Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τίτλος Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας Ξάνθης Σχολικό Έτος:2009 – 2010 Tμήμα: Γ2 Ονομ/μα Μαθητών: Βερούκας Ευστράτιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τίτλος Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας Ξάνθης Σχολικό Έτος:2009 – 2010 Tμήμα: Γ2 Ονομ/μα Μαθητών: Βερούκας Ευστράτιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τίτλος Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας Ξάνθης Σχολικό Έτος:2009 – 2010 Tμήμα: Γ2 Ονομ/μα Μαθητών: Βερούκας Ευστράτιος Δερές Κωνσταντίνος Μπάτζιος Στέργιος Συντονίστρια προγράμματος: Αραμπατζή Αγγελική Σε συνεργασία με το Γραφείο Π.Ε. Ξάνθης & το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας Ανακύκλωση – κύκλος είναι και γυρίζει και μορφή άλλη χαρίζει»

2

3 Περίληψη Η Γ2 τάξη του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας για το σχολικό έτος 2009-2010 υλοποιεί Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Ανακύκλωση – Κύκλος είναι και γυρίζει και μορφή άλλη χαρίζει» Χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και φυτικά υπολείμματα δεν τα κάνουμε σκουπίδια να τα στείλουμε σε σκουπιδότοπο, αλλά τα διαχωρίζουμε σε κάδους ανακύκλωσης και στη συνέχεια τ’ αλλάζουμε μορφή και τα δίνουμε ζωή.

4

5 Από χαρτί, μέταλλο και πλαστικό φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μπάλες, αποκριάτικες μάσκες, ράβδους βροχής, ρομπότ, κορύνες του μπόουλινγκ και φάτσες.

6

7

8 Παράλληλα με τις φλούδες των φρούτων που τρώνε οι μαθητές στο σχολείο και με άλλα φυτικά υπολείμματα από το Εργαστήριο Κηπουρικής παρασκευάζουμε οργανικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε τα σπορεία και τις γλάστρες λουλουδιών.

9

10 Επιλογή θέματος Κατά τη διάρκεια του κολατσιού παρατηρήσαμε ότι συγκεντρώνεται αρκετά μεγάλη ποσότητα από φλούδες φρούτων που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, καθώς και πλαστικά μπουκαλάκια νερού και μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών. Παράλληλα στον κάδο του σχολείου καταλήγει μεγάλη ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιούν οι μαθητές καθημερινά.

11

12 Αντί τα υλικά αυτά να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια σε κάποια χωματερή, θελήσαμε να τους αλλάξουμε διαδρομή και χρήση.

13 Με τις φλούδες των φρούτων που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο και από άλλα φυτικά υπολείμματα του Εργαστηρίου Κηπουρικής, αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε οργανικό λίπασμα με το οποίο εμπλουτίζουμε τα σπορεία και τις γλάστρες λουλουδιών. Παράλληλα αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε κάδους ανακύκλωσης ώστε οι μαθητές να μάθουν να διαχωρίζουν τα υλικά προς ανακύκλωση.

14

15 Σκοπός του Προγράμματος Σκοπός του προγράμματος Π.Ε. είναι: Η συνειδητοποίηση της άμεσης σχέσης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.Η συνειδητοποίηση της άμεσης σχέσης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

16 Η κατάκτηση γνώσης και νέων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.Η κατάκτηση γνώσης και νέων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η αλλαγή στάσεων και η δημιουργία νέου πρότυπου συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.Η αλλαγή στάσεων και η δημιουργία νέου πρότυπου συμπεριφοράς προς το περιβάλλον. Η δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο αλλά και την τοπική κοινωνία.Η δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο αλλά και την τοπική κοινωνία.

17 Η ατομική και συλλογική συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον.Η ατομική και συλλογική συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

18 Ανακύκλωση χαρτιού

19 Στόχοι του Προγράμματος Να καταλάβουν οι μαθητές ότι τα σκουπίδια από τους κάδους απορριμμάτων καταλήγουν στις χωματερές (σκουπιδότοπο). Να συνειδητοποιήσουν ότι όταν πετάμε περισσότερα σκουπίδια στους κάδους μεγαλώνουμε το σκουπιδότοπο.

20 Να καταλάβουν ότι πολλά από τα πεταμένα σκουπίδια δεν λιώνουν, ενώ πολλά απ’ αυτά μολύνουν το έδαφος (χώμα). Να επιλέγουν το φυσικό περιβάλλον (κήπο) από τον σκουπιδότοπο. Να μάθουν τι σημαίνουν οι λέξεις σκουπιδότοπος, ανακύκλωση, οργανικό λίπασμα, κάδος ανακύκλωσης.

