Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού Helicobacter Pylori

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού Helicobacter Pylori"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού Helicobacter Pylori
Φέστας Γεώργιος ΑΕΜ 29933

2 Ελικοβακτηρίδιο καιΠεπτικό έλκος
καλοήθης, περιγεγραμμένη απώλεια ιστού που προχωρεί πέραν της βλενογόννιου μυϊκής στοιβάδας(>5mm) Το H.Pylori εντοπίζεται στο 80% των ασθενών με γαστρικό και στο 90% των ασθενών με δωδεκαδ/κό έλκος.

3 Μικροβιολογία Το ελικοβακτήριο του πυλωρού, αρχικά γνωστό ως Campylobacter Pyloridis, είναι ένα Gram(-) αρνητικό μικροαερόφιλο βακτήριο που εντοπίζεται στον στόμαχο. Ταυτοποιήθηκε το 1982 από τον Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall) και τον Ρόμπιν Ουόρεν (Robin Warren).Είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του δωδεκαδακτυλικού έλκους και καρκίνου του στομάχου. Παρόλα αυτά , πάνω από το 80% των ατόμων τα οποία έχουν μολυνθεί με το βακτηρίδιο είναι ασυμπτωματικά και πιθανολογείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσικό περιβάλλον του στομάχου. 

4 Χαρακτηριστικά Η.Pylori
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι είναι ένα ελικοειδές, Gram(-)αρνητικό βακτήριο, 3μm μήκους με διάμετρο 0,5μm. Είναι μικροαερόφιλο, δηλαδή απαιτεί οξυγόνο σε μικρότερη συγκέντρωση από αυτήν που εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα. Περιέχει μια υδρογενάση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παροχή ενέργειας μέσω οξείδωσης μοριακού υδρογόνου το οποίο παράγεται από τα εντερικά βακτήρια. Ειδικότερα, παράγει τα ένζυμα οξειδάση, καταλάση και ουρεάση. Είναι ικανό να σχηματίζει βιοφίλμ και μπορεί να μετατραπεί από την ελικοειδή σε μια βιώσιμη αλλά μη καλλιεργήσιμη κοκκώδη μορφή. Αμφότερες οι δύο μορφές πιθανόν ενισχύουν την επιβίωσή του και αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντας στην επιδημιολογία του βακτηρίου.

5 Κλινική Εικόνα Η πλειοψηφία των φορέων του H.Pylori δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα.Οξεία μόλυνση μπορεί να παρουσιαστεί ως οξεία γαστρίτιδα με γαστρικό άλγος ή ναυτία. Όταν η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε χρόνια γαστρίτιδα , τα συμπτώματα –αν υπάρχουν- είναι συχνά αυτά της μη ελκώδους δυσπεψίας δηλαδή γαστρικοί πόνοι, ναυτία, φούσκωμα, ερυγές, και μερικές φορές εμετός. Άτομα μολυσμένα με ελικοβακτήριο του  πυλωρού έχουν 10-20% πιθανότητα να  αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής  τους πεπτικά έλκη και 1-2% πιθανότητα  να αποκτήσουν καρκίνο του στομάχου.

6 Διαγνωστικές Τεχνικές
Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται ευρέως το τεστ που ανιχνεύει αντισώματα στο αίμα καθώς και το αντιγονικό τεστ κοπράνων , καθώς και το τεστ αναπνοής ( στο οποίο ο ασθενής πίνει 14C- ή 13C-σημασμένη ουρία, την οποία το βακτήριο μεταβολίζει, παράγοντας σεσημασμένα μόρια διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με την αναπνοή). Ακόμη εξίσου αξιόπιστη είναι και η ιστολογική εξέταση  γαστρικών βλεννογόνιων  βιοψιών . Τέλος η Ορολογική εξέταση (με ανοσοιστοχημική μέθοδο ELIZA) για την ανίχνευση αντιγόνων κατά του ελικοβακτηριδίου από δείγμα κοπράνων του ασθενούς

