Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ… Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ, Η ΑΔΕΡΦΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ… Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ, Η ΑΔΕΡΦΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ… Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ, Η ΑΔΕΡΦΗ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ… Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ, Η ΑΔΕΡΦΗ

2 Μεγασ αλεξανδροσ ρωξανη ολυμπιαδα

3 Μεγασ αλεξανδροσ Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας  το 356 π.Χ. Στα 17 του χρόνια ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.

4 Νίκησε σε σημαντικές μάχες όπως στα Γαυγάμηλα και παντρεύτηκε τη Ρωξάνη η οποία του χάρισε έναν γιο, τον Aλέξανδρο Δ’. Ο Αλέξανδρος, ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων- κρατών της εποχής, και κατέκτησε σχεδόν όλο το γνωστό τότε κόσμο (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας.

5 Εκδήλωσε πυρετό και με την συνολική ασθένεια να διαρκεί 10 ημέρες, πέθανε στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. Το σώμα του καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε ένα γυάλινο φέρετρο γεμάτο μέλι.Το σώμα του παρέμεινε στη Βαβυλώνα για δύο έτη, έως και το 321 π.Χ., οπότε και πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα ώστε να ταφεί στη Μακεδονία.

6 Ρωξανη Γεννήθηκε περίπου το 341 π.Χ στην Βακτρία.Αποδέχτηκε τον γάμο της με τον Μ. Αλέξανδρο για πολιτική σκοπιμότητα, όπως αναφέρεται. Όσο ο Αλέξανδρος ζούσε εκείνη δεν τον επηρέαζε οσον αφορά στη στρατηγική του αλλά ήταν πάντα δίπλα του.

7 Μετά το θάνατό του όμως έδειξε έναν άλλο εαυτό, πιο σκληρό αφού εξόντωσε τη Στάτειρα, τη δεύτερη γυναίκα του Αλέξανδρου και το παιδι της για να μην κλέψει το θρόνο του δικού της παιδιού. Πέθανε από δηλητηρίαση μετά από παρέμβαση του Κασσάνδρου, διαδόχου του Μ. Αλεξάνδρου.

8 Ολυμπιαδα Η Ολυμπιάδα ήταν Πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, μητέρα του Μ. Αλέξανδρου. Δεν υστερούσε καθόλου σε δύναμη προσωπικότητας και η συμμετοχή ή η παρέμβασή της συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση πολλών ιστορικών γεγονότων της εποχής της.

9 Ανέπτυξε πολιτική δράση ιστορικής σημασίας
Ανέπτυξε πολιτική δράση ιστορικής σημασίας. Πλάτυνε το «κοινό των Μολοσσών» με την εισδοχή νέων Ηπειρωτικών φύλων Κυβέρνησε μόνη της το Βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου για άλλα έντεκα χρόνια.Πέθανε απο λιθοβολισμό.

10 Συμπερασματα Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ίσως ένας απο τους σπουδαιότερος ανθρώπους της ιστορίας.Ήταν δυναμικός,πολυμήχανος και είχε στρατιωτικές δυνατότητες. Άφησε το στίγμα του στην ιστορία. Η Ρωξάνη φαίνεται ότι ήταν στη σκιά του Αλέξανδρου, μια ήσυχη γυναίκα η οποία δε φάνηκε ποτέ να τον επηρεάζει. Ήταν μια όμορφη γυναίκα στο πλευρό ενός όμορφου άντρα. Μόνο για το παιδί της παρουσιάζεται να παίρνει την πρωτοβουλία να δολοφονήσει κάποιον.

11 Ή Ολυμπιάδα ηταν η πρώτη επίσημη γυναίκα του Φιλίππου
Ή Ολυμπιάδα ηταν η πρώτη επίσημη γυναίκα του Φιλίππου. Ήταν πολύ δυναμική προσωπικότητα, μοναδική για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ο σύζυγος της την εμπιστευόταν ως αντιβασιλέα όταν εκείνος έλειπε. Ίδρυσε την Ηπειρωτική συμμαχία. Ήταν αδίστακτη αφού δεν δίσταζε να αφανίσει όποιον απειλούσε εκείνη και τους δικούς της ανθρώπους.

12

13 Ιουστινιανοσ-θεοδωρα

14 Ιουστινιανός: Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε το 482 και κυβέρνησε από το 527 έως το θάνατό του το 565. Ήταν άνθρωπος δεσποτικός, διέθετε μεγάλη επιμονή, σύστημα και υπομονή για να πετύχει τους σκοπούς του.

