Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

2 Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αντίστοιχοι αγώνες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων για τον χειμώνα. Χαρακτηρίζονται από τα χειμερινά αθλήματα πάνω σε πάγο ή χιόνι, όπως η παγοδρομία και το σκι.

3 EXTREME WINTER SPORTS Άλμα με σκι Αλπικό σκι Λουτζ Σκέλετον
 Αλπικό σκι  Λουτζ Σκέλετον  snowboarding Μπόμπσλεϊ (Bobsleigh) Χόκεϊ Πατινάζ ταχύτητας

4 AΛΠΙΚΟ ΣΚΙ Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε συστηματική ανάπτυξη του σκι για τα άτομα με αναπηρία, καθώς πολλοί τραυματίες πρώην στρατιώτες, θέλησαν να επιστρέψουν στο άθλημα που αγαπούσαν. Το 1948, δημιουργήθηκαν οι πρώτες σχολές που προσέφεραν μαθήματα για σκιέρ με αναπηρία. Αγώνες Αλπικού Σκι για αθλητές με αναπηρία λάμβαναν χώρα όπου υπήρχαν χιονισμένα βουνά από τα τέλη της δεκαετίας του Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι εν λόγω αγώνες περιορίζονταν σε σκιέρ που μπορούσαν να σταθούν, ή είχαν προβλήματα όρασης.Τα αγωνίσματα του Σλάλομ και του Γιγαντιαίου Σλάλομ εισήχθησαν κατά την πρώτους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Örnsköldsvik το Η κατάβαση προστέθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Ίνσμπρουκ, και το Super-G προστέθηκε το 1994 στο Lillehammer. Το Μονο-σκι εντάχθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998

5

6 ΑΛΜΑ ΜΕ ΣΚΙ Το Άλμα με σκι είναι άθλημα με σκι στο οποίο οι αθλητές κατεβαίνουν ράμπα απογείωσης, εκτελούν το άλμα με σκοπό να προσγειωθουν όσο πιο μακριά γίνεται. Το άθλημα πρωτοαναφέρεται στην Νορβηγία το 18ο αιώνα, και από τα τέλη του 19ου αιώνα εξασκείται διεθνώς. Ήταν ήδη το πρόγραμμα των πρωτον χειμερινών αγώνων το Το άθλημα δεν εξασκείται στην Ελλάδα, διότι προϋποθέτει ειδικές εγκαταστάσεις που δεν είναι διαθέσιμες. Ο μέχρι σήμερα μοναδικός Έλληνας αθλητής στο άλμα με σκι είναι ο Νίκος Πολυχρονίδης, ο οποίος έχει το εθνικό ρεκόρ με 186 μέτρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει από το 2011 ο Γιόχαν Ρέμεν Έβενσεν, με 246,5 μέτρα.

7 Ενα απο τα πιο επικίνδυνα σπορ χωρίς μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.
Σπορ των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων που πραγματικά είναι επικίνδυνο.. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ( αέρας, κατασταση χιονιού…κλπ) το κάνουν very dangerous.. Ας πούμε 21χρονος Τσέχος Jan Mazoch στο World Cup event in Zakopane, Poland.

8

9 snowboarding Το snowboarding είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από το σέρφινγκ, το πατινάζ με σανίδα (skateboarding) και το σκι. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του Το 1998 έγινε ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2008 οι πωλήσεις εξοπλισμού για το άθλημα έφταναν τα 487 εκατ. $.Το πιο κοινό στιλ του αθλήματος είναι το ελεύθερο, που γίνεται σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους. Ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει ακροβατικές φιγούρες (άλματα στον αέρα με κινήσεις χεριών και ποδιών, περιστροφές και τούμπες) συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές[

10

11 Επικινδυνότητα Στη χιονοσανίδα η θέση των ποδιών είναι πιο άβολη, καθώς το ένα είναι μπροστά στο άλλο σε μια μοναδική σανίδα που ολισθαίνει ανεξέλεγκτα - στην αρχή. Για το λόγο αυτό το άθλημα θεωρείται από πολλούς δυσκολότερο από το σκι. Επιπλέον, σε αντίθεση με το τελευταίο, σε περίπτωση ατυχήματος, οι δέστρες στη χιονοσανίδα δεν λύνονται εύκολα για να απελευθερωθούν τα πόδια του αθλητή .Ο καρπός και ο αστράγαλος είναι τα πιο κοινά σημεία που τραυματίζονται Κάθε χρόνο αναφέρονται γύρω στα κατάγματα του καρπού σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της χιονοσανίδας .

12 Λουτζ (Luge) Στο luge (η γαλλική λέξη για το έλκηθρο), οι δρομείς κάθονται στο έλκηθρο και τραβώντας τις σταθερές λαβές στον πάγο, επιτυγχάνουν γρήγορη εκκίνηση. Πόδια, κεφάλι και σώμα είναι όσο το δυνατόν σε ευθεία για να πετύχουν οι αθλητές τη μέγιστη αεροδυναμική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες στο Λουτζ αγγίζουν τα 140 χλμ/ώρα, χάρη στον αεροδυναμικό εξοπλισμό και τους ειδικά διαμορφωμένους παγωμένους διαδρόμους. Το Λουτζ πρωτοεμφανίσθηκε σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 και εποπτεύεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λουτζ (FIL). Στην Ελλάδα, μέλος της είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομίας (ΕΟΧ).

13

14 Μπόμπσλεϊ (Bobsleigh)
Το μπόμπσλεϊ δημιουργήθηκε στην ελβετική πόλη του Σεντ Μόριτζ προς το τέλος 1800 και στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 1884 ο νικητής πήρε ως έπαθλο ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Το άθλημα πήρε το όνομα του το 1892,όταν δημιουργήθηκε ένα νέο έλκηθρο φτιαγμένο από μέταλλο. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε αεροδυναμικά για να αποκτήσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Προκειμένου να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα το τελειοποίησαν αεροδυναμικά. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αγωνισμάτων:  Το διπλό και το τετραπλό ανδρών και το διπλό γυναικών.

15

16 Χόκεϊ Η λέξη χόκεϋ προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη "hocquet", που σημαίνει "το ραβδί". Το χόκευ επί πάγου συμπεριλήφθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ωστόσο μπήκε σαν χειμερινό άθλημα στο Σαμονί το Θα διαγωνιστούν στο Βανκούβερ 12 αντρικές ομάδες και 8 γυναικείες. Παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο παγοδρόμιο με δύο εστίες, από δύο ομάδες αποτελούμενες από 6 παίκτες οι οποίες προσπαθούν να παραβιάσουν η μια την εστία της άλλης με έναν σκληρό μαύρο λαστιχένιο δίσκο που τον καθοδηγούν οι παίκτες με τη βοήθεια ενός ειδικού μπαστουνιού

17

18 Σκέλετον Είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, όπου ο αθλητής  χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο επίπεδο έλκηθρο κατασκευασμένο από μέταλλο. Ακουμπάει μπρούμυτα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες πάνω στον πάγο. Tο άθλημα αυτό πήρε το όνομά του το 1892 όταν εισήχθη ένα έλκηθρο κατασκευασμένο από μέταλλο και οι θεατές θεώρησαν ότι έμοιαζε με σκελετό.

19

20 Πατινάζ ταχύτητας Το πατινάζ ταχύτητας  (Speed Skating) έχει τις ρίζες του στην Ολλανδία από τον 13ο αιώνα την εποχή που τα σιδερένια πατίνια πάνω σε ξύλινες σόλες χρησίμευαν σαν μέσο μεταφοράς. Οι αθλητές μπορούν να σημειώσουν ταχύτητες πάνω στον πάγο που αγγίζουν τα 60 χλμ.  Οι αγώνες διεξάγονται σε πίστες σε σχήματος οβάλ και οι αποστάσεις που τρέχουν οι αθλητές είναι οι εξής: 500μ., 1000μ., 1500μ., 5000μ., τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, 3000μ., για τις γυναίκες, μ. για τους άνδρες και ομαδική καταδίωξη για άνδρες και για γυναίκες.

21

22

23 ΑΓΑΠΗ-ΗΡΑ ΚΑΖΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΟΥΛΑΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΛΗ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

24 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google