Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης
Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης

2 Οι Αρχαίοι Έλληνες, στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα τοποθετούσαν τις «Πύλες» του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στον Άδη,  εκεί κατέφευγαν για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές.

3 ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

4 ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

5 ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

6 ΚΑΣΣΩΠΗ

7 Κασσώπη Πόλη της αρχαίας Ηπείρου, κοντά στο Ζάλογγο, όπου σώζονται ερείπια. Χτίστηκε από τη φυλή των Κασσωπαίων για πρωτεύουσά τους στο οροπεδίου του Ζαλόγγου, στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. Διατηρούσε πολιτική αγορά, πρυτανεία, δύο θέατρα, ξενώνα, ναούς λατρείας της Αφροδίτης και του «σωτήρα Δία».

8 ΚΑΣΣΩΠΗ

9 ΚΑΣΣΩΠΗ

10 Μακεδονικός τάφος Πρόκειται για υπόγειο θολωτό τάφο Μακεδονικής τεχνοτροπίας που αποκαταστάθηκε και είναι επισκέψιμο. αποκαλείτο «Βασιλόσπιτο». Είναι βέβαιο ότι ανήκε σε κάποιον σημαντικό ευγενή της Κασσώπης, πιθανώς και Μακεδόνα σύμμαχο . Άλλη άποψη λέει ότι πρόκειται για Ηρώο πιθανώς ιδρυτού της πόλης.

11 Η Νικόπολη (πόλη της νίκης), ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο για τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

12 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

13 Λόγω της ιστορικής της σημασίας, η Νικόπολη ήταν μια «πόλις αίγλη» για τους Ρωμαίους και έφθασε να έχει πληθυσμό κατοίκους. Γι αυτό και κατασκεύασαν εκεί σημαντικότατα δημόσια έργα. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

14 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

15 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

16 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

17 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

18 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

19 ΝΙΚΟΠΟΛΗ

20 ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ Το αρχικό του τμήμα περιλαμβάνει τοξωτό εναέριο σύστημα μεταφοράς (γέφυρα) για να παρακαμφτεί η χαράδρα Λούρου (επισκέψιμο), στη συνέχεια υπάρχει σκαφτή σήραγγα στο λόφο απέναντι (σώζεται και είναι επισκέψιμη), και το έργο συνεχίζει μέχρι το χωριό Αρχάγγελος όπου υπάρχει επίσης εναέρια τοξωτή γέφυρα μεταφοράς (επισκέψιμο) και στη συνέχεια μέσα από τους λόφους της Νέας Σαμψούντας και του Καναλίου Πρέβεζας το νερό έφτανε στο Νυμφαίον Νικοπόλεως, ένα κομψοτέχνημα Υδραγωγείου – Ναού, που ευτυχώς σώζεται σε καλή κατάσταση σήμερα (επισκέψιμο).

21 ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

22 Για να γίνει αυτό το γιγαντιαίο έργο ύδρευσης πέρασαν κάποιες δεκαετίας και εργάσθηκαν δεκάδες χιλιάδες δούλοι. ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

23 ΣΚΑΦΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ

24 «Ο Έφηβος της Πρέβεζας»
Στις 21 Δεκεμβρίου 2008 εκτέθηκε στο κοινό για πρώτη φορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ένα ορειχάλκινο άγαλμα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας με γνωστό τίτλο «Ο Έφηβος της Πρέβεζας» μετά από συντήρηση οκτώ ετών.Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, άλλαξε το όνομα του εκθέματος από «Έφηβος της Πρέβεζας» σε «Γελαστός Έφηβος», ή «ορειχάλκινο άγαλμα εφήβου: βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου».

25 ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΑΚΤΙΟΥ

26 ΚΑΣΤΡΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

27 ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΓΑΣ

28 ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

29

30 H ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

31 Το πέλαγο χρυσάφι αναλυτό. Θα βάλω τ' όνειρό μου σε καΐκι ν' αρμενίσει
Το πέλαγο χρυσάφι αναλυτό. Θα βάλω τ' όνειρό μου σε καΐκι ν' αρμενίσει. Διαμάντι θα πατώ λαμπρό χαλίκι. Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

32 ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

33 Πηγές http://www.vagelakisphoto.com/galleries.asp


Κατέβασμα ppt "Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google