Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλούμε για κρίση του συστήματος, όταν ο ομαλός μέχρι τη
στιγμή εκείνη τρόπος λειτουργίας του διακόπτεται, με δυσάρεστες συνέπιες στην οικονομική ζωή και στη ζωή των ανθρώπων. Συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «κρίση» το μυαλό μας πηγαίνει σε πολέμους, φυσικές καταστροφές, πολιτικές αναταραχές ή επιδημίες και λιμούς. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όμως όταν αναφερόμαστε στην «οικονομική κρίση» εννοούμε τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την ιδία τη λειτουργία του οικονομικού συστήματος.

3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γαλατσίδα Ιωάννα
1η υποομάδα: Θεωρητικό πλαίσιο Ζαχαράκη Άρτεμης Καλογιάννη Ειρήνη Κομπογιαννοπούλου Μαρία-Βασιλική Σαρχώσης Ιωάννης 2η υποομάδα: Συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο Αγροδήμου Αριάνα Αλιάϊ Φραντσέσκα Κατσακιώρη Ναταλία Μπαρδάνης Γιώργος 3η υποομάδα: Συνέπειες στο άτομο Ζωγάκη Ηλιάννα Κόκρα Δήμητρα Λύγδας Δημήτρης Νίτσιος Κωνσταντίνος Παπακώστα Ευαγγελία 4η υποομάδα: Τρόποι αντιμετώπισης Γεωργούση Γεωργία Ζυγοτέγου Στέλλα Κέρπι Εσμερίνα Τζιάστας Ιωάννης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γαλατσίδα Ιωάννα

4 1η ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

5 Υποερωτήματα εργασίας:
Τι ονομάζουμε οικονομική κρίση; Τι είναι το εργατικό δυναμικό ή οικονομικά ενεργός πληθυσμός; Τι είναι μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός; Τι είναι οι απασχολούμενοι; Τι είναι οι άνεργοι; Τι είναι το ποσοστό ανεργίας; Τι είναι η εφεδρεία; Τι είναι οι μερικώς απασχολούμενοι; Ποια είναι τα είδη ανεργίας; Η ανεργία με το πέρασμα των χρόνων.

6 2. Τι είναι το εργατικό δυναμικό ή οικονομικά ενεργός πληθυσμός;
Εργατικό δυναμικό είναι το σύνολο των ατόμων τα οποία μπορούν και θέλουν να εργαστούν. 3. Τι είναι μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός; Τα άτομα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν, για παράδειγμα, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, στρατιώτες κ.α., δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. Επίσης τα άτομα μπορούν να εργαστούν, αλλά για διάφορους λόγους δε θέλουν, για παράδειγμα, τεμπέληδες, δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. Συνεπώς, τα άτομα τα οποία δεν μπορούν ή δε θέλουν να εργαστούν αποτελούν τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

7 100 * ό έ unamik rgatik rgwn n V riqm D E A
4.Τι είναι οι απασχολούμενοι;  Απασχολούμενοι είναι τα άτομα τα οποία εργάζονται (φυσικά εξ ορισμού θέλουν και μπορούν να εργαστούν). 5.Τι είναι οι άνεργοι;   Άνεργοι είναι τα άτομα τα οποία μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να βρουν απασχόληση. 9.Τι είναι το ποσοστό ανεργίας;           Ποσοστό ανεργίας= 100 * ό έ unamik rgatik rgwn n V riqm D E A

8 9. Ποια είναι τα είδη ανεργίας;
Η εποχική ανεργία: Υπάρχουν εργασίες που συνδυάζονται με ορισμένες εποχές του έτους, όπως π.χ ο τουρισμός, οι γεωργικές ασχολίες, η εμφάνιση τον Δεκέμβριο καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, τα παγωτά το καλοκαίρι, κ.ά. Τα άτομα που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες είτε αλλάζουν εργασία ανάλογα με την εποχή (εάν αυτό είναι δυνατόν) είτε παραμένουν άνεργα περιμένοντας πάλι την κατάλληλη εποχή. Η ανεργία τριβής: Η ανεργία τριβής είναι η ανεργία κατά την οποία οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους με τα ίδια εργασιακά προσόντα που διαθέτουν οι άνεργοι της περιοχής. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μία εργασία στην άλλη είναι η ανεργία τριβής.

