνη δεν είναι ορατή (εκτός της διάρκειας της Ηλιακής Έκλειψης)
Νέα Σελήνη (Νew Moon)- Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης βλέπει προς την Γη. Η Σελήνη δεν είναι ορατή (εκτός της διάρκειας της Ηλιακής Έκλειψης) Αύξουσα Φάση (Waxing Crescent)- Η Σελήνη φαίνεται να είναι μερικώς αλλά λιγότερο από το μισό φωτισμένη κατευθείαν από το ηλιακό φως. Το κλάσμα του Σεληνιακού δίσκου που φωτίζεται αυξάνεται. Πρώτο Τέταρτο (First Quarter) - Το μισό της Σελήνης φαίνεται καθώς φωτίζεται κατευθείαν από το Ηλιακό φως. Το κλάσμα του Σεληνιακού δίσκου που φωτίζεται αυξάνεται   Αύξουσα Φάση (Waxing Gibbous) - Η Σελήνη φαίνεται να είναι περισσότερο από το μισό της φωτισμένη κατευθείαν από τον Ήλιο. Το κλάσμα του Σεληνιακού δίσκου το οποίο φωτίζεται αυξάνεται.  

6 Πανσέληνος (Full Moon) - Η φωτισμένη πλευρά της Σελήνης βλέπει προς την Γη.
Η Σελήνη εμφανίζεται να είναι πλήρως φωτισμένη από το Ηλιακό φως. Φθίνουσα Φάση (Waning Gibbous) - Η Σελήνη φαίνεται να είναι περισσότερο από το μισό της, αλλά όχι πλήρως, φωτισμένη κατευθείαν από το Ηλιακό Φως. Το κλάσμα του Σεληνικού δίσκου το οποίο εμφανίζεται μειώνεται Τελευταίο Τέταρτο (Last Quarter) - Το μισό της Σελήνης εμφανίζεται να φωτίζεται κατευθείαν από το Ηλιακό φως. Το κλάσμα του Σεληνιακού δίσκου το οποίο φωτίζεται μειώνεται Φθίνουσα Φάση (Waning Crescent) - Η Σελήνη εμφανίζεται να είναι μερικώς φωτισμένη αλλά λιγότερο από το ήμισυ από το φως του Ηλιου. Το κλάσμα του Σεληνιακού δίσκου που φωτίζεται μειώνεται.

7 Sun

8 Εικονες από φασεις της Σεληνης

9

10 Περιστροφή γύρω από τον άξονα της που ολοκληρώνεται σε 27,3 ημέρες
Η Σελήνη πραγματοποιεί ταυτόχρονα δυο κινήσεις Περιστροφή γύρω από τον άξονα της που ολοκληρώνεται σε 27,3 ημέρες Περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας με περίοδο 29,5 ημέρες και μέση απόσταση km από αυτόν. Επειδή οι δύο παραπάνω χρόνοι είναι σχεδόν ίδιοι, η κίνηση που κάνει η Σελήνη γύρω από τη Γη είναι σύγχρονη, δηλαδή καθώς περιστρέφεται, δείχνει συνεχώς το ίδιο πρόσωπο προς εμάς. Εάν κάποια στιγμή η Γη παρεμβληθεί ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο, τότε λέμε ότι έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αντίστοιχα, εάν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τον πλανήτη μας, τότε έχουμε ηλιακή έκλειψη. Μια έκλειψη μπορεί να είναι μερική η ολική ενώ, ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ολική ηλιακή έκλειψη καθώς ο φαινόμενος σεληνιακός δίσκος τυχαίνει να είναι ίσος με τον ηλιακό, οπότε είναι εύκολο να παρατηρηθεί το ηλιακό στέμμα.

11 Σύγχρονη Περιφορά Η Γη και η Σελήνη ασκούν παλιρροιακές δυνάμεις η μία στην άλλη. Σαν αποτέλεσμα έχει την δημιουργία ενός εξογκώματος τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη.

12 ΟΡΙΣΜΟΙ Εκλειψη Σεληνης: Φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη. Έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη νύχτα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της Πανσελήνου. Έκλειψη Ηλιου :Φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως. Έκλειψη Ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί κατά την ημέρα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της νέας Σελήνης.

