Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

STANFORD DIGITAL LIBRARY TECHNOLOGIES Ανταβάλογλου Δέσποινα Βλισίδου Εύα Γόντικα Ειρήνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "STANFORD DIGITAL LIBRARY TECHNOLOGIES Ανταβάλογλου Δέσποινα Βλισίδου Εύα Γόντικα Ειρήνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 STANFORD DIGITAL LIBRARY TECHNOLOGIES Ανταβάλογλου Δέσποινα Βλισίδου Εύα Γόντικα Ειρήνη

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το project Stanford Digital Library Technologies ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 ως μέρος της ομοσπονδιακώς χρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Χρηματοδοτήθηκε από τρεις συνδυασμένες προτάσεις, από αυτήν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkley, από του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Santa Barbara και από αυτήν του Πανεπιστημίου του Stanford.

3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ PROJECT: o Να σχεδιάσει και να παρέχει την κατασκευή και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για δημιουργία, διασπορά, μοίρασμα και διαχείριση πληροφοριών. o Να αναπτύξει τις βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε η βιβλιοθήκη να είναι αποτελεσματική. Αλλά ποια είναι αυτά τα εμπόδια;

4 ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ: o Η ετερογενεία των πληροφοριών και των υπηρεσιών. o Η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών φιλτραρίσματος. o Η έλλειψη της βιβλιοθήκης σε κατάλληλα εργαλεία και συστήματα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη περιορίζει την συνεχόμενη πρόσβαση στην πληροφορία. o Η έλλειψη μιας οικονομικής κατασκευής που ενθαρρύνει τους διαθέτες να κάνουν την πληροφορία πιο χρήσιμη και να παρέχει στους χρήστες εγγυήσεις προσωπικών δεδομένων.

5 PROJECTS: Στα πλαίσια του Stanford Digital Library Project δημιουργήθηκαν κάποια εργαλεία για να διευκολύνουν τις εξής διαδικασίες: o Εύρεση πληροφοριών o Ανάκτηση πληροφοριών o Επεξήγηση πληροφοριών o Διαχείριση πληροφοριών o Μοίρασμα πληροφοριών

6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ….

7 ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: (1) 1. Εύρεση πληροφοριών: εργαλεία που βοηθούν σε πιο συστηματική εύρεση διαφορετικών τύπων πληροφοριών μέσα από έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριακών πηγών. 2. Ανάκτηση πληροφοριών: εργαλεία για την έρευνα ιδιαίτερων πληροφοριακών πηγών, επιστρέφοντας τα αποτελέσματα στους χρήστες, π.χ. τα projects Power Browsing, Query Translator, Value Filtering, Web Base. 3. Επεξήγηση πληροφοριών: εργαλεία που βοηθούν στην επεξήγηση και στην οργάνωση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης

8 ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: (2) 4. Διαχείριση πληροφοριών: αυτά τα εργαλεία ασχολούνται με πολλά από τα ζητήματα που προκύπτουν από την διαχείριση των πληροφοριών στον πραγματικό κόσμο(π.χ. interbib). 5. Μοίρασμα πληροφοριών: εργαλεία που βοηθούν τον χρήστη να μοιραστεί πληροφορίες, όπως και κείμενα, συστήματα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη και ηχητική πρόσβαση για άτομα με ανεπάρκεια όρασης.

9 STANFORD DIGITAL LIBRARY TESTBED (1) To testbed είναι μια πλατφόρμα για πειραματισμό και δια-λειτουργία online υπηρεσιών. Η βασική προσέγγιση είναι η χρήση διασπαρμένων αντικειμένων για να επιτρέπουν πρόσβαση σε ετερογενείς υπηρεσίες ανάμεσα σε δίκτυα. Το σύστημα αυτό πραγματοποιείται με βάση το InfoBus Protocol. Η διασπαρμένη προσέγγιση επιτρέπει την αλληλεπίδραση των διαδικασιών σε διαφορετικά μηχανήματα, με διαφορετικές αρχιτεκτονικές, οι οποίες λειτουργούν με διαφορετικές γλώσσες.

10 STANFORD DIGITAL LIBRARY TESTBED (2) Ένα μέρος του testbed είναι αφιερωμένο για να κάνει τις πηγές των ψηφιακών βιβλιοθηκών διαθέσιμες, όπου και να ταξιδεύει ο χρήστης. Αναπτύσσονται proxies τα οποία προετοιμάζουν πληροφορίες για να αποσταλούν σε πολύ μικρή οθόνη, όπως Palm Pilots.

11 ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ INFOBUS:  Το testbed «τρέχει» στο Infobus Protocol, το οποίο προσφέρει έναν άνετο τρόπο πρόσβασης σε μια ποικιλία υπηρεσιών και πληροφοριών μέσω «proxies», που λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ του Infobus Protocol και του τοπικού Protocol.  Με το Infobus Protocol μια ποικιλία εφαρμογών προσφέρει δυνατούς τρόπους για να βρεθεί πληροφορία, χρησιμοποιώντας σύγχρονα user interfaces για άμεσο χειρισμό.

12 ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ SDLI: Για την πρόσβαση και την ανάκτηση των πληροφοριών αναπτύχθηκε το Simple Digital Library Interoperation Protocol. o Υποστηρίζει συγχρονισμένες και ασυγχρόνιστες λειτουργίες, παρέχοντας σταθερότητα στο δίκτυο. o Δίνει στον προγραμματιστή ένα μεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου για το που και πότε υλοποιούνται τα πληροφοριακά αντικείμενα. o Σχεδιάστηκε προσεχτικά έτσι που να μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ μικρές οθόνες.

13 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www-diglib.stanford.edu/


Κατέβασμα ppt "STANFORD DIGITAL LIBRARY TECHNOLOGIES Ανταβάλογλου Δέσποινα Βλισίδου Εύα Γόντικα Ειρήνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google