9 9. Ποια είναι τα είδη ανεργίας;
Η διαρθρωτική ανεργία: Εμφανίζεται σε περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους με διαφορετικά προσόντα από εκείνα που διαθέτουν οι άνεργοι της περιοχής. Λόγοι που οδηγούν στη διαρθρωτική ανεργία είναι: μεταβολές στο πρότυπο κατανάλωσης μεταβολές στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία (τεχνολογική ανεργία) έλλειψη πληροφόρησης και γεωγραφικής κινητικότητας των εργαζομένων. Η ανεργία λόγω ανεπαρκούς ζήτησης (ή κεϋνσιανή ανεργία): Η ανεργία η οποία εμφανίζεται όταν οι καταναλωτές ζητούν λιγότερα προϊόντα από αυτά που παράγουν οι παραγωγικές μονάδες. Με τη σειρά τους οι παραγωγικές μονάδες μειώνουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, αλλά να απολύουν τους ήδη εργαζόμενους.

10 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
2Η ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

11 Υποερωτήματα εργασίας:
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα εισοδήματα; 2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο; 3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό; 4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις γενικότερα στην κοινωνία (εγκληματικότητα, εξεγέρσεις, διαδηλώσεις);

12 Οι επιδράσεις στο κοινωνικό σύνολο μπορούν να επιφέρουν αρκετά σοβαρές οικονομικές συνέπειες:
Αποτελεί απώλεια παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή τις εργασίες των ανέργων, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία. Σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τον άνεργο και την οικογένειά του. Επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της παροχής των επιδομάτων ανεργίας προς τους ανέργους. Επιπλέον, αν το ποσοστό των ανέργων μίας χώρας είναι πολύ υψηλό, τότε παρατηρείται, μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και μείωση παραγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Ακόμα η οικονομία παράγει λιγότερα εμπορεύματα από όσο θα μπορούσε, καθώς ένα τμήμα του εργατικού δυναμικού είναι χωρίς εργασία. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας συνοδεύεται με αύξηση της εγκληματικότητας, ης φτώχειας, με κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

13 3η ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ

14 Υποερωτήματα εργασίας:
Οι επιπτώσεις της ανεργίας στην υγεία του ανέργου. Οι συνέπειες της ανεργίας στη ψυχολογία του ανέργου. Ο ηθικός ξεπεσμός του ανέργου για το μεροκάματο. Η διαφορά ανάμεσα στους άνεργους της πόλης και του χωριού. Η υποστήριξη της οικογένειας στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανέργου.

15 Άτομα τα οποία επιθυμούν και οι οικονομικές συνθήκες τους αναγκάζουν να
εργαστούν αλλά δεν βρίσκουν εργασία, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα που ο τρόπος ζωής προωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, από ότι στην επαρχία, τα καταναλωτικά πρότυπα, η κατάσταση του ανέργου κρίνεται πιο δύσκολη. Αυτό γιατί στην επαρχία οι οικογένειες σε αντίθεση με τις οικογένειες στα αστικά κέντρα , κρατούν ένα είδος παραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Ο άνεργος αισθάνεται έντονη απογοήτευση, νιώθει άχρηστος και ανίκανος και μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε νοσηρές καταστάσεις. Μεταξύ των ανέργων, και ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που έχουν χάσει την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται υψηλά ποσοστά ψυχικών διαταραχών, αλκοολισμού και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Για αυτό το λόγο η οικογενειακή και η κρατική μέριμνα κρίνονται αναγκαίες, ώστε ο άνεργος να νιώσει ξανά ικανός και χρήσιμος

16 1. Οι επιπτώσεις της ανεργίας στην υγεία του ανέργου.
Το άτομο λόγω της ανεργίας οδηγείται σε συμπεριφορές που επηρεάζουν άμεσα την υγεία του με αρνητικό τρόπο. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν σχέση με : κάπνισμα εξάρτηση από αλκοολούχα ποτά ναρκωτικές ουσίες Επίσης ένας άνεργος μπορεί να παρουσιάσει και προβλήματα με τη διατροφή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, όπως η παχυσαρκία ή η νευρική ανορεξία. Ο άνεργος μπορεί ακόμα επίτηδες να εκτεθεί σε θανατηφόρες αρρώστιες, όπως το AIDS ή να εξαρτηθεί σκόπιμα σε ουσίες όπως είναι τα ναρκωτικά, προκειμένου να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα που θα τους εξασφαλίζει στέγη και τροφή ή να δικαιούται ειδικά επιδόματα.

