Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

2 ήλιο άνθρακας άζωτο θείο ασήμι οξυγόνο χαλκός βάριο χλώριο υδρογόνο
χρυσός χαλκός οξυγόνο υδρογόνο ήλιο θείο ιώδιο βάριο άνθρακας

3 Στοιχεία Η επιστήμη έχει διανύσει πολύ δρόμο από τη θεωρία του Αριστοτέλη ότι ο κόσμος μας αποτελείται από Αέρα, Νερό, Φωτιά και Χώμα. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει 90 φυσικά στοιχεία και έχουν δημιουργήσει περίπου 28 ακόμη.

4 Στοιχεία Τα στοιχεία, μόνα τους ή σε συνδυασμούς, φτιάχνουν τα σώματά μας, τον κόσμο μας, τον ήλιο, και για την ακρίβεια, όλο το Σύμπαν.

5 Από το χθες… J.A. Newlands (1837-1898) Άγγλος χημικός
Από τους πρώτους που πρότεινε την περιοδικότητα στις ιδιότητες των χημικών στοιχείων J. L. Meyer ( ) Γερμανός χημικός Το 1857 αναγνώρισε ότι το οξυγόνο συνδέεται με την αιμογλοβίνη του αίματος Πρότεινε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Mendeleev έναν παρόμοιο Περιοδικό Πίνακα Ο Newlands κατέταξε τα χημικά στοιχεία από το στοιχείο με τα ελαφρύτερα άτομα προς το στοιχείο με τα βαρύτερα άτομα και παρατήρησε ότι οι ιδιότητες του όγδοου στοιχείου έμοιαζαν με τις ιδιότητες του πρώτου, του ένατου με του δεύτερου κτλ. Έτσι, το 1862 εμπνευσμένος από τη μουσική του παιδεία, διατύπωσε τον «κανόνα των οκτάβων», υποστηρίζοντας ότι μετά από μια σειρά επτά «ανόμοιων» στοιχείων ακολουθούν άλλα επτά που «επαναλαμβάνουν» τις ιδιότητες των προηγουμένων. Ο Newlands παρουσίασε τις ιδέες του το 1864 στη Χημική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία όμως αρνήθηκε να τις δημοσιεύσει, γιατί υπήρχαν προφανή άτοπα, όπως για παράδειγμα ότι ο σίδηρος «έπρεπε» να έχει παρόμοιες ιδιότητες με το οξυγόνο και ο φωσφόρος με το μαγγάνιο.

6 D. Mendeleev ( ) Στο βιβλίο του «Αρχές Χημείας» συστηματοποίησε τις ιδέες του και επινόησε τον περιοδικό πίνακα Στο βιβλίο του «Αρχές Χημείας» συστηματοποίησε τις ιδέες του και επινόησε τον περιοδικό πίνακα ταυτόχρονα με το Γερμανό Λ. Μάγιερ Ο πρώτος περιοδικός πίνακας των στοιχείων παρουσιάστηκε λίγο πριν από το 1870 από το Ρώσο χημικό Mendeleev. Στον πίνακά του τα χημικά στοιχεία κατατάχτηκαν από το στοιχείο με τα ελαφρύτερα άτομα προς αυτό με τα βαρύτερα. Οι οριζόντιες γραμμές του πίνακα ονομάστηκαν περίοδοι και οι κατακόρυφες στήλες ονομάστηκαν ομάδες. Τα στοιχεία που είχαν παρόμοιες ιδιότητες τοποθετήθηκαν στην ίδια ομάδα. Ο Mendeleev όχι μόνο είχε την οξυδέρκεια να αφήσει στον πίνακά του κενές θέσεις για στοιχεία που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις περιέγραψε ικανοποιητικά και τις ιδιότητες των στοιχείων που «έλειπαν».

