Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η θέση των γυναικών την εποχή του Χριστού και σήμερα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η θέση των γυναικών την εποχή του Χριστού και σήμερα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η θέση των γυναικών την εποχή του Χριστού και σήμερα
Δανάη Φιλιπποπούλου Β’3

2 Εισαγωγή: Αναμφίβολα η πιο επαναστατική πτυχή του Ιησού είναι οι απελευθερωμένες σχέσεις που είχε με τις γυναίκες, σε μια εποχή και στο πλαίσιο μιας θρησκείας, όπως ο Ιουδαϊσμός, όπου αντιμετώπιζαν τη γυναίκα ως κατώτερο ον στην πλήρη διάθεση του άνδρα, ένα απλά αντικείμενο που εκείνος μπορούσε να το κάνει ό,τι ήθελε. Ο Ιησούς, με τον τρόπο που πλησίασε τη γυναίκα, απέδειξε πως αδιαφορεί για την κατώτερη θέση που είχε στην κοινωνία του Ισραήλ και της συμπεριφέρεται όπως και τον άνδρα, με τη διαφορά πως την πλησιάζει με μεγαλύτερη τρυφερότητα. Στα ευαγγελικά αναγνώσματα, κανονικά και μη, υπάρχει μια αξιοσημείωτη σύμπτωση στην παρουσίαση της σχέσης του Ναζωραίου με τη γυναίκα και υπογραμμίζουν την κατάλυση της κατωτερότητας της με τη διδασκαλία, αλλά και τις πράξεις του Ιησού. Γι’ αυτόν η γυναίκα συμβολίζει όλα όσα πρέπει να επανακτήσουν την αρχική τους ελευθερία, το νέο τρόπο ζωής που κήρυττε και στον οποίο δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, ανατρέποντας έτσι την παλιά αντίληψη της συγκέντρωσης της εξουσίας στους άνδρες.

3 Οι γυναίκες: Όπως σχεδόν σε όλους τους αρχαίους λαούς, έτσι και στον Εβραϊκό η γυναίκα θεωρούταν ως κατώτερο πλάσμα από τον άνδρα, που επιβαλλόταν να υποτάσσεται στην εξουσία που αυτός έχει. Μάλιστα στην πρωινή προσευχή κάθε Ισραηλίτης ήταν υποχρεωμένος να ευχαριστεί το Θεό που δεν τον έπλασε γυναίκα. Ακόμα και μέσα στην οικία της όφειλε να κυκλοφορεί με το κεφάλι καλυμμένο και έπρεπε να ζει απομονωμένη. Στο Ναό μπορούσε να πάει μόνο έως τον προθάλαμο, ενώ ποτέ δε συμμετείχε, ούτε μπορούσε να λάβει το λόγο, στη συναγωγή. Η γυναίκα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν επιτρεπόταν να διδαχθεί τις Γραφές ούτε να μορφωθεί. Και ενώ επιτρεπόταν με μεγάλη ευκολία το διαζύγιο στον άνδρα, σε εκείνες απαγορευόταν, για οποιονδήποτε λόγο.

4 Η γυναίκα που συλλαμβανόταν να διαπράττει μοιχεία καταδικαζόταν σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ο λόγος της στα δικαστήρια είχε ελάχιστη σημασία και αξία και σπάνιο θεωρούταν από τους δικαστές ως αξιόπιστος μάρτυρας. Δεν είχε τη δυνατότητα να κληρονομήσει τον άνδρα της και μάλιστα εάν πέθαινε ο σύζυγός της αυτόματα η κηδεμονία περνούσε στον αδελφό του και, αν εκείνος ήταν ανύμφευτος, έπρεπε να τη νυμφευθεί. Άλλωστε σε όλη την Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε εδάφια που αναφέρονται με απαξία στη γυναίκα.

5 Ο Ιησούς, μέσα σε αυτό το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο που αναφέραμε παραπάνω, σπάει όλα τα δεδομένα και τα πιστεύω για τις γυναίκες και τις εντάσσει ισάξια στο στενό κύκλο των μαθητών του. Τις δίδασκε όπως δίδασκε και στους άνδρες, τις ίαινε όπως γιάτρευε και τους άνδρες. Όχι μόνο δεν απομάκρυνε τη γυναίκα, αλλά της έδωσε τις πρωτοβουλίες που μέχρι πριν δεν τις είχε. Την αγκάλιασε, την προστάτεψε την καταξίωσε στα μάτια των κοινωνών ως ίση προς τον άνδρα και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις την προβάλλει και ως πρότυπο για τους άνδρες.

