Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 1) Ο λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναμοιραστεί η γη. Έτσι ο Σόλωνας έφτιαξε ένα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 1) Ο λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναμοιραστεί η γη. Έτσι ο Σόλωνας έφτιαξε ένα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 1) Ο λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναμοιραστεί η γη. Έτσι ο Σόλωνας έφτιαξε ένα νόμο τη > Ο νόμος έλεγε ότι απαγορεύεται να γίνει κάποιος δούλος επειδή δεν έχει να πληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε. Του έπαιρναν μόνο τα κτήματα.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 2) Ο Σόλωνας θέλησε να αφαιρέσει και άλλη δύναμη από τους ΕΥΓΕΝΕΙΣ. Έτσι χώρισε τους πολίτες σε 4 τάξεις με βάση τα εισοδήματα τους και όχι την καταγωγή τους. Οι αγρότες μετά ζήτησαν να ξαναμοιραστούν τα κτήματα. Κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει.

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 3) Τότε άρχισαν να υπάρχουν αναταραχές και αυτό μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ο Πεισίστρατος ο οποίος έγινε αρχηγός των φτωχών και πήρε την εξουσία με το >. Όταν πέθανε άφησε την εξουσία στον γιο του τον Ιππία. Οι Αθηναίοι δεν τον ήθελαν όμως και τον έδιωξαν

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο Κλεισθένης (μέρος 1) Ο Κλεισθένης όσο υπήρχε στην Αθήνα τυραννικό πολίτευμα ζούσε εξόριστος. Γύρισε μόνο όταν πέθανε ο Πεισίστρατος. Τότε ανέλαβε την βασιλεία και έκανε μεγάλες αλλαγές. Χώρισε τους πολίτες σε 10 φυλές. Δεν τους χώρισε όμως ανάλογα την περιουσία τους. Τους χώρισε ανάλογα με την καταγωγή τους.

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο Κλεισθένης (μέρος 2) Κάθε φυλή είχε 1 στρατηγό και 50 βουλευτές. Η βουλή των 500 προετοίμαζε τα θέματα που θα συζητούσαν στην εκκλησία* του δήμου. Στη συνέλευση της εκκλησίας έπαιρναν μέρος όλοι οι Αθηναίοι πολίτες. Εκεί συζητούσαν τα μεγάλα θέματα. Όλοι έλεγαν την γνώμη τους. Η Αθήνα μεγάλωσε.

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο Κλεισθένης (μέρος 3) Στην πόλη ήρθαν πολλοί ξένοι με επάγγελμα το εμπόριο. Για χρόνια υπήρχε ηρεμία στην πόλη. Δίκαια λοιπόν ο Κλεισθένης ονομάστηκε θεμελιωτής της Δημοκρατίας.

8 Κωνσταντίνος Σαββόγλου 10/1/11 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο ΣΟΛΩΝΑΣ (μέρος 1) Ο λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναμοιραστεί η γη. Έτσι ο Σόλωνας έφτιαξε ένα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google