Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντίνα Μπασίου , Μαρία Μπουγιούρη 7ο γυμνάσιο Αθηνών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντίνα Μπασίου , Μαρία Μπουγιούρη 7ο γυμνάσιο Αθηνών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντίνα Μπασίου , Μαρία Μπουγιούρη 7ο γυμνάσιο Αθηνών
αλκοολισμοΣ Κωνσταντίνα Μπασίου , Μαρία Μπουγιούρη 7ο γυμνάσιο Αθηνών

2 Η Μάρω αντιμετώπισε τη βαριά εξάρτηση από το αλκοόλ στους
Αλκοολικούς Ανώνυμους. Σήμερα, τρία χρόνια και δύο μήνες καθαρή, βοηθάει άλλους αλκοολικούς μέσα από την οργάνωση Νηφάλιοι.

3 «Η πρώτη φορά που δοκίμασα αλκοόλ ήταν στα 14 μου στην Κέρκυρα, σε μια υπαίθρια ντίσκο. Δεν το πίστευα πόσο όμορφα ένιωθα πίνοντας ρούμι. Συστηματικά άρχισα να πίνω στα 16 μου, μπίρες και βότκα πορτοκάλι. Το ποτό με μεταμόρφωνε. Επειδή ήμουν πολύ ντροπαλή και με χαμηλή αυτοπεποίθηση, είδα ότι πίνοντας αλκοόλ απελευθερωνόμουν. Αυτόματα γινόμουν πιο κοινωνική, μου έφευγαν οι αναστολές και μπορούσα να βρεθώ σε ένα πάρτι και να χορέψω άνετα. Συνδύασα λοιπόν στο μυαλό μου το αλκοόλ με τον καλύτερο εαυτό μου. Πολύ γρήγορα άρχισε να μου φαίνεται αδιανόητο να βγω από το σπίτι χωρίς να πιω. Στο λύκειο με τον κολλητό μου πίναμε δυο τρία ποτάκια πριν βγούμε, μετά άλλα δυο τρία στο μπαράκι, ε, με κερνούσε κι ο μπάρμαν άλλα δύο και πάει λέγοντας.»

4 «Πολύ γρήγορα εθίστηκα. Αλλά τότε διασκέδαζα ακόμα
«Πολύ γρήγορα εθίστηκα. Αλλά τότε διασκέδαζα ακόμα. Με το που τέλειωσα το σχολείο και μπήκα στο πανεπιστήμιο, άρχισα να συνδυάζω το αλκοόλ με ηρεμιστικά χάπια, κι εκεί ήταν που τα μπέρδεψα για τα καλά. Είχα παραισθήσεις, λιποθυμούσα και δεν ήξερα τι μου γινόταν. Τότε έζησα και τα πρώτα μου μπλακ άουτ. Δύο χρόνια μετά σταμάτησα τα χάπια και για λίγο πίστεψα πως όλα θα πήγαιναν καλά. Το πρόβλημα λύθηκε, νόμιζα. Όσο για το ποτό, αυτό ήταν εύκολο: η βότκα με το πορτοκάλι ήταν σαν χυμός. Αλλά δεν ήταν…»

5 «Ενώ στην αρχή το χρησιμοποιούσα για διασκέδαση, αργότερα το αλκοόλ μπήκε στη ζωή μου σαν την οποία ζούσα και ήθελα να την κάνω όπως με βόλευε. Ε, με το αλκοόλ δραπέτευα. Δεν σκεφτόμουν. Πολλές φορές γυρνούσα σπίτι μεθυσμένη και δεν έβλεπα ότι αυτό με χαλούσε, μου έμεναν μόνο τα «καλά». Αργότερα, στους Αλκοολικούς Ανώνυμους, έμαθα ότι ο αλκοολισμός είναι αρρώστια και ότι η προοδευτικότητά της ήταν αυτή που με έκανε σταδιακά να αλλάξω τον τρόπο που έπινα: κάποια στιγμή έπαψα να πίνω για να «την ακούω» και άρχισα να πίνω για να ηρεμήσω.»