21 Να αναγνωρίζουν και να διαχωρίζουν στους κάδους ανακύκλωσης το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό. Να παρασκευάζουν οργανικό λίπασμα από τις φλούδες των φρούτων που τρώνε στο σχολείο κι από άλλα φυτικά υπολείμματα του Εργαστηρίου Κηπουρικής. Να παρασκευάζουν και να χρησιμοποιούν οργανικό λίπασμα στο σπίτι τους.

22 Να χρησιμοποιούν το οργανικό λίπασμα στη δημιουργία σπορείων λουλουδιών και στις μεταφυτεύσεις αυτών σε γλάστρες. Να καταλάβουν ότι το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό που διαχωρίζουμε στους κάδους ανακύκλωσης δεν καταλήγουν στον σκουπιδότοπο, αλλά σε κάποιο εργοστάσιο. Εκεί επεξεργάζονται (αλλάζουν μορφή) και τα χρησιμοποιούμε ξανά.

23 Να διαχωρίζουν το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό σε κάδους ανακύκλωσης στο σπίτι τους. Να συμμετέχουν ατομικά και συλλογικά σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο σχολείο αλλά και εκτός αυτού. Να συνεργάζονται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα να εκφράζουν πρωτοβουλία και κριτική σκέψη.

24 Να αναπτύξουν τη φαντασία τους κατασκευάζοντας αντικείμενα (όπως μάσκες, κορύνες του μπόουλιγκ, ρομπότ κ.α.) από τα υλικά προς ανακύκλωση. Να έρθουν σε επαφή με άτομα εκτός σχολείου για περιβαλλοντικά θέματα.

25 Λίπασμα από φυτικά υπολείμματα

26 Μέθοδοι Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος Π.Ε. υιοθετήσαμε τη μέθοδο διδασκαλίας Project. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις φάσεις, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και δούλεψαν σε ομαδικό επίπεδο, ενώ ο εκπαιδευτικός κατείχε κυρίως συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο. Μετά την επιλογή του θέματος θέσαμε τους στόχους και ορίσαμε τις δραστηριότητες και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Υλοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητες με διαλείμματα ανατροφοδότησης και τέλος αξιολογήσαμε την όλη εργασία.

27 Ανακύκλωση μετάλλου Ανακύκλωση χαρτιού Ανακύκλωση μετάλλου

28 Δραστηριότητες Παρασκευή οργανικού λιπάσματος από τις φλούδες των φρούτων που τρώνε οι μαθητές στο σχολείο και από άλλα φυτικά υπολείμματα του Εργαστηρίου Κηπουρικής. Οι φλούδες και τα φυτικά υπολείμματα συγκεντρώνονται και τεμαχίζονται. Στη συνέχεια ανακατεύονται με το χώμα και θάβονται σε καθορισμένο χώρο. Σε λίγους μήνες το λίπασμα είναιΠαρασκευή οργανικού λιπάσματος από τις φλούδες των φρούτων που τρώνε οι μαθητές στο σχολείο και από άλλα φυτικά υπολείμματα του Εργαστηρίου Κηπουρικής. Οι φλούδες και τα φυτικά υπολείμματα συγκεντρώνονται και τεμαχίζονται. Στη συνέχεια ανακατεύονται με το χώμα και θάβονται σε καθορισμένο χώρο. Σε λίγους μήνες το λίπασμα είναι έτοιμο προς χρήση.

29 Παρασκευή οργανικού λιπάσματος

30 Διαχωρισμός χαρτιού, μέταλλου και πλαστικό σε κάδους ανακύκλωσης. Σε κάθε καπάκι των κάδων έχουν τοποθετηθεί σχήματα, εικόνες και φωτογραφίες που αντιστοιχούν στα υλικά που δέχονται οι κάδοι, ώστε να διευκολύνουν τους μαθητές στο διαχωρισμό.Διαχωρισμός χαρτιού, μέταλλου και πλαστικό σε κάδους ανακύκλωσης. Σε κάθε καπάκι των κάδων έχουν τοποθετηθεί σχήματα, εικόνες και φωτογραφίες που αντιστοιχούν στα υλικά που δέχονται οι κάδοι, ώστε να διευκολύνουν τους μαθητές στο διαχωρισμό.

