Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια: Κολοβού- Νικολακοπούλου Αρετή.  Σε αυτό συμμετείχαν οι μονάρχες της Ευρώπης που συνιστούσαν την «Ιερά Συμμαχία».  Δεδομένου ότι η Οθωμανική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια: Κολοβού- Νικολακοπούλου Αρετή.  Σε αυτό συμμετείχαν οι μονάρχες της Ευρώπης που συνιστούσαν την «Ιερά Συμμαχία».  Δεδομένου ότι η Οθωμανική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια: Κολοβού- Νικολακοπούλου Αρετή

2  Σε αυτό συμμετείχαν οι μονάρχες της Ευρώπης που συνιστούσαν την «Ιερά Συμμαχία».  Δεδομένου ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ακμάζουσα εκείνη την περίοδο, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία) συλλογιζόμενες τα συμφέροντα τους έκαναν πράξη τον στίχο του Κ. Βάρναλη «Φρόνιμα και τακτικά πάω με εκείνον που νικά».  Έτσι, παρά τις προσπάθειες του Καποδίστρια, τότε υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας για στήριξη της ελληνικής επανάστασης, ο ανθέλληνας αυστριακός καγκελάριος Μέττερνιχ, πείθει τον Τσάρο να την αποδοκιμάσει και να επιτρέψει στους Τούρκους να εισβάλλουν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για την καταστολή της.

3  Με πρόφαση να κάμψουν το επαναστατικό ελληνικό φρόνημα φανατισμένοι μουσουλμάνοι εκτροχιάζονται και οδηγούνται σε σφαγές και λεηλασίες.  Αποκορύφωμα υπήρξε ο απαγχονισμός του οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ την ημέρα του Πάσχα (10 Απριλίου 1821). Αποτέλεσμα:  Η Ρωσία, παρ’ ότι προσπαθεί να διατηρήσει ειρήνη, εξοργίζεται από τις βαρβαρότητες κατά των ομοδόξων Ελλήνων.  Ο Καποδίστριας με φιλοπόλεμη μερίδα ξεσηκώνονται και πείθουν τον Τσάρο μέσω του πρεσβευτή Στρογκανόφ να διακόψει τις σχέσεις με το Οθωμανικό κράτος και να αποστείλει «τελεσίγραφο των 8 ημερών» στον Σουλτάνο απαιτώντας να σεβαστούν τα δικαιώματα των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων.  Διακοπή στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας- Οθωμανικού κράτους και ενδεχόμενο νέου ρωσοτουρκικού πολέμου.  Οι Τούρκοι απαντούν με νέες σφαγές σε Σμύρνη και Κυδωνιές.

4  Το ενδεχόμενο του πολέμου θα ήταν ευνοϊκότατο για την ελληνική επανάσταση καθώς το Οθωμανικό κράτος εξουθενωμένο θα είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ομόδοξους Ρώσους που αποτελούσαν ακμαία δύναμη της εποχής. Οπότε, ο Μέτερνιχ και ο ομοϊδεάτης του, ο άγγλος υπουργός εξωτερικών Κάστλεριγ φοβούμενοι κάτι τέτοιο έσπευσαν να διασφαλίσουν ρωσοτουρκική ειρήνη.  Ο φιλοπόλεμος Καποδίστριας παραγκωνίζεται από τον Μέτερνιχ και το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας αναλαμβάνει πλέον μόνος του ο φιλειρηνιστής Νεσελρόντε.  Εντέλει, ο τσάρος πείθεται να υποχωρήσει.

5 «Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τα' όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά τ' αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια καθρέφτιζε μεσ' τα νερά...» Β.Ουγκώ

6  Επικρατεί η θέση του Μέττερνιχ και «το ελληνικό κίνημα καταδικάζεται ως ενέργεια εγκληματική, αναρχική, που έχει την ίδια προέλευση με τον καρμποναρισμό».  Στη Βερόνα άλλωστε δεν φτάνει ποτέ η ελληνική αποστολή αφού ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Ανδρέας Μεταξάς και ο γάλλος υποπλοίαρχος Ζουρνταίν εμποδίζονται από τις αρχές του παπικού κράτους να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατ’ εντολή των Μ. Δυνάμεων.  Ο Μεταξάς σημειώνει για το συνέδριο ότι οι ηγεμόνες έχουν πλέον εγκαταλείψει τους Έλληνες και πως μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στις δικές τους δυνάμεις.

