Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ερευνητική Εργασία του τμήματος Α΄2

2 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ…

3 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Αν και πολύ κοντά στην πόλη των Αθηνών, η περιοχή της Καλλιθέας βρισκόταν κατά την αρχαιότητα εκτός των αθηναϊκών τειχών. Τα τείχη, που είχαν κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Θεμιστοκλή το 479 π.Χ δηλαδή αμέσως μετά την φυγή των Περσών, διέρχονταν βόρεια της Καλλιθέας, στο ύψος της αρχής της σημερινής Λ.Συγγρού. Εδώ υπήρχαν αγροί και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο τόπος ήταν ιδιαίτερα εύφορος, καθώς στα βόρεια τον διέσχιζε ο ποταμός Ιλισσός.

4 Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΟΠΟΣ ΤΑΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να θάβουν τους νεκρούς τους εκτός των τειχών. Για τα νεκροταφεία επέλεγαν κοντινές περιοχές γύρω απo την πόλη, ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν εκεί με ευκολία για τις απαραίτητες τελετουργίες και προσφορές. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολυάριθμες ταφές που χρονολογούνται από τη γεωμετρική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

5 Η Καλλιθέα από χρονιά σε χρονιά αλλάζει όλο και περισσότερο…
με το Προεδρικό Διάταγμα της 16ης Φεβρουαρίου 1925 , η Καλλιθέα αποσπάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων και έγινε κοινότητα.Τα πρώτα βήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλλιθέα συνέπεσαν με την επιβολή της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, τον Ιούνιο του Λίγο αργότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα της 7ης Ιουλίου 1926, οι Τζιτζιφιές αποσπάστηκαν από τον Δήμο Πειραιώς και εντάχθηκαν διοικητικά στην Καλλιθέα.

6 Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

7 Το μεταναστευτικό κύμα και η εγκατάσταση των προσφύγων
Με την μικρασιατική καταστροφή του 1922, περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας και τον Πόντο βρέθηκαν στην Ελλάδα. Από αυτούς, περίπου κατέληξαν στην Καλλιθέα. Για την εγκατάστασή τους, δημιουργήθηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί <<Κουντουριώτου>> στα Σφαγεία , <<Σκοπευτηρίου>> στο κέντρο της Καλλιθέας κ.α.

8 Οι καταυλισμοί που «φιλοξένησαν» τους πρόσφυγες, ήταν άθλιοι
Οι καταυλισμοί που «φιλοξένησαν» τους πρόσφυγες, ήταν άθλιοι. Έλλειψη κανόνων υγιεινής. Ομαδικές τουαλέτες. Έλλειψη νερού. Η υδροδότηση των συνοικισμών, που έγινε μετά 10 χρόνια περίπου από την Ούλεν, δεν έλυσε το πρόβλημα γιατί η εταιρία ύδρευσης τοποθέτησε κρουνούς στα όρια των συνοικισμών και το νερό διανέμετο σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Η αποχέτευση ήταν άγνωστη. Αργότερα οι άνδρες, είχαν το προνόμιο να πηγαίνουν για λούσιμο στα Δημοτικά Λουτρά, που είχε ιδρύσει ο Δήμος.

9 ΚΑΤΟΧΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ (1940-1949) Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής (1940-1944)
Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ( )  Οι Καλλιθεάτες συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στην απόκρουση της φασιστικής και ναζιστικής εισβολής. Ο κυβερνήτης του υποβρυχίου "Γλαύκος" Πλωτάρχης Βασίλης Ασλάνογλου υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Το όνομα του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη συνδέθηκε με τη μάχη της Πίνδου. Η Καλλιθέα υπέφερε όλα τα δεινά των δύσκολων χρόνων της γερμανο-ιταλικής κατοχής. Υπέφερε την πείνα και το κρύο του σκληρού χειμώνα του 1941 και άρχισε να συγκροτεί τους πυρήνες της αντίστασης.

