Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

2 ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

3 Οι ποινές στους Βυζαντινούς χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες.
Συνεπάγονταν θάνατο Στις σωματικές ποινές ‘Οριζαν χρηματική αποζημίωση Οι Βυζαντινοί αναζητούσαν και θεωρητική κάλυψη των ακρωτηριασμών και των εκτυφλώσεων με θεολογικά επιχειρήματα και αναγωγές στα ιερά κείμενα. Η εκτύφλωση και οι ακρωτηριασμοί αντικαθιστούν τη θανατική ποινή δίνοντας στον δράστη του εγκλήματος την “ευκαιρία να μετανοήσει…” Πρόκειται φυσικά για σοφιστικές προφάσεις και υποκριτικές δικαιολογίες. πνεύμα διαστροφής, κύμα βαρβαρότητας

4 ΤΑΥΤΟΠΑΘΕΙΑ Έκοβαν το μέλος του σώματος που είχε προκαλέσει την εγκληματική πράξη ή επέβαλλαν την ταυτοπάθεια. 1.ΧΕΙΡΟΚΟΠΙΑ Ακροτηριασμός χεριού σε περίπτωση κλοπής . Σε κάθε βήμα συναντούσε κανείς ανθρώπους με κλαδεμένα μέλη. 2.ΓΛΩΣΣΟΤΟΜΙΑ Ποινή επί ψευδορκία.

5 ΕΚΤΥΦΛΩΣΗ. Η εκτύφλωση κυριαρχεί στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο επί αιώνες με την τραγικότητα και τη φρίκη που προκαλεί. Η ευκολία προσφυγής σ’ αυτή την αποτρόπαιη τιμωρία ή εκδίκηση απεικονίζει, περισσότερο από κάθε άλλο κοινωνικό χαρακτηριστικό βίας και ανομίας, τα ήθη του Βυζαντίου. ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ Οι Βυζαντινοί ειναί οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κρατούμενους ως πειραματόζωα για ιατρικοί έρευνα.

6 ΚΑΨΙΜΟ «ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ» ΚΑΙ «ΜΑΓΩΝ» Το Βυζάντιο έχει το προβάδισμα στο κάψιμο των «αιρετικών» και «μάγων». Ήταν μια μέθοδος αφανισμού των ανυπάκουων και συγχρόνως επιχείρηση κερδοσκοπίας ,αφού η καταδίκη αιρετικού συνεπαγόταν δήμευση της περιουσίας του.

7 ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ Η περιαγωγή καταδίκου στους δρόμους και η παράδοσή του στη χλεύη. στους ονειδισμούς αλλά και στις βάναυσες επιθέσεις του όχλου ήταν το κατ’ εξοχήν βυζαντινό βασανιστήριο. Άγριος βασανισμός ψυχικός και σωματικός. προσθετική, συμπληρωματική και εφαρμοζόταν πριν από την τελική τιμωρία.

8 ΓΔΑΡΣΙΜΟ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Ο δρουγγάριος των βυζαντινών πλωίμων (στόλαρχος) Νικήτας Ωορύφας (Θ΄ αιώνας), όταν αιχμαλώτιζε χριστιανούς εξωμότες στα εχθρικά καράβια, τους έγδερνε ζωντανούς. Χάραζε το δέρμα στον αυχένα και τραβούσε με δύναμη λωρίδες ως τις φτέρνες.

9 ΒΡΑΣΙΜΟ ΣΕ ΚΟΧΛΑΣΤΗ ΠΙΣΣΑ Κρεμούσαν εξωμότες με τροχαλία πάνω σε καζάνια με κοχλαστή πίσσα και τους άφηνε, χαλαρώνοντας τα σχοινιά, να βυθιστούν λέγοντας πως τους βαφτίζει στη νέα θρησκεία τους.

10 ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ – ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ
Το παλούκωμα (φούρκισμα, ανασκολοπισμός) γίνονταν δημόσια και σε θέση περίοπτη.

11 ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Στον Μεσαίωνα η θανατική ποινή ήρθε στην μεγαλύτερη ακμή της.Οι τρόποι θανάτωσης ήταν ιδιαίτερα βάρβαροι και σε μεγάλη ποικιλία.