7

8 Ο σύγχρονος Περιοδικός Πίνακας
Ο σύγχρονος περιοδικός πίνακας είναι μια κατάταξη των χημικών στοιχείων κατά αύξοντα ατομικό αριθμό Περιλαμβάνει επτά οριζόντιες γραμμές, οι οποίες ονομάζονται περίοδοι, και δεκαοκτώ κατακόρυφες στήλες, οι οποίες ονομάζονται ομάδες Η 1η περίοδος περιλαμβάνει δύο στοιχεία, ενώ η 2η και η 3η περίοδος οκτώ στοιχεία η καθεμία. Η 4η και η 5η περιλαμβάνουν από 18 στοιχεία η καθεμία, ενώ η 6η περίοδος περιλαμβάνει 32 στοιχεία εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται σε παράρτημα εκτός του περιοδικού πίνακα. Η 7η περίοδος δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη Όταν μελετώνται τα στοιχεία κατ’ αύξοντα ατομικό αριθμό παρατηρείται μια περιοδικότητα, στις ιδιότητές τους. Τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοιες ιδιότητες, ενώ οι ιδιότητες των στοιχείων που βρίσκονται σε μία περίοδο μεταβάλλονται προοδευτικά Νόμος της περιοδικότητας: Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού.

9 Γιατί είναι σημαντικός ο περιοδικός πίνακας;
Ο περιοδικός πίνακας είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο στη Χημεία.. Περιέχει οργανωμένες πληροφορίες για όλα τα γνωστά στοιχεία.

10 Η Χημεία πριν την οργάνωση του Περιοδικού Πίνακα….
…ήταν ένα χάος!!! Δεν υπήρχε οργάνωση των στοιχείων. Φανταστείτε ότι πηγαίνετε στο super market όπου τα ράφια δεν είναι οργανωμένα!!!! Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες. Η Χημεία δεν φαινόταν να είχε νόημα…

11 Οικογένειες στον Περιοδικό Πίνακα
Οι στήλες ομαδοποιούνται σε οικογένειες. Οικογένειες μπορεί να είναι μία στήλη, ή διάφορες στήλες μαζί. Οι οικογένειες έχουν ονόματα αντί για αριθμούς μόνο. (Ακριβώς όπως η οικογένειά σου έχει ένα κοινό επίθετο.)

12 Υδρογόνο Το υδρογόνο ανήκει σε μία οικογένεια από μόνο του.
Το υδρογόνο είναι ένα διατομικό αέριο. Το υδρογόνο συμμετείχε στην έκρηξη του Hindenberg. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο.

13 Αλκάλια 1η στήλη στον Περιοδικό πίνακα (Ομάδα 1) χωρίς το υδρογόνο.
Πολύ δραστικά μέταλλα, που πάντα ενώνονται με κάτι άλλο στην φύση (όπως στα άλατα). Αρκετά μαλακά τόσο, που κόβονται με ένα μαχαίρι.

14 Αλκαλικές γαίες Δεύτερη στήλη στον Περιοδικό Πίνακα. (Ομάδα 2)
Δραστικά μέταλλα που πάντα ενώνονται με αμέταλλα στη φύση. Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά μεταλλικά στοιχεία (όπως το Mg και το Ca).

15 Μέταλλα Στοιχεία των ομάδων 3-12.
Λιγότερο δραστικά και σκληρότερα μέταλλα. Περιλαμβάνουν μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην χρυσοχοΐα και μεταλλουργία.

16 Οικογένεια Βορίου Στοιχεία στην ομάδα 13
Το αλουμίνιο ήταν κάποτε σπάνιο και ακριβό, όχι ένα “ευρείας κατανάλωσης μέταλλο.”

17 Οικογένεια του Άνθρακα
Στοιχεία στην ομάδα 14 Περιλαμβάνει στοιχεία σημαντικά για τη ζωή και… τα computers. Ο άνθρακας είναι η βάση για έναν ολόκληρο κλάδο της χημείας (οργανική). Το πυρίτιο και το Γερμάνιο είναι σημαντικά για την ηλεκτρονική.

