Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ << ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ >>

2 Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΑΝΔΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΑΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΠΑΤΑΣΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΖΙΓΚΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΛΚΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΗΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

3 Βροχόμετρο Όργανο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ύψους του νερού της βροχής μέσα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο (1 μήνα, 1 χρόνο κ.λπ.). Υπάρχουν διάφοροι τύποι βροχόμετρων: Το απλό ογκομετρικό, το δεκαπλασιαστικό, το βροχόμετρο με ζυγό και το αυτογραφικό βροχόμετρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται το απλό ογκομετρικό, το δεκαπλασιαστικό και το αυτογραφικό βροχόμετρο.

4 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ποσότητα μιας βροχόπτωσης σε μία περιοχή μετριέται με τα βροχόμετρα που αποτελούνται γενικά από μεγάλα χωνιά συγκεκριμένης διαμέτρου, τοποθετημένα για να συλλέγουν τη βροχή, της οποίας την ένταση και την ποσότητα επιθυμούμε να μετρήσουμε σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

5

6 Το βασικό στοιχείο του ογκομετρικού βροχόμετρου είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος ύψους περίπου 1,5 μ που τοποθετείται κατακόρυφα και σε ανοιχτό χώρο στο ύπαιθρο. Το επάνω μέρος του κυλίνδρου έχει αιχμηρά χείλη και ορισμένη, γνωστή διάμετρο. Προς τα κάτω ο κύλινδρος στενεύει και καταλήγει σε ένα σωλήνα μικρής διαμέτρου ο οποίος έχει στο άκρο του στρόφιγγα. Το νερό της βροχής μαζεύεται σε ογκομετρικά δοχεία και μετά τη λήξη της  υπολογίζεται το ύψος τής βροχής με απλό υπολογισμό, αφού είναι γνωστή η επιφάνεια της πάνω βάσης του κυλίνδρου που δέχτηκε τη βροχή διαιρούμενη με τον όγκο του νερού που συλλέχθηκε. Η βροχόπτωση μετριέται σε χιλιοστά του μέτρου (mm). Τα χιλιοστά αυτά του μέτρου εκφράζουν το ύψος που θα καταλάμβανε το νερό της βροχής, αν δεν απορροφιόταν από το έδαφος, αν δεν εξατμιζόταν και αν δεν κατέρρεε εξαιτίας της κλίσης του εδάφους.

7 Το δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο αποτελείται από ένα μεταλλικό κυλινδρικό δοχείο, το οποίο προς τα πάνω καταλήγει σε κυλινδρικό δακτύλιο και προς τα κάτω σε δοχείο που συγκοινωνεί με μεταλλικό σωλήνα μήκους περίπου ενός μέτρου. Παράλληλα μ' αυτόν το σωλήνα υπάρχει ένας γυάλινος, με τον οποίο επικοινωνεί. Πίσω από το γυάλινο σωλήνα υπάρχει μεταλλική κλίμακα σε εκατοστά και σε χιλιοστά του μέτρου. Το βροχόμετρο αυτό λέγεται δεκαπλασιαστικό, επειδή η επιφάνεια που ορίζεται από τα χείλη του δοχείου συλλογής είναι δεκαπλάσια από τη τομή των σωλήνων. Κοιτάζοντας την κλίμακα έχουμε το ύψος της βροχής σε χιλιοστόμετρα.

8 Ο βροχογράφος (αυτογραφικό βροχόμετρο) αποτελείται από το δοχείο συλλογής, το οποίο μέσω σωλήνα συγκοινωνεί με άλλο κυλινδρικό δοχείο μικρότερης διαμέτρου, μέσα στο οποίο υπάρχει πλωτήρας. Στην πάνω επιφάνεια του πλωτήρα στηρίζεται κατακόρυφο στέλεχος, που εφαρμόζει μια γραφίδα. Η γραφίδα εφάπτεται σε ταινία, η οποία περιβάλλει κυλινδρικό τύμπανο που κινείται με ωρολογιακό μηχανισμό γύρω από τον άξονά του. Όταν βρέχει, το νερό του δοχείου συλλογής διοχετεύεται στο δοχείο που υπάρχει ο πλωτήρας, ο οποίος ανέρχεται και η γραφίδα αρχίζει να γράφει στην ταινία.

9 Επίσκεψη στο μετεωρολογικό σταθμό Νεστορίου
Στις 29 / 9 / 2011 πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσκεψη στο μετεωρολογικό σταθμό Νεστορίου, όπου κάναμε τις πρώτες μετρήσεις του ύψους βροχής του. Επίσης, είδαμε και τον τρόπο λειτουργίας του ανεμόμετρου.

10

11 29/09/2011

12

13 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ 600mm/έτος

14 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 658,4mm/έτος ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 394,4 mm/έτος

15 Συνέντευξη με το μηχανικό της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νεστορίου
Συνέντευξη με το μηχανικό της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νεστορίου

16

17

18

19 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ερευνητικής εργασίας δημιουργήθηκε μια υποομάδα, αποτελούμενη από τους: ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΠΑΛΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΟΥΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΙΑΡΑ

