Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο νερουλάς Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα Λουκά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο νερουλάς Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα Λουκά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο νερουλάς Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα Λουκά

2 Το νερό στα παλιά χρόνια
Πριν μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης. Το πόσιμο νερό προερχόταν από πηγάδια και πηγές. Σε ορισμένες χώρες ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση του πληθυσμού σε σταθερή βάση σε πόσιμο νερό.

3 Το νερό στα παλιά χρόνια
Παλιότερα, αρκούσε μια γεώτρηση ή το άνοιγμα ενός πηγαδιού για να προμηθευτούν οι άνθρωποι το νερό που έπιναν. Φυσικές πηγές ή υπόγεια νερά σε καλή κατάσταση προμήθευαν πόλεις και χωριά με πόσιμο νερό. Ένα συνηθισμένο επάγγελμα ήταν αυτό του νερουλά, που γυρνούσε με ένα κάρο φορτωμένο με δοχεία (σταμνιά) με νερό στις γειτονιές.

4 Νερουλάς = Υδρονομέας = Νεροκόπος

5 Νερουλάς  Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότησή τους με νερό. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία . Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβότανε περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ.

6 Το επάγγελμα του νερουλά σήμερα
Σήμερα, το επάγγελμα αυτό επιβιώνει σε περιοχές που διαθέτουν ακατάλληλη ποιότητα ή μη επαρκή ποσότητα νερού. Σε άλλες περιοχές (π.χ. Κόρινθος) γυρνάνε στις γειτονιές βυτία που πουλάνε πόσιμο νερό, ενώ σε πολλά νησιά των Κυκλάδων  και των Δωδεκανήσων ειδικά σκάφη-μαούνες μεταφέρουν πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

7 «Ο νερουλάς» Ενότητα 2η σελ. 40
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο κείμενο «Ο νερουλάς» (ΒΜ,σελ. 40) Εντοπίστε τις παραγράφους του κειμένου και δώστε τίτλους (Άσκ. 1) 1. Η δουλειά του νερουλά. 2. Οι νερουλάδες χρησιμοποιούσαν ζώα στη δουλειά τους. 3. Το χειμώνα δεν ήταν απαραίτητοι οι νερουλάδες. 4. Νερουλάδες υπήρχαν μόνο στις πόλεις. 5. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 χάθηκε το επάγγελμα του νερουλά.

8 Και τώρα λίγη Γραμματική
Εντοπίστε στο κείμενο το ουσιαστικό νερουλάς σε όλες τις μορφές του (πτώσεις) Ο νερουλάς Κάθε γειτονιά είχε το νερουλά της Γέμιζε ο νερουλάς από μια κεντρική… Το επάγγελμα του νερουλά… Άλλοι νερουλάδες … Νερουλάδες στην πόλη υπήρχαν…

9 Κλίνω το ουσιαστικό «νερουλάς»
ΕΝΙΚΟΣ ΑΡ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡ. Ονοματική: ο νερουλάς οι νερουλάδες Γενική: του νερουλά των νερουλάδων Αιτιατική: το νερουλά τους νερουλάδες Κλητική: νερουλά νερουλάδες Με τον ίδιο τρόπο κλίνετε τα ουσιαστικά: ο ψαράς, ο σωλήνας


Κατέβασμα ppt "Ο νερουλάς Δ΄ τάξη Ενότητα 2η Ρώτα το νερό τι τρέχει Χριστούλα Λουκά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google