7 Επιμέλεια: Αδαμίδης Γαβριήλ

8  1. Μεταστροφή αγγλικής πολιτικής. Γεώργιος Κάννινγκ. -Στροφή υπέρ των Ελλήνων. -Διαδοχή του Κάστλεριγ από τον Γεώργιο Κάννινγκ. - Μεταβολή αγγλικής πολιτικής προς την Ελλάδα.  2. Ενέργειες του Κάννινγκ υπέρ των Ελλήνων. α. Η αγγλική αντιπροσωπία στο συνέδριο της Βερόνας υπήρξε θετική για τους Έλληνες. β. Αναγνωρίστηκε ο ελληνικός αποκλεισμός και το δικαίωμα για τον έλεγχο ξένων πλοίων. γ. Διατάχτηκε ο αρμοστής των Ιονίων Νήσων να συμπεριφέρεται στους Έλληνες ως προς εμπολέμους και να παραχωρήσει το νησί Κάλαμο ως καταφύγιο των διωκομένων γυναικοπαίδων. δ. Προστασία των χριστιανών από τον Άγγλο πρεσβευτή στην Κωσταντινούπολη. ε. Φιλελληνισμός στην Αγγλία, επισύναψη δανείου.

9  1. Απάντηση Ρώσων: Σχέδιο Τριών Τμημάτων. -Οι Ρώσοι παύουν να θεωρούνται φυσικοί προστάτες των Ελλήνων. -Πρόταση του σχεδίου των τριών τμημάτων. -Δημιουργία τριων αυτόνομων ελληνικών ηγεμονιών υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, χωρίς την πολιτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. -Ο Κάννινγκ έναντι του σχεδίου αυτού κράτησε παρελκυστική πολιτική με σκοπό να το υπονομεύσει.

10 1. Τα πρώτα ελληνικά κόμματα. -Το 1825-1826 δημιουργούνται τα 3 πρώτα ελληνικά κόμματα: α. το Αγγλικό β. το Γαλλικό και γ. το Ρωσικό, με τα οποία ανοίγει το κεφάλαιο της ξενοκρατίας. -Τα κόμματα αυτά δεν βγήκαν για τις ανάγκες του λαού, αλλά για να υπηρετήσουν την πολιτική των ξένων. 2. Η ‘’Πράξη της Υποτέλειας’’. -Η πρώτη πολιτική πράξη που σφραγίζει την πολιτική δράση των κομμάτων. - Αποτελούσε ‘’αίτηση προστασίας’’ την οποία συνέταξε η Επιτροπή της Ζακύνθου και απέβλεπε στη μετατροπή της Ελλάδας σε αγγλικό προτεκτοράτο. 3. Πρωτόκολλο Πετρουπόλεως (4 Απριλίου 1826) Ημιαυτονομία. -Πρώτο έγγραφο της ελληνικής ανεξαρτησίας. -Όροι: 1. Η Ελλάδα θα γινόταν ημιαυτόνομο κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. 2.Υποβολή ετησίου φόρου στο Σουλτάνο. 3. Αποζημίωση για τις τουρκικές περιουσίες των απελευθερωμένων περιοχών. 4. Παρέχεται στους Έλληνες ελευθερία στην άσκηση του εμπορίου και της θρησκείας. 5. Ελευθερία για τον τρόπο διακυβέρνησης των απελευθερωμένων περιοχών.

11  1. Ιουλιανή σύμβαση (6 Ιουλίου) Αυτονομία. -Στις 6.7.1827 η Αγγλία, η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν στο Λονδίνο τη λεγόμενη Ιουλιανή Σύμβαση. -Σύμφωνα με αυτή: 1. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως αυτόνομο κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. 2. Σύνορα του νέου κράτους προς Βορρά η οροθετική γραμμή Παγασητικού – Αμβρακικού. 3. Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα υποστηρίξουν με την παρουσία του στόλου τους το διάβημα προς τους εμπολέμους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

12 Επιμέλεια: Αφροδίτη Παπαθανασοπούλου

13  Γεννήθηκε το 1766 στην Κέρκυρα  Σπούδασε ιατρική στη Ιταλία.  1807 κατέφυγε στην τσαρική Ρωσία  Ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών  Η Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1827 τον εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδος  Θεωρήθηκε από πολλούς ως «σωτήρας άγγελος»

14  Ασχολήθηκε κυρίως με τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας  Μέσα σε μικρό διάστημα επιτέλεσε τεράστιο έργο  Έδινε προτεραιότητα στη στοιχειώδη επαγγελματική εκπαίδευση ΟΜΩΣ  Ήρθε σε αντιπαράθεση με όσους ήθελαν την ίδρυση Πανεπιστημίου  Ήταν συγκεντρωτικός και αυταρχικός  Παραμέρισε τους τοπικούς άρχοντες, κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες  Θεωρήθηκε όργανο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής

15  Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη  Για την δολοφονία του Καποδίστρια υπάρχουν δύο εκδοχές.  -Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή των Καποδιστριακών και ρωσόφιλων ιστορικών η δολοφονία του οργανώθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία.  -Σύμφωνα τώρα με τη δεύτερη εκδοχή οι Μαυρομιχαλέοι οδηγήθηκαν μόνοι τους στο έγκλημα κινούμενοι από προσωπικά ελατήρια.