13 Κάθε ετερόφωτο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος όταν δέχεται από την μία πλευρά του το φως του Ήλιου δημιουργεί από την άλλη του πλευρά μία περιοχή που ονομάζεται κώνος σκιάς ή σκιά του σώματος αυτού. Στην περιοχή της σκιάς δεν μπορούν να φτάσουν οι ακτίνες του Ήλιου. Όταν ένα δεύτερο σώμα βρεθεί στην περιοχή της σκιάς αυτής τότε σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται έκλειψη του δεύτερου σώματος. Στην πλευρά της σκιάς δημιουργείται επίσης και μία περιοχή στην οποία αποκόπτεται τμήμα της ακτινοβολιας του Ήλιου. Η περιοχή αυτή ονομάζεται παρασκιά. Όταν ένα ουράνιο σώμα βρεθεί στην παρασκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος δέχεται λιγότερο φως από ότι συνήθως με αποτέλεσμα η φωτεινότητά του να ελαττώνεται.

14 Πότε συμβαίνουν εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης;
Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη ήταν ίδιο με το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο (επίπεδο της εκλειπτικης), τότε θα είχαμε έκλειψη Σελήνης και Ηλίου κάθε μήνα, δηλαδή κάθε φορά που η Σελήνη θα βρισκόταν στη φάση της πανσέληνου και της νέας Σελήνης αντίστοιχα, καθώς κάθε μήνα θα ευθυγραμμίζονταν τα τρία ουράνια σώματα. Όμως τα δύο αυτά επίπεδα σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία περίπου 5ο 8’ και οι δύο τροχιές τέμνονται στην ουράνια σφαίρα σε δύο σημεία που ονομάζονται αναβιβάζων σύνδεσμος και καταβιβάζων σύνδεσμος. Η ευθεία που συνδέει του δύο συνδέσμους ονομάζεται γραμμή των συνδέσμων. Για να ευθυγραμμιστούν λοιπόν τα τρία ουράνια σώματα θα πρέπει ο Ήλιος και η Σελήνη να βρίσκονται κοντά στους συνδέσμους αυτούς. Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στον ίδιο σύνδεσμο (σύνοδος) τότε έχουμε έκλειψη Ηλίου, ενώ όταν τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδέσμους (αντίθεση) τότε συμβαίνει έκλειψη της Σελήνης.

15 Για να συμβεί έκλειψη Σελήνης θα πρέπει αυτή να βρεθεί στη σκιά της Γης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή ή περίπου πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή και με τη Γη να βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα. Ανάλογα για να συμβεί έκλειψη Ηλίου θα πρέπει η Γη να βρεθεί στη σκιά της Σελήνης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή ή περίπου πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή και όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα. Σχηματική παράσταση της έκλειψης σελήνης Σχηματική παράσταση της έκλειψης Ήλιου

16 Σχηματικη παρασταση εκλειψης σεληνης

17 Έκλειψη παρασκιας

18 28 Αυγούστου 2007, Ολική έκλειψη σελήνης Ολική έκλειψη (όταν μπαίνει η σελήνη στην σκιά της Γης)

19 16 Αύγουστου 2008, Μερική έκλειψη σελήνης
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η σελήνη μπαίνει στην παρασκιά της Γης

20 Ολική Έκλειψη Σελήνης (Πανσεληνος)

21 Έκλειψη Σελήνης , 3 Μαρτίου 2007

22 Εικονες από εκλειψη Σεληνης

23 Έκλειψη Ήλιου Αντίθετα με τη σεληνιακή έκλειψη, που συμβαίνει στη φάση της πανσελήνου, η ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν έχουμε Νέα Σελήνη. Η ηλιακή έκλειψη δεν είναι ορατή από όλα τα σημεία της Γης, αλλά μόνον από εκείνους τους τόπους που βρίσκονται σε μια ζώνη πλάτους, που ποτέ δεν ξεπερνά τα 268 χιλιόμετρα σε πλάτος και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα σε μήκος, την οποία σαρώνει ο κώνος σκιάς της Σελήνης με ταχύτητα 0,5-1 Κm/sec. Προσομοίωση έκλειψης, 29 Μάρτιου 2006, Καστελλόριζο Η μαύρη κουκίδα συμβολίζει το σημείο από όπου θα είναι 100 % ορατή η έκλειψη

24 Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης (στο σχήμα η Γη βρίσκεται στη μαύρη περιοχή). Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης (μοβ περιοχή). Στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη (ανοιχτή μοβ περιοχή).

