Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4

3  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο και αναλάβαμε να εντοπίσουμε τα εκθέματα, που κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί στο σπήλαιο της Ανδρίτσας.  Έπειτα λοιπόν από εξονυχιστική έρευνα, ιδού τι ανακαλύψαμε!!!

4

5 Το πιθανότερο περιεχόμενο των λυχναριών ήταν νερό και λάδι. Τα χρησιμοποιούσαν ως λάμπες, επομένως είναι πολύ πιθανόν οι άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο της Ανδρίτσας να μετέφεραν μαζί τους τέτοια αντικείμενα.

6

7 Ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου αποτελούν τα καθημερινά αντικείμενα οικιακής χρήσης, διαφόρων ειδών και σχημάτων δοχεία, κανάτια κλπ. Τα δοχεία αυτά θα μπορούσαν να περιέχουν νερό, λάδι ή και κρασί. Επομένως, η μικρή ομάδα που κατέφυγε στο σπήλαιο θα μπορούσε να μεταφέρει τα υγρά αυτά μέσα σε τέτοια δοχεία.

8

9 Τέτοια αντικείμενα ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τους ανθρώπους της εποχής. Θα μπορούσαν λοιπόν να έχουν πάρει μαζί τους επιστήθιους σταυρούς, είτε για να εξασφαλίσουν την προστασία από το Θεό, ή επειδή ήταν συναισθηματικά δεμένοι με τα αντικείμενα αυτά.

10

11 Ξέροντας ότι η μικρή ομάδα των 33 ατόμων αποτελούνταν κατά μεγάλο μέρος από νέες γυναίκες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο σπήλαιο της Ανδρίτσας βρέθηκαν, εκτός των άλλων, και κοσμήματα. Πιθανότατα θέλησαν να τα προστατέψουν, ή καλύτερα, δεν επιθυμούσαν να τα αποχωριστούν.

12

13 Είναι προφανές, ότι χρήσιμα αντικείμενα για τους ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο ήταν τα ρούχα και τα υποδήματα, απαραίτητα για τη θέρμανσή τους καθημερινή τους ένδυση.

14

15 Τα νομίσματα θα μπορούσαν να αποτελούν ευρήματα του σπηλαίου της Ανδρίτσας, αφού πιθανόν να προσπάθησαν να τα σώσουν από επιδρομείς.

16

17 Εάν οι λόγοι που οδήγησαν τη μικρή ομάδα των ανθρώπων να καταφύγουν στο σπήλαιο της Ανδρίτσας ήταν οι επιδρομείς, τότε ενδεχομένως να είχαν μαζί τους όπλα ( όπως π.χ. δόρατα) ώστε να μπορούν να προστατευτούν.

18  Η δεύτερη εικόνα που είχατε προσθέσει ήταν μεταγενέστερης τεχνοτροπίας, γι’ αυτό την αφαίρεσα.

19 Οι εικόνες αποτελούν θρησκευτικό σύμβολο για τους ανθρώπους της εποχής, επομένως δεν είναι απίθανο να πήραν μαζί τους μερικές. Στις δύσκολες καταστάσεις ζητούσαν τη βοήθεια των Αγίων, άρα λοιπόν οι εικόνες αποτελούν ένα είδος προστασίας. Αφού λοιπόν, κάτω από άγνωστες, επικίνδυνες πιθανόν συνθήκες, οι άνθρωποι αυτοί κατέφυγαν στο σπήλαιο, οι θρησκευτικές εικόνες τους ήταν απαραίτητες.

20


Κατέβασμα ppt "ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google