7 Επιδιμιολογικές Έρευνες
Τουλάχιστον το μισό του πληθυσμού έχει μολυνθεί από το βακτήριο, κάνοντάς το την πιο διαδεδομένη μόλυνση στον κόσμο. Τα πραγματικά στατιστικά μόλυνσης ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης από τη δύση( Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία), όπου τα ποσοστά υπολογίζονται στο 25%. Οι μολύνσεις συνήθως συμβαίνουν στην παιδική ηλικία σε όλες τις χώρες. Παρόλ΄αυτα, το ποσοστό μόλυνσης παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υψηλότερο από τις βιομηχανοποιημένες χώρες, πιθανόν εξαιτίας σε φτωχές συνήθειες υγιεινής. Στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ασυνήθιστο να βρίσκεις μολυσμένα παιδιά, αλλά το ποσοστό μολυσμένων ανθρώπων αυξάνει με την ηλικία, με περίπου 50% μολυσμένους γι αυτούς πάνω από την ηλικία των 60, ενώ με 10% για ηλικίες ανάμεσα σε χρονών. Η επικράτηση φαίνεται υψηλότερη σε Αφροαμερικάνους και σε ισπανικούς πληθυσμούς, πιθανόν εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μεταδοτικό, αν και τα ακριβή αίτια μετάδοσης δεν είναι γνωστά. Άτομο σε άτομο μετάδοση πιθανότατα συμβαίνει με είτε στόμα με στόμα είτε στόμα-κόπρανα. 

8 Αρχές Πρόληψης Ο επικοισμός του ελικοβακτηριδιου του πυλωρού αποτελεί μια σημαντική αιτία νόσων του ανώτατου γαστρεντερικού σωλήνα. Η εκρίζωση του H.Pylori βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα και για αυτό βασικό μας μέλημα είναι η πρόληψη της μόλυνσης. Η αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνει την ανάγκη για μια στρατηγική πρόληψης για το βακτήριο αποφεύγοντας όμως την αλόγιστη χρήση τους η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων στελεχών. Εκτεταμένες μελέτες εμβολίων σε ποντικούς έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές μελετούν διάφορα ανοσοενισχυτικά, αντιγόνα και δρόμους ανοσοποίησης ώστε να βρουν το καταλληλότερο σύστημα προστασίας του ανοσοποιητικού, με τις περισσότερες έρευνες μόλις πρόσφατα να μεταφέρονται από τις δοκιμές ζώων σε δοκιμές ανθρώπων. Κάποια φαγητά ίσως να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της αποίκησης του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, συμπεριλαμβανομένων των: πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, λαχανάκια Βρυξελλών, σκόρδο, προβιοτικά, φλαβονοειδή.

9 Φάρμακα Αντιβιοτικά: τετρακυκλίνη, κλαριθρομυκίνη, αμοξυκιλλίνη: μετρονιδαζόλη Αναστολείς H2 υποδοχέων: σιμετιδίνη, ρανιτιδίνη, φαμοτιδίνη, νιζατιδίνη Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, ραμπεπραζόλη, εσομεπραζόλη, παντοπραζόλη Κυτταροπροστατευτικά του στομάχου: σαλικυλικό βισμούθιο

10 Η εργασία απευθύνεται Φοιτητές Ιατρικής, φαρμακευτικής και βιολογίας (Προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) Ιατρούς και άλλους επιστήμονες υγείας Σε ασθενείς με πεπτικό έλκος Στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί

11 Μελετώντας αυτήν την παρουσίαση οι εκπαιδευόμενοι/Ενημερώνονται για το θεωρητικό υπόβαθρο της ασθένειας του πεπτικού έλκους(π.χ.μικροβιολογία) Μαθαίνουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή της Μαθαίνουν να την αναγνωρίζουν από τα συμπτώματά της και να την διαγιγνώσκουν με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα Ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις της θεραπείας της

12 Φέστας Γεώργιος ΑΕΜ 29933 Εξάμηνο Ζ’
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Φέστας Γεώργιος ΑΕΜ Εξάμηνο Ζ’


Κατέβασμα ppt "Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού Helicobacter Pylori"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google