15 Ο Ιουστινιανός συνέβαλε στην αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης, κύριο αίτημα του λαού που οδηγούσε σε στάσεις, γνωστότερη από τις οποίες είναι η Στάση του Νίκα το 532.Σημαντικό έργο του ήταν το νομοθετικό έργο.

16 Ελαβε μέτρα που καθόλου δεν ευνοούσαν τις γυναίκες ενώ σιγά σιγά επέβαλε μια νέα ηθική στη δημόσια και ιδιωτική ζωή.

17 Θεοδώρα: Η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα των χρονογράφων ήταν ιερόδουλη. Γνώρισε τον Ιουστινιανό το 522 και παντρευτήκανε το 523.

18 Είχε την δύναμη να επηρεάζει τον Ιουστινιανό στις πολιτικές του αποφάσεις οπως η εντολή για σκληρά αντίποινα που έδωσε για τη Στάση του Νίκα. Συνέβαλε στο να θεσπιστεί νόμος που επέτρεπε στις γυναίκες να έχουν περιουσιακά δικαιώματα.

19 Πέθανε απο καρκίνο, στην ηλικία των 48
Πέθανε απο καρκίνο, στην ηλικία των 48. Το σώμα της θάφτηκε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη. Το μονόγραμμά της είναι χαραγμένο στα κιονόκρανα της Αγίας Σοφίας.

20 Συμπέρασμα: Ο Ιουστινιανός ήταν ο πιο ισχυρός αυτοκράτορας αφού στα χρόνια της βασιλείας του, η αυτοκρατορία φτάνει μέχρι την Ισπανία και τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

21 Η Θεοδώρα ήταν μια γυναίκα που δυσφημίστηκε για τα νεότερα χρόνια της ζωής της. Αναγκάστηκε να γίνει ηθοποιός, που ήταν ανήθικο επάγγελμα, για να ζήσει. Είναι εκπληκτικό πόσο άλλαξε η ζωή της αφού μπορούσε να επηρεάζει τις σημαντικότερες αποφάσεις του Ιουστινιανού.

22 Tζον Λένον- Γιόκο Όνο

23 Τζον Λένον Γεννήθηκε στις 9 Οκτωμβρίου 1940.Ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των ‘Beatles’. Το 1966 γνώρισε την Γιόκο Όνο και έγιναν αχώριστοι.

24 Συμμετείχαν στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
Μετά τη διάλυση των ‘Beatles’, ο Λένον ξεκίνησε την προσωπική του δισκογραφία αλλά τώρα τα τραγούδια του είναι πιο ώριμα. Δολοφονήθηκε από έναν θαυμαστή του το 1980.

25 Γιόκο Όνο Μια πολυδιάστατη καλλιτέχνιδα που είχε γνωρίσει τη φρίκη του πυρηνικού ολοκαυτώματος στην Ιαπωνία. Διακρίθηκε στον τομέα των εικαστικών αλλά πάντα την αντιμετώπιζαν σαν «παρείσακτη» επειδή ήταν μπροστά από την εποχή της.

26 Επηρέασε τον Λένον στο ζήτημα της παγκόσμιας ειρήνης και στο ρόλο που έπρεπε να έχει ο ίδιος ως καλλιτέχνης.

27 Συμπέρασμα: Η Όνο κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για την διάλυση του συγκροτήματος. Η πραγματική της «ευθύνη» ήταν ότι χάρη σε αυτήν ο Λένον πολιτικοποιήθηκε ενώ οι ‘Beatles’ δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το νέο ύφος των τραγουδιών του.

28

29 Αδόλφος Χίτλερ-Εύα Μπράουν

30 Χίτλερ Ο Χίτλερ ( ) ήταν Γερμανός πολιτικός και στρατιωτικός.Από το 1933 έως το 1945 κατείχε τον τίτλο Καγκελάριος και αρχηγός της Γερμανίας. Ήταν αυτός που επέβαλε το Τρίτο Ράιχ. Δολοφονούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους Σκότωσε 2 εκατ. Εβραίους.

31 Στην περίοδο κυριαρχίας του κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια να κυβερνάει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Αφού είχε καταφέρει όλα αυτά, προσπάθησε να κατακτήσει την Β.Αφρική όπου απέτυχε.Με την είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο, καταφεύγει στα υπόγεια της Καγκελαρίας όπου και αυτοκτονεί.

