Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2006-2007 Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης Γ΄ Τάξη Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 5 Εργαστηριακού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2006-2007 Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης Γ΄ Τάξη Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 5 Εργαστηριακού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης Γ΄ Τάξη Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 5 Εργαστηριακού οδηγού : Η ανάπτυξη ζυμομυκήτων στη μαγιά

2 Υλικά και όργανα ΑλεύριΑλεύρι ΖάχαρηΖάχαρη ΜαγιάΜαγιά Ζεστό νερόΖεστό νερό Δοχείο με τριμμένο πάγοΔοχείο με τριμμένο πάγο Δυο μεγάλες λεκάνεςΔυο μεγάλες λεκάνες 2 ποτήρια ζέσεως των 500 mL2 ποτήρια ζέσεως των 500 mL 1 ποτήρι ζέσεως των 1000 mL1 ποτήρι ζέσεως των 1000 mL 5 ογκομετρικοί κύλινδροι των 100 mL5 ογκομετρικοί κύλινδροι των 100 mL ΧρονόμετροΧρονόμετρο Μαγειρικό λάδιΜαγειρικό λάδι Ζυγός ακριβείαςΖυγός ακριβείας 2 θερμόμετρα2 θερμόμετρα ΓκαζάκιΓκαζάκι

3 Υλικά και όργανα ΑλεύριΑλεύρι ΖάχαρηΖάχαρη ΜαγιάΜαγιά Δυο λεκάνες ποτήρια ζέσεως των 500 mL 1 ποτήρι ζέσεως των 1000 mL 5 ογκομετρικοί κύλινδροι των 100 mL ΧρονόμετροΧρονόμετρο Μαγειρικό λάδι Ζυγός ακριβείας 2 θερμόμετρα

4 Πορεία του πειράματος Παρασκευάζουμε τη ζύμη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml θερμαίνουμε στους ο C, περίπου 50 ml νερόΣε ποτήρι ζέσεως των 100 ml θερμαίνουμε στους ο C, περίπου 50 ml νερό Προσθέτουμε το 1/3 περίπου της μαγιάς και ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώςΠροσθέτουμε το 1/3 περίπου της μαγιάς και ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς

5 Ζυγίζουμε 150g περίπου αλεύρι, στο οποίο προσθέτουμε το χυλό ζυμώνοντας Για να γίνει το ζυμάρι θα χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο χλιαρό νερό, περίπου ml. (Το ζυμάρι δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια)

6 Κόβουμε 5 κομμάτια από τη φρέσκια ζύμη (περίπου 30g το καθένα) Αλείφουμε το εσωτερικό των 5 ογκομετρικών κυλίνδρων με μικρή ποσότητα μαγειρικού λαδιού Πλάθουμε τα 5 κομμάτια της ζύμης σε λεπτούς κυλίνδρους και τα τοποθετούμε στους ογκομετρικούς κυλίνδρους

7 Πιέζουμε με μια ράβδο τη ζύμη ώστε να εφαρμόσει στα τοιχώματα των κυλίνδρων Αφήνουμε τη ζύμη να ηρεμίσει Παράλληλα ετοιμάζουμε τρία υδατόλουτρα με θερμοκρασίες 37 ο C, 45 ο C, και 70 ο C

8 Σχετικά με τα υδατόλουτρα Ειδικά για το υδατόλουτρο των 70 ο C, επειδή η θερμοκρασία του πέφτει πολύ γρήγορα, αδειάζουμε ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας του νερού που περιέχει προσθέτοντας από το καυτό που διαθέτουμε. Καλό θα ήταν να μονωθεί κατά το δυνατόν Εάν διαθέτουμε θερμοστάτη καλό είναι να χρησιμοποιηθεί για το υδατόλουτρο των 70 ο C. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε ποτήρι ζέσεως των 600 ml Εάν το εργαστήριο διαθέτει θερμοσίφωνο καλό είναι να το έχουμε ανάψει από πριν, ώστε να έχουμε συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό. Προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερές τις θερμοκρασίες των υδατόλουτρων βράζουμε συνεχώς νερό σε ένα ποτήρι ζέσεως των 1000 ml και προσθέτουμε από αυτό στα υδατόλουτρα που έχει πέσει η θερμοκρασία τους.

9 Τοποθετούμε έναν ογκομετρικό κύλινδρο στον τριμμένο πάγο, από ένα στα υδατόλουτρα των 37 ο C, 45 ο C, και 70 ο C και έναν τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου Περιμένουμε 5 λεπτά και σημειώνουμε τον όγκο που καταλαμβάνει η ζύμη σε κάθε σωλήνα.

10 Παρατήρηση!!! Επειδή η επάνω επιφάνεια της ζύμης είναι ανώμαλη και είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του όγκου, καλό θα είναι να προσθέσουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια και να καταγράφουμε την ένδειξη της επάνω επιφάνειας του λαδιού Στα λάδι μπορούμε να παρατηρήσουμε τις φυσαλίδες του CO 2 που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης

11 Καταγράφουμε τη στάθμη της ζύμης κάθε 5 λεπτά, υπολογίζοντας έτσι τη μεταβολή του όγκου της ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΤΗΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣΠροκειμένου να διατηρήσουμε σταθερές τις θερμοκρασίες των υδατόλουτρων (εφ’ όσον δεν υπάρχει θερμοστάτης), αναθέτουμε σε ένα μαθητή να αφαιρεί το κρύο νερό και να προσθέτει ζεστό. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΤΗΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

12 Μεταβολή του όγκου της ζύμης ανά 5 λεπτά 2 ο C 20 ο C 37 ο C 45 ο C 70 ο C

13 Διάγραμμα μεταβολής του όγκου της ζύμης ανά 5 λεπτά Καλή επιτυχία


Κατέβασμα ppt "2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2006-2007 Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης Γ΄ Τάξη Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 5 Εργαστηριακού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google