Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΕΞ ΚΑΙ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΚΟΑΛΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΕΞ ΚΑΙ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΚΟΑΛΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΕΞ ΚΑΙ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΚΟΑΛΑ
Η λέξη κοάλα προέρχεται από τη λέξη γκούλα της διαλέκτου Νταρούκ. Άλλη ονομασία που δόθηκε στο ζώο από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους, ήταν "η ντόπια αρκούδα". Καμμιά φορά καλείται και σήμερα "αρκούδα κοάλα" παρότι δεν έχει σχέση με το είδος των αρκτιδών, που είναι ζώα πλακουντοφόρα. Η επιστημονική ονομασία του κοάλα προέρχεται από την ελληνική λέξη "φάσκολος" που σημαίνει "σάκος, μάρσιπος", και από την λέξη "άρκτος" που σημαίνει "αρκούδα". Το επίθετο "cinereus" προέρχεται από τη λατινική και σημαίνει "στακτόχρους".

2 ΤΙ ΤΡΩΕΙ Το Κοάλα τρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με φύλλα ευκαλύπτων. Αυτό είναι πιθανό να είναι μια εξελικτική προσαρμογή που εκμεταλλεύεται μια ειδάλλως ασυμπλήρωτη οικολογική θέση, δεδομένου ότι τα φύλλα ευκαλύπτων είναι χαμηλά στην πρωτεΐνη, υψηλά σε εύπεπτες ουσίες, και περιέχουν φαινολικές και τερπενιωνές ενώσεις που είναι τοξικές στα περισσότερα είδη. Το Koala έχει ένα πολύ χαμηλό μεταβολισμό για θηλαστικό (που απαιτεί ενέργεια) και στηρίζεται ακίνητο για περίπου 19 ώρες ημερησίως, κοιμισμένο το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του χρόνου. Το Κοάλα ξοδεύει περίπου 3 με 5 ώρες των ωρών που δραστηριοποιείται τρώγοντας. Τρώει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως τη νύχτα. Ένα μέσο Κοάλα τρώει 500 γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου κάθε ημέρα, μασώντας τα στα ισχυρά σαγόνια του σε μια πολύ λεπτή κόλλα πριν τα καταπιεί. 

3 ΦΩΤΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

4 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Κατά τις αρχές του 20ού αιώνα το κοάλα κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης, κυρίως για τη γούνα του. Στα πρόσφατα χρόνια, κάποιες αποικίες χτυπήθηκαν σοβαρά από ασθένειες, ιδιαίτερα από τα χλαμύδια. Τα κοάλα χρειάζονται μεγάλες και υγιείς δασώδεις περιοχές, και ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις μέσω των διαδρόμων των δέντρων, σε αναζήτηση νέων περιοχών και συντρόφων. Ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές συνεχίζει να κόβει τους διαδρόμους αυτούς με την αγροτική και οικιστική ανάπτυξη, τη δασοπονία και την κατασκευή δρόμων, αφήνοντας τις αποικίες των κοάλα σε όλο και θαμνώδεις περιοχές που όλο και μειώνονται.

5 ΚΙΝΔΥΝΟΣ Των κώδωνα του κινδύνου για τα κοάλα κρούουν οι Αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν, ύστερα από σχετική έρευνα, ότι οι κλιματολογικές αλλαγές απειλούν με εξαφάνιση τα εν λόγω ζώα. Με εργαστηριακές μελέτες που πραγματοποίησαν, απέδειξαν ότι λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στα φυτά, που καταναλώνουν τα συμπαθητικά κοάλα. «Τα ζώα αυτά δεν μπορούν να προσαρμοσθούν εύκολα στις νέες συνθήκες και αν δε μειώσουμε τους ρύπους, σε μερικά χρόνια ίσως να εξαφανιστούν», υποστήριξε ο καθηγητής Ίαν Χιουμ.


Κατέβασμα ppt "ΑΛΕΞ ΚΑΙ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΚΟΑΛΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google