32 Εύα Μπράουν Η Εύα Μπράουν, καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια και δούλευε ως φωτομοντέλο και γραμματέας . Ήταν παράξενο και ιδιόρρυθμο κορίτσι που κάπνιζε, έκανε ελεύθερη ζωή, φωτογραφιζόταν γυμνή και ήταν φιλελεύθερη.

33 Γνώρισε τον Χίτλερ στα 20 της σε μια φωτογράφιση, ενώ εκείνος ήταν 23 χρόνια μεγαλύτερός της. Του προκαλούσε αμηχανία και εκείνος της είχε μεγάλη αδυναμία.Ήταν 13 χρόνια εραστές και 1 μέρα σύζυγοι.Τον λάτρευε και είχε παθολογική ζήλια σε σημείο αυτοκτονίας.

34 Μάλιστα, αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει όσο είχαν σχέση.
Ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ρατσιστικών θεωριών του Χίτλερ. Έμεινε στην ιστορία ως ερωμένη του Διαβόλου. Αυτοκτόνησε μαζί του λίγο πριν την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων.

35 Συμπέρασμα Ο Χίτλερ είναι ένας άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο.Ήταν δυναμικός αφού κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη και δολοφονούσε όποιον θεωρούσε εχθρό της Άρειας Φυλής. Κάθε του κίνηση ήταν πολύ καλά μελετημένη και ό,τι ήθελε το κατάφερνε.

36 Η Εύα ήταν μια γυναίκα που έκανε την ζωή που ήθελε και δε δεχόταν
κριτικές από άλλους.Της άρεσε η ελευθερία που είχε και η σχέση της με τον Χίτλερ ήταν κάτι μοναδικό για εκείνη.Έδειχνε να τον αγαπάει αλλά παρόλα αυτά δεν τον επηρέασε καθόλου στις αποφάσεις του, ούτε και στον τρόπο ζωής του.

37

38 ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ- ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

39 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Γεννήθηκε το 1884 στη Λευκάδα. Το 1900 αποφοίτησε από το γυμνάσιο και γράφτηκε στη Νομική σχολή, οπου δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Ηταν ένας από τους μείζονες Έλληνες ποιητές και το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσικό πλούτο.

40 Τα ενδιφέροντα του ηταν καθαρά λογοτεχνικά
Τα ενδιφέροντα του ηταν καθαρά λογοτεχνικά. Μετά από αρκετά χρόνια συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει στους Δελφούς έναν παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα όπου θα γινόταν η σύνθεση των αντιθέσεων των λαών (δελφική ιδέα). Με την οικονομική ενίσχυση της γυναίκας του δίνει πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύει μελέτες και άρθρα.

41 Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε αργυρό μετάλλιο για την γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων. Οι Δελφικές εορτές πραγματοποιήθηκαν τελικά αλλά οδήγησαν το ζευγάρι σε οικονομική καταστροφή και στο διαζύγιο. Υπήρξε 5 φορές υποψήφιος για Νομπελ Λογοτεχνιας.

42 ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ Γέννηση: 9 Ιανουαρίου Η ζωη της θα ταιριαζε σε ηρωιδα. Η Ευα ανατράφηκε σε εκλεκτό περιβάλλον συγγραφέων και καλλιτεχνών. Επίσης σπούδασε, ταξίδεψε και γνώρισε οπαδούς των προοδευτικών ιδεών. Αγάπησε την ελληνική παραδοσιακή τέχνη.

43 Το 1906 θα γνωρίσει τον Άγγελο Σικελιανό και θα παντρευτούν
Το 1906 θα γνωρίσει τον Άγγελο Σικελιανό και θα παντρευτούν.Το 1924 θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη δελφική ιδέα. Στις ΗΠΑ γυρνά ως σκηνοθέτης, χορογράφος και δασκάλα θεάτρου της αρχαίας τραγωδίας. Συνεχίζει να ενισχύει οικονομικά τον Άγγελο παρότι είναι πλέον παντρεμένος με τη δεύτερη γυναίκα του.

44 Συμπέρασμα Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε με την αρχαία Ελλάδα. Δε διστάζει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα δαπανηρά.

45 Η Έυα Πάλμερ ήταν μια γυναίκα μορφωμένη που της άρεσε να γνωρίζει τον κόσμο και να πρωτοπορεί. Στήριξε το σύζυγο της σε όλη του την πορεία να πραγματοποιήσει την δελφική ιδέα ακόμα και όταν χωρίσανε. Αυτό δείχνει την αφοσίωσή της και την ανιδιοτέλειά της.