16 Επιμέλεια: Δήμητρα Θεοδώρου

17 Συνθήκη του Λονδίνου 25 Απριλίου/7 Μαΐου 1832 Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως ή του Καλεντέρ Κιόσκ 9/21 Ιουλίου 1832 Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οθωνική περίοδο ήταν η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία

18 Τα λαϊκά αισθήματα εκφράζει η φράση του Μακρυγιάννη: «Σήμερα ξαναγεννιέται η πατρίδα κι αναστένεται όπου ήταν τόσο καιρό χαμένη και σβυσμένη. Σήμερα αναστένονται οι αγωνισταί…»

19  Οι Βαυαροί αντιβασιλείς, θεωρώντας ανώριμο τον ελληνικό λαό να διοικηθεί συνταγματικά, αγνόησαν το Ηγεμονικό Σύνταγμα και κυβέρνησαν απολυταρχικά, αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα.  Καταδίκασαν σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα ως υποκινητές στάσεων και έκαναν εκστρατεία εναντίον της Μάνης. Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας σώθηκαν χάρη στη σθεναρή στάση των δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη.

20  Ο Όθων ενηλικιώθηκε το 1835 και ανέλαβε τις βασιλικές του εξουσίες. Αλλά γρήγορα διεύψευσε τις προσδοκίες των Ελλήνων, διότι δεν κατάφερε να καταλάβει τις ανάγκες της Ελλάδας και είχε την απατηλή πεποίθηση ότι μπορούσε να κυβερνήσει μόνος του. Γαλουχημένος πολιτικά με τις ιδέες μιας παρωχημένης εποχής, κυβέρνησε απολυταρχικά.

21 Στρατός και λαός κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από τα ανάκτορα, που αργότερα ονομάστηκε Πλατεία Συντάγματος, και υποχρέωσαν τον Όθωνα να δεχθεί τα εξής αιτήματα:  Χορήγηση Συντάγματος  Σύγκληση Εθνοσυνέλευσης  Διορισμό του Μεταξά ως πρωθυπουργού  Απομάκρυνση των Βαυαρών

22 Το Σύνταγμα του 1844  Η Α’ Εθνική μεταπελευθερωτική Συνέλευση συνήλθε στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1843 και κατάρτισε Σύνταγμα το οποίο αποτελούνταν από 107 άρθρα και ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844. Με το νέο Σύνταγμα δεν άλλαξε ουσιαστικά η μορφή του πολιτεύματος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το πολίτευμα που θεσπίστηκε ήταν Συνταγματική Μοναρχία. Γ’ Συνταγματική Μοναρχία (1844-1862)  Με την παραχώρηση του Συντάγματος άρχισε η περίοδος της Συνταγματικής Μοναρχίας αλλά και της ουσιαστικά κοινής βασιλείας Όθωνα και Αμαλίας. Ο Όθωνας δεν πίστεψε ποτέ στο Σύνταγμα που παραχώρησε.  Κατά την περίοδο αυτή διακρίθηκαν δύο πολιτικοί, ο Μαυροκορδάτος του Αγγλικού κόμματος και ο Κωλέττης του Γαλλικού, με διαφορετικές ιδέες.

23  Μια νέα γενιά πολιτικών εμφανίζεται που πρεσβεύει ότι περισσότερη σημασία πρέπει να δοθεί στη συνταγματική κατάκτηση. Σε όλη αυτή την εκδήλωση πρωτοστατεί η σπουδάζουσα νεολαία, η «Χρυσή Νεολαία», με ηγέτη το Μεσολογγίτη πολιτικό Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Η φοιτητική κοινότητα είχε πρωτοστατήσει σε όλα τα αντιοθωνικά κινήματα.  Ο Όθων, στον Πειραιά, συνάντησε τις αποδοκιμασίες του πλήθους και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πέθανε μετά από 5 χρόνια στη Βαυαρία και θάφτηκε με την ελληνική στολή.

24 Ο Όθωνας αγάπησε πραγματικά την Ελλάδα, αφού το 1862 έφυγε με τη θέλησή του χωρίς την επιβολή στρατού και ζήτησε πριν πεθάνει να θαφτεί με την ελληνική στολή. Εγκολπώθηκε την πολιτική της Μεγάλης Ιδέας και συνέδεσε τη βασιλεία του με αυτή, θεωρώντας τον εαυτό του βασιλιά όλου του Ελληνισμού. Του έλειπε όμως ο ρεαλισμός, γι’ αυτό δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ούτε τις δικές του δυνατότητες ούτε του τόπου.

25


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια: Κολοβού- Νικολακοπούλου Αρετή.  Σε αυτό συμμετείχαν οι μονάρχες της Ευρώπης που συνιστούσαν την «Ιερά Συμμαχία».  Δεδομένου ότι η Οθωμανική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google