Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομαδα γ Γραμμενου ευαγγελια Βουλγαρης κωνσταντινοσ Πρεβεντα βαια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομαδα γ Γραμμενου ευαγγελια Βουλγαρης κωνσταντινοσ Πρεβεντα βαια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Φαίδρα και Ιππόλυτος»: ανατομία ενός άνομου έρωτα, χιλιετίες πριν τον Φρόυντ…
Ομαδα γ Γραμμενου ευαγγελια Βουλγαρης κωνσταντινοσ Πρεβεντα βαια Γιοντζη ελενη Ρωσσιου βασιλικη

2 Τρόπος εργασίας: Προηγείται η παρουσίαση και η ανάλυση της τραγωδίας.
Προηγείται η παρουσίαση και η ανάλυση της τραγωδίας. Βλέπουμε και την ταινία για να έχουμε τη δυνατότητα της σύγκρισης. Παράμετροι ανάλυσης:

3 1.Τρόπος πρόσληψης του μύθου
Ο βασικός αρχετυπικός μύθος του Ευριπίδη λαμβάνεται και στην ταινία Ένας ανίερος ,μιαρός, αντισυμβατικός έρωτας. Οι ήρωες έχουν status αντί για θεϊκή καταγωγή. Όμως το ζευγάρι ενώνεται, ο έρωτας γίνεται αμοιβαίος. Ο Αλέξης , σαν άλλος Ιππόλυτος απορρίπτει έστω και παροδικά την Φαίδρα, κινητοποιώντας το τραγικό τέλος.

4 Τρόπος πρόσληψης Αρχικά η Φαίδρα αναδεικνύεται κάπως σε Αισχυλική ηρωίδα αφού προσπαθεί να αντισταθεί στην Αφροδίτη. Ο Ιππόλυτος αρχίζει και τελειώνει ως μονομανής και απόλυτος, ενώ ο Αλέξης υποκύπτει στην γοητεία του έρωτα- Φαίδρας. Τέλος, η συντριβή των ηρώων επέρχεται: στην ταινία με εθελούσιο και για τους δύο θάνατο, ενώ στην τραγωδία η ηρωίδα αυτοκτονεί εκδικούμενη τον πρόγονό της…( ως υποχείριο της Αφροδίτης που το προείπε.)

5 Τρόπος… Παντελής έλλειψη θεομαχίας στην ταινία.
Καταλυτικός ρόλος της « αράς» του πατέρα Η παρουσία της τροφού: στην τραγωδία καταλυτικός αφού δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την συντριβή των ηρώων. αντίθετα στην ταινία υπάρχει ως σκιά της Φαίδρας.

6 2. Κοινωνικό υπόβαθρο Κοινό το status , κυριαρχία του πλούτου, μέχρι και το όριο του σκανδάλου. Η Φαίδρα όμως δεν έχει πνευματικές ανησυχίες οι τέχνες υποτιμώνται. Αρχικά η Φαίδρα του Ευριπίδη παρουσιάζεται να συντρίβεται από το βάρος της ενοχής , ενώ στην ταινία υπάρχει μόνο μια στιγμή δισταγμού: « μην έρθεις στην Ελλάδα» Η εκδίκηση και στα δύο υπάρχει. Η απόρριψη από τον Αλέξη- Ιππόλυτο λειτουργεί καταλυτικά. Η αποκατάσταση της «τάξης» με την συντριβή του « κόσμο τους»!

7 3. Εκφραστικά μέσα: Εναλλαγή τόπου: μέσα- έξω,
Φως ελληνικό , θάλασσα, μουσείο, ξενοδοχείο … Παρίσι, Λονδίνο, Ύδρα… Συγκεκριμένος χρόνος: καλοκαίρι… Γκρο πλαν, γενικό τοπία, ερωτική σκηνή ελλειπτικά πλάνα Μουσική υποβλητική, βροχή κρεσέντο μουσικής, εργαλείο για προσήμανση του τέλους!

8 Στίχοι: 1342- τέλος της τραγωδίας
Στίχοι: τέλος της τραγωδίας Χρόνος: 15 ώρες Προαπαιτούμενα: χώρος: εργαστήριο με Η.Υ, διδασκαλία και ανάλυση της τραγωδίας και παρακολούθηση της ταινίας. Τρόπος εργασίας: ομαδοσυνεργατική Στόχοι: αισθητική απόλαυση και κριτικός γραμματισμός: σύγκριση κοινωνιών και κοινωνικών δομών τότε και τώρα

9 4.Φύλλα εργασίας: 4 ομάδες εργασίας:
1η : από τα στάδια του τραγικού( Άτη, ύβρις , τίσις , Νέμεσις, κάθαρση), τι συναντούμε και με ποια μορφή στην τραγωδία; 2η: Το πορτραίτο της ηρωίδας πώς διαφοροποιείται στην τραγωδία και στην ταινία; 3η: Να σκιαγραφήσετε τις οικογενειακές σχέσεις έτσι όπως τις περιγράφει ο Ευριπίδης. 4η: Δώστε ένα διαφορετικό τέλος στην ταινία με βάση τα σύγχρονα ήθη.

10 Περαιτέρω δραστηριότητες
Αναζητήστε λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τον έρωτα και ντύστε τα με εικόνες- πίνακες. Να δραματοποιήσετε τη σκηνή παραμάνας- Φαίδρας στην τραγωδία. Ντύστε με την κατάλληλη μουσική το παραλήρημα της Φαίδρας στην τραγωδία όταν οραματίζεται τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο.


Κατέβασμα ppt "Ομαδα γ Γραμμενου ευαγγελια Βουλγαρης κωνσταντινοσ Πρεβεντα βαια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google