10 Η Καλλιθέα του εμφυλίου
( )  Η Καλλιθέα δεν έμεινε αλώβητη ούτε από τον άλλο μεγάλο χαλασμό που γνώρισε η χώρα μας, τον Εμφύλιο αλλά και τα μετεμφυλιακά πέτρινα χρόνια.

11 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ (1967-1974)
Η περίοδος της επτάχρονης δικτατορίας υπήρξε αντιφατική όσον αφορά την εξέλιξη της Καλλιθέας. Κύριο αρνητικό χαρακτηριστικό της εποχής, που έχει τις ρίζες του στην προηγούμενη μεταπολεμική περίοδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι η ανεξέλεγκτη "αξιοποίηση" κάθε σπιθαμής γης με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Εμπορικότερες ήσαν οι κεντρικές, δηλαδή οι κτισμένες περιοχές της πόλης, μεταξύ Χαροκόπου και Δαβάκη/ Σιβιτανίδου. Σχεδόν κάθε ίχνος του αρχικού δομημένου περιβάλλοντος της Καλλιθέας άρχισε λοιπόν να εξαφανίζεται.

12 Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΠO ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου (μεταπολίτευση), η Καλλιθέα, που από τα δυτικά ήταν αποκλεισμένη από το ποτάμι και την παράλληλη γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και που επί δικτατορίας αποκλείστηκε και από το νότιο θαλάσσιο μέτωπο με το μπάζωμα της παραλίας και την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αποκλείστηκε αργότερα (1980) και από την ανατολική πλευρά, με τη μετατροπή της λεωφόρου Συγγρού σε κλειστό αυτοκινητόδρομο .

13 ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

14 ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Το Σεπτέμβριο του 1895 η Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αγόρασε από την Οικοδομική Εταιρία μεγάλη έκταση γης για τη δημιουργία του Σκοπευτηρίου. Το κτίριο φιλοξένησε τους αγώνες σκοποβολής στο πλαίσιο των πρώτων ολυμπιακών αγώνων Σήμερα στον ίδιο χώρο υπάρχει σχολικό συγκρότημα, τα σχολεία στον Άγιο Νικόλαο. Ως ανάμνηση του Σκοπευτηρίου, η κάθετος στη Θησέως εκεί που τελειώνουν τα σχολεία λέγεται οδός Σκοπευτηρίου.

15 ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Το 1897, η Αικατερίνη Λασκαρίδου ίδρυσε στην Αθήνα το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών. Κατά το έτος 1912 το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών μεταφέρθηκε στην Καλλιθέα, τον τόπο διαμονής της ιδρύτριάς του. Δέκα χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε κρατικό ίδρυμα, ενώ το 1959 αναδιοργανώθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των παιδαγωγικών ακαδημιών και μετονομάστηκε σε Σχολή Νηπιαγωγών.

16 ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το 1912 ιδρύθηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο Πολέμου με σκοπό τη στέγαση και περίθαλψη των άπορων ορφανών παιδιών του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τις οικογένειες Δαμηλάτη, Γουλιμή και Λασκαρίδου. .Από την ίδρυσή του και μετά, το Εθνικό Ορφανοτροφείο Πολέμου περιέθαλψε εκατοντάδες ορφανών, αφού οι επάλληλες πολεμικές διενέξεις και η πολιτική αστάθεια κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα προκάλεσαν τη διάλυση ή και τον αφανισμό πάμπολλων ελληνικών οικογενειών.

17 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

18 ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ Πρωτοπαρουσιάστηκε στα Ελληνικά Γράμματα το 1931 με τη συλλογή διηγημάτων «Σκληροί αγώνες για τη μικρή ζωή» . Στα 1966 μας έδωσε μιά βιογραφία του Καζαντζάκη με τον τίτλο «Για να γίνει μεγάλος». Μέσα στο έργο αυτό των τετρακοσίων σελίδων μας δίνει ανάγλυφη τη ζωή του Καζαντζάκη, με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια, εξιστορώντας το συνεχές ανέβασμά του προς τις απάτητες κορφές του πνεύματος.

