Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Οικιακής Οικονομίας Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Συμπεριφορά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Οικιακής Οικονομίας Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Συμπεριφορά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Οικιακής Οικονομίας Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Συμπεριφορά
Εργασία Οικιακής Οικονομίας Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Συμπεριφορά Φωτεινή Ζαχαράκη Β’2

2

3 Πόσο συχνά συμβαίνουν τροχαία..

4 Τα τροχαία γύρω μας.. Καθημερινά συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Αυτά τα τροχαία ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποι μας να αφήνουν τη τελευταία τους πνοή στο δρόμο, ακόμα περισσότεροι να μένουν παραπληγικοί και ακόμα περισσότεροι να τραυματίζονται βαριά.

5 Τα τροχαία γύρω μας.. Τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε λάθη των ίδιων των οδηγών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν άγνοια των συνεπειών και των κινδύνων που επιφέρει η οδήγηση. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση ο τρόπος εκπαίδευσης και εκμάθησης έχει πολλά προβλήματα αλλά και ο τρόπος εξέτασης δεν βελτιώνει την κυκλοφοριακή αγωγή μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

6 Οι κυριότερες παραβάσεις των οδηγών είναι:
Η υπερβολική ταχύτητα Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχεις δει οδηγούς να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα. Πολλοί αγνοούν το όριο ταχύτητας και το υπερβαίνουν κατά πολύ. Η ταχύτητα μπορεί να σκοτώσει είτε τον ίδιο τον οδηγό, είτε τους συνεπιβάτες του, είτε τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απόσταση ακινητοποίησης με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο να αποφευχθεί ένα πιθανό ατύχημα.

7 2) Νυχτερινή οδήγηση Ακόμη και οι πιο έμπειροι οδηγοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την νυχτερινή οδήγηση. Ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά μεγαλύτερος γιατί η ορατότητα περιορίζεται πολύ. Το ανθρώπινο μάτι δεν προσαρμόζεται εύκολα στις διαφοροποιημένες καταστάσεις ορατότητας (π.χ. από ένα καλά φωτιζόμενο δρόμο, σε έναν που δε φωτίζεται) κι έτσι η προσοχή πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.

8 3) Οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
Ο καθένας έχει αδυναμίες και περιορισμένη ικανότητα κρίσης. Όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θανάσιμο. Προσοχή στους μονόδρομους! Προσοχή στις κόκκινες πινακίδες με την άσπρη παύλα μέσα. Ποτέ μην κινηθείς αντίθετα από τη ροή κυκλοφορίας. Είναι θανάσιμο λάθος. Ούτε για λίγα μέτρα επειδή ο προορισμός είναι λίγο πιο κάτω, ούτε κατά λάθος. Είναι έγκλημα.

9 4) Οδηγώντας υπό την επήρεια ουσιών
Δεν είναι μόνο το αλκοόλ που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οδήγηση αλλά και τα ναρκωτικά τα οποία είναι παράνομα.Αυτά προκαλούν καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, την υπνηλία καθώς και την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης με απότοκο την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

10 5) νευρικότητα στο δρόμο
Ο καθένας μπορεί να οργιστεί από κάποιον άλλο χρήστη της οδού και μάλιστα μερικοί οδηγοί επιτρέπουν στο θυμό τους να υπερβεί τα όριά τους. Σ’ αυτή την περίπτωση βγαίνουν απερίσκεπτα για προσπέραση, επιταχύνουν δυνατά, μπαίνουν μπροστά του και φρενάρουν απότομα. Έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις που καταλήγουν σε συγκρούσεις.

11 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Τα τροχαία ατυχήματα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Για το άτομο η απώλεια της ίδιας της ζωής του αλλά και ο τραυματισμός του που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναπηρία για όλη του τη ζωή. Το τροχαίο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ψυχικά τραύματα και να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ανθρώπου. Συνέπειες θα υπάρχουν επίσης για την οικογένεια και τους συγγενείς των θυμάτων, κυρίως με την ύπαρξη ψυχολογικών τραυμάτων.

12

13

14 Μια μικρή ιστορία.. ΜΙΑ ΑΛΗΘΗΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ > Μαμά βγήκα με τους φίλους μου. > Πήγα σε ένα πάρτι και θυμήθηκα αυτό που μου είχες πει, να μην πιω αλκοόλ. > Μου είχες ζητήσει να μην πιω επειδή θα έπρεπε να οδηγήσω μετά, > έτσι ήπια ένα αναψυκτικό. Ήμουν περήφανη για μένα, γιατί είχα > ακούσει αυτό που μου είχες πει, σε αντίθεση με αυτό που μου έλεγαν οι φίλοι μου. > Έκανα τη σωστή επιλογή! Η συμβουλή σου ήταν η σωστή. > Όταν το πάρτι τελείωσε όλοι μπήκαν στα αυτοκίνητά τους χωρίς να είναι σε θέση να οδηγήσουν. > Εγώ πήρα το αμάξι μου. Ήμουν σίγουρη ότιήμουν καθαρή. > Δεν μπορούσα να φανταστώ μαμά αυτό που με περίμενε > Τώρα είμαι εδώ ξαπλωμένη στην άσφαλτο και ακούω έναν αστυνομικό να > λέει «το παιδί που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μεθυσμένο». > Μαμά η φωνή του ακούγεται τόσο μακρινή. > Το αίμα μου είναι παντού στην άσφαλτο και εγώ προσπαθώ με όλες μου τις > δυνάμεις να μην κλάψω. > Ακούω τους γιατρούς να λένε ότι αυτή η κοπέλα δεν θα τα > καταφέρει. > Είμαι σίγουρη ότι το άλλο παιδί που οδηγούσε δεν το είχε καν > φανταστεί όταν έτρεχε τόσο πολύ. > Στο τέλος, αυτός είχε αποφασίσει να πιει και εγώ τώρα πρέπει να > πεθάνω. > Γιατί το κάνουν αυτό μαμά? Αφού ξέρουν ότι θα καταστρέψουν ζωές? > Ο πόνος που νιώθω είναι σαν να με καρφώνουν χιλιάδες μαχαίρια. > Πες στην αδερφή μου να μην φοβηθεί, στον μπαμπά να είναι δυνατός. > Κάποιος έπρεπε να πει σε αυτό το παιδί ότι δεν έπρεπε να πιει αν > θα οδηγούσε. > Ίσως αν του το έλεγαν οι δικοί του όπως έκανες εσύ, τώρα να ήμουν > ζωντανή > Η ανάσα μου γίνεται όλο και πιο αδύνατη και αρχίζω να φοβάμαι > μαμά.. > Αυτές είναι οι τελευταίες μου στιγμές και είμαι τόσο απελπισμένη. > Θα ήθελα τόσο να σε αγκαλιάσω μαμά ... και να σου πω πόσο σε αγαπάω > Σε αγαπάω μαμά .... αντίο

15 Βάζετε κράνος κάθε φορά που οδηγάτε μηχανή
Βάζετε κράνος κάθε φορά που οδηγάτε μηχανή. Βάλτε ζώνη σε κάθε μεταφορικό μέσο που διαθέτει.. Η ζωή είναι πολύ όμορφη για την ζήσουμε χωρίς ασφάλεια.. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας Σώστε τις ζωές σας


Κατέβασμα ppt "Εργασία Οικιακής Οικονομίας Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Συμπεριφορά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google