20 Η υποομάδα ασχολήθηκε με τη μελέτη των ωφελειών που θα προκύψουν από την κατασκευή του φράγματος, οι οποίες είναι οι έξης: (α) Έλεγχος των πλημμυρών, μείωση ή εξάλειψη των καταστροφών που προκαλούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τεχνικής υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς χρειάζονται περίπου ,00€ ετησίως για παρεμβάσεις, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Αλιάκμονα στο δήμο Νεστορίου. (β) Αύξηση του παραγόμενου γεωργικού προϊόντος λόγω της δυνατότητας άρδευσης γεωργικών εκτάσεων και αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα. Ακολουθεί η πρώτη οικονομική υπόθεση με την μελέτη της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των καλλιεργούμενων εκτάσεων. (γ) Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση της εξάρτησης κάθε περιοχής από την ενέργεια που παράγεται από ρυπογόνες διαδικασίες (πετρέλαιο, λιθάνθρακας, κ.λπ.). Προβλέπεται η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου ισχύος 7MGwatt. Δεύτερη οικονομική υπόθεση για τη μελέτη της οικονομικής ωφέλειας από την κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

21 (δ) Ύδρευση οικισμών και βελτίωση της δημόσιας υγείας, λόγω της χρήσης ελεγχόμενου πόσιμου νερού.
Υπάρχει η δυνατότητα ύδρευσης ολόκληρου του δήμου Νεστορίου από την κατασκευή ενός τέτοιου φράγματος. (ε) Βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητας των περιοχών πέριξ του φράγματος και του ταμιευτήρα του και αύξηση του τουριστικού εισοδήματος. Τέλος, ακολουθεί τρίτη οικονομική υπόθεση με τη μελέτη της τουριστικής υπεραξίας που θα δημιουργηθεί με την κατασκευή του φράγματος.

22 ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ερευνητικής εργασίας δημιουργήθηκε μια υποομάδα, αποτελούμενη από τους: ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΝΔΑΝΗ ΛΑΖΑΡΟ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΠΑΛΤΣΗ

23 Σύμφωνα με τα αρχεία των εκτιμήσεων που διατηρεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (κατάστημα Καστοριάς) προκύπτει ότι η μέση αξία του στρέμματος είναι την παρούσα στιγμή (που δεν υφίσταται το φράγμα) 600 € / στρέμμα. Η τιμή αυτή είναι για μη αρδευόμενα στρέμματα. Σύμφωνα με τους εκτιμητές της τράπεζας, αν τα στρέμματα γίνουν ποτιστικά, η αξία τους την παρούσα στιγμή θα ήταν € / στρέμμα.

24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ:
Με την κατασκευή του φράγματος θα αρδεύονται στρέμματα. Άρα *450€= € (450€ είναι η αύξηση της τιμής του στρέμματος λόγω του ότι γίνεται αρδευτικό), θα είναι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των καλλιεργούμενων εκτάσεων. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ: Η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των στρεμμάτων θα ανέλθει στο ποσό των €.

25

26

27

28 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ερευνητικής εργασίας δημιουργήθηκε μια υποομάδα, αποτελούμενη από τους: ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΖΙΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟ ΚΑΠΑΤΑΣΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗ

29 Από τη Φυσική γνωρίζουμε ότι: ΙΣΧΥΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΧΡΟΝΟ
Η υποομάδα ασχολήθηκε με τη μελέτη της οικονομικής ωφέλειας από την κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η. το υπό μελέτη εργοστάσιο κατατάσσεται σε μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Η ισχύς του εργοστασίου θα είναι 7 MGwatt. Από τη Φυσική γνωρίζουμε ότι: ΙΣΧΥΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΧΡΟΝΟ Επομένως αφού 7 MGwatt είναι η στιγμιαία απόδοση του εργοστασίου, σε διάστημα 1 ώρας το εργοστάσιο θα παράγει ενέργεια 7 MGwattώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ν. 2742/1999)» A’ ΦΑΣΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, για την τιμή της ενέργειας προκύπτει το παρακάτω συμπέρασμα:

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 7*73*24=12.264,00€  7 οι MGwattώρες που παράγει σε διάστημα μιας ώρας.  73 €/ MGwattώρα η τιμή της MGwattώρας για εργοστάσια μικρής κλίμακας στην ηπειρωτική Ελλάδα που μπορούν να συνδεθούν εύκολα στο σύστημα.  24 οι ώρες της μέρας. Επομένως σε διάστημα ενός χρόνου ισχύει 365*12.264= ,00€. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα είναι ,00€. Επομένως σε διάστημα 2-3 χρόνων θα έχει γίνει απόσβεση του κόστους κατασκευής του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

31

32

33

34

35 ΤΡΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ερευνητικής εργασίας δημιουργήθηκε μια υποομάδα, αποτελούμενη από τους: ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑ ΧΑΛΚΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΟΥΤΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΙΑΡΑ

36 Η υποομάδα ασχολήθηκε με τη μελέτη της τουριστικής υπεραξίας που θα δημιουργηθεί με την κατασκευή του φράγματος. Σύμφωνα με τον κατάλογο των τουριστικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, σήμερα υπάρχουν 102 κλίνες. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), το ποσοστό πληρότητας κλινών για το νομό Καστοριάς είναι %. Επομένως σύμφωνα με τη μετριοπαθή υπόθεση εργασίας, η τουριστική κίνηση στην περιοχή θα αυξηθεί κατά 10%.

37 35.36 % το ποσοστό πληρότητας κλινών για το νομό Καστοριάς
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με την κατασκευή του φράγματος η αύξηση του τουριστικού εισοδήματος θα είναι, (102 * % * 365 * 15 €) * 10 % (η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού) 102 ο αριθμός των κλινών 35.36 % το ποσοστό πληρότητας κλινών για το νομό Καστοριάς 365 ο αριθμός ημερών του έτους 15 € η μέση τουριστική δαπάνη ανά ημέρα για κάθε κλίνη ΣΥΝΟΛΟ: €: αύξηση ετησίως

38 ΧΑΡΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΧΑΡΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 Ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google