19 ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ Ο Ιωάννης Γρυπάρης ήταν μεταφραστής, λογοτέχνης και εκπαιδευτικός.Το 1925 θα αρνηθεί θέση καθηγητή Μεσαιωνικής & Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ από το 1932 μέχρι το 1935 θα οριστεί πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Ιωάννης Γρυπάρης μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων με την οποία αφενός μεν καυτηριαζόταν η ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων.

20 ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΠΗΣ Ο Σωτήρης Σκίπης ήταν Έλληνας ποιητής και Ακαδημαϊκός. Το 1922 τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων. Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Σωτήρης Σκίπης μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου.

21 Σχολές του δήμου Καλλιθέας

22 Πάντειος Το 1927 θεμελιώθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας, επί της λεωφόρου Συγγρού, κτίριο με προορισμό τη στέγαση ειδικής σχολής για τη διδασκαλία των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Δύο άνθρωποι συνέδεσαν το όνομα τους με τη σύλληψη της ιδέας, την ίδρυση και τα πρώτα βήματα της Σχολής: ο Γεώργιος Φραγκούδης και ο Αλέξανδρος Πάντος.

23 Τμήματα της Σχολής Τα τμήματα της Παντείου συγκαταλέγονται ως εξής:
Τα τμήματα της Παντείου συγκαταλέγονται ως εξής:  Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Τμήμα Διεθνών και Ευρωπaϊκών Σπουδών Τμήμα Γενικού Δικαίου Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Τμήμα Κοινωνιολογίας Τμήμα Ξένων Γλωσσών Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Τμήμα Ψυχολογίας

24 Φωτογραφικό υλικό

25 Χαροκόπειο Το πανεπιστήμιο αυτό στεγάζεται στην Καλλιθέα, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 70 και αποτελεί κατά χρονολογική σειρά ιδρύσεως το 18ο Α.Ε.Ι. της χώρας. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Γεωργίου Καραμπατζού και φέρει το όνομα του Εθνικού Ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου, κοσμοπολίτη Έλληνα της διασποράς. Έτσι αυτός και η Ευανθία Χαροκόπου- Πετρούτση δώρισαν την περιουσία τους για την πραγματοποίηση του σχεδίου.

26 Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του πανεπιστημίου έχει στηριχθεί σε διεθνή πρότυπα και σε επιστημονική μελέτη. Το κεντρικό κτήριο στεγάζει σήμερα εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, το κεντρικό αμφιθέατρο, εργαστήρια και τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου Η ανέγερση και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη και στο κτηριακό συγκρότημα στεγάστηκε το 1929 η «Χαροκόπειος Ανώτατη Σχολή». 26

27 Τμήματα της σχολής Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας
Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Γεωγραφίας Πληροφορικής και Τηλεματικής

28 Φωτογραφικό υλικό

29 Αθλητισμός και Καλλιθέα
H Καλλιθέα διαθέτει σημαντική αθλητική παράδοση, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στα προπολεμικά χρόνια. Κατά τις δεκαετίες σημειώθηκε μεγάλη άνθηση κυρίως στο ποδόσφαιρο αλλά και στην καλαθοσφαίριση, την πάλη και τον κλασικό αθλητισμό. Πολλοί αθλητές διακεκριμένοι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο έχουν προέλευση από τα αθλητικά σωματεία της Καλλιθέας. Σήμερα, στην Καλλιθέα αναπτύσσετε πλούσια αθλητική δραστηριότητα, η οποία υποστηρίζετε από τη δημοτική αρχή και πολυάριθμα αθλητικά σωματεία. Εδώ περιλαμβάνονται προγράμματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, ενόργανης γυμναστικής, ρυθμικής γυμναστικής, γυμναστικής για άτομα με ειδικές ανάγκες και την τρίτη ηλικία, στίβου, αντισφαίρισης, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας και σκακιού.