6 «Στο κατάστημα που είχα ζητούσα από την υπάλληλο να μου βάζει ουίσκι στις 6 το απόγευμα, αλλά και πάλι δεν το πήρα σοβαρά το πράγμα. Πίστευα ότι απλώς έπινα λίγο παραπάνω από το κανονικό. Tο ότι πάνω στο μεθύσι είχα τρακάρει εκατό φορές, το ότι μπορούσα να σκοτώσω ή να σκοτωθώ, δεν το μετρούσα. Ούτε το ότι ήμουν τρομερά ευερέθιστη, χτυπούσα το σύντροφό μου, τη μητέρα μου, τσίριζα, δεν με ικανοποιούσε τίποτα, δεν είχα όνειρα και ελπίδες τα έβλεπα. Μία φορά μόνο μου έκαναν αλκοτέστ, και επειδή ερχόμουν από αεροπορικό ταξίδι, με βρήκαν εντός ορίων. Ειρωνεία, ε; Φαίνεται ότι ο Θεός μ’ αγαπούσε πολύ και συνέχιζε να με σώζει.»

7 Ώσπου ήρθε η μέρα που διαπίστωσα ότι δυσκολευόμουν να δουλέψω
Ώσπου ήρθε η μέρα που διαπίστωσα ότι δυσκολευόμουν να δουλέψω. Έπινα πλέον καθημερινά, τα πρωινά είχα χανγκόβερ, δεν μπορούσα να ξυπνήσω και αποφάσισα να παραιτηθώ από την καινούρια μου δουλειά – στο μεταξύ είχα πουλήσει την επιχείρηση– με το σκεπτικό να ησυχάσω και να βρω τον εαυτό μου. Λάθος απόφαση. Την τελευταία τριετία πριν πάω στους Α.Α., γύρω στα 29 μου, βρέθηκα στον πάτο, πιο κάτω δεν γινόταν. Δεν δούλευα, έμενα σπίτι με τη μαμά μου, το πρωί ξυπνούσα με ένα φραπέ, δεν ήθελα να βλέπω φως, έκλεινα τα παντζούρια κι αμέσως μετά χρειαζόμουν αλκοόλ για να συνέλθω. Ζούσα για να πίνω ή έπινα για να ζω; Και τα δύο. Εκεί στον πάτο που ήμουν, συνειδητοποίησα πια ότι είχα θέμα με το αλκοόλ, αλλά ακόμη και τότε δεν πίστευα ότι ήμουν αλκοολική, αφού στο μυαλό μου αλκοολικός ήταν ο μπεκρής στην Oμόνοια με την μπουκάλα στο χέρι και την κόκκινη μύτη. Στο μεσοδιάστημα έπιασα δουλειά σε ένα γραφείο. Στα πίσω ντουλάπια έκρυβα τις βότκες και τα ουίσκι. Τα μεσημέρια έφευγα από τη δουλειά, πήγαινα στο απέναντι καφενείο για τσικουδιές και ούζα κι έβαζα τη βοηθό μου να με καλύπτει. Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να δείχνω εντάξει.

8 «Μια μέρα συνάντησα στο δρόμο έναν παλιό φίλο, που μου μίλησε για τους Α.Α. Με παρότρυνε πολύ καιρό, αλλά εγώ εξακολουθούσα να πιστεύω ότι δεν είχα πρόβλημα. Το πρόβλημά μου, έλεγα, είναι ότι πίνω κάθε μέρα, ενώ θα ήθελα να πίνω μέρα παρά μέρα. Εκείνος, που ήταν μέλος των Α.Α., μου τριβέλιζε το μυαλό από το Μάιο, αλλά εγώ πήγα στην πρώτη συγκέντρωση τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ είχε αρρωστήσει και η μητέρα μου και ήμουν σε κακό χάλι. Το ποτό, αντί να με ηρεμεί, με τσίτωνε περισσότερο. Δύο εβδομάδες πριν πάω στην ομάδα, ήμουν σε διακοπές και είχα κάνει την παρέα μου μπάχαλο. Φερόμουν εντελώς αλλοπρόσαλλα και όλοι έλεγαν «να η τρελή» και «να η μπεκρού». Μια μέρα παραλίγο να πνιγώ στη θάλασσα. Αλλά γλίτωσα. Έγινε τότε ένα κλικ μέσα μου και αποφάσισα να πάω στους Α.Α. και από τότε δεν ξανά ήπια αλκοολ στην ζωή μου .»

