Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έχει θέση η χειρουργική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας; Γεώργιος Μ. Αλεξίου Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έχει θέση η χειρουργική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας; Γεώργιος Μ. Αλεξίου Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έχει θέση η χειρουργική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας; Γεώργιος Μ. Αλεξίου Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής

2 Μέγεθος Προβλήματος (Η.Π.Α ) Συχνότης>4.000.000 Ιατρικές επισκέψεις (ετήσια)2.500.000 Ετήσια Δαπάνη (υπακτικά)1 Δισεκατομμύριο δολάρια Φύλο (Α/Γ)1: 3 >65 ο έτος30 – 40%

3 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ Βραδεία Διάβαση Περιεχομένου Αποφρακτικού Τύπου Μηχανικού τύπου οφείλεται σε ορθοκήλη ή πρόπτωση του ορθού. Λειτουργικού τύπου οφείλεται σε δυσλειτουργία του ηβο-ορθικού μυός και των σφιγκτήρων.

4 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ Βραδεία Διάβαση Περιεχομένου

5 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ Αποφρακτικού Τύπου Μηχανικού τύπου οφείλεται σε ορθοκήλη ή πρόπτωση του ορθού. Λειτουργικού τύπου οφείλεται σε δυσλειτουργία του ηβο-ορθικού μυός και των σφιγκτήρων.

6 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) 1. 1. Το ορθό είναι μακρύτερο, ενώ το τμήμα που βρισκόταν κάτω από τον ηβο-κοκκυγικό μύ ήταν μεγαλύτερο. 2. 2. Ο μυϊκός χιτώνας του ορθού ήταν πολύ λεπτός ή σε μερικές περιπτώσεις είχε εξαφανιστεί εντελώς. Παρατηρήσεις σε πτώματα έδειξαν ότι σε ύπαρξη ορθοκήλης ή πρόπτωσης :

7 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) 3. 3. Το ίδιο συνέβαινε και το κολπικό τοίχωμα, ιδίως σε μεγάλες ορθοκήλες. 4. 4. Η χωρητικότητα του ορθού ήταν αυξημένη.

8 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) Όλες αυτές οι αλλαγές στον ασθενή παρατηρούνται με το δυναμικό αφοδευσιογράφημα.

9 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) Σε όλους τους ασθενείς με συμπτώματα αποφρακτικού τύπου δυσκοιλιότητας ο LONGO διέγνωσε – σε μια μεγάλη σειρά ασθενών – πρόπτωση του ορθού.

10 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) Η πρόπτωση αυτή μπορεί να επεκταθεί εγκάρσια δημιουργώντας ορθοκήλη.

11 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) Να επεκταθεί επιμήκως δημιουργώντας υπερβολική κάθοδο του περινέου.

12 ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ODS) Να εξέλθει του ορθοπρωκτικού καναλιού. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες και η πρώτη εκδήλωσή της είναι η εμφάνιση αιμορροΐδων.

13 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η κένωση επιτυγχάνεται όταν επαρκής μυϊκός χιτώνας του εντέρου δημιουργεί ενδοαυλική πίεση υψηλότερη απ’ αυτήν που δημιουργούν οι σφιγκτήρες. Η ατροφία του μυϊκού χιτώνα οδηγεί σε ανικανότητα του ορθού να αυξάνει την ενδοαυλική πίεση που είναι αναγκαία για την αφόδευση.

14 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η ανικανότης για αφόδευση οδηγεί σε αύξηση της προσπάθειας. Η συνεχής προσπάθεια – αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση – οδηγεί σε κάθοδο του περινέου, που με τη σειρά του οδηγεί σε εντεροκήλη ή σιγμοειδοκήλη (ο χώρος του Douglass γίνεται βαθύτερος ).

15 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η συνεχής πίεση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας οριζοντιώνει τον κόλπο, που με τη σειρά του (ο κόλπος) πιέζει το ορθό πάνω στο ιερό οστούν και στο πυελικό έδαφος. Αυτή η εξωτερική πίεση συμβάλλει στην αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί η αφόδευση.

16 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η ελάττωση του πυελικού χώρου σε κεφαλο-ουριαίο άξονα οδηγεί σε πολλαπλές προπτώσεις ιδιαίτερα στο οπίσθιο τοίχωμα του ορθού. Η επιδείνωση της πρόπτωσης οδηγεί ακόμα και σε ορθο-πρωκτικό εγκολεασμό, που είναι ο κύριος μηχανισμός της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας.

17 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η ορθοκήλη δημιουργεί ίδιο μηχανισμό απόφραξης με πίεση του πρόσθιου τοιχώματος του ορθού και δημιουργίας ενός σάκου στο τοίχωμά του. Οπωσδήποτε όμως η ορθοκήλη είναι η κύρια αιτία υπολειπόμενης μάζας κοπράνων στο ορθό.

18 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Μακροχρόνια οι αλλαγές αυτές, ιδιαίτερα η πρόπτωση, οδηγούν σε λέπτυνση μέχρι εξαφάνισης του μυϊκού χιτώνα του ορθού με αποτέλεσμα το περιφερικό του τμήμα να χάσει τον τόνο, λαμβάνοντας τη μορφή ενός «σακουλιασμένου» εντέρου.

19 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΦΟΔΕΥΣΗΣ Η αφαίρεση επομένως του πάσχοντος τμήματος και η επανένωση των δύο άκρων του εντέρου οδηγεί σε άρση της κύριας αιτίας της αποφρακτικού τύπου δυσκοιλιότητας.

20 ΤΕΧΝΙΚΗ STARR Η τεχνική αυτή, που αποκαλείται STARR (Stapled Trans Αnal Rectal Resection) έχει τους εξής στόχους : 1. 1. Να αφαιρέσει το πάσχον τμήμα του ορθού. 2. 2. Ν’ αποκαταστήσει τη συνέχεια του μυϊκού χιτώνα του ορθού. 3. 3. Να διορθώσει τυχόν υπάρχουσα ορθοκήλη.

21 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ STARR

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η συνεργασία με γαστρεντερολόγο ειδικευμένο σε θέματα βιοανάδρασης ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ είναι εντελώς απαραίτητη. Το μακροχρόνιο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, με την καθημερινή πολύωρη προσπάθεια αφόδευσης, συντελεί στον αποσυντονισμό των σφιγκτήρων που ορισμένες φορές οδηγεί σε παράδοξη σύσπασή τους. Γεώργιος Μ. Αλεξίου Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής


Κατέβασμα ppt "Έχει θέση η χειρουργική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας; Γεώργιος Μ. Αλεξίου Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google