30 Αθλητικές Ομάδες της Καλλιθέας
Η Π.Α.Ε. Γ.Σ. Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1966 με την συγχώνευση πέντε ποδοσφαιρικών σωματείων. Το έτος 1969 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Β΄ Εθνική κατηγορία, ενώ κατά το ανέβηκε και στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Εδρεύει στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας.

31 Π.Σ.Φ.Κ Άτλας Ιδρύθηκε το Καλλιεργεί την ελεύθερη πάλη, την ελληνορωμαϊκή πάλη και την άρση βαρών. Ο Άτλας είναι εδώ και είκοσι έξι χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος, ενώ κάποιοι αθλητές του είναι και Ολυμπιονίκες. Εδρεύει στο 2o Λύκειο Καλλιθέας.

32 Ελ πάσο Το Δημοτικό Στάδιο φέρει το όνομα του δολοφονηθέντα αγωνιστή της ελευθερίας, βουλευτή αλλά και αθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη. Το δεύτερο όνομα και πιο σύνηθες (Ελ Πάσο) προήλθε από την ταινία του 1965 «Μονομαχία στο Έλ Πάσο» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ.

33 Το Σκοπευτήριο Το γήπεδο είχε διαστάσεις 350x380 μέτρα. Εσωτερικά υπήρχε διάδρομος με 28 θυρίδες σκοπευτών, προστατευτικό φράγμα πίσω από τους στόχους, οπλοστάσιο, βληματοδόχοι, καθώς και διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι. Μετά το τέλος των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων το σκοπευτήριο της Καλλιθέας χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εξάσκησης στη σκοποβολή. Το 1925 το κτήριο σταμάτησε να λειτουργεί ως σκοπευτήριο, ενώ η έκτασή του περιορίστηκε στο ήμισυ.

34 ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ
ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ

35 Οι Τζιτζιφιές και το ρεμπέτικο λαϊκό τραγούδι
Η Καλλιθεάτικη παραλία, οι Τζιτζιφιές, υπήρξε από τους βασικούς χώρους της ανασυγκρότησης του ρεμπέτικου τραγουδιού μετά την Κατοχή και του περάσματος στο λαϊκό τραγούδι. Οι καλύτερες φωνές τραγούδησαν εκεί: Μαρίκα Νίνου, Σωτηρίου Μπέλλου, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέϋ, Ρένα Ντάλια, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Άννα Χρυσάφη, Δημήτρης Ευσταθίου. Από τις Τζιτζιφιές ξεκίνησε και το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι: Μανώλης Χιώτης, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Καζαντζίδης-Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού.

36 Γιώργος Ζαμπέτας Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική. Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της α’ δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό.

37 Βασίλης Τσιτσάνης Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα (του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα). Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

38 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ

39 Σωτηρία Μπέλλου Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου ελληνικού τραγουδιού. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της είναι τo "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Τα Καβουράκια" και "Όταν πίνεις στην ταβέρνα" του Βασίλη Τσιτσάνη, με τις οποίες καθιερώθηκε ως κορυφαία λαϊκή τραγουδίστρια.

40 ΛΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Τραγούδησε στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα της Αθήνας, σε χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στο πλευρό των: Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Καζαντζίδη, Γαβαλά, Μπιθικώτση. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε τη 15ετία Εμφανίστηκε στα πιο γνωστά για την εποχή εκείνη λαϊκά κέντρα: όπως στην «Τριάνα» του Χειλά στη Λεωφόρο Συγγρού.

41 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

42 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΗΣΕΑΣ"
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης "ΘΗΣΕΑΣ" ξεκίνησε την λειτουργία του ως υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας το 1989, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του στους κατοίκους. Από το 1990 λειτουργεί ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτήσεων. Το 1995 εφαρμόζεται στον ΘΗΣΕΑ το πρόγραμμα συμβουλευτικής και θεραπείας για τις οικογένειες των χρηστών/εξαρτημένων.