31 Διαχωρισμός χαρτιού, μέταλλου και πλαστικού

32 Καθορισμός και χρήση τριών χώρων σχετικά μικρού μεγέθους ενός κήπου, ενός σκουπιδότοπου και ενός χώρου ταφής υλικών. Ο κήπος εμπλουτίζεται με οργανικό λίπασμα και φυτεύεται με λουλούδια. Ο σκουπιδότοπος γεμίζει με σκουπίδια που πετάνε σε αυτόν οι μαθητές. Στον χώρο ταφής θάβονται μία εφημερίδα, ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού και ένα κουτί αναψυκτικού, ώστε ναΚαθορισμός και χρήση τριών χώρων σχετικά μικρού μεγέθους ενός κήπου, ενός σκουπιδότοπου και ενός χώρου ταφής υλικών. Ο κήπος εμπλουτίζεται με οργανικό λίπασμα και φυτεύεται με λουλούδια. Ο σκουπιδότοπος γεμίζει με σκουπίδια που πετάνε σε αυτόν οι μαθητές. Στον χώρο ταφής θάβονται μία εφημερίδα, ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού και ένα κουτί αναψυκτικού, ώστε να ελεγχθεί η αλλοίωση τους στο πέρασμα του χρόνου.

33 Καθορισμός και χρήση ενός κήπου, ενός σκουπιδότοπου και ενός χώρου ταφής υλικών

34 Παρασκευή σπορείων λουλουδιών εμπλουτισμένων με οργανικό λίπασμα.Παρασκευή σπορείων λουλουδιών εμπλουτισμένων με οργανικό λίπασμα. Μεταφύτευση λουλουδιών στις γλάστρες, στον κήπο και στον σκουπιδότοπο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται χρήση του οργανικού λιπάσματος. Οι μαθητές μεταφυτεύουν τα λουλούδια από τα σπορεία στις γλάστρες, ενώ τις εμπλουτίζουν με το λίπασμα που έχουν παρασκευάσει. Παράλληλα μεταφυτεύουν λουλούδια στον κήπο και στον σκουπιδότοπο για να παρατηρήσουν την πορεία και εξέλιξη τους.Μεταφύτευση λουλουδιών στις γλάστρες, στον κήπο και στον σκουπιδότοπο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται χρήση του οργανικού λιπάσματος. Οι μαθητές μεταφυτεύουν τα λουλούδια από τα σπορεία στις γλάστρες, ενώ τις εμπλουτίζουν με το λίπασμα που έχουν παρασκευάσει. Παράλληλα μεταφυτεύουν λουλούδια στον κήπο και στον σκουπιδότοπο για να παρατηρήσουν την πορεία και εξέλιξη τους.

35 Σπορεία και μεταφύτευση λουλουδιών με οργανικό λίπασμα

36 Κατασκευή χριστουγεννιάτικης μπάλας και αποκριάτικης μάσκας από το χαρτί προς ανακύκλωση. Οι μαθητές κόβουν εφημερίδες και περιοδικά και φτιάχνουν χαρτοπολτό, το οποίο δίνουν μορφή, ώστε να κατασκευάσουν μπάλες και μάσκες.Κατασκευή χριστουγεννιάτικης μπάλας και αποκριάτικης μάσκας από το χαρτί προς ανακύκλωση. Οι μαθητές κόβουν εφημερίδες και περιοδικά και φτιάχνουν χαρτοπολτό, το οποίο δίνουν μορφή, ώστε να κατασκευάσουν μπάλες και μάσκες.

37 Κατασκευές από χαρτί προς ανακύκλωση

38 Κατασκευή ράβδων βροχής από χάρτινο σωλήνα. Γεμίζουν τον χάρτινο σωλήνα από ρολό χαρτί κουζίνας με όσπρια καρπούς και σπόρους για να παράγουν διαφορετικούς ήχους.Κατασκευή ράβδων βροχής από χάρτινο σωλήνα. Γεμίζουν τον χάρτινο σωλήνα από ρολό χαρτί κουζίνας με όσπρια καρπούς και σπόρους για να παράγουν διαφορετικούς ήχους.

39 Κατασκευή ράβδων βροχής από χάρτινο σωλήνα

40 Κατασκευή φάτσας από συμπιεσμένα κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Διακοσμούν τα κουτιά και τα μπουκαλάκια με χαρτί για μαλλιά, χάντρες για μάτια κι άλλα υλικά, ώστε να δώσουν μορφή και χαρακτήρα στην κάθε φάτσα που δημιουργούν.Κατασκευή φάτσας από συμπιεσμένα κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Διακοσμούν τα κουτιά και τα μπουκαλάκια με χαρτί για μαλλιά, χάντρες για μάτια κι άλλα υλικά, ώστε να δώσουν μορφή και χαρακτήρα στην κάθε φάτσα που δημιουργούν.