46

47 Πριγκiπισσα Σiσσυ Φραγκiσκος Ιωσηφ Α’

48 Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ ήταν ο αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Ανέβηκε στο θρόνο ηλικία μόλις 18 ετών. Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Βαυαρίας ή Σίσσυ, στις 24 Απριλίου 1854.

49 Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες (Σοφία, Γκιζέλα, Μαρία Βαλέρια) και ένα γιό (Ροδόλφος), ο οποίος είχε τραγικό θάνατο με τη αυτοκτονία του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ο Φραγκίσκος Ιωσήφ να συνεχίσει την δυναστεία με δικούς του απογόνους

50 Συμμάχησε με τη Γερμανία και διέταξε την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου Αυτοκτόνησε μετά από τη δολοφονία της γυναίκας του γιατί δεν άντεχε άλλο τα βάσανα που είχε περάσει.

51 Πριγκίπισσα Σίσσυ Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου Το καλοκαίρι του 1853, σε ηλικία 15 ετών επισκέφτηκε τον 23χρονο αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’, ο οποίος γοητεύτηκε από την ομορφιά της Σίσσυ. Στις 19 Αυγούστου γίνεται η επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους.

52 Μετά το γάμο του η Σίσσυ εκπλήρωνε τα βασιλικά καθήκοντά της με μεγάλη απροθυμία. Ανάμεσα στο ζευγάρι υπήρχε έρωτας, αλλά η πεθερά της Σίσσυ, Σοφία, καταβαράθρωνε την ψυχολογία της νεαρής κοπέλας. Για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση άρχισε να ταξιδεύει.

53 Σε ένα ταξίδι της στην Ουγγαρία, η πρωτότοκη κόρη της, Σοφία που ήταν μόλις 2 ετών, πεθαίνει σε ένα τραγικό δυστύχημα. Η Σίσσυ προσπαθεί να βρίσκεται όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, μακριά από το παλάτι και τη βαριά ατμόσφαιρά του. Επισκεπτόταν πολλές χώρες της Ευρώπης

54 Το 1861, επισκέφτηκε την Κέρκυρα. Η Σίσσυ πέρασε πολλούς μήνες εκεί
Το 1861, επισκέφτηκε την Κέρκυρα. Η Σίσσυ πέρασε πολλούς μήνες εκεί. Η ζωή στην Κέρκυρα την είχε ενθουσιάσει και της θύμιζε τα ανέμελα παιδικά της χρόνια στη Βαυαρία.

55 Αγόρασε μια έπαυλη ενός ντόπιου στην Κέρκυρα
Αγόρασε μια έπαυλη ενός ντόπιου στην Κέρκυρα. Την γκρέμισε και έχτισε το δικό της ανάκτορο, το Αχίλλειο. Αφιέρωσε το παλάτι στον Αχιλλέα και το διακόσμησε με αγάλματα αρχαίων ηρώων. Από αυτά ξεχώρισε το άγαλμα του Αχιλλέα, που τον δείχνει χτυπημένο από το δηλητηριασμένο βέλος στη φτέρνα του.

56 Τραγική ειρωνεία είναι ότι η Σίσσυ δολοφονήθηκε το 1898 από έναν αναρχικό στην Ελβετία, ο οποίος την κάρφωσε στο στήθος με ένα αιχμηρό σίδερο, που έμοιαζε με βέλος.

57 Συμπέρασμα: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ ήταν ένας πολυδύναμος άνθρωπος με στρατιωτική πυγμή, πιστός στο πρωτόκολλο του παλατιού.

58 Η πριγκίπισσα Σίσσυ θεωρείται μια απο τις πιο τραγικές προσωπικότητες του αιώνα λόγω της αδυναμίας της να προσαρμοστεί στους κανόνες του παλατιού. Δεν αναφέρεται πουθενά η ανάμειξή της στα πολιτικά γεγονότα.

59

60 AΣΠΑΣΙΑ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ

61 ΠΕΡΙΚΛΗΣ Έλληνας πολιτικός και ρήτορας. Εκμεταλλεύτηκε τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων έναντι των Περσών για να δημιουργήσει την Αθηναϊκή Ηγεμονία, οδηγώντας την πόλη στην μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της.

