Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Β΄ ΤΑΞΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Β΄ ΤΑΞΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Β΄ ΤΑΞΗ
ΘΕΜΑ: Η σχέση των νέων με τη μουσική ΜΑΪΟΣ 2014

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Να ερευνήσουμε τις επιρροές της μουσικής στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των νέων, την ιστορία της, τα είδη και τις εκφράσεις της.

3 Ερωτήματα «Τι είναι η μουσική;»
«Πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη μουσική;» «Με ποιους τρόπους εκφράζει τα συναισθήματα που του δημιουργεί;» «Πώς βοηθά την υγεία;» « Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;» «Συνδέονται οι μουσικές προτιμήσεις με συγκεκριμένες συμπεριφορές;»

4 1) Ορισμός “Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα" Σωκράτης Είναι η τέχνη που βασίζεται στη οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, την εκτέλεση και ακρόαση ενός μουσικού έργου, καθώς και η επιστήμη που επικεντρώνεται σε θέματα συνδεόμενα με την παραγωγή, οργάνωση και λήψη ήχων.>> αναφέρει η Βικιπαίδεια

5 Τα πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων είδη μουσικής
-Pop ( ποπ ) -Rock ( ροκ) -Rap/Hip-Hop ( ραπ/χιπ-χοπ) -Reggae(ρέγκε) -Disco (ντίσκο) -Heavy Metal (χέβι μέταλ) -House ( χάουζ) -Trance ( τρανς) -Folk(φολκ) -Jazz( τζαζ) -Classic( κλασσική) -Latin(λάτιν)

6 Ιστορία της Μουσικής Χρονολογείται από την αρχαιότητα.
Τα αγόρια ξεκινούσαν μουσικές σπουδές από τα έξι τους χρόνια. Στο θέατρο χρησιμοποιούσαν μουσικά όργανα όπως αυλό, λύρα και κιθάρα Κατά την Αναγεννησιακή περίοδο ( ) ένα μεγάλο μέρος της διασωθείσας μουσικής της Ευρώπης είναι λαϊκά τραγούδια. Από τα μέσα του 15ου αι., η πολυφωνία χρησιμοποιούνταν από συνθέτες και τραγουδιστές σε θρησκευτικές συνθέσεις.

7 Είδη της μουσικής Α. Κλασική μουσική Β. Βυζαντινή μουσική
Γ. Δημοτικό τραγούδι Δ. Ρεμπέτικο τραγούδι Ε. Ροκ - Heavy Metal Στ. Ποπ Ζ. TRANCE Η. Hip-Hop

8 ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

9 Σωματικές επιδράσεις της μουσικής
Εξωτερικές σωματικές αντιδράσεις που μπορεί να έχουν τη μορφή ρυθμικού χτυπήματος του ποδιού, λικνίσματος, κουνήματος του κεφαλιού ή ρυθμικών κινήσεων των χεριών. Επηρεάζει όχι μόνο τις πνευματικές δραστηριότητες που είναι καθαρά μουσικές αλλά και όλο το φάσμα της γνωστικής αντίληψης όπως η γλώσσα και η μνήμη.

10 Με τη μουσική ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και λόγω αυτού διευκολύνεται η απομνημόνευση πληροφοριών στη βραχυχρόνια μνήμη. Θέτει σε λειτουργία όλο τον εγκέφαλο Βοηθά στην απομνημόνευση καινούργιων λέξεων εν αντιθέσει με την απόλυτη ησυχία

11 Ψυχολογικές επιδράσεις της μουσικής
Δημιουργούνται πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Οδηγεί σε συναισθήματα όπως συγκίνηση, ανακούφιση, τάση ανεξαρτησίας και επανάστασης. Προκαλεί στον εγκέφαλο αντιδράσεις που συνδέονται με την ευχαρίστηση και την χαλάρωση. Οι νέοι προσπαθούν μέσω της μουσικής να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

12 Μουσικοθεραπεία Η µουσικοθεραπεία λειτουργεί σε τρία συγκεκριµένα επίπεδα: κραδασµικό (δονητικό), συναισθηµατικό και πνευµατικό». Τα δονητικά στοιχεία της µουσικής επηρεάζουν τα νεύρα, τους αδένες, τους µυς και τα οστά. Βελτιώνει τη λεκτική μνήμη. Μικρότερος κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή σύγχυσης.

13 Ξυπνάει» μηχανισμούς που συνδέονται με την ικανότητα του εγκεφάλου να αποκαθιστά και να ανανεώνει τα νευρικά του δίκτυα επιδρώντας σε συγκεκριμένα κέντρα που παράγουν συναισθήματα ευχαρίστησης, ανταμοιβής και μνήμης. Η μουσική λειτουργεί ευεργετικά σε πολλούς τομείς όπως σε μαθησιακές δυσκολίες, γλωσσικές διαταραχές αλλά και σε ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.

14 Μέθοδος Tomatis Είναι μια τεχνική διέγερσης των αισθητηρίων του ήχου, η οποία, μέσα από ερευνητικά προγράμματα, έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ευεργετικά σε πολλούς τομείς όπως σε μαθησιακές δυσκολίες, γλωσσικές διαταραχές αλλά και σε ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές. Χρησιμοποιείται η μουσική του Μότσαρτ, που χαρακτηρίζεται από ισορροπία στο ρυθμό, την αρμονία και τη μελωδία.

15 Έχει εμφανή αποτελέσματα:
Στην ποιότητα της φωνής (μιλώντας και τραγουδώντας) Στη συγκέντρωση Στην κατανόηση Στην ικανότητα επικοινωνίας Στην επιδεξιότητα ανάγνωσης Στην προφορική και γραπτή έκφραση Στις κινητικές δεξιότητες Στην ταχύτητα Στην τυπικότητα στο χρόνο Στην καλύτερη αίσθηση του ρυθμού Στην αυτοπεποίθηση Στη γενική συμπεριφορά (ήρεμος ανοιχτός, κλπ).

16 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΗΧΟΥ... ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!
Είναι αρχεία, τα οποία αφού ο χρήστης «κατεβάσει» από το Internet, τα αποσυμπιέζει με ειδικό πρόγραμμα και τα ακούει μέσω ακουστικών. Βασίζονται στη θεωρία των δίωτων ήχων. Επηρεάζουν τη συναισθηματική διάθεση και την πνευματική διαύγεια του ατόμου. 

17 ΠΗΓΕΣ www.tomatisathens.gr/πώς-λειτουργεί-η-μέθοδοσ-tomatis/
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ - η μέθοδος Τomatis και η μάθηση. - TOMATIS METHOD GREEK. Entercity.Gr Παγκρήτιος διαδυκτιακός κόμβος (άρθρο) 1lyk-iliou.att.sch.gr/projectmusic 38lyk-athin.att.sch.gr «Μουσική και Ιατρική» Walter Gutdeutsch, Νέα Ακρόπολη , 1991 EL.WIKIPEDIA «Μουσική και Ψυχολογία» Λιάνα Πολυχρονιάδου» περιοδικό frontiers in Human Neuroscience

18 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "1ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(PROJECT) Β΄ ΤΑΞΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google