Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΤΟΠΙΝΓΚ! Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΤΟΠΙΝΓΚ! Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΤΟΠΙΝΓΚ! Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΛΟΥ. Α2’ ΟΜΑΔΑ:ΚΩΝ/ΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΚΑΝΑΚΗ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΝΗΣ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ. Ντόπινγκ στον αθλητισμό ορίζεται ως η χορήγηση ή η χρήση από ένα άτομο οποιουδήποτε παράγοντα ή ουσίας που φυσιολογικά δεν εντοπίζεται στο σώσαμε σκοπό την αύξηση της απόδοσης του ατόμου κατά την διάρκεια του αγώνα. Ντόπινγκ ορίζεται ως η παρουσία στο ανθρώπινο σώμα ουσιών που είναι απαγορευμένες σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Από τις εποχές της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το μόνο απτό έπαθλο ήταν ο κότινος από ελιά, η δόξα του νικητή ήταν υπέρλαμπρη. Τόσο, που να αναγκάσει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και τους προγόνους μας να καταφύγουν σε παράτυπες τεχνικές βελτίωσης των δυνατοτήτων τους. Ένα μείγμα κρασιού και στρυxvivns, ενός δηλητηρίου που σε μικρές δόσεις λειτουργεί σαν διεγερτικό, λέγεται πως ήταν το μυστικό μερικών νεαρών αθλητών στις αρχαίες Ολυμπιάδες.

4 Στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν από τους αγώνες.

5 Τον 1ο αιώνα Μ. Χ., αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας.Τα χρόνια πέρασαν, τα μεγέθη έχουν μεγαλώσει πέρα από κάθε φαντασία, αλλά ο διακαής πόθος πολλών αθλητών για νίκη με οποιοδήποτε αντίτιμο έχει παραμείνει αναλλοίωτος μέσα στους αιώνες.

6 ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ.
Το ντόπινγκ δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού, «χακάροντας» τις επιδόσεις των μεγαλύτερων αθλητών και οδηγώντας τους να φτάσουν υπεράνθρωπα όρια δύναμης και αντοχής. Πώς ξεκίνησε όμως το ντόπινγκ και γιατί είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν τα φάρμακα στους ελέγχους;

7 Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ντόπινγκ, που υπήρξε αφορμή για να ξεκινήσει η εποχή των αντιντόπινγκ τεστ, ήταν το 1960, όταν ο 23χρονος Δανός ποδηλάτης Κναντ Ενεμακ Τζένσεν έπεσε από το ποδήλατό του και πέθανε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε λάβει υψηλές δόσεις αμφεταμινών που του έδωσαν μικρότερη ανάγκη για ξεκούραση και περισσότερο χρόνο για προπόνηση. Από το1960 μέχρι σήμερα οι αθλητές έχουν υιοθετήσει όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους χρήσης ντόπινγκ για να αποκτήσουν το πολυπόθητο πλεονέκτημα, ενώ οι εταιρείες και οι οργανισμοί αντιντόπινγκ, βρίσκονταν πάντα ένα βήμα πίσω.

8 ΕΞΕΛΙΞΗ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ρυθμιστικοί οργανισμοί όπως η USADA έχουν λάβει αρκετά μέτρα με στόχο την πάταξη του ντόπινγκ αίματος και της χρήση EPO. Ένα μεγάλο βήμα έγινε το 1999, όταν δύο Ελβετοί ερευνητές είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζεται «βιολογικό διαβατήριο», το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό αρχείο του σώματος ενός αθλητή, επιτρέποντας πολλαπλές εκτιμήσεις.

9 Οι αθλητές που τελικά αποκλείονται όπως οΛανς Αρμστρονγκ, συχνά ισχυρίζονται ότι έπρεπε να ντοπαριστούν για να αγωνιστούν επί ίσοις όροις. «Είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να έχουμε αέρα στα λάστιχά μας ή πρέπει να έχουμε νερό στα μπουκάλια μας» εξήγησε ο Αρμστρονγκ, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί. «Το ντόπινγκ ήταν, κατά τη γνώμη μου, μέρος της δουλειάς»

10 Εν όψει των επόμενων ολυμπιακών αγώνων, στη Μόσχα αλλά και τη Βραζιλία, το ντόπινγκ δυστυχώς θα συνεχίσει να γίνεται πιο προηγμένο. Το βιολογικό διαβατήριο θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει πιο ακριβείς μετρήσεις, και να φωτίσει πιθανές ατασθαλίες, ωστόσο, οι δοκιμές θα έχουν πάντα τα όριά τους.