62 Έκανε την Αθήνα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του αρχαϊκού κόσμου
Έκανε την Αθήνα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του αρχαϊκού κόσμου.Σε αυτόν οφείλεται η κατασκευή πολλών σημαντικών μνημείων που κοσμούσαν την Αθήνα, όπως της Ακρόπολης.Ήταν επίσης υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.

63 ΑΣΠΑΣΙΑ Λέγεται ότι ήταν εταίρα και πιθανόν ήταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής.Οι εταίρες ήταν πολύ όμορφες, ανεξάρτητες και πλήρωναν φόρους. Ως εταίρα ήταν ελεύθερη από τις νομικές δεσμεύσεις και έτσι της επιτρεπόταν να συμμετέχει στη δημόσια ζωή της πόλης.

64 Απέκτησε ένα γιο με τον Περικλή και τον επηρέασε στις πολιτιές αποφάσεις του.
Το σπίτι της έγινε κέντρο πολιτισμού στην πόλη των Αθηνών και προσέλκυε συγγραφείς και στοχαστές ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Σωκράτης.

65 Συμπέρασμα Ο Περικλής ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος που σκεφτόταν κάθε του κίνηση και ό,τι έκανε το έκανε επειδή είχε κάποιο λόγο.Ήταν πιθανόν ο σημαντικότερος άνθρωπος της εποχής του και κατάφερε να οδηγήσει την Αθήνα σε ακμή όπως κανένας άλλος.

66 Η Ασπασία ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, ανεξάρτητη με συμμετοχή στη δημόσια ζωή. Επέλεξε τη ζωή της εταίρας για την ελευθερία που της παρείχε. Είχε δυναμική προσωπικότητα εφόσον κατάφερε να επηρεάσει το μεγάλο Περικλή τόσο στην πολιτική όσο και στις καθημερινές του αποφάσεις.

67

68 Φερδιναρδοσ ε’ –βασιλισσα ισαβελλα

69 ΦερδιναNδοσ ( Ο Φερδινάνδος γεννήθηκε στην πόλη Σος της Καταλονίας και έλαβε αυστηρή καθολική εκπαίδευση. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ισαβέλλα και μαζί ονομάστηκαν Bασιλείς της Καστίλης και της Λεόν.

70 Κατά τα χρόνια της συμβασιλείας τους ενισχύθηκε ο βασιλικός θεσμός,ισχυροποιήθηκε η τάξη τον εμπόρων και των βιοτέχνων και ίδρυσαν τον θεσμό της Iεράς Eξέτασης. Κήρυξαν επίσης 10ετή πόλεμο και ανακάλυψαν τον ‘Νέο Κόσμο’.

71 Ισαβελλα (1451-1504) Η Ισαβέλλα γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1451.
Η Ισαβέλλα γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1451. Για να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ βασιλιά και ευγενών, η Ισαβέλλα ήρθε στην εξής συνεννόηση με τον αδερφό της: ο Ερρίκος(Ο αδερφός της) θα την ονόμαζε διάδοχο, εκείνη θα έπαιρνε την άδειά του πριν παντρευτεί, αλλά κι εκείνος δεν θα μπορούσε να της επιβάλει κάποιον “γαμπρό”.

72 Στις 19 Οκτωβρίου του 1469, παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο
Στις 19 Οκτωβρίου του 1469, παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο. Καθιέρωσε την Ιερά Εξέταση, το «θρησκευτικό δικαστήριο» εναντίον των απίστων.

73 Το 1492 ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα ονομάστηκαν από τον Πάπα ως “Καθολικοί Μονάρχες”, για τις προσπάθειές τους για “θρησκευτική κάθαρση”. Χρηματοδότησαν τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου και μετά από λίγο έγινε η ανακάλυψη του ‘Νέου Κόσμου’

74 Η Βασίλισσα Ισαβέλλα άφησε την τελευταία της πνοή στις 26 Νοεμβρίου του 1504, σε ηλικία 53 ετών. Άφησε πίσω της ένα βασίλειο στην ακμή του και ένα αιώνιο στίγμα για τη θρησκευτική ιστορία και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

75 Συμπερασμα: Ο Φερδινάρδος Ε’ παρόλο που είχε δυνατή προσωπικότητα φαίνεται ότι βρισκόταν στη σκιά της γυναίκας του. Οι αποφάσεις του ωστόσο σε συνεργασία με την γυναίκα του οδήγησαν την Ισπανία σε μια εποχή που δεν έχει ξαναζήσει.

