Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΝΤΕΡΒΙΣΙ ΑΡΛΙΝΤ ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΣΤΡΑΤΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

2 Οδικά τροχαία ατυχήματα
Τα τροχαία ατυχήματα εκτιμάται διεθνώς ότι αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς, ότι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι περισσότερο οδυνηροί από οποιαδήποτε άλλη αιτία και αυτό γιατί θύματα των τροχών είναι κατά κανόνα άτομα υγιή, ζωντανά και δραστήρια, μέχρι βεβαίως, τη στιγμή που θα συμβεί το μοιραίο ατύχημα. Είναι δε ακόμα τραγικότερα τα ατυχήματα αυτά, όταν έχουν σαν αποτέλεσμα το "ξεκλήρισμα" ολόκληρων οικογενειών . Η χώρα μας, δυστυχώς, εμφανίζει υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Κάθε χρόνο, περίπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και περισσότεροι από τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρά. Σχηματικά θα λέγαμε ότι κάθε χρόνο οι κάτοικοι μιας κωμόπολης της Ελλάδας των κατοίκων χάνονται σε τροχαία ατυχήματα, ενώ οι κάτοικοι μιας επαρχιούπολης ατόμων, τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρά.

3 Ας δούμε τώρα το ζήτημα από άλλη οπτική γωνία, για τη σύγκριση σχετικών μεγεθών. Σε όλη τη χώρα οι ανθρωποκτονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών , οι οποίες, όπως είναι φυσικό, συγκλονίζουν την κοινή γνώμη και "κοσμούν" τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, λόγω της βιαιότητάς τους, δεν ξεπερνούν τις 200 κατ' έτος. Ομοίως, τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ή τη διαρκή ανικανότητα, δεν υπερβαίνουν τα 150. Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων γίνεται μόνο και μόνο για να τονιστεί ο μεγάλος αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και η μεγαλύτερη πιθανότητα που υπάρχει να γίνει κάποιος θύμα τροχαίου δυστυχήματος. πόσοι, ποιοι παράγοντες και σε τι ποσοστό ευθύνονται για τα τροχαία ατυχήματα; Τρεις (3) είναι οι παράγοντες αυτοί: α) Ο άνθρωπος, ως οδηγός ή πεζός. β) Το όχημα (παλαιότητα, κακή συντήρηση κ.λ.π.), και γ) Ο δρόμος (κατάσταση της οδού, οδική σήμανση, εξοπλισμός κ.λ.π.).

4 Κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα πάνω από 1500 άτομα σε τροχαία !!!
Κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα πάνω από 1500 άτομα  σε τροχαία !!! Σύμφωνα με την επίσημη Ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης το έτος 2009 προκύπτει ότι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία άτομα, τραυματίστηκαν σοβαρά άτομα  και τραυματίστηκαν ελαφρά άτομα. Το έτος 2008 προκύπτει από άλλη έρευνα, ότι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο το 50,7% δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας και κράνος, ενώ για το 23,1% δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιούσαν προστατευτικά μέσα. Από τους νεκρούς οι 258 ήταν πεζοί που παρασύρθηκαν, ενώ 570 θάνατοι αποδίδονται σε εκτροπή, πρόσκρουση και ανατροπή των οχημάτων τους.

5 Από τους παραπάνω παράγοντες το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης παντού και πάντοτε έχει, χωρίς αμφιβολία, ο άνθρωπος. Ποσοστό που ξεπερνά το 85%. Η διαπίστωση αυτή είναι χρήσιμη, γιατί δείχνει την κύρια κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να συγκεντρωθεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων . πάντως, στο σημείο αυτό δε θα επιχειρήσουμε βαθύτερη ανάλυση των ατυχημάτων που ανάγονται στον οδηγό. 

6 Πολύ απλά θα επισημάνουμε ότι αυτά είναι: α) Η ατελής γνώση των κινδύνων κυκλοφορίας. β) Οι κακοί χειρισμοί των οργάνων του οχήματος. γ) Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ή τοξικών ουσιών . δ) Η αλαζονική συμπεριφορά κατά την οδήγηση. ε) Οι εσφαλμένες αντιδράσεις σε περίπτωση κινδύνου (φρενάρισμα, επιτάχυνση, ελιγμός). στ) Οι συνειδητές παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και ιδίως αυτών που η παραβίασή τους οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε τροχαίο ατύχημα

7 Αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας
Κάποια στιγμή θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να αλλάξεις θέση στο οδόστρωμα, είτε για προσπέραση, είτε για να μπεις- βγεις από λωρίδες επιταχύνσεως – επιβραδύνσεως αντίστοιχα, να στρίψεις κλπ. Όταν λοιπόν οι οδηγοί δε κάνουν ασφαλείς αλλαγές θέσεως στο οδόστρωμα, αυτό συχνά οδηγεί σε τροχαίο ατύχημα. Για να αποτρέψεις λοιπόν κάτι τέτοιο, έλεγξε καθρέπτες και νεκρές γωνίες άναψε φλας και έπειτα προχώρησε στην επόμενη ενέργεια.

8 Μην τρεχεις...πιο σιγα... Απλές λέξεις…καθαρές…βγαλμένες από το στόμα και την καρδιά ενός μικρού παιδιού…τόσο απλές όσο τα μάτια και το χαμόγελό του… Μην τρέχεις…πιο σιγά…σε παρακαλώ πιο σιγά…και μάθε να παίρνεις στα σοβαρά τις συμβουλές και τις παραινέσεις μας… Και μάθε να σέβεσαι τη ζωή σου…μάθε να εκτιμάς αυτό το υπέροχο δώρο…και βάλε τιμονιέρη στη δική σου πορεία…τη δική σου σκέψη και θέληση…τη δική σου κρίση…τη δική σου απόφαση… Μην τρέχεις, σε παρακαλώ, πιο σιγά…

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google