41 Κατασκευή φάτσας από συμπιεσμένα κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκαλάκια νερού

42 Κατασκευή κορύνας του μπόουλιγκ από πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Γεμίζουν τα μπουκαλάκια με συγκεκριμένη ποσότητα άμμου, τα κλείνουν καλά και τα χρωματίζουν.Κατασκευή κορύνας του μπόουλιγκ από πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Γεμίζουν τα μπουκαλάκια με συγκεκριμένη ποσότητα άμμου, τα κλείνουν καλά και τα χρωματίζουν.

43 Κατασκευή κορύνας του μπόουλιγκ από πλαστικά μπουκαλάκια νερού

44 Επίσκεψη των μαθητών στο Δήμο Βιστωνίδας με σκοπό την παραχώρηση συνέντευξης εκ’ μέρους του Δημάρχου κυρ. Ν. Ζλάτκου με θέμα την ανακύκλωση στο Δήμο Βιστωνίδας. Μετά από ερωτήσεις των μαθητών διαπιστώσαμε την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα και τη θετική του στάση και δράση ως προς την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο δήμο.Επίσκεψη των μαθητών στο Δήμο Βιστωνίδας με σκοπό την παραχώρηση συνέντευξης εκ’ μέρους του Δημάρχου κυρ. Ν. Ζλάτκου με θέμα την ανακύκλωση στο Δήμο Βιστωνίδας. Μετά από ερωτήσεις των μαθητών διαπιστώσαμε την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα και τη θετική του στάση και δράση ως προς την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο δήμο.

45 Συνέντευξη του Δημάρχου Βιστωνίδας

46 Επίσκεψη των υπευθύνων του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και παρουσίαση, μέσω βιωματικών παιχνιδιών, του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κ.Π.Ε.Επίσκεψη των υπευθύνων του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και παρουσίαση, μέσω βιωματικών παιχνιδιών, του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κ.Π.Ε. « καιρός να μάθουμε τι πετάμε…..». Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η υιοθέτηση θετικής συμπεριφοράς στο πρόβλημα της παραγωγής και διαχείρισης σκουπιδιών.

47 Επίσκεψη του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας

48 Παρεμβάσεις  Επίσκεψη των μαθητών στο Δήμο Βιστωνίδας με σκοπό την παραχώρηση συνέντευξης εκ’ μέρους του Δημάρχου κυρ. Ν. Ζλάτκου με θέμα την ανακύκλωση στο Δήμο Βιστωνίδας. Μετά από ερωτήσεις των μαθητών διαπιστώσαμε την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα και τη θετική του στάση και δράση ως προς την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

49 Ο Δήμος Βιστωνίδας συμμετέχει στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών καθώς και βρώσιμων λιπών και ελαίων από εστιατόρια. Έχει μεσολαβήσει ώστε ιδιωτικές εταιρίες να συλλέγουν πλαστικά από αγροκτήματα σπαραγγιών. Στοχεύει στην ανακύκλωση χαρτιού, μετάλλου και πλαστικού καθώς και στην παρασκευή οργανικού λιπάσματος ανά κατοικία. Ο Δήμος Βιστωνίδας συμμετέχει στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών καθώς και βρώσιμων λιπών και ελαίων από εστιατόρια. Έχει μεσολαβήσει ώστε ιδιωτικές εταιρίες να συλλέγουν πλαστικά από αγροκτήματα σπαραγγιών. Στοχεύει στην ανακύκλωση χαρτιού, μετάλλου και πλαστικού καθώς και στην παρασκευή οργανικού λιπάσματος ανά κατοικία.

50 Κατασκευές από πλαστικό

51  Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Π.Ε. μεταφέρουν και συνεχίζουν την ανακύκλωση από το σχολείο στο σπίτι με τη απαραίτητη συνεργασία και βοήθεια των γονέων τους.

52 Διαχωρίζουν χαρτί, μέταλλο και πλαστικό σε κάδους στο σπίτι και στη συνέχεια μεταφέρουν και τοποθετούν τα υλικά προς ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο Ξάνθης σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Συγκεντρώνουν φυτικά υπολείμματα που περισσεύουν από την καθημερινή διατροφή της οικογένειά τους και παρασκευάζουν οργανικό λίπασμα ώστε να χρησιμοποιηθεί στον εμπλουτισμό του εδάφους του κήπου ή των γλαστρών.

53  Δημιουργία ενημερωτικής αφίσας με σκοπό την ανάρτησή της στην παρουσίαση του προγράμματος στις Γιορτές Νεολαίας του δήμου Ξάνθης και στην τελική γιορτή του σχολείου.  Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου με σκοπό να μοιραστεί στους επισκέπτες στην παρουσίαση του προγράμματος στις Γιορτές Νεολαίας του Δήμου Ξάνθης και στην τελική γιορτή του σχολείου.