76 Ήταν σκληρή αλλα συνάμα δίκαιη βασίλισσα
Ήταν σκληρή αλλα συνάμα δίκαιη βασίλισσα. Ηταν μια φυσιογνωμία δυναμική,πολυμήχανη και ανεξάρτητη απο τον μεγαλύτερο αδελφό της και τον άντρα της. Δεν ήταν στην σκιά του άνδρα της, αντιθέτως κατάφερε να διεκδικήσει μόνη της όσα άξιζε.

77

78 Χαρίλαος Τρικούπης- Σοφία Τρικούπη

79 Χαρίλαος Τρικούπης(1832-1896)
Υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας 7 φορές και κυβέρνησε συνολικά δέκα έτη. Αρχικά ήταν διπλωμάτης στην Αγγλία, το 1872 όμως ίδρυσε στην Ελλάδα κόμμα που συγκεντρωνε τις φιλελεύθερες προσωπικότητες της εποχής.

80 Δική του ιδέα είναι «η αρχη της δεδηλωμένης» με την οποία κυβέρνηση σχηματίζει μόνο όποιο κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Στα χρόνια του κατασκευάζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, η διώρυγα της Κορίνθου, αναδιοργανώνεται ο στρατός και η αστυνομία.

81 Σοβαρός, αυστηρός έντιμος, εργατικός και συστηματικός στη δουλειά του, είναι κάποιοι χαρακτηρισμοί που του αποδίδονται.

82 Σοφία Τρικούπη

83 Ένας τόσο σπουδαίος άντρας όπως ο Τρικούπης, χρειαζόταν στο πλευρό του μια σπουδαία γυναίκα. Κι αυτή ήταν η αδερφή του. Η Σοφία και ο αδερφός της κατάγονταν από γνωστή οικογένεια πολιτικών και στρατιωτικών γι΄αυτό και η ίδια μορφώθηκε σε καλά σχολεία αλλά συναναστράφηκε και με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής της.

84 Η Σοφία δεν έβγαινε σχεδόν ποτέ από το σπίτι τους στην Αθήνα, στην οδό Σταδίου. Αφοσιώθηκε στη φροντίδα του Τρικούπη. Ήταν η οικοδέσποινα, η φίλη, η γραμματέας, η συνεργάτης του. Μεγάλη ήταν, λένε, η βοήθειά της στις πολιτικές του επιδιώξεις. Η Σοφία δεν έβγαινε σχεδόν ποτέ από το σπίτι τους στην Αθήνα. Εκεί δεχόταν στους φίλους και συνεργάτες του Χαρίλαου.

85 Έγραφε πάντα με θαυμασμό στις προσωπικές της σημειώσεις για τον αδερφό της. Όταν αναφερόταν στο Χαρίλαο Τρικούπη σε επιστολές της, έγραφε « ο Αδελφός μου». ΄Ηταν το πρότυπό της. Γι΄αυτό και η ζωή της έληξε ουσιαστικά με το θάνατο του αδερφού της οπότε και κλείστηκε οριστικά στο σπίτι της. Όταν αναφερόταν στο Χαρίλαο Τρικούπη, έγραφε « ο Αδελφός μου». Έγραφε πάντα με θαυμασμό στις προσωπικές της σημειώσεις γι΄αυτόν .΄Ηταν το πρότυπό της.

86 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η Σοφία συμφωνούν όλοι ότι ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Έξυπνη, μορφωμένη, ευγενική. Επέλεξε να είναι η ιδεώδης κόρη και η ιδεώδης αδερφή ενώ θα μπορούσε να διαγράψει τη δική της ζωή. Η Σοφία συμφωνούν όλοι ότι ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Έξυπνη, μορφωμένη, ευγενική. Επέλεγε να είναι η ιδεώδης κόρη και η ιδεώδης αδερφή.

87 Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αθανασίου Κλεοπάτρα Α1’ Βενιζέλου Τζουλιάνα Α1’ Λεπενού Γεωργία Α1’ Μακρή Μαίρη Α1’ Μαραζώτη Ειρήνη Α1’ Παπαφιλίππου Δήμητρα Α2’ Πουλίδου Παναγίωτα Α2΄ Σέρελης Νίκος Α2’ Τσιότρα Δήμητρα Α2’ Τσιότρα Ειρήνη Α2’ Χρηστάκος Σωτήρης Α2’


Κατέβασμα ppt "ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ… Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ, Η ΑΔΕΡΦΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google