25 Τη στιγμή που αρχίζει το φαινόμενο της ολικής έκλειψης, για περίπου 8
δευτερόλεπτα φαίνεται να περιβάλλει τον σκοτεινό δίσκο του Ήλιου ένα περιδέραιο από φωτεινούς κόκκους, που είναι γνωστοί ως «κόκκοι του Baily» και που πρώτος παρατήρησε ο Francis Baily το Για τα λίγα λεπτά που ακολουθούν ο ουρανός σκοτεινιάζει και κάνουν την εμφάνισή τους τα λαμπρότερα άστρα του ουρανού, η Αφροδίτη και ο Ερμής. Ο Ουρανός στο Καστελλόριζο κατά την Ολική έκλειψη Ηλίου, 29, Μαρτίου 2006 Κόκκοι (ή χάντρες) Baily

26 Σχηματική αναπαράσταση μερικής έκλειψης ηλίου
Μερικες φορες το φεγγαρι είναι πολύ μικρο για να καλυψει ολοκληρο τον ηλιακο δισκο, εξαιτιας της τροχιας του γυρω από την Γη ( βλ. Δευτερη διαφανεια)

27 Σχηματική αναπαράσταση ολικης έκλειψης ηλίου

28 ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

29 Φωτογραφιες

30

31 Πρόβλεψη των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων
Το φαινόμενο των εκλείψεων είναι περιοδικό και γι αυτό το λόγο είναι εύκολο να προβλεφτεί ο χρόνος που αυτές θα συμβούν. Η κίνηση της γραμμής των συνδέσμων εκτελεί μία πλήρη περιστροφή σε περίπου 18 χρόνια και 11 ημέρες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται περιοδος Σαρος (Saros) και η μέθοδος προσδιορισμού των εκλείψεων ονομάζεται κύκλος του Σαρος.

32 Περίοδος Σάρος Οι Χαλδαίοι αστρονόμοι, από το 2000 π.Χ., συσχετίζοντας τις φάσεις της σεληνης και τις εκλείψεις είχαν διαπιστώσει ότι οι εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης επαναλαμβάνονται κοντά στην ίδια θέση με περίοδο 18 ετών και 11+1/3 ημερών. Η περίοδος αυτή ονομαζόταν Σάρος. Φαίνεται να ήταν γνωστή και στους Κινέζους, ίσως από παλαιότερα. Η ερμηνεία του Σάρου είναι η εξής: Η περίοδος του Σάρου είναι ίση αφ’ενός μεν με 223 συνοδικους μηνες (6585,23 ημέρες), αφ’ετέρου δε με 19 εκλειπτικά έτη. Το εκλειπτικό έτος είναι το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών διόδων του Ηλιουαπό τον σύνδεσμο της σεληνιακής τροχιάς και ισούται με 346,62 ημέρες. Η προαναφερθείσα ισότητα σημαίνει ότι, με μεγάλη προσέγγιση, οι 19 διαβάσεις του Ηλιου από το σεληνιακό σύνδεσμο αντιστοιχούν σε 233 περιφορές της σεληνης στην τροχιά της. Κατά την περίοδο του Σάρου έχουμε συνολικά 71 εκλείψεις, εκ των οποίων οι 43 Ηλίου και 28 Σελήνης. Ο μέγιστος αριθμός των εκλείψεων που μπορούν να συμβούν σε ένα έτος είναι 7. Από αυτές μπορεί να είναι: 5 ηλιακές και 2 σεληνιακές 4 ηλιακές και 3 σεληνιακές Ο ελάχιστος αριθμός ανά έτος είναι 2 ηλιακές

33 Ολικη εκλειψη Ηλιου, που θα συμβει στις 22 Ιουλιου 2009

34 Μερικες εκλειψεις

35 Ολικες εκλειψεις

36 Έκλειψη Ηλίου σε matrix μέσα από ειδικό φίλτρο

37 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ NASA

38

39

40

41

42

43 ΜΑΘΗΤΕΣ: 2ο Γυμνασιο Σπαρτης Τμημα Γ1 Δημάκη Παρασκευή
Βαρούνης Δημήτρης Καλαβρυτινός Χαράλαμπος 2ο Γυμνασιο Σπαρτης Τμημα Γ1


Κατέβασμα ppt "Τροχιά Σελήνης Τροχιά Σελήνης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google