Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεισμός:όταν η γη χορεύει Α3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεισμός:όταν η γη χορεύει Α3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεισμός:όταν η γη χορεύει Α3

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Γεια σας! Είμαστε οι μαθητές του Α3 και συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε την εργασία μας σχετικά με το σεισμό. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι σεισμός. Πολλές φορές οι γονείς μας και οι καθηγητές μας, μας λένε τι να κάνουμε και πώς να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού από την παιδική μας ηλικία μέχρι τώρα με αποτέλεσμα από αντίδραση να μην τα τηρούμε. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε πληροφορίες που οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζετε και πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες .

3 Ποια είναι τα είδη των σεισμών;
Τεκτονικοί Σεισμοί: Οι τεκτονικοί σεισμοί είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία των σεισμικών δονήσεων. Οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλο μέγεθος και η εστία τους μπορεί να βρίσκεται σε βάθος χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Είναι οι μεγάλοι σεισμοί που πραγματοποιούνται στον πλανήτη μας. Καλύπτουν περίπου το 90% των σεισμικών δονήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην χώρα μας το 90% των σεισμών είναι τεκτονικοί.

4 Ηφαιστειακοί Σεισμοί:
Το 10% των παγκόσμιων σεισμών σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.Είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, προκαλώντας σχισμές στο έδαφος, παραμόρφωση του εδάφους, και ζημιές σε κατασκευές. Ηφαιστειακός ονομάζεται ο σεισμός που είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πίεσης στο εσωτερικό της γης, λόγω της εισροής ή εκροής μάγματος. Το σήμα τέτοιων σεισμών ονομάζεται ηφαιστειογενής δόνηση.

5 Τεχνητοί Σεισμοί: Οι τεχνητοί σεισμοί προκαλούνται με εκρήξεις ή χτύπημα της επιφάνειας του φλοιού. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την τομογράφηση υπεδάφους. Σε του μεγάλη κλίμακα είναι δυνατή και η πρόκληση σεισμών. Εγκατακρημσιγενείς: Εγκατακρημσιγενείς είναι οι σεισμοί που πραγματοποιούνται από την πτώση μεγάλων πετρωμάτων πάνω στη Γη λόγω βαρύτητας.

6 Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες;
1960: (Μάιος) Χιλή-σεισμός μεγέθους και μετά καταστροφικό τσουνάμι σε αρκετές χώρες, που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό, προκαλεί τον θάνατο ανθρώπων στη Χιλή, 61 στη Χαβάη και 130 στην Ιαπωνία 2004: (Δεκέμβριος) Σουμάτρα, Ινδονησία /Ασία-σεισμός 9.1 ανοιχτά του νησιού Σουμάτρα προκαλεί στις 26 Δεκεμβρίου τσουνάμι, που ισοπεδώνει περιοχές σε δέκα γειτονικές χώρες, με περίπου νεκρούς και σχεδόν αγνοούμενους 2005 :(Μάρτιος) Ινδονησία- σεισμός μεγέθους 8.6 κοντά στο νησί Νιας ανοικτά της Σουμάτρας 1313 νεκροί, τραυματίες. 2010: (Ιανουάριος) Αϊτή- σεισμός μεγέθους 7 με έως νεκρούς, τουλάχιστον τραυματίες και περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ. 1556: (Κίνα) στις 23 Ιανουαρίου ο σεισμός στην Κίνα είχε περισσότερους από νεκρούς .

7 Ο μεγάλος σεισμός των Ψαχνών το 2003.
7 Ο μεγάλος σεισμός των Ψαχνών το 2003. Στα Ψαχνά εκδηλώθηκε το 2003 μία σεισμική δραστηριότητα από εξαιρετικά συχνούς και αισθητούς σεισμούς με μεγέθη που κυμαίνονται από 3,5-6,0R. Κατά τη διάρκεια των συνεχών αυτών σεισμών υπήρξαν καταστροφές ιδίως σε σπίτια παλιάς κατασκευής και στερήσεις σημαντικών αναγκών για την επιβίωση ορισμένων οικογενειών.

8 Συνεντεύξεις από τους κατοίκους των Ψαχνών.
(1ος κάτοικος) -Πως νιώσατε στο σεισμό του 2003; -Φοβήθηκα πολύ, ιδίως για την οικογένειά μου γιατί ήταν δύσκολο για μας να ζούμε κάτω από μία στέγη ώπου έπεφταν σοβάδες. -Είχατε αρκετές καταστροφές; -Ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού και πολλές φορές μέναμε χωρίς θέρμανση και φως αφού είχαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα black-out. -Τι κάνατε κατά τη διάρκεια των σεισμών; -Αναγκαστήκαμε να κατασκηνώσουμε έξω από το σπίτι και πολλοί άλλοι κάτοικοι κοιμόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. -Σας δυσκόλεψε αυτό το συμβάν στην καθημερινότητά σας; -Ήταν πολύ δύσκολο και ειδικά για τα μικρά παιδιά μου γιατί πεινούσαν συνεχώς, κρύωναν και φοβόντουσαν μήπως καταστραφεί το σπίτι μας και δεν έχουμε που να μείνουμε. -Τελικά καταφέρατε να τα αντιμετωπίσατε και να βγείτε πιο δυνατοί; -Πήρε πολύ χρόνο για να φτιάξουμε τις ζημιές αλλά μέσα από αυτά πήραμε ένα μάθημα, δηλαδή να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας στην πρώτη δυσκολία που μας συμβαίνει στη ζωή.

9 (2ος κάτοικος) -Πώς νιώσατε στο σεισμό του 2003; -Καταρχάς, με είχε βρει στον ύπνο, είχα τρομοκρατηθεί γιατί δεν ήμουν μόνος αλλά με τα παιδιά μου.Από όσο θυμάμαι, έτρεξα, πήρα τα παιδιά μου και κατέβηκα στην αυλή του σπιτιού μου. Όταν συνήλθα κατάλαβα το λάθος μου δηλαδή να καθήσω μέχρι να τελειώσει ο σεισμός, κάτω από σταθερό αντικείμενο και στη συνέχεια να βγω έξω. -Είχατε αρκετές καταστροφές; -Εκτός απο τις ζημιές που υπήρξαν στους τοίχους του σπιτιού είχα και ψυχολογικά τραύματα. -Τι κάνατε κατά τη διάρκεια των σεισμών; -Παραμείναμε μέχρι το τέλος των σεισμών στο σπίτι των γονιών μου που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας έτσι ώστε να μπορούμε να βγούμε ευκολότερα έξω. -Σας δυσκόλεψε αυτό το συμβάν στην καθημερινότητά σας; -Δεν δυσκολευτήκαμε αρκετά αλλά φοβόμουν μήπως χάσω την οικογένειά μου. -Τελικά καταφέρατε να τα αντιμετωπίσετε και να φανείτε δυνατοί; -Η εμπειρία αυτή μου έμαθε να φοβάμε και ταυτόχρονα να σέβομαι τα στοιχεία της φύσης.

10 Γιατί δε λειτουργούν τα τηλέφωνα μετά από το σεισμό ;
Έχει παρατηρηθεί πως αμέσως μετά από κάποιο σεισμό η χρήση των τηλεφωνικών γραμμών είναι αυξημένη από ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού. Αποτέλεσμα , είναι να υπάρξουν βλάβες στα τηλεφωνικά κέντρα και για να τις αποφύγουν κλείνουν ολόκληροι τομείς όταν αρκετές συσκευές βρίσκονται σε χρήση . Για αυτό τον λόγο λοιπόν ,υπάρχει δυσλειτουργία γραμμών τηλεφωνικής και σταθερής τηλεφωνίας .

11 Πως συμπεριφέρονται τα ζώα απέναντι σε έναν σεισμό ;
Οι αλλαγές συμπεριφοράς είναι κοινές και στα άγρια αλλά και στα κατοικίδια ζώα πριν από μια σεισμική δραστηριότητα . Τα σημάδια στην αλλαγή της συμπεριφοράς είναι συνήθως εμφανή μεταξύ 24 έως 48 ώρες, αλλά καμία φορά ακόμα και 30 ημέρες πριν ,μιας σεισμικής δραστηριότητας της γης.Αυτό έχει θετικά αποτελέσματα αφού έχουν σωθεί ζωές.

12 Προγράμματα που στηρίζουν τον πλανήτη.
Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Υπουργείο περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Γενική Γραμματεία Πολίτικης Προστασίας Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης των Σεισμών Γεωδυναμικό Ινστιτουτο Εθνικου Αστεροσκοπιου Αθηνων Γεωτεχνικο Επιμελητηριο Ελλαδος Ινστιτουτο Τεχνικης Σεισμολογιας και Αντισεισμικων Κατασκευων RACCE (Raising Earthquake Awareness and Coping Children's Emotions) IDIRA (Interoperability of data and procedures in large-scale multinational disaster response actions) ΟΑΣΠ (Οργανισμος Αντισεισμικου Σχεδιασμου και Προστασιας) [τηλ ]

13 Βιβλιογραφία www.oasp.gr/node/1906 www.moa.gov.cy www.earthquakes.gr

14

15 Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό όπως η Γη οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός ορίζεται και σε άλλα ουράνια σώματα και σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά.

16 Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό όπως η Γη οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός ορίζεται και σε άλλα ουράνια σώματα και σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά.

17 Η κλίμακα Ρίχτερ αναπτύχθηκε το 1935, στην Νότια Καλιφόρνια των Ηνωμένες Πολιτείες από τον Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter)[1] και τον Γερμανό Μπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg). Η κλίμακα αυτή, που φέρει προς τιμήν το όνομα του ενός των δημιουργών της, επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών.

18 Η λέξη Εγκέλαδος προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων (έγκειμαι + λας) και υποδηλώνει τον εγκατεστημένο στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης.   Σύμφωνα με τους αρχαίους έλληνες, ο Εγκέλαδος ήταν η θεότητα που προκαλούσε τους σεισμούς και σήμερα το όνομά του χρησιμοποιείται ως ισοδύναμο του σεισμού. 18

19 Οι άνθρωποι στην αρχαιότητα θέλοντας να μάθουν περισσότερα για τους σεισμούς, δημιούργησαν διάφορους μύθους. Σε αρκετά μέρη του κόσμου, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι οποίοι διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά, είναι η μόνη ιστορική πηγή. Υπάρχουν κοινωνίες, οι οποίες θεωρούν ότι οι θεοί ευθύνονται για το φυσικό αυτό φαινόμενο. Δηλαδή, όταν είναι θυμωμένοι, τιμωρούν τους ανθρώπους με μια τρομερή σεισμική δόνηση. Γι' αυτό και οι άνθρωποι προσφέρουν θυσίες ή δώρα στους θεούς για να τους εξευμενίσουν.

20

21

22 Με βάση την κλίμακα, οι σεισμοί ταξινομούνται σε 12 επίπεδα, ανάλογα με την έντασή τους και τις ζημιές που επιφέρουν. Τα επίπεδα αυτά φέρουν λατινικούς αριθμούς και ξεκινούν από το I (μη αισθητός σεισμός, καταγράφεται μόνο από σεισμογράφους), με αύξουσα σειρά καθώς αυξάνεται η ένταση του σεισμού και οι προκαλούμενες ζημιές. Στις ασθενείς και μέτριες δονήσεις, χωρίς ζημιές, η κατάταξη γίνεται ανάλογα με το πόσο αισθητές γίνονται από τους ανθρώπους. Το ύψιστο δυνατό επίπεδο που μπορεί να υπάρξει είναι το XII (12) και αντιστοιχεί σε έναν σεισμό που θα επέφερε ολική καταστροφή σε κάθε ανθρώπινη κατασκευή και θα άλλαζε το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Στους ιστορικούς χρόνους, αυτό έχει καταγραφεί μόλις μία φορά και συγκεκριμένα στον σεισμό της Haiyuan,Κινα, στις 16 Δεκεμβρίου 1920, με συνολικό απολογισμό θύματα. Ειδικότερα στις επαρχίες Lijunbu, Haiyuan και Ganyanchi, σημειώθηκαν παραμορφώσεις του εδάφους και ολική καταστροφή επιπέδου XII. Το μέγεθός του, παλαιότερα, είχε γενικά εκτιμηθεί στα 7,8 R και κατά τις σημερινές Κινεζικές πηγές στους 8,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

23 Η κλίμακα Ρίχτερ αναπτύχθηκε το 1935, στην Νότια Καλιφόρνια των Ηνωμένες Πολιτείες από τον Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter)[1] και τον ΓερμανόΜπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg). Η κλίμακα αυτή, που φέρει προς τιμήν το όνομα του ενός των δημιουργών της, επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών. Μετά την διεθνή καθιέρωση της κλίμακας, οι ίδιοι οι δημιουργοί της την βελτίωσαν, ώστε να εξαλειφθούν οι περιορισμοί τόσο της απόστασης όσο και των τύπων των εν χρήσει σεισμογράφων. Δημιουργήθηκαν επίσης και νομογράμματα, με βάση τα οποία μπορεί να εξαχθεί απευθείας το μέγεθος ενός σεισμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως η χρονική διάρκεια και το πλάτος των δευτερευόντων σεισμικών κυμάτων.

24 Αν και η κλίμακα δεν έχει θεωρητικά ανώτατο όριο, οι 5 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα (με πιο πρόσφατο, τον σεισμό 9,0 Ρίχτερ στο Σεντάι της Ιαπωνίαςστις 11 Μαρτίου 2011), κυμάνθηκαν ανάμεσα στην τιμή 9 έως και 9,5 της κλίμακας. Μολονότι στην επιστημονική φαντασία έχουν αποτυπωθεί και ακόμα μεγαλύτεροι, όπως στην τηλεταινία καταστροφής 10.5 του 2004, που δείχνει έναν υποθετικό σεισμό μεγέθους 10,5 Ρίχτερ, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο σεισμογόνο ρήγμα στη Γη για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Πρακτικώς, οι σεισμοί στη Γη δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τιμή 9,5 της κλίμακας. Ο λόγος είναι ότι οι βράχοι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη ενέργεια από το όριο θραύσης, χωρίς να σπάσουν. Επομένως, το ποσοτικό μέγεθος του σεισμού εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος των πετρωμάτων που υπέστησαν θραύση, δηλαδή πόσα (χιλιό)μετρα μήκος είχε το σεισμογόνο ρήγμα που δημιουργήθηκε απελευθερώνοντας σεισμική ενέργεια. Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, ήταν ο Μεγάλος σεισμός της Βαλδίβια στην Χιλή, στις 22 Μαΐου 1960, μεγέθους 9,5 R και προκλήθηκε από το μεγαλύτερο σε μήκος ενιαίο ρήγμα του πλανήτη, μήκους χιλιομέτρων (σχεδόν μιλίων), στο οποίο τα πετρώματα υπέστησαν διάρρηξη στο μεγαλύτερο μέρος του κατά μήκος χιλιομέτρων.

25 Η κλίμακα Ρίχτερ δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κλίμακα Μερκάλι, που προσδιορίζει όχι το μέγεθος, αλλά την ένταση του σεισμικού φαινομένου σε ορισμένη τοποθεσία και, επομένως, εξαρτάται από το μέγεθος, την απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, το υπέδαφος και από παράγοντες που επηρεάζουν την διάδοση των σεισμικών κυμάτων. Επίσης, αφού η κλίμακα Μερκάλι προσμετρά τις επιπτώσεις ενός σεισμικού φαινομένου, δεν ενδείκνυται για μετρήσεις σε ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές.

26

27 ΠΗΓΕΣ:http://el. wikipedia
ΠΗΓΕΣ: CF%82#.CE.A4.CF.8D.CF.80.CE.BF.CE.B9_.CE.A3.CE.B5.CE.B9.CF.83.CE.BC.CF.8E.CE.BD_. CF.80.CE.BF.CF.85_.CE.B3.CE.B5.CE.BD.CE.BD.CF.8E.CE.BD.CF.84.CE.B1.CE.B9_.CF.83.CF.8 4.CE.BF_.CE.93.CE.AE.CE.B9.CE.BD.CE.BF_.CF.86.CE.BB.CE.BF.CE.B9.CF.8C

28 ΘΕματα Προγνώσεις σεισμού Πρόληψη κατά του σεισμού
Τα ζώα μας οι προφήτες Σεισμογενείς χώρες

29 ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΥ Πρόγνωση σεισμού είναι η πρόβλεψη, με σιγουριά, ότι συγκεκριμένου μεγέθους σεισμός πρόκειται να συμβεί σε συγκεκριμένο τόπο και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η πρόγνωση που αφορά τους σεισμούς που γεννώνται με φυσικές διαδικασίες στο Γήινο φλοιό δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα, υπήρξαν και υπάρχουν όμως προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή

30 Θεωρείται, από μερίδα επιστημόνων, απίθανο να υπάρξει πρόβλεψη σεισμών με χρονική ακρίβεια μεγαλύτερη του ενός ή δύο ετών ή ίσως και χρονική ακρίβεια δεκαετίας και από πολλούς τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση η ίδια η σκοπιμότητα πιο βραχυπρόθεσμων προβλέψεων

31 Για ρήγματα που έχουν μελετηθεί επαρκώς στατιστικά, μπορούν να συνταχθούν μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής και να γίνουν εκτιμήσεις της πιθανότητας ότι σεισμός κάποιας τάξης μεγέθους θα επηρεάσει την τοποθεσία εκείνη εντός διαστήματος αριθμού μερικών ετών ή δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών

32 H προσπάθεια για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αναζήτηση και μελέτη των αξιοποιήσιμων παραμέτρων πρόδρομων σεισμικών φαινομένων και παρακάτω γίνεται μια σύντομη παρουσίαση κάποιων από τις μεθόδους που έχουν προταθεί για τη βραχεία πρόγνωση.

33 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Πρόληψη! Πριν από ένα σεισμό, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Τα παρακάτω είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την περιουσία σας σε περίπτωση σεισμού. Για να αρχίσετε την προετοιμασία, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να έχετε ένα σχέδιο επικοινωνίας για την οικογένειά σας (πως θα επικοινωνήσετε με τους δικούς σας σε περίπτωση σεισμού) Στερεώστε τα ράφια με ασφάλεια στους τοίχους Τοποθετήστε μεγάλα ή βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια Αποθηκεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα όπως εμφιαλωμένα τρόφιμα, γυαλί και πορσελάνες στα χαμηλά επίπεδα και σε ράφια/συρτάρια τα οποία κλειδώνουν Στερεώστε τα βαριά αντικείμενα, όπως εικόνες και καθρέφτες στους τοίχους με ασφάλεια και μακριά από κρεβάτια, καναπέδες και οι άνθρωποι κάθονται οπουδήποτε

34 Επισκευάστε ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις και ανιχνεύστε πιθανές διαρροές σε συνδέσεις φυσικού αερίου αναζητώντας την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια. Αυτοί είναι πιθανοί κίνδυνοι πυρκαγιάς Εγκατάστήστε ευέλικτες σωληνώσεις για την αποφυγή διαρροών φυσικού αερίου ή νερού Στερεώστε καλά το θερμοσίφωνα σας, το ψυγείο, το φούρνο και τις συσκευές αερίου στον τοίχο και στο πάτωμα. Προτείνεται και η χρήση αυτόματης βαλβίδας αερίου η οποία διακόπτει την παροχή όταν ανιχνεύσει ισχυρούς κραδασμούς Επιδιορθώστε τυχόν βαθιές ρωγμές στα ταβάνια και στα θεμέλια Αποθηκεύστε ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, και εύφλεκτα προϊόντα με ασφάλεια σε κλειστά ντουλάπια και σε κάτω ράφια Εντοπίστε ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο κάτω από ένα γερό τραπέζι ή απέναντι σε εσωτερικούς τοίχους Πραγματοποιείτε ασκήσεις σεισμού με μέλη της οικογένειάς σας: Πτώση, κάλυψη και κρατιέμαι γερά!

35 ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ Ακολουθούν κάποια σχετικά παραδείγματα:
Ακολουθούν κάποια σχετικά παραδείγματα: Οι γάτες τινάζονται από τη θέση τους και τρέχουν αλαφιασμένες να κρυφτούν. Τα πουλιά τινάζονται ξαφνικά και αθόρυβα όλα μαζί και πετούν ψηλά. Τα ψάρια κολυμπούν κοντά την επιφάνεια και μερικά πηδούν έξω από αυτή. Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια- λίγες ώρες πριν την εκδήλωση μεγάλου σεισμού- οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος ( μέτρων). Αντιστοίχως, τα έντομα που ζουν κάτω από τη γη (όπως και τα ποντίκια και τα φίδια), βγαίνουν ξέφρενα στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το περιστατικό που σημειώθηκε το στην πόλη Χαϊτσένγκ στην Κίνα.

36 Έναν περίπου μήνα πριν από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ φίδια εγκατέλειψαν μαζικά τις φωλιές τους και μάλιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εποχή κατά την οποία τα ερπετά βρίσκονταν σε χειμερία και αποφεύγουν να εκτίθενται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια, η έξοδος από τις φωλιές τους ισοδυναμούσε με ομαδική αυτοκτονία! Τέλος, οι μέλισσες και οι σφήκες βγαίνουν όλες μαζί έξω από τη φωλιά τους, τα άλογα χλιμιντρίζουν χωρίς λόγο και αρχίζουν να καλπάζουν και αν είναι καλοκαίρι, τα τζιτζίκια σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν, ενώ τα κουνούπια δεν τσιμπούν. Αυτή η περίεργη συμπεριφορά των ζώων παρατηρείται 2 έως και 5 λεπτά πριν τον σεισμό. Εξαίρεση αποτελούν τα κουνούπια και τα έντομα των οποίων οι παράξενες συμπεριφορικές εκδηλώσεις εμφανίζονται πολλές ώρες πριν. Στην περίπτωση δε που ακολουθούν μετασεισμοί, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους.

37 ΣEIΣΜΟΓΕΝΕΙΣ ΧΩΡΕΣ Την έκτη θέση στον κατάλογο των περισσότερο σεισμογενών χωρών του κόσμου καταλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία παρότι κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της ευρωπαϊκής. Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο είανι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου ή Νέες Εβρίδες, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή.

38 βΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

39 3939 τουρκια

40 4040 ΧΙΛΗ

41 ΑΘΗΝΑ 1999

42 Αθηνα 1999

43 ΣΕΙΣΜΟΣ : ΌΤΑΝ Η ΓΗ ΧΟΡΕΥΕΙ…

44 Α. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
Τα αποτελέσματα του σεισμού στα έργα του ανθρώπου Τα αποτελέσματα του σεισμού στον ίδιο τον άνθρωπο Οι οικονομικές συνέπειες Οι συνέπειες στα νησιά

45 Τα αποτελέσματα του σεισμού στα έργα του ανθρώπου

46 Οι επιφανειακοί σεισμοί, μεγάλου μεγέθους με το επίκεντρο τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές προκαλούν τις περισσότερες φορές εκτεταμένες βλάβες σε κτήρια και τεχνικά έργα.

47 Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, αυτές οι καταστροφές έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς ή ακόμα και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

48 Στην Ελλάδα από την αρχή του αιώνα μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους άτομα περίπου. Ο σεισμός με τις περισσότερες απώλειες πραγματοποιήθηκε το 1881 στη Χίο. Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ήταν εξαιτίας της συγκέντρωσης των κατοίκων στους στενούς δρόμους του νησιού.

49 Τα αποτελέσματα του σεισμού στον ίδιο τον άνθρωπο
Τα αποτελέσματα του σεισμού στον ίδιο τον άνθρωπο

50 Εκτός από τους τραυματισμούς που προκαλούν οι σεισμοί βασικές επιπτώσεις είναι και η εκδήλωση ασθενειών και η εξάπλωση επιδημιών. Το 1759 στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε φοβερή επιδημία μετά από ισχυρό σεισμό(Μ=6,5) και αντίστοιχα στη Μεσσηνία το Το 1999 μετά το σεισμό της Πάρνηθας (Μ=5,9) με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας έγινε εμβολιασμός κατά της γρίπης σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς και σε παιδιά. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι λόγω των σεισμών κατέφευγαν στη μετανάστευση. Το 1858 μετά από τον σεισμό στην Κόρινθο με μέγεθος 6,5 οι κάτοικοι της εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση της κοντά στη θάλασσα.

51 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
2. Καλαμάτα 13/9/1986 (Μ=6,0) : 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν, 4 πολυκατοικίες κατέρρευσαν και το 20% των κτηρίων κατεδαφίστηκαν ενώ το 16% σοβαρές βλάβες. Αλμυρός Βόλου 9/7/1980 (M=6,5) : 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κτήρια καταστράφηκαν, υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

52 Οικονομικές συνέπειες

53 Οι οικονομικές συνέπειες των σεισμών σχετίζονται :
1.Βλάβες στις κατασκευές είτε με διαφοροποίηση των συνθήκων διαβιώσεις των πληγέντων 2.Απώλειες κατοικιών –εργασιακών χώρων 3.Αποδιοργάνωση της καθημερνής ζωής 4.Επικινδυνότητα εργασιακών χώρων 5.Πάγωμα εργασιών στις επιχειρήσεις –δημόσιες υπηρεσίες 6.Διακοπή των εκπαιδευτικών ,πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.

54 Σεισμοί στα νησιά

55 Η αρχική απότομη μετατόπιση του νερού που προκαλεί τη γέννηση ενός τσουνάμι μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού.

56 Στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε σεισμός στη βορειοανατολική Ιαπωνία μεγέθους 9,0 ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεντάι στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας και είχε διάρκεια ρεκόρ 5 λεπτά .Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας.

57 Β.ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Προσεισμικά μέτρα αυτοπροστασίας σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο Ενέργειες που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια του σεισμού

58 Προστατευτείτε από τους σεισμούς
Να ξέρετε τα τηλέφωνα που είναι χρήσιμα σε ώρα ανάγκης. Πρέπει να ξέρετε από πού και πως κλείνει ο γενικός διακόπτης για το ηλεκτρικό ρεύμα .

59 Να έχετε προμηθευτεί εφόδια που θα είναι χρήσιμα όπως : φάρμακα, φορητό ραδιόφωνο , φακό, σφυρίχτρα κ.τ.λ. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια .Να στερεώνετε καλά τα ράφια και να στηρίζετε καλά τα βαριά αντικείμενα

60 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πώς να αντιδρούμε σε ένα σεισμό αφού πολλοί τραυματισμοί και θάνατοι έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού λόγο του πανικού των ανθρώπων. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο πέστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι και το πρόσωπο σας με τα χέρια σας. Μείνετε μακριά από γυαλιά παράθυρα και από οτιδήποτε θα μπορούσε να πέσει πάνω σας. π.χ φωτιστικά και έπιπλα.

61 Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο μην επιχειρήσετε να βγείτε έξω είναι πολύ επικίνδυνο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να διακοπεί. Τέλος, σε περίπτωση που είστε παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια μην μετακινήσετε ή σηκώσετε σκόνη, καλύψτε το στόμα σας με ένα μαντίλι ή ρούχα. Φωνάξτε ως η έσχατη λύση.

62 Η γνώση είναι προστασία
Ας είμαστε προετοιμασμένοι

63 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://users.sch.gr/giannouleask/OASP%20033-064.pdf


Κατέβασμα ppt "Σεισμός:όταν η γη χορεύει Α3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google