Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4.7.5 Μηχανική Διάβρωση

2 Μηχανική Διάβρωση Είναι αυτή που οφείλεται από την χρήση μηχανημάτων κατεργασίας εδάφους.

3 Μηχανική Διάβρωση Αποτέλεσμά της είναι :
Μηχανική Διάβρωση Αποτέλεσμά της είναι : Μεγάλες ποσότητες εδάφους συσσωρεύονται στα χαμηλότερα μέρη των καλλιεργούμενων λοφωδών εδαφών.

4 Μηχανική Διάβρωση Οι περιοχές με την μικρότερη κλίση εμπλουτίζονται με το εδαφικό υλικό που χάνεται από τις υπερκείμενες καλλιεργούμενες περιοχές

5 Μηχανική Διάβρωση Αποτέλεσμα είναι:
Μηχανική Διάβρωση Αποτέλεσμα είναι: η μείωση του βάθους των υψηλών περιοχών, η μείωση της παραγωγικότητάς τους και η σταδιακή υποβάθμισή τους.

6 Μηχανική Διάβρωση Πολύ σοβαρή είναι η μηχανική διάβρωση όταν ή άροση γίνεται παράλληλα στην κλίση του εδάφους (a)

7 Μηχανική Διάβρωση Γιατί το νερό που δεν διηθείται στο έδαφος συγκεντρώνεται στις αυλακιές που δημιουργεί το άροτρο και απορρέει εκεί επιταχύνοντας τη διεύρυνση τους και αυξάνοντας τη πιθανότητα να μετασχηματιστούν σε χαραδρώσεις.

8 Ανθρώπινες δραστηριότητες που επιταχύνουν τη διάβρωση
Ανθρώπινες δραστηριότητες που επιταχύνουν τη διάβρωση Ο άνθρωπος με διάφορους τρόπους επέμβασή του στο φυσικό περιβάλλον επιταχύνει την υδατική διάβρωση και υποβαθμίζει τους φυσικούς πόρους.

9 Ανθρώπινες δραστηριότητες που επιταχύνουν τη διάβρωση
Ανθρώπινες δραστηριότητες που επιταχύνουν τη διάβρωση Οι κυριότερες δραστηριότητες του ανθρώπου που ευνοούν την υδατική διάβρωση του εδάφους είναι: η καταστροφή των δασών, η υπερβόσκηση και η μη ορθολογική καλλιέργεια των γεωργικών εκτάσεων

10 Καταστροφή των δασών Επειδή οι πυρκαγιές αυτές συμβαίνουν συνήθως το καλοκαίρι, όταν η ξηρασία είναι μεγάλη, οι πρώτες καταρρακτώδεις βροχές του φθινοπώρου βρίσκουν το έδαφος ακάλυπτο από την προστασία της βλάστησης και εκτεθειμένο στην απευθείας δράση των σταγόνων της βροχής.

11 Καταστροφή των δασών Για την προστασία των δασικών εκτάσεων μετά από πυρκαγιά πρέπει να παίρνονται τα παρακάτω μέτρα: Απαγόρευση βόσκησης αιγών μέσα σε αναγεννόμενα δάση, Αντιδιαβρωτικά έργα.

12 Υπερβόσκηση Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η βόσκηση να μην ξεπερνά τα ορθολογικά όρια, γιατί τότε καταστρέφεται ο χλοοτάπητας και εξαφανίζονται κάποια φυτικά είδη που αποτελούν τροφή των αιγοπροβάτων.

13 Υπερβόσκηση Επίσης η δομή του εδάφους υποβαθμίζεται καθώς οι χηλές των ζώων κονιορτοποιούν το έδαφος που σύντομα παρασύρεται με το νερό της βροχής.

14 Μη ορθολογική καλλιέργεια γεωργικών εκτάσεων
Είναι η υπερεντατική εκμετάλλευση του εδάφους που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή του.

15 Μη ορθολογική καλλιέργεια γεωργικών εκτάσεων
Τα θρεπτικά στοιχεία και η οργανική ουσία εξαντλούνται, οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους εξασθενούν και η εξυγίανσή του είναι πολύ δύσκολη έως ανέφικτη.

16 Μη ορθολογική καλλιέργεια γεωργικών εκτάσεων
Για την αντιμετώπιση του απεμπλουτισμού του εδάφους είναι απαραίτη η λίπανση με χημικά ή οργανικά λιπάσματα, καθώς και η αγρανάπαυση του εδάφους


Κατέβασμα ppt "Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google