54 Φυτικά υπολείμματα Δημιουργία τριών χώρων ανακύκλωσης

55 Αξιολόγηση Η αξιολόγηση έγινε στην αρχή του προγράμματος (αρχική) κατά τη διάρκεια (διαμορφωτική) και στο τέλος του προγράμματος (τελική), με ομαδικές και ατομικές εργασίες καθώς και με κατασκευές που πραγματοποίησαν οι μαθητές, με εκθέσεις και με την παρουσίαση του προγράμματος στις Γιορτές Νεολαίας του Δήμου Ξάνθης και στην τελική γιορτή του σχολείου. Η αξιολόγηση έγινε στην αρχή του προγράμματος (αρχική) κατά τη διάρκεια (διαμορφωτική) και στο τέλος του προγράμματος (τελική), με ομαδικές και ατομικές εργασίες καθώς και με κατασκευές που πραγματοποίησαν οι μαθητές, με εκθέσεις και με την παρουσίαση του προγράμματος στις Γιορτές Νεολαίας του Δήμου Ξάνθης και στην τελική γιορτή του σχολείου.

56 Λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και τις δυνατότητες των μαθητών, μπορούμε να πούμε πως οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή του προγράμματος επιτεύχθηκαν, ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον, συμμετείχαν ενεργά και συνεργάστηκαν μεταξύ τους.

57 Κατέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ απόκτησαν θετική στάση και συμπεριφορά πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Μετέφεραν τη νέα κατάκτηση από το σχολείο στο σπίτι με σκοπό και ελπίδα να συνεχίσουν την δραστηριοποίηση τους και μετά το τέλος του προγράμματος.

58

59 Συμπεράσματα Οι μαθητές, από το ξεκίνημα έδειξαν θετική διάθεση και άμεση ανταπόκριση και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με ικανοποίηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συμμετείχαν σε ατομικές και ομαδικές εργασίες και δραστηριότητες.

60 Λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και τις δυνατότητες τους, μπορούμε να πούμε πως απέκτησαν γνώσεις, δεξιότητες και νέο πρότυπο συμπεριφοράς εναρμονισμένο με το περιβάλλον και την προστασία του.

61 Κάνουν διαχωρισμό υλικών προς ανακύκλωση σε κάδους και οργανικό λίπασμα από φυτικά υπολείμματα της καθημερινής διατροφής τους για χρήση στον κήπο, σε γλάστρες κ.α..

62 Αυτές οι δραστηριότητες αποδεικνύονται χρήσιμες στην καθημερινή τους ζωή και ωφέλιμες προς το περιβάλλον, ενώ με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ενθαρρύνθηκε και ενισχύθηκε η περιβαλλοντική τους συνείδηση.

63 Σπορεία λουλουδιών

64 Βιβλιογραφία - Πηγές "Βασικά κείμενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση""Βασικά κείμενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" Τίτλος πρωτότυπου: "INTERNATIONAL STRATEGY FOR ACTION IN THE FIELD OFENVIRONMENTAL EDUCATION AND TRAINING FOR THE 1990s." ISBN: 960-86120-4-7 Αθήνα 1999 © Εκδόσεις Π.Ε.ΕΚ.Π.Η Η Χάρτα του Βελιγραδίου - 1975 Η Χάρτα του Βελιγραδίου - 1975 Η διακήρυξη της Τιφλίδας - 1977 Η διακήρυξη της Τιφλίδας - 1977 Η διάσκεψη της Μόσχας - 1987 Η διάσκεψη της Μόσχας - 1987 Το κεφάλαιο 36 της ημερήσιας διάταξης 21 (AGENDA 21) 1992 Το κεφάλαιο 36 της ημερήσιας διάταξης 21 (AGENDA 21) 1992

65 Προσέγγιση στην περιβαλλοντική εκπαίδευσηΠροσέγγιση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση Γεώργιος Κ. Κούσουλας – 2008 Ο ρόλος των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μια πρόταση για τη μετεξέλιξη τουςΟ ρόλος των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μια πρόταση για τη μετεξέλιξη τους Θεόδωρος Γούπος, Κων/νος Βρυώνης – 2008 Οι περιπέτειες του ΑναπλαγυαλούχαΟι περιπέτειες του Αναπλαγυαλούχα Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Διεύθυνση Π/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Διευθυντής: Σταύρος Χαραλάμπους


Κατέβασμα ppt "Τίτλος Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας Ξάνθης Σχολικό Έτος:2009 – 2010 Tμήμα: Γ2 Ονομ/μα Μαθητών: Βερούκας Ευστράτιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google