Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ Γυπαετός είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ Γυπαετός είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ Γυπαετός είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά ο υποείδος (1783).γύπαυποείδηΕλλάδαυποείδος

2 ΠΟΥ ΖΕΙ Η ζώνη εξάπλωσής του έχει τα ανατολικά της όρια στην Ισπανία και τη Ν. Γαλλία (Πυρηναία) και τα δυτικά της στην Κ. Κίνα. Ενδιαμέσως, απαντά σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές, όπως στις Άλπεις, στην περιοχή του Καυκάσου, στην Κρήτη, στην Αραβική Χερσόνησο, στα όρη Ζάγκρος, στα Αλτάι και στα Ιμαλάια. Στην Αφρική, βρίσκεται στην οροσειρά του Άτλαντα, τα υψίπεδα της Αιθιοπίας και κάτω από το Σουδάν, μέχρι την κεντρική και τη βόρεια Κένυα και Τανζανία. Ένας απομονωμένος πληθυσμός κατοικεί στο Drakensberg της Νότιας Αφρικής.ΙσπανίαΓαλλίαΠυρηναίαΚίναΚρήτηΖάγκροςΑλτάιΙμαλάια ΑιθιοπίαςΣουδάνΚένυαΤανζανίαΝότιας Αφρικής

3 ΤΡΟΦΗ Όπως και οι άλλοι γύπες, ο γυπαετός τρέφεται με θνησιμαία ( scavenger ). Εκείνο, όμως, που τον χαρακτηρίζει είναι ότι, συνήθως περιφρονεί την πραγματική σάρκα, και στρέφεται κατά 85-90% στα οστά και τον μυελό τους! Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο είδος πτηνών που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη τροφή. Είναι σε θέση να καταπιεί ολόκληρο οστό μέχρι το μέγεθος του μηρού ενός αρνιού,, ενώ το ισχυρό πεπτικό σύστημα του διαλύει γρήγορα ακόμα και μεγάλα κομμάτια. γύπεςείδος

4 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Ο γυπαετός, ακόμη και σε ικανοποιητικά επίπεδα πληθυσμού, τοπικά απειλείται. Απαντά σε αποικίες που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να φθάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με πιο συχνή την παρουσία του στην Αιθιοπία και ορισμένες περιοχές των Ιμαλαΐων. Είχε σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά άρχισε εκ νέου, σε τοπικό επίπεδο και σε προστατευόμενες περιοχές, η αποκατάστασή του (Πυρηναία, Άλπεις, Ν. Γαλλία, Κορσική). Έχει επίσης μειωθεί σε τμήματα της Ασίας και της Αφρικής, αν και λιγότερο από ό, τι στην Ευρώπη.ΑιθιοπίαΠυρηναίαΆλπεις ΓαλλίαΚορσική

5 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο γυπαετός τρέφεται σε μια τεράστια περιοχή που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του. Το ίδιο ισχύει και κατά την περίοδο αναπαραγωγής, και τα ζευγάρια μπορεί να ελέγχουν από 100 έως 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης (!) Η περίοδος αναπαραγωγής είναι μεταβλητή, ανάλογα με το υποείδος και τη γεωγραφική περιοχή και μπορεί να κυμαίνεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Ευρασία (στην Ελλάδα Ιανουάριο με Φεβρουάριο), από Νοέμβριο-Ιούνιο στην ινδική υποήπειρο, από Οκτώβριο - Μάιο στην Αιθιοπία, ή και όλο το χρόνο στην Ανατολική Αφρική και Μάιο – Ιανουάριο στη Νότια Αφρική. Παρόλο που ο γυπαετός είναι ένα μοναχικό πτηνό, ο δεσμός μεταξύ ενός ζεύγους αναπαραγωγής είναι συχνά σημαντικά στενός, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, η πολυανδρία έχει καταγραφεί στο είδος. Οι «προγαμιαίες» τεχνικές προσέλκυσης του θηλυκού είναι εντυπωσιακές και, περιλαμβάνουν επίδειξη και εμπλοκή των γαμψωνύχων, σπειροειδείς και κάθετες εφορμήσεις κ.α.υποείδοςΑιθιοπίαΝότια Αφρική


Κατέβασμα ppt "Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ Γυπαετός είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google