Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ SPE305A

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ SPE305A"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ SPE305A
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΑΝΘΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

2 ΚΕΙΜΕΝΟ με θέμα περιβαλλοντικό
ΚΕΙΜΕΝΟ με θέμα περιβαλλοντικό από το βιβλίο των ελληνικών της Γ΄ δημοτικού, 2ο τεύχος σελ.64

3 Το ηλιακό λεωφορείο

4 Ήταν κάποτε μια μικρή, ονειρεμένη πολιτεία, η Λιλιπούπολη, που στους δρόμους της ταξίδευε ένα αλλιώτικο λεωφορείο. Ένα λεωφορείο που το λένε ηλιοτρόπιο, με πεταλούδες άσπρες και ροζ, κάνει κάθε μέρα κι ένα δρομολόγιο πάνω σε μια γραμμή από φως. Τρέχα, ηλιακό μου λεωφορείο, πέρνα σαν αστραπή πορτοκαλιά κι απ’ την εξάτμισή σου πέτα γύρω γύρω ηλιόσπορους να τρώνε τα πουλιά.

5 Συνέχεια… Μ’ ένα λεωφορείο που το λένε Ηλιοτρόπιο γεμάτο γέλια και μουσικές, πάμε κάθε μέρα κι ένα δρομολόγιο στις φωτεινές μας Λιλιγειτονιές.

6 ΠΡΟΚΑΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ & (επεξήγηση άγνωστων λέξεων του κειμένου)
ΠΡΟΚΑΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ & (επεξήγηση άγνωστων λέξεων του κειμένου) Δρομολόγιο (το) (ουσ.)= πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκοινωνιακό μέσω από ένα μέρος σε άλλο./ δρόμος/ δρομέας. Ηλιοτρόπιο (το) (ουσ.)= το φυτό που το άνθος του και τα φύλλα του στρέφονται προς τον ήλιο./ηλιοστάσιο/ ηλιοστάτης/ ηλιοστρεφής/ ηλιοστολισμένος / ηλιοστάλακτος/ ηλιοφανείς/ ηλιοφάνεια/ ηλιόφοβος/ηλιόφως/ ηλιόφωτο/ ηλιοφώτιστος/ ηλιόλουστος/ ηλιοφωτόμετρο.

7 Συνέχεια… Ηλιακός-η-ό (επίθ.)= αυτός που αναφέρεται στον ήλιο, αυτός που προέρχεται από τον ήλιο/ ο ευήλιος, αυτός που λούζεται από τον ήλιο./ ηλίαση/ λιάζω- ομαι/ηλιοβασίλεμα. Αλλιώτικος –η-ο (επίθ.)= διαφορετικός./ αλλιώς. Εξάτμιση (η) (ουσ.) = η μεταβολή ενός υγρού σε ατμό.

8 Ανάγνωση κειμένου Αρχικά το κείμενο θα ακουστεί ηχογραφημένο και στην συνέχεια κάθε ομάδα θα κληθεί να ξαναδιαβάσει το κείμενο η κάθε μια ξεχωριστά και μεγαλόφωνα με ξεχωριστό ύφος (π.χ η μια ομάδα θα το διαβάσει χαρούμενα η άλλη λυπημένα, η άλλη με απορία κτλ.). Στη συνέχεια θα ρωτήσω τα παιδιά αν έχουν καμιά άγνωστη λέξη εκτός από αυτές που εξηγήθηκαν στην αρχή και θα τους ρωτήσω πιο ύφος από όλα που άκουσαν ταιριάζει στο κείμενο.

9 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Νοουμένου ότι υπάρχει προϋπάρχουσα γνώση όσων αφορά την ομοιοκαταληξία και τους τύπους της θα γίνει μια σύντομη υπενθύμιση παρόλα αυτά. Τα παιδιά θα πρέπει να βρουν τι είδους ομοιοκαταληξία υπάρχει στο ποίημα δηλαδή αν είναι πλεκτή ή ζευγαρωτή.

10 Διάλεκτος Αλλιώτικος –η-ο (επίθ.)= διαφορετικός./ αλλιώς στα κυπριακά λέγεται άλλοσπως. Ηλιοτρόπιο (το) (ουσ.)= το φυτό που το άνθος του και τα φύλλα του στρέφονται προς τον ήλιο. Στα κυπριακά λέγεται λιοστρόφη.

11 Αξιολόγηση Τα παιδιά θα ερωτηθούν κατά πόσο κατανόησαν το κείμενο και όσα διδάχθηκαν στο μάθημα έτσι ώστε να καταλάβω αν δίδαξα σωστά το μάθημα και αν υπάρχουν κενά.

12 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ SPE305A"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google