Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από το εκατόν μηλιές - Κατωμηλέα και η άλλη από το εννιά μηλιές.

4  Το έδαφος της Μιας Μηλιάς ήταν κατάλληλο για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούσαν μικρές χειρωνακτικές βιομηχανίες τα "καμίνια" που έκαναν τα ξακουστά τούβλα και κεραμίδια της Μιας Μηλιάς. Σ ' αυτά τα καμίνια δούλευαν αρκετοί Μια Μηλιώτες ιδίως μαθητές των Γυμνασίων όπως και αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά, Κυθρέα, Νέο Χωριό Κυθρέας, Παλαίκυθρο, Τραχώνι, Βώνη και Έξω Μετόχι, Έλληνες και Τούρκοι.

5  Η Μια Μηλιά ήταν βιομηχανική περιοχή.  Κάποια εργοστάσια ασχολούνταν με τούβλα αλλά με μωσαϊκά,με κατσαρόλες, ρούχα, έπιπλα κ.α.

6  Στη Μια Μηλιά υπήρχε και σταθμός του τρένου. Ο σιδηρόδρομος σταμάτησε να λειτούργει.  Η Κυβέρνηση κατασκεύασε δύο υδατοφράκτες τη δεκαετία 1960 -70 στην τοποθεσία Μερράς, στα Βορειοδυτικά του χωριού γύρω στο 1950 - 1952.  Η εκκλησία του χωριού μας ήταν κτισμένη το 1900.

7  Δύο μικροί ποταμοί ο Κόννος και η Σιάς άρδευαν τα χωράφια της Μιας Μηλιάς. Επίσης από την Μια Μηλιά περνούσε ο πιο μεγάλος χείμαρρος της Κύπρου, ο Πεδιαίος ή ο Πηθκιάς όπως είναι γνωστός.

8  Το 1975 οι τούρκοι εφαρμόζοντας την πολιτική για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας ονόμασαν την Μια Μηλιά "Haspolat¨".


Κατέβασμα ppt " Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google