9

10 οι συμβουλεΣ μαΣ Συμβουλή 1η: Εξασφάλισε την επιστροφή σου Απλά, όρισε τον νηφάλιο οδηγό της παρέας, μάθε από πριν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς ή φρόντισε να έχεις μαζί σου τηλέφωνο και χρήματα για ταξί. Συμβουλή 2η: Το ποτό θέλει φαγητό Είμαστε στην Ελλάδα. Ακόμη σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουμε το φαγητό μας με αλκοόλ. Ωστόσο, την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται αλλαγή των συνηθειών μας κυρίως από ανθρώπους νεότερων ηλικιών. Το ποτό δεν το πίνουμε με άδειο στομάχι. Φρόντισε να έχεις φάει πριν την έξοδό σου, φαγητό πλούσιο σε πρωτείνες, όπως τυριά και κρέας, τα οποία μειώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό. Συμβουλή 3η: Το ποτό θέλει το χρόνο του Απόλαυσε το ποτό σου αργά. Υπολόγισε ότι για να αποβάλεις το αλκοόλ από τον οργανισμό, χρειάζεσαι τόσες ώρες, όσα και τα ποτά που ήπιες. Συμβουλή 4η: Μάθε τα όρια σου Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και διαφορετικές αντοχές. Ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση υγείας σου, μπορείς να έχεις εσύ τον έλεγχο. Συμβουλή 5η: Μην παρασύρεσαι Καλύτερα ένα «όχι» σ ένα ποτό που σου προσφέρεται όταν δεν μπορείς, παρά να πεις «ναι» στον κίνδυνο.

11 Συμβουλή 6η: Πίνε νερό Μην ξεχνάς να πίνεις νερό παράλληλα με το ποτό σου. Έτσι περιορίζει την κατανάλωση αλκοόλ και παραμένεις ενυδατωμένος Συμβουλή 7η: Το ποτό σου και τα μάτια σου Φρόντισε να μην αφήνεις ποτέ το ποτό σου εκτεθειμένο. Δεν θα θελες να μπερδευτεί με κάποιου άλλου. Συμβουλή 8η: Καλύτερα γερό κεφάλι, παρά γερό ποτήρι Δεν είναι ανάγκη να γίνεις ο πότης της βραδιάς. Έχεις σίγουρα άλλα χαρίσματα που μπορούν να κάνουν εντύπωση, χωρίς να χρειαστεί να υπερκαταναλώσεις αλκοόλ. Συμβουλή 9η: Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες Το αλκοόλ δεν απορροφάται από το αίμα με τον ίδιο ρυθμό. Διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την διάθεση και το επίπεδο κούρασης. Συμβουλή 10η: Μπορείς να βοηθήσεις Εάν κάποιος ήπιε υπερβολικά και χρειάζεται βοήθεια, βεβαιώσου αρχικά ότι αναπνέει κανονικά, γύρισέ τον στο πλάι ώστε ν αποφευχθεί η πιθανότητα αναρρόφησης και κάλεσε αμέσως το 166

12 Προτιμήστε να μην πιείτε καθόλου όταν: • Πρόκειται να οδηγήσετε ή ήδη οδηγείτε (νομικές κυρώσεις). • Πρόκειται να εργαστείτε με μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές ή να δουλέψετε σε σκάλες ή σε ύψος (κίνδυνος ατυχήματος). • Πρόκειται να κολυμπήσετε ή να κάνετε έντονα σπορ (κίνδυνος ατυχήματος) • Όταν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή (κίνδυνος παρενεργειών) και ο γιατρός σας το απαγορεύει. • Εάν είστε έγκυος ή θέλετε να συλλάβετε.

13 Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει: • σοβαρές ασθένειες • Απώλεια εσόδων λόγω απουσίας από την εργασία • Οικονομικές δυσχέρειες λόγω συχνών αγορών αλκοόλ • Συμμετοχή σε εγκλήματα π.χ χουλιγκανισμός • Επιπτώσεις και ατυχήματα στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ • Απώλεια αυτοπεποίθησης • Χαρακτηρισμός ποινικού μητρώου • Απώλεια φίλων και συγγενικών προσώπων • Κίνδυνος συνεργίας σε έγκλημα • Τραυματισμός από πέσιμο ή συμμετοχή σε καυγά • Κίνδυνος ατυχήματος στην δουλειά ή στο σπίτι • Στιγματισμός ως αλκοολικός

14 quiz Είμαι αλκοολικός. Μπορώ να το κόψω το αλκοολ ;
Είμαι αλκοολικός. Μπορώ να το κόψω το αλκοολ ; Γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ; Υπάρχει θεραπεία για τον αλκοολισμό; Μπορείς να εξαρτηθείς από το αλκοόλ; Πως θα μάθω αν είμαι αλκοολικός; Πως μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την πίεση των φίλων να πιεις αλκοόλ;

15 τελοΣ


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντίνα Μπασίου , Μαρία Μπουγιούρη 7ο γυμνάσιο Αθηνών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google