11 Αφού αυξάνουν τη δημιουργία ούρων του οργανισμού, αυτομάτως διαλύουν και την ποσότητα των όποιων απαγορευμένων ουσιών ανιχνεύονται στα ούρα. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, είναι σαν να ρίχνουμε μια μεζούρα μελάνι σε ένα ποτήρι με νερό και την ίδια μεζούρα μελάνι σε μια λεκάνη γεμάτη νερό.

12 Βέβαια, όπως είναι αυτονόητο, αυτή η όχι φυσική αύξηση των ούρων του οργανισμού έχει ουκ ολίγες παρενέργειες, που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη υγρών. Έτσι, οι επιπτώσεις κυμαίνονται από σχετικά αθώα συμπτώματα, όπως ζαλάδα και κράμπες, σε πιο σοβαρά όπως η αφυδάτωση, ενώ εκτεταμένη χρήση τέτοιων ουσιών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην καρδιά και τα νεφρά.

13 ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ (ΕΛΕΓΧΟΣ).
1. Τα διεθνή πρότυπα για έλεγχο. Οι διαδικασίες ελέγχου ρυθμίζονται από τα διεθνή πρότυπα ελέγχου του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-ντόπινγκ. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με έναν από τους δύο τρόπους:  Εντός αγώνων έλεγχος (σε μια αθλητική διοργάνωση)  Εκτός αγώνων έλεγχος (στις συγκεντρώσεις ομάδων, στο σπίτι ή στο χώρο προπόνησης)

14 2. Το πλάνο δειγματοληψίας και η γνωστοποίηση στους αθλητές
2. Το πλάνο δειγματοληψίας και η γνωστοποίηση στους αθλητές. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αρχίζει με ένα πλάνο συλλογής δειγμάτων, το οποίο περιλαμβάνει ελέγχους σωστά σχεδιασμένους ως προς τον χρόνο τέλεσης σε όλη τη διάρκεια του έτους και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οι οργανισμοί αντι-ντόπινγκ διασφαλίζουν τη διενέργεια δειγματοληψίας σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για ντόπινγκ και δρουν αποτρεπτικά για χρήση εργογόνων φαρμάκων σε όλα τα αθλήματα..  

15 Οι αθλητές ειδοποιούνται προσωπικά για την επιλογή τους προς εξέταση από τον υπεύθυνο ελέγχου ντόπινγκ. Εντός αγώνων, οι αθλητές ειδοποιούνται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο και έχουν 60 λεπτά από τη στιγμή της ανακοίνωσης για να προσέλθουν στο σταθμό ελέγχου ντόπινγκ. Ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρονικό όριο των 60 λεπτών για αποθεραπεία, για να παρευρεθεί στην τελετή απονομής επάθλων, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τα ΜΜΕ, να βρει έναν εκπρόσωπο των αθλητών, να βρει τη διαπίστευσή του κ.λ.π. Η ανακοίνωση για έλεγχο εκτός αγώνων πραγματοποιείται συνήθως στο σπίτι ή στο χώρο προπόνησης του αθλητή.

16 3.Λήψη του δείγματος. Η διαδικασία συλλογής δειγμάτων ελέγχεται προσεκτικά για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας ελέγχου ντόπινγκ. Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο ντόπινγκ εργάζονται ώστε να:  εξασφαλιστεί η επιτυχής εξέταση των αθλητών, να μειωθούν οι πιθανότητες επιμόλυνσης του δείγματος . να διατηρηθεί η ασφάλεια του δείγματος.  Όλοι οι αθλητές επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της παροχής δείγματος.

17 4.Η μεταφορά του δείγματος.
Όλα τα δείγματα αποστέλλονται στα διαπιστευμένα από τον WADA εργαστήρια (κατάλογος διαπιστευμένων εργαστηρίων   Το εργαστήριο δε γνωρίζει την ταυτότητα του αθλητή αλλά εκθέτει το σύνολο των αποτελεσμάτων βασισμένα στο μοναδικό κωδικό αριθμό της φιάλης δειγματοληψίας.. 