12 Μεσαιωνική Ιερά Εξέταση: ξεκίνησε γύρω στο 1184
Α)Ιερά Εξέταση Μεσαιωνική Ιερά Εξέταση:  ξεκίνησε γύρω στο 1184 Ήταν η απάντηση της Εκκλησίας σε διάφορα σημαντικά λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη, τα οποία θεωρήθηκαν αποστατικά ή αιρετικά για την Χριστιανοσύνη. -Καύση στην πυρά. Η έσχατη των ποινών. Αυτή επιβαλλόταν σε πρόσωπα, τα οποία κρίθηκαν ένοχα ουσιώδους αιρέσεως. Σκοπός της ήταν όχι μόνο να τρομοκρατήσει τους πιθανούς παραβάτες αλλά και να στηρίξει τον λαό με ένα είδος προβολής της Έσχατης Κρίσεως. Β)Αποκεφαλισμός Ο αποκεφαλισμός ήταν μια φθηνή μέθοδος εκτέλεσης από την αρχαιότητα, τότε που ένα ξίφος ή ένα τσεκούρι ήταν πάντα πρόχειρο.

13 Γ)Ταφή ζώντος του καταδίκου
Ανοιγόταν μια τρύπα στο έδαφος, τον πέταγαν μέσα και τη σκέπαζαν με χώμα Τιμωρούσαν έτσι τις γυναίκες που ειχαν σκοτώσει τους συζύγους τους.

14 Δ)Απαγχονισμός Στον απαγχονισμό ο κατηγορούμενος έσφιγγε γύρο από τον λαιμό του μια αγχόνη και πέθαινε από πνιγμό. Ο απαγχονισμός σε δέντρο ή αγχόνη [ για τους κλέφτες] που ήταν πιο ατιμωτική επειδή το σώμα του νεκρού έμενε σε κοινή θέα για μέρες.

15 Ε)Λιθοβολισμός Ο λιθοβολισμός ήταν μια μέθοδος επιβολής της θανατικής ποινής, κατά την οποία ένα οργανωμένο πλήθος πετάει πέτρες στον καταδικασμένο, ωσότου να πεθάνει.

16 Ζ)Τροχός Έμοιαζε με έναν μεγάλο τροχό κάρου, πάνω στον οποίο δενόταν, με ανοιχτά χέρια και πόδια ο κρατούμενος. Στη συνέχεια ο τροχός περιστρεφόταν αργά, ενώ o εκτελεστής με ένα σφυρί ή με έναν σιδερένιο λοστό έσπαζε τα κόκαλα του καταδικασμένου. Ο άνθρωπος υπέφερε φρικτά για πολλές ώρες.Μετά το θάνατο του καταδικασμένου, ο τροχός με τα υπολείμματά του στερεωνόταν σ’ έναν ψηλό στύλο, ώστε τα όρνια να φάνε ό,τι είχε απομείνει.

17 Η)Διαμελισμός-Τετραχισμός Κατά τον τετραχισμό, έδεναν κάθε ένα από τα τέσσερα άκρα του θύματος (χέρια,πόδια) σε τέσσερα διαφορετικά άλογα. Με το παράγγελμα του δήμιου οι ίπποι μαστιγώνονταν και στη συνέχεια έτρεχαν προς διαφορετική κατεύθυνση το καθένα. θ)Λάκκος με φίδια ‘Hταν μια ιστορική ευρωπαϊκή μέθοδος επιβολής της θανατικής ποινής. Οι κατάδικοι ρίχνονταν σε ένα βαθύ πηγάδι γεμάτο με δηλητηριώδη φίδια, όπως οχιές. Πέθαιναν από το φαρμάκι των φιδιών που, ερεθισμένα από την παρουσία τους, τους επιτίθονταν.

18 Αναστασοπούλου Βικτώρια Ευρυσθένη Αθανασία Ξανθάκη Ευαγγελία Πανταζή Πανδώρα


Κατέβασμα ppt "ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google