43 ΠΡΟΝΟΙΑ Το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας απευθύνεται σε οικονομικά αδύναμους κατοίκους του δήμου Καλλιθέας, οργανώνει και πραγματοποιεί κοινωνικά προγράμματα όπως: πρόγραμμα αστέγων.

44 ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ( Κ. Δ. Α. Π. )
Στο Δήμο Καλλιθέας έχουν δημιουργηθεί τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και λειτουργούν από το Δεκέμβριο του 1999.

45 Συγκοινωνίες και πάρκα του δήμου Καλλιθέας

46 Συγκοινωνίες της Καλλιθέας
Ο δήμος Καλλιθέας θεωρείται από τους πιο προσβάσιμους δήμους της Αθήνας. Διαθέτει αρκετά μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά. Αυτά είναι: Τραμ, Τρόλεϊ, Σιδηρόδρομος Αθηνών-Πειραιώς , Λεωφορεία.

47 47

48 48

49 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
(σημειώνετε √ για κάθε σωστή απάντηση) Τι ηλικία έχετε; □ □ □ □ •Χρησιμοποιείτε συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ναι □ Όχι □ •Όταν μεταφέρεστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιείτε εισιτήριο; Ναι □ Όχι □ •Θεωρείτε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ασφαλή; Ναι □ Όχι □ •Πιστεύετε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αξιόπιστα; Ναι □ Όχι □ •Τα δρομολόγια καλύπτουν όλες σας τις ανάγκες; Ναι □ Όχι □ •Θα θέλατε να αλλάξετε κάποιο χαρακτηριστικό σε αυτό; Ναι □ Όχι □ •Αν ναι, αυτό πιο θα ήταν; περιβαλλοντικό □ συχνότητας □ ασφαλείας □ 49

50 Αν θα θέλατε να αλλάξετε κάποιο χαρακτηριστικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Καλλιθέας, ποιο θα ήταν αυτό; Περιβαλλοντικό, Συχνότητα ή Ασφάλεια; 50

51 Τα πάρκα και το περιβάλλον του δήμου Καλλιθέας
Η Καλλιθέα διαθέτει αρκετές πλατείες με σημαντικότερες από αυτές τις πλατείες Κύπρου και Δαβάκη. Επιπλέον, σε όλη την έκτασή της υπάρχουν μικρότερες πλατείες και πάρκα, όπως το πάρκο Σφαγείο στην περιοχή Χαροκόπου, το πάρκο Χαροκόπου μπροστά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με παιδική χαρά, η πλατεία Αγίας Ελεούσας όπου έχει στηθεί η προτομή του φιλέλληνα λογίου Φρειδερίκου Μιστράλ και η πλατεία Τζιτζιφιών όπου βρίσκεται το μνημείο Ελευθερίας και Ειρήνης. Ακόμη το πάρκο Φιλαρέτου, όπως και 25 παιδικές χαρές καθώς επίσης και το υπό κατασκευή κολυμβητήριο-πάρκο στον ιππόδρομο. 51

52 52

53 53

54 Ερωτηματολόγιο για τα πάρκα του Δήμου Καλλιθέας
(Σημειώνετε √ για κάθε απάντηση) Τι ηλικία έχετε; □ □ □ □ Γνωρίζετε μερικά από τα πάρκα της Καλλιθέας; Ναι □ Όχι □ Έχετε επισκεφτεί κάποιο από αυτά; Ναι □ Όχι □ Πόσο συχνά τα επισκέπτεστε; Κάθε μέρα □ Βδομάδα □ Μήνα □ ποτέ □ Είστε ικανοποιημένοι από τα πάρκα του Δήμου Καλλιθέας; Πολύ □ Αρκετά □ Λίγο □ Καθόλου □ Πιστεύετε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για κάθε ηλικία; Ναι □ Ίσως □ Όχι □ Θεωρείτε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος χαρακτηρίζει τα πάρκα του δήμου Καλλιθέας; Ναι □ Όχι □ Θα θέλατε να αλλάξετε κάποιο χαρακτηριστικό σε αυτά; Ναι □ Ίσως □ Όχι □ Θεωρείτε ότι η ασφάλεια/αστυνόμευση είναι επαρκής όσον αφορά τα πάρκα; Ναι Ίσως Όχι 54

55

56 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

57 ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ(1951-1961)
Ο γιατρός Νικόλαος Σκανδαλάκης, υπήρξε κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα του δήμου καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του Ανάμεσα στις σημαντικότερες αποφάσεις ήταν και αυτή της απαλλοτρίωσης γηπέδου 373 τ.μ. μεταξύ της λεωφόρου Βενιζέλου και των οδών Αγαμέμνονος, Σαπφούς και Λυσικράτους και της παραχώρησης μέρους αυτού στο Πυροσβεστικό Σώμα για την εγκατάσταση του Πυροσβεστικού Σταθμού Καλλιθέας.

58 ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟΥ(1975-1985)
Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Μάρτιο του 1975, οι πρώτες μετά την πτώση της δικτατορίας ,δήμαρχος Καλλιθέας επανεξελέγη ο Ι.Γάλλος. Κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Καλλιθέας ήταν πολύ μεγάλη. Κατά την διάρκεια της Δημαρχίας Γάλλου προωθήθηκε σημαντικά η κατασκευή του νέου δημαρχιακού μεγάρου με βάση το κληροδότημα του Κων/νου και Ελένης Μαντζαγριωτάκη. Επίσης, επί Ι.Γάλλου κατασκευάστηκε το παμποποντιακό ηρώο στην πλατεία Δαβάκη.

59 ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ(1985-1990)
Ο Γεώργιος Ψαλιδόπουλος εξελέγη στο δημαρχικό αξίωμα από το δημοτικό συμβούλιο το 1985 έπειτα από την παραίτηση του Ιωάννη Γάλλου. Στην ίδια περίοδο εγκαινιάστηκαν το νέο δημαρχείο και το κλειστό γυμναστήριο «Έσπερος», άρχισαν να θεσμοθετούνται προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να σημειώνεται η ενεργοποίηση του Δήμου Καλλιθέας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

60 ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ (1999 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ)
Ο σημερινός δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, εξελέγη για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου Κατά τις περιόδους της θητείας του , ο δήμος οργάνωσε την εντατικοποίηση της παρέμβασής του σε όλους του τομείς της δημόσιας ζωής της πόλης. Επίσης, ως αξιοσημείωτη συμμετοχή του δήμου στη διάσωση της ιστορικής μνήμης της πόλης θα πρέπει να θεωρηθεί η κατασκευή του μνημείου των πεσόντων.

61 Τα ιστορικά κτίρια Οι Δήμαρχοι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΟΥΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

62 Ιστορική Αναδρομή Κοινωνικές Υπηρεσίες
ΑΘΗΝΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΕΥΑ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΡΕΤΖΙΝΑ ΜΑΝΤΡΙ ΕΝΙΣΑ ΜΕΡΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΡΟΥΜΑ

63 Πρόσφυγες Αθλητισμός ΜΕΡΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΡΑΤΣΟΛΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΒΙΕΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

64 Σχολές του Δήμου Καλλιθέας Πάρκα και Συγκοινωνίες
ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΜΗΤΡΑΚΑ ΜΥΡΤΩ ΜΠΕΘΑΝΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΜΩΡΑΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

65 Πνευματική ζωή Ρεμπέτικο
Πνευματική ζωή Ρεμπέτικο ΚΑΜΑΡΑΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΑΤΣΟΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΡΕΛΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑ

66 Ερευνητικής Εργασίας του τμήματος Α2
Τέλος Ερευνητικής Εργασίας του τμήματος Α2


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google