6 Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός πως οι γυναίκες του Ιησούς στάθηκαν δυνατές, όταν οι μαθητές του είχαν κρυφτεί τρομαγμένοι μετά τη Σταύρωση. Άλλωστε σε αυτές φανερώθηκε ως Αναστημένος και οι γυναίκες χρειάστηκαν να πείσουν τους μαθητές για την αλήθεια της Ανάστασης. Ποτέ ο Ιησούς δε διαχώρισε το Αποστολικό χάρισμα από τον άνδρα και τη γυναίκα. Σίγουρα τα γεγονότα της ιστορίας θα είχαν διαδραματιστεί διαφορετικά, εάν οι γυναίκες είχαν και περισσότερη εξουσία. Ο Ιησούς αντίκριζε στο πρόσωπο της γυναίκας το πιο ορατό σύμβολο του συμπονετικού, μη εκδικητικού προσώπου του Θεού. Πάντα τις υπερασπίστηκε, τις έδωσε τα πάντα. Και αυτές με τη σειρά του Τον αγάπησαν, σε μια αμοιβαία σχέση, ανώτερη από τα ανθρώπινα, δυνατότερη από τη φθορά του χρόνου.

7 Η θέση των γυναικών σήμερα:
Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα. Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται καλύτερα στο θέμα του γάμου, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια παντρεύονται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Προτεραιότητα γι’ αυτές δεν αποτελεί πάντα η οικογένεια , αλλά η επαγγελματική καταξίωση και η οικονομική ανεξαρτησία. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές του πλανήτη οι γυναί΄κες συνεχίζουν να είναι κατώτερες από τους άντρες σε μεγάλο βαθμό.

8 Η θέση των γυναικών στο δυτικό κόσμο:
Στην εποχή μας στο δυτικό κομμάτι του πλανήτη μας έχει καταργηθεί η πατριαρχική οικογένεια, ο θεσμός της προίκας και η υποχρέωση των γυναικών να αλλάζουν το επώνυμο τους μετά το γάμο. Στη σύγχρονη εποχή, η γυναίκα εκτός απο την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα του συζύγου της, άρχισε να φροντίζει και τον εαυτό της. Δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και τώρα πια δίνει χρόνο στην ίδια και στα ενδιαφέροντά της. Ασχολείται με τον αθλητισμό, με τα κοινωνικά, τον πολιτισμό και με την τεχνολογία.

9 Στον μουσουλμανικό κόσμο:
Η θέση της γυναίκας συνεχίζει να είναι υποβαθμισμένη στις ανατολικές χώρες του πλανήτη. Οι σπουδαιότεροι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ είναι η θρησκεία, το δίκαιο, η παράδοση, οι κοινωνικές και οικονομικές δομές, καθώς και η ίδια η ψυχοσωματική εκπαίδευση κάθε γυναίκας.

10 Είναι γνωστό ότι η γυναίκα δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψη της και να κάνει πράγματα χωρίς την άδεια του συζύγου της. Αυτή διαμένει στην κατοικία του άνδρα της. Το Κοράνι επιτρέπει στους άνδρες να τιμωρούν τις γυναίκες σε περιπτώσεις απείθειας, μη εφαρμογής των καθηκόντων τους, αλλά και για λόγους βελτίωσης του χαρακτήρα. Κατά τον μεγάλο μουσουλμάνο θεολόγο Al Ghazali «Ο γάμος είναι ένα είδος σκλαβιάς για τη γυναίκα. Καθήκον της είναι η απόλυτη υπακοή στον άνδρα σε κάθε πράγμα, εκτός εάν αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους νόμους του Ισλάμ».

11 Η τιμωρία της γυναίκας στη μουσουλμανική εποχή για μοιχεία ή γέννηση παιδιού χωρίς να είναι παντρεμένη είναι ο θάνατος δια λιθοβολισμού. Στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπό τους και εκτός σπιτιού, ενώ συνιστάται στους συζύγους να δέρνουν τις γυναίκες τους, για να τις συνετίσουν. Τα εγκλήματα τιμής εξάλλου εις βάρος των γυναικών είναι καθημερινή πρακτική στις χώρες του Ισλάμ. Συχνά γυναίκες δολοφονούνται από τους συζύγους και τους συγγενείς τους γιατί έφεραν ντροπή στην οικογένειά τους.

12 Πηγές: http://taanepikaira.blogspot.gr/2010/12/blog-post_28.html
BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B2- %CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85/%C E%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-5- %CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE %BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82- %CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85/%CE%B7- %CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1- %CF%83%CF%84%CE%BF- %CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C- %CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1- %CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9/%CE%B7- %CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82- %CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82- %CF%83%CF%84%CE%BF- %CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE %BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C/


Κατέβασμα ppt "Η θέση των γυναικών την εποχή του Χριστού και σήμερα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google