Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ - ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ - ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ - ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΗΛΙΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

2

3 ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ H φορμαλδεΰδη, είναι ένα χημικό με ιδιαιτέρως έντονη οσμή. Η άκρως τοξική φορμαλδεΰδη είναι ένα υλικό άκρως τοξικό για τον άνθρωπο, που "γέννησε" τα δομικά υλικά της ζωής. Επίσης, βοήθησε στην δημιουργία της ζωής στη Γη. Αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με την έρευνα η φορμαλδεΰδη μπορεί να βοήθησε στην δημιουργία των οργανικών ενώσεων που αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής.

4

5 Οι επιστήμονες επί πολλά έτη προσπαθούν να ανακαλύψουν πως δημιουργήθηκαν αυτά τα "υλικά" χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα βρει κάποια στοιχεία. Η φορμαλδεΰδη περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Κυρίως προσβάλλει τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.

6

7

8 Σύμφωνα με μία έρευνα από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, η φορμαλδεΰδη κατατάχθηκε ομόφωνα στις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την καρκινογένεση για δύο λόγους: Επιβεβαιώθηκαν οι αποδείξεις για πρόκληση καρκίνου μύτης και φάρυγγα και προέκυψαν επιδημιολογικά, αποδεικτικά στοιχεία για πολύ πιθανή πρόκληση λευχαιμίας του μυελού.

9 Συγκέντρωση κατά βάρος
Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατατάξει την φορμαλδεϋδη σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα της. Συγκέντρωση κατά βάρος Επισήμανση ≥ 25% Τοξικό (Τ) 5% - 25% Βλαβερό (Xn) 1% - 5% 0,2% - 1% Ερεθιστικό (Xi)

10 ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α΄ Η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) αποτελεί λοιπόν «σύντροφο» της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν ότι η δισφαινόλη μάλλον απειλεί την ύπαρξή μας… Αρκετές μελέτες τη συνέδεσαν με πλήθος σοβαρών προβλημάτων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, των όρχεων, του θυρεοειδούς, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, οι ηπατικές βλάβες, οι νευρολογικές διαταραχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ίχνη της ουσίας εντοπίστηκαν ακόμη και στο μητρικό γάλα, στο αίμα εγκύων γυναικών, αλλά και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα!

11 Η δισφαινόλη Α αποτελεί ένα χημικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών. Παράγονται περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια τόνοι της ουσίας ετησίως. Είναι γνωστή η χρήση της ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά πλαστικά (είδος σκληρού, διαφανούς πλαστικού με μεγάλη αντοχή) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης:

12

13


Κατέβασμα ppt "ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ - ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google