18 Μολονότι το ντόπινγκ ήταν γνωστό από την πρώτη Ολυμπιάδα, και παρόλο που στις Ολυμπιάδες του είχε είδη αποκτήσει διαστάσεις, η αθλητική κοινότητα μόλις το 1967 πήρε τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης. Δημιουργήθηκαν επίσης εθνικοί οργανισμοί αντιντόπινγκ όπως η USADA (ΗΠΑ), η AADA (Αυστραλία) κ.τ.λ. (103). Στην Ελλάδα έχουμε τους νόμους 2725/99, 3057/2002 καθώς και το εθνικό συμβούλιο καταπολέμησης του ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

19 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Το μαγικό ελιξίριο που θα μπορούσε να μας δώσει υπεράνθρωπες δυνάμεις, χωρίς σε καμία περίπτωση να βλάπτει τον οργανισμό μας, ακόμα δεν έχει βρεθεί.

20 Τα πιο επικίνδυνα προβλήματα από τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται ο θάνατος, αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Πρωταγωνιστής στον αθλητισμό είναι η καρδιά. Ανάλογα με το άθλημα κατά την διάρκεια των προπονήσεων, δημιουργούνται αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο άθλημα. Στα αθλήματα ταχύτητας (αθλητές δρόμων) που χρειάζεται μεγαλύτερος κατά λεπτό όγκος αίματος, η καρδιά μετατρέπεται σε κοιλότητα όγκου. Αυξάνονται οι διαστάσεις των κοιλιών και λεπτύνεται το τοίχωμα τους.

21 Στα περισσότερα περιστατικά θανάτων που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία η αιτία εντοπίζεται στο κυκλοφορικό σύστημα με συχνότερο το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

22 ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ.
Εκτός της ποινικής αντιμετώπισης ο αθλητικός νόμος προβλέπει και την πειθαρχική αντιμετώπιση του προβλήματος του ντόπινγκ για τους ερασιτέχνες αθλητές, ποδοσφαιριστές ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Με την απόφαση του αρμόδιου οργάνου της αθλητικής ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή των αθλητών αυτών σε αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες για δύο χρόνια τουλάχιστον, με ταυτόχρονη διαγραφή από το μητρώο της ομοσπονδίας, ενώ ανακαλείται το δελτίο της αθλητικής ή επαγγελματικής ιδιότητάς του.

23 . Η υγεία των αθλητών και η γνησιότητα των αποτελεσμάτων γενικά των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών αγώνων είναι μέσα στις επιδιώξεις του δικαίου των διατάξεων και των κανόνων του αθλητικού νόμου για τη φαρμακοδιέγερση στον αθλητισμό. Το μέτρο του εργαστηριακού ελέγχου ντόπινγκ των αθλουμένων σε ειδικά εργαστήρια του εσωτερικού ή του εξωτερικού, σε αναγνωρισμένο κέντρο ελέγχου ντόπινγκ, εξασφαλίζει τη γνησιότητα του αθλητικού αποτελέσματος..

24 ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ)
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ) Χρέος όλων λοιπόν είναι να προστατευθεί η νεο­λαία από το αρνητικό φαινόμενο του ντόπινγκ διευρύ­νοντας αφενός μεν την ενημέρωση αφετέρου παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα όπως τα παρακάτω: Αξιοποίηση δημιουργικά των ΜΜΕ με ουσιαστικές συζη­τήσεις για το κοινό από ειδικούς γιατρούς, ψυχολόγους, βιο­χημικούς, εργοφυσιολόγους και άλλους για τα καταστρο­φικά αποτελέσματα που επιφέρει η φαρμακοδιέγερση/ντόπινγκ. Ενημέρωση των αθλητών και ιδιαίτερα των γονέων να μην χορηγούνται ανεξέλεγκτες ουσίες από οποιουσδή­ποτε αλλά να εμπιστεύονται μόνο τον γιατρό, τον φαρμα­κοποιό, και τον εργοφυσιολόγο.

25

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ ΓΙΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΥΠ.Ε.Π.Θ ΖΩΗ.GR


Κατέβασμα ppt "ΝΤΟΠΙΝΓΚ! Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google