Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5

2 Έτσι χαρακτηρίζονται οι χημικές ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους. Ως πρόσθετα ονομάζουμε και ουσίες που εισέρχονται ακούσια στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων (συνήθως κατάλοιπα ή εκχυλίσματα). Είναι ουσίες οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά -φυσικά πρόσθετα-, είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια -χημικά πρόσθετα. Πρόσθετα τροφίμων

3 Προϋποθέσεις Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων πρέπει: 1.Να είναι αποτελεσματικά 2.Να μην αποκρύβουν φθορά ή άλλα ελαττώματα του τροφίμου 3.Να μη μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική του αξία 4.Να μην παίρνουν τη θέση ευσυνείδητης επεξεργασίας 5.Να μην είναι δαπανηρά 6.Να υπάρχει σχετικά απλή μέθοδος προσδιορισμού τους

4 Ομάδες Προσθέτων Χρωστικές ουσίες: Ε Συντηρητικές ουσίες: Ε Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: Ε Ρυθμιστές οξύτητας: Ε Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε Γλυκαντικές ουσίες: Ε Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες Διογκωτικά Αντιαφριστικοί και αφριστικοί παράγοντες Βελτιωτικά Σκληρυντικά

5 Κατεψυγμένα ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική Ονομασία Επικινδυνότητα Πίτσα Υφαντής/ Κανάκη 250Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση 316Ερυθορβικό νάτριο Εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα 325Γαλακτικό νάτριο Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη 339Όξινο φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 407ΚαραγεννάνηΠεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Πολτός Ντομάτας Pumaro 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

6 Δημητριακά Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα 101Ριβοφλαβίνηπιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 339Φωσφορικά άλατα νατρίου (i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές Προίόντα : Kellogg’s, Nestle, Crunch, Nesquick

7 Κονσερβοειδή ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική Ονομασία Επικινδυνότητα Κονσερβα Κρεας (Dakor,Tulip) 250Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση Κονσερβα Φασολια (SW) 385Αιθυλενοδιαμιν ο-τετραοξικό ασβεστιονάτρι ο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Κονσερβα Μανιταρια (Farmer,Ελομας) Ντολμαδακια (Zanae,Farmera) 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

8 Μουστάρδες, Κέτσαπ, Μαγιονέζες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κετσαπ brava 211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα μαγιονεζα remia 270Γαλακτικό οξύΒρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη μαγιονεζα remia/ helmans 385Αιθυλενοδιαμινο -τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 412Κόμμι γκουάρ παροδικό φούσκωμα, μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών /ιχνοστοιχείων

9 Ψωμί ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Ψωμί τοστ200Σορβικό οξύΝευρικές διαταραχές Ψωμί τοστ330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

10 Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα Αλκοολούχα102Ταρτραζίνηπιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 212Βενζοϊκό κάλιοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Αναψυκτικά Ζύμες 270Γαλακτικό οξύΒρέφη/παιδιά: μη ανοχή λακτόζης Αλκοολούχα Αναψυκτικά Χυμοί, Ζύμες 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου Παγωτά Αναψυκτικά 410 Κόμμι χαρουπιών μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών/ιχνοστοιχείων Ζύμες450 Όξινο πυροφωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές

11 Αναψυκτικά150Καραμελόχρωμα 211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα 290Διοξείδιο του άνθρακα γρηγορότερη απορρόφηση υγρών ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλη 338Ορθοφωσφορικό οξύΠεπτικές διαταραχές 400Αλγινικό οξύμεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Αναψυκτικά414Κόμμι ακακίαςΑλλεργικές αντιδράσεις 950Ακετοσουλφαμικό κάλιο ύποπτο για καρκινογενέσεις 951Ασπαρτάμηημιρανίες,αλλαγή στη διάθεση(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογι κές διαταραχές 952Κυκλαμικό οξύ, κυκλαμικά άλατα νατρίου/ασβεστίου Καρκινογενέσεις 955ΣουκραλόζηΎποπτο

12 Μπισκότα ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα Μπισκότα Παπαδοπούλου / Carrefour Γεμιστα Κακάο, Παπ. Γεμιστά βανίλια, Παπ/Αλλατιν. Κομμ. Σοκ. 150ΚαραμελόχρωμαΔ γαστρεντερικά προβλήματα Μπισκότα Κομμ. Σοκ. Παπ. 420(ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Μπισκότα Πτι- Μπερ, Μπι. Κομμ. Σοκ. Παπ., Γεμ. Βαν., Γεμ. Κακ. Carrefour, Digestive Carr. 503Ανθρακικό αμμώνιο (ιι) όξινο ανθρακικό αμμώνιο ύποπτο Μπισκότα Γεμ. Βαν. Παπ. 966Λακτιτόλημεγάλες δόσεις :διάρροια

13 Κρουασάν, Σοκολάτες, Γκοφρέτες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα κρουασάν211Βενζοϊκό νάτριοΚαρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Σοκολάτες, κρουασάν 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου κρουασάν339Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 420(ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Κρουασαν σοκολάτες 440Πηκτίνημεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δυσφορία Μινι κρουασάν466ΚαρβοξυμεθυλοκυτταρίνηΠεπτικές διαταραχές

14 Ζαχαροειδή ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα Jelly Beans Ταρταζίνη Κιτρινοπορτοκαλί S/ Κίτρινο Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Κόκκινο τροφίμων 17 Ινδικοτίνη Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων Εμφάνιση εξανθημάτων Αλλεργικά άτομο:εξανθήματα,κνησμο MENTOS UP 2U, CHUPA CHUPS 120Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων MARSHMALLOWS ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ 124Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) Φωτοτοξικότητα επιπτώσεις σε θυρωειδή Γλειφιτζούρια127Ερυθροσίνηύποπτο

15 Τσίχλες ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, CHUPA CHUPS και TRIDENT,TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist Βουτυλική υδροξύανισόλη και υδροξυτολουόλη Εξανθήματα σε αλλεργικούς, χοληστερίνη DENTYNE, TRIDENT splash 466Καρβοξυμεθυλοκυττα ρίνη Πεπτικές διαταραχές TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist, MENTOS UP 2U. MENTOS pure and fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χιου 950Ακετοσουλφαμικό κάλιο Ύποπτο για καρκινογενέσεις

16 Τσίχλες ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα DENTYNE,ORBIT,TRI DENT senses,MENTOS GUM,. TRIDENT twist, MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χίου 951ΑσπαρτάμηΗμικρανίες, αλλαγή διάθεσης(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντ ερικές/γυναικολογι κές διαταραχές

17 Πατατάκια ΠροϊόνΑριθμός Ε Χημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα PRINGLES με κρεμμύδι, ‘’ hot & spicy’’ 270Γαλακτικό οξύΒρέθη,παιδιά: μη ανοχή λακτόζης RUFFLES ρίγανη, PRINGLES πάπρικα 627Γουανιλικό νάτριούποπτο

18 Κρέμες/Ζελέ/Επιδόρπια ΠροϊόνΑριθμός ΕΧημική ΟνομασίαΕπικινδυνότητα κρέμα καραμελέ Morphat, Crema Mia Φάγε, Άνθος αραβοσίτου Γιώτης, Γλυκοκουταλιές Φάγε μους σοκολάτας, Danette γάλα-σοκολάτα 407ΚαραγεννάνηΠεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Μαρμελάδες, Ζελέ φράουλα/ανανά Γιώτης, Danonino, κρέμα καραμελέ Γιώτης 330Κιτρικό οξύΜεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου κρέμα καραμελέ Morphat, κρέμα καραμελέ Γιώτης και Ζελέ φράουλα γιώτης Ριβοφλαβίνη Καρμίνες, Κοχελίνη, Καρμινικό πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη

19 Τα Πιο Επικίνδυνα Πρόσθετα Καρκινογενή: 128, 131, 142, , 230, 239, 249, 900, , 954 Αγγειοπάθειες: 249 Εντερικές Διαταραχές: 239 Δερματοπάθειες: 131, 230 Αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό και άσθμα:


Κατέβασμα ppt "Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google