18 Οικογένεια του Αζώτου Στοιχεία στην ομάδα 15
Το άζωτο αποτελεί περίπου τα ¾ της ατμόσφαιρας. Το άζωτο και ο φώσφορος είναι και τα δύο σημαντικά στη ζωή. Το περισσότερο άζωτο δεν είναι διαθέσιμο στους ζωντανούς οργανισμούς. Η κόκκινη άκρη στα σπίρτα είναι φώσφορος.

19 Οικογένεια του Οξυγόνου
Στοιχεία στην ομάδα 16 Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την αναπνοή. Πολλά πράγματα που μυρίζουν, περιέχουν θείο (βραστά αυγά, σκόρδο, κλπ.)

20 Αλογόνα Στοιχεία στην ομάδα 17 Πολύ δραστικά, διατομικά, αμέταλλα
Πάντα βρίσκονται ενωμένα με άλλα στοιχεία στη φύση . Χρησιμοποιούνται σαν απολυμαντικά και για να δυναμώνουν τα δόντια.

21 Τα ευγενή αέρια

22 Τα ευγενή αέρια Στοιχεία στην ομάδα 18 ΜΗ ΔΡΑΣΤΙΚΑ, μονοατομικά αέρια.
Χρησιμοποιούνται στις λάμπες “neon” Έχουν συμπληρωμένη την εξωτερική τους στιβάδα.

23 Σπάνια στοιχεία Τα τριάντα σπάνια στοιχεία είναι τοποθετημένα σε δύο σειρές, τις λανθανίδες και τις ακτινίδες. Ένα στοιχείο της σειράς των λανθανίδων και τα περισσότερα της σειράς των ακτινίδων, ονομάζεται trans-ουράνιο, το οποίο σημαίνει ότι είναι συνθετικό (φτιαγμένο από τον άνθρωπο).

24 Ομάδες…Εδώ είναι που ο Περιοδικός Πίνακας είναι χρήσιμος!!
Στοιχεία στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοιες χημικές και φυσικές ιδιότητες!! (Ο Medeleev το έκανε επίτηδες.) Γιατί; Έχουν τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα. Έτσι, σχηματίζουν το ίδιο είδος ιόντων.

25 Ηλεκτρόνια σθένους Ο αριθμός των ηλεκτρονίων σθένους σε ένα άτομο είναι πιθανόν να εμφανίζεται στο τετράγωνο που βρίσκεται το στοιχείο. Τα ηλεκτρόνια σθένους είναι τα ηλεκτρόνια στην εξωτερική στοιβάδα του ατόμου. Αυτά είναι τα ηλεκτρόνια που μεταφέρονται ή μοιράζονται όταν τα άτομα συνδέονται με χημικούς δεσμούς.

26 Περιοδικός Πίνακας Αλκαλικές γαίες αλογόνα Ακτινίδες Λανθανίδες
μέταλλα ευγενή αέρια αμέταλλα Αλκάλια

27 Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αλκάλια Αλογόνα Αλκαλικές γαίες Ευγενή αέρια Λανθανίδες Ακτινίδες

28 Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Στο διπλανό περιοδικό πίνακα να σημειώσετε που βρίσκονται τα μέταλλα τα αμέταλλα τα αλκάλια οι αλκαλικές γαίες τα αλογόνα το υδρογόνο

29 For more lessons, visit www.chalkbored.com
Gs and Ls correct (1) Transition metals (1) Metaloids (1) Halogens (1) IA, IIA, etc. labels (1) Noble gasses (1) Alkali metals (not H) (1) Inner transition (1) Alkaline earth metals (1) Legend filled in (1) VIIA VIA VA IVA IIIA IIA IA G L Marks: 10 Total: 20 For more lessons, visit


Κατέβασμα ppt "Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google