Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μείγματα. Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μείγματα. Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μείγματα

2 Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα.

3 Νερό με βότσαλα Νερό με λάδι Σε κάποια μείγματα τα συστατικά τους είναι ευδιάκριτα, δηλαδή βλέπουμε τα διαφορετικά συστατικά. Στο αίμα δεν διακρίνουμε με τα μάτια μας διαφορετικά συστατικά. Ξέρουμε όμως ότι το αίμα περιέχει εκτός από υγρό και διάφορα είδη κυττάρων που μπορούμε να τα δούμε με μικροσκόπιο

4 Αν δώσουμε σε έναν διψασμένο ένα ποτήρι αλατόνερο θα καταλάβει τη διαφορά πριν το πιεί; όμως…

5 Μείγματα που τα συστατικά τους είναι διακριτά (έστω και με μικροσκόπιο) λέγονται ετερογενή. Μείγματα που τα συστατικά τους δεν είναι διακριτά (ούτε με γυμνό μάτι ούτε με μικροσκόπιο) λέγονται ομογενή ή διαλύματα. στα διαλύματα βλέπουμε μια ΦΑΣΗ στα ετερογενή μείγματα βλέπουμε περισσότερες από μια ΦΑΣΕΙΣ

6 ετερογενή μείγματα σούπα χώμα ομογενή μείγματα κράμα μετάλλων λάδι οινόπνευμα σε νερό ζάχαρη σε νερό κρασί

7 ζελέ σαντιγύ καπνός αφρός και η σκόνη στον αέρα γαλακτώματα αυγολέμονο Τα γαλακτώματα δείχνουν ομογενή, αλλά σχετικά εύκολα «κόβουν» και βλέπουμε ότι τελικά έχουν διακριτά συστατικά.

8 Με ολίγη ΝΑΙ ή ΟΧΙ : 3 κουτ. καφέ + μισή ζάχαρη Βαρυγλύκος: 3 κουτ. καφέ +4 ζάχαρη Πολλά Βαρύγλυκος: 4 κουτ.καφέ +6 ζάχαρη Γλυκήβραστος: 3 κουτ. καφέ +6 ζάχαρη και σηκώνουμε το μπρίκι να κάνει φουσκάλες όταν τον σερβίρουμε. Μέτριος: 3 κουτ. καφέ + 2 ζάχαρη Μέτριος Βαρύς: 3 κουτ. καφέ +3 ζάχαρη Μέτριος βραστός ή βραστός και ΟΧΙ: 3 κουτ. καφέ + 3 ζάχαρη και στο σερβίρισμα κάνουμε φουσκάλες. Βαρύς με μισό :3 κουτ. καφέ + 6 ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι νερό (πηχτός σαν σιρόπι!!) Μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα με διαφορετικές αναλογίες των ίδιων συστατικών. Οι ιδιότητες του μείγματος θα εξαρτηθούν από την αναλογία των συστατικών. Τα μείγματα διατηρούν τις ιδιότητες των συστατικών τους.

9 Διαλύματα (ομογενή μείγματα) διαλύτης (νερό) διαλυμένη ουσία (ζάχαρη) Στα διαλύματα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα επιμέρους συστατικά γιατί βρίσκονται σε τόσο μικροσκοπικά κομμάτια που δεν είναι ορατά με κανενός είδους μηχάνημα. Τα διαλύματα δεν παύουν να είναι μείγματα, επομένως κρατάνε τις ιδιότητες όλων των συστατικών τους. Διαλύτης είναι το νερό, ή αν δεν υπάρχει νερό το συστατικό σε μεγαλύτερη αναλογία. Εκτός από τα υγρά διαλύματα υπάρχουν και: Στερεά διαλύματα (κράματα μετάλλων) Αέρια διαλύματα (αέρας)

10 Νερό: ο παγκόσμιος διαλύτης Σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε νερό και λάδι.. …και κατόπιν προσεκτικά λίγες σταγόνες μελάνι. Αν σπάσουμε τη φυσαλίδα του μελανιού… …βλέπουμε ότι το μελάνι διαλύεται στο νερό, αλλά όχι στο λάδι.

11 Η ζάχαρη διαλύεται εύκολα στο νερό, αλλά μπορούμε να διαλύσουμε απεριόριστη ποσότητα ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό; Οι ουσίες εμφανίζουν εκλεκτικότητα ως προς το σε ποιους διαλύτες μπορούν να διαλυθούν και σε ποια ποσότητα (δηλαδή έχουν προτιμήσεις…) Διαλυτότητα Αν ρίξουμε περισσότερη ζάχαρη από όση «χωράει» να διαλυθεί σε αυτή την ορισμένη ποσότητα νερού, τότε αυτή θα «αρνηθεί» να διαλυθεί και θα καθίσει στον πυθμένα ως ίζημα


Κατέβασμα ppt "Μείγματα. Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google