17 Οι συνέπειες της ανεργίας στη ψυχολογία του ανέργου.
Ο εργαζόμενος ανάλογα με τον τίτλο εργασίας του αποκτά μια ταυτότητα που τον συνοδεύει στη ζωή του. Εάν χάσει τη δουλειά του η απογοήτευση, η μελαγχολία, η αβεβαιότητα, το στρες, πρωταγωνιστούν σαν συναισθήματα και τελικά μπορούν να καταλήξουν σε συγκρούσεις με τα οικεία πρόσωπα, σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες και πολύ χειρότερα σε αγχώδης διαταραχές. Η αίσθηση πως δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή του τον οδηγεί στο να μην μπορεί να σκεφτεί για το μέλλον και να μην έχει προσδοκίες. 3. Ο ηθικός ξεπεσμός του ανέργου για το μεροκάματο. Ακόμη, ο άνεργος μπορεί να ενδίδει σε σεξουαλικές πράξεις κατόπιν πληρωμής ή να υποπέσει σε αναμείξεις με ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου ώστε να κερδίσει τα προς το ζην. Μάλιστα γνωστή εταιρία παραγωγής αισθησιακών ταινιών δηλώνει πως δέχεται πλήθος βιογραφικών,αλλά και μηνυμάτων στην ιστοσελίδα τους από ενδιαφερομένους που ψάχνουν άμεσα δουλειά. Ο αριθμός είναι τεράστιος σε σχέση με παλιότερα.

18 4. Η διαφορά ανάμεσα στους άνεργους της πόλης και του χωριού.
4. Η διαφορά ανάμεσα στους άνεργους της πόλης και του χωριού. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο του επαναπατρισμού, της επιστροφής δηλαδή του πληθυσμού στη ύπαιθρο. Αυτό εκτός από οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, έχει οφέλη και στα έξοδα των ατόμων. Η οικογένεια στην ύπαιθρο ακόμα και σήμερα διατηρεί ένα είδος παραγωγής και αυτοκατανάλωσης και για αυτό ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε αγαθά τα οποία μπορεί να καλλιεργήσει και μόνη της. Η υποστήριξη της οικογένειας στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανέργου. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τον άνεργο με : την αναγνώριση τη κατανόηση των προβλημάτων του την τόνωση της αυτοπεποίθησής του αναφορικά με τις ικανότητές του την υποστήριξη του ανέργου σε όποια επιλογή εργασίας κάνει. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαραίτητη είναι και η συμβουλευτική στήριξη του ανέργου από κάποιον ειδικό ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει ευκολότερα την πραγματικότητά του και τις επιλογές του να επανεκτιμήσει τις προσωπικές του ικανότητες που ενδέχεται να έχει απαξιώσει να αποδώσει ρεαλιστικά τις αιτίες της «αποτυχίας» του να επεξεργαστεί τυχόν βαθύτερες συγκρούσεις του

19 4η ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

20 1. Τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας
Μέτρα κοινωνικής πρόνοιας Μέτρα για την αύξηση της πληροφόρησης για την αγορά εργασίας και την ψυχολογική στήριξη των ανέργων Μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας

21 Μέτρα κοινωνικής πρόνοιας
ΟΑΕΔ Επιδόματα ανεργίας, (λ.χ. ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη) για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των ανέργων Επανένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία για να αισθάνεται χρήσιμος Μέτρα για την αύξηση της πληροφόρησης για την αγορά εργασίας και την ψυχολογική στήριξη των ανέργων Γραφεία ευρέσεως εργασίας Επαγγελματικός προσανατολισμός Υπηρεσίες συμβουλευτικής για τους ανέργους και τις οικογένειές του

22 Μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας
Αύξηση δημοσίων δαπανών για έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας Κίνητρα για την αύξηση ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές Εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης των ανέργων ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της τεχνολογίας Δημιουργία τεχνικών και επαγγελματικών σχολών σύμφωνα με τις οικονομικές δραστηριότητες του κάθε τόπου Μείωση του κόστους για την απασχόληση πρόσθετων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις Στήριξη της τοπικής αγοράς και των ελληνικών προϊόντων

23 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το θέμα της ανεργίας (του πληθωρισμού και της φτώχειας) είναι
από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα. Η ευημερία μεγάλων ομάδων εξαρτάται από την επιτυχία με την οποία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση, την ανεργία και τον πληθωρισμό. Η μέχρι σήμερα εμπειρία στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες δείχνει ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι εύκολη και η οικονομική πολιτική